ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Sonna Spa: αγορά ύπνου

«The world is deprived of sleep. In Sona Spa you can buy sleep for yourself. Here Girls (Sleep Workers) sleep for you, not with you».

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του έχει περάσει έστω και μία φορά από το μυαλό η σκέψη πόσο ωραίο θα ήταν να μην χρειαζόταν ο ύπνος. Nα μπορεί να αφιερώνει επιπλέον ώρες του 24ώρου σε διασκέδαση, σε δημιουργία, σε διάβασμα, σε έρωτα, σε καριέρα… Είναι όμως μια βιολογική και ψυχολογική ανάγκη, για την οποία ένας μέσος άνθρωπος θυσιάζει, άλλος το ένα τέταρτο, άλλος το ένα τρίτο της ζωή του. Η επιστήμη ακόμη δεν έχει κατορθώσει να απελευθερώσει τον άνθρωπο από αυτήν την σκλαβιά του μικρού καθημερινού θανάτου. Ούτε καν στο απώγειο του καπιταλισμού στάθηκε δυνατό όπως οι πολλοί εργάζονται για το κέρδος των ολίγων, έτσι και οι πολλοί να κοιμούνται για τους ολίγους. Αυτήν την τελευταία ιδέα, των πολλών (των «εργατών») που θυσιάζουν χρόνο από την ζωή τους προκειμένου να κοιμηθούν για λογαριασμό κάποιων άλλων ώστε οι τελευταίοι να κερδίσουν χρόνο, τον χρόνο του ύπνου, άρα παραπάνω ζωή, πραγματεύεται η υπόθεση της Ινδικής ταινίας του 2013 «Sona Spa».

Στην ταινία, ο ιδρυτής του spa Ύπνου, ο Baba Dayanand (τον υποδεύεται ο περίφημος 63χρονος ηθοποιός του ινδικού «Παράλληλου Κινηματογράφου» Ναζηρουντίν Σαχ [Naseeruddin Shah]) λέει: «Είναι απαραίτητο να διαπράξεις έγκλημα στον ύπνο σου, διαφορετικά θα το διαπράξεις στην πραγματική ζωή σου». Μόττο είναι το Good sleep = Good Thinking = Good Life! Η πλοκή της ταινίας είναι ιντριγκαδόρικη, μυστηριακή αλλά και χιουμοριστική. Κυρίως όμως προβληματίζει ερεθίζοντας την φαντασία. Οι 2 πρωταγωνίστριες (οι «sleep workers») είναι η Rucha, μια ευκατάσταση κοπέλα με κοσμοπολίτικο αέρα, από την Βομβάη και η Ritu, ένα κορίτσι της μεσαίας τάξης της Ινδικής επαρχίας, από την Πούνε.  Όσο αυτές κοιμούνται ο πελάτης θα νιώθει ξεκούραστος. Η Rucha, ενδιαφέρεται να κοιμηθεί για λογαριασμό του πλούσιου πατέρα της, ο οποίος περνά τις νύχτες μια άσωτη ζωή και η Ritu θέλει να κοιμηθεί για λογαριασμό της αδελφής της η οποία υποφέρει από αϋπνίες λόγω του τραγικού θανάτου της μητέρας και του αδελφού τους. Έτσι, για να εκπαιδευθούν, αρχίζουν να κοιμούνται για λογαριασμό πελατών του spa και σιγά σιγά γίνονται κυρίες των ονείρων των πελατών. Ο πελάτης της Rucha είναι ο Choksi (Romi Jaspal) ένα πλούσιος με παράλληλες σχέσεις και υποσυνείδητο εξαιρετικά βίαιο σε σχέση με τον πράο χαρακτήρα του, ενώ της Ritu είναι ένας αστυνομικός υποδυόμενος τον επιχειρηματία που ερευνά το Sonna Spa για τυχόν παρανομίες.

Η πλοκή κορυφώνεται όταν οι δύο Sleep Workers αποκτούν πρόσβαση στο υποσυνείδητο των πελατών τους, μέσω των ονείρων που βλέπουν για λογαριασμό τους. Βλέπουν σκέψεις που δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει οι πελάτες τους πως τις έχουν κάνει. Η ιδέα ετου έργου είναι μεν απλή, αλλά μπαίνει σε δαιδαλώδη θέματα για όσους τους προβληματίσει. Θέματα πολύ πιο σύνθετα από το να αγοράσεις τον ύπνο σου βάζοντας άλλους να κοιμούνται για εσένα ώστε τον χρόνο που κερδίζεις να τον αφιερώσεις για να αποκτήσεις φήμη, δόξα, χρήμα. Είναι τα όνειρά σου που δεν μπορείς να δεις, είναι η πρόσβαση στα μυστικά σου που δεν τα ξέρεις καν εσύ ο ίδιος και είναι κυρίως η αναζήτηση της αθανασίας, μέσω της νίκης επί του μικρού -καθημερινού- θανάτου. Είναι οι «sleep workers» που βλέπουν τα όνειρά σου και που εν τέλει υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, στο ανεξερεύνητο τμήμα του εγκεφάλου του που όπως και στην ταινία έχουν πρόσβαση στα μυστικά σου (όταν στα όνειρά σου που τα βλέπουν για λογαριασμό σου κάνεις ένα έγκλημα αυτές γίνονται αυτομάτως οι αυτόπτες μάρτυρες. Όπως λέει και η ταινία: «Sona Spa gives you your sleep but in return takes away your Dreams»). Το φιλμ σε προβληματίζει και σου ερεθίζει την φαντασία, αφού ακόμη και η αθωώτητα φαντάζει επικίνδυνη όταν φανερωθούν τα απόκρυφα μυστικά σου. Η ταινία, παραγωγής 2013, σκηνοθετήθηκε από τον ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Makarand Deshpande, με παραγωγό τον Madan Paliwal. Πρωταγωνιστούν οι Aahana Kumrah (Ritu) Shruti Vyas (Rucha) και Pooja Pradhan, ενώ εμφανίζεται και ο Naseeruddin Shah.

 

Σχολιάστε