ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άλλες 25 Οσσετίες και Αμπχαζίες, από Μιντανάο και Θιβέτ μέχρι Κουρδιστάν και Βόρεια Κύπρο περιμένουν στην ουρά για «αναγνώριση»…

Η είδηση της ημέρας ήταν αναμφίβολα η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και του νότου της Οσσετίας από την Ρωσσία.

Οι αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη ήταν προβλέψιμες, ήτοι αρνητικές, όπως αρνητική ήταν (η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο… ) και η στάση του προέδρου του Κοσσόβου Fatmir Sejdiu, παρότι πρόκειται για μια σαφώς ομοειδή περίπτωση. Έτσι, ενώ 46 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο αρνούνται να αναγνωρίσουν και την Αμπχαζία, με τα επιχειρήματα που διαφοροποιούν τις δύο περιπτώσεις να χαρακτηρίζονται επιεικώς ως αστήρικτα και γελοία.

Όμως, Κόσσοβα, Οσσετίες και Αμπχαζίες υπάρχουν δεκάδες σε όλον τον κόσμο. Μπορεί δηλαδή τα κράτη όλου του κόσμου να είναι 194 (192 αναγνωρισμένα επισήμως ως μέλη του από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών συν την Ταϊβάν και το Βατικανό) ωστόσο οι χώρες που αυτοπροσδιορίζονται ως κράτη υπερβαίνουν τις 200 έστω και αν δεν αναγνωρίζονται ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από άλλες χώρες.

Λόγοι ιστορικοί (π.χ. Σομαλιλάνδη) θρησκευτικοί (π.χ. Μιντανάο, Πατάνι, κ.λπ.) πολιτισμικοί (π.χ. Θιβέτ) φυλετικοί (π.χ. Κουρδιστάν) ιδεολογικοί (Μαοϊκοί Νασαλίτες) γλωσσικοί (π.χ. Φλαμανδοί) οικονομικοί (π.χ. Κόσσοβο) ακόμη και μεγαλοϊδεατισμού (π.χ. Μεγάλη Αλβανία) έχουν συντείνει στην εκδήλωση αποσχιστικών κινημάτων για τη δημιουργία νέων κρατών, με τις πιθανότητες τελεσφόρησης των επιδιώξεων αυτών από πολύ μεγάλες έως σχεδόν μηδαμινές.

Ας δούμε λοιπόν μερικά μόνο από αυτά, τα 25 κυριότερα από τα (δεκάδες ανά την υφήλιο) «κράτη» όπως αυτοπροσδιορίζονται:

1. Μιντανάο των Φιλιππίνων (μουσουλμάνοι αυτονομιστές).

Περισσότεροι από 130.000 πολίτες είχαν εγκαταλείψει προ 15ημέρου τις εστίες τους στο Μιντανάο των Φιλιππίνων εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και τους μουσουλμάνους αυτονομιστές, ωστόσο τα ελληνικά ΜΜΕ δεν αφιέρωσαν παρά μονόστηλα σε κάποιες εφημερίδες μέχρι και… μηδενικές αναφορές τα περισσότερα κανάλια.

Το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF) το οποίο διαθέτει ένοπλη δύναμη περίπου 12.000 ανδρών ζητά εδώ και 30 χρόνια, ως minimum την ίδρυση μιας αυτόνομης μουσουλμανικής περιοχής (σε περιόδους πρόσφορες για την κατάθεση μαξιμαλιστικών αιτημάτων μιλάει για ανεξάρτητο κράτος) στο Μιντανάο, και ανάμεσα στα άλλα ζητά να διαχειρίζεται τον πλούσιο σε μεταλλεύματα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο υπέδαφος.

 

2. Υπερδνειστερία.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται Ανατολικά του Δνείστερου ποταμού και αποσχίσθηκε από την Μολδαβία το 1991. Ωστόσο, η ανεξαρτησία» της περιοχής δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έκτοτε έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητού η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ και παρατηρητού η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας.

 

3. Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.

Η Τ.Δ.Β.Κ. (στην τουρκική Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 15 Νοεμβρίου 1983, ωστόσο είναι αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία. Η έκτασή της (3.355 τ. χλμ.) δεν υπερβαίνει καν την έκταση της Αττικής ο δε πληθυσμός της ανέρχεται σε 270.000. Μοναδικός διεθνής οργανισμός που έχει αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ είναι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης όπου ως γνωστόν συμμετέχουν και πολλοί… «φίλοι της Ελλάδας»…

Η ΤΔΒΚ («ψευδοκράτος» ή «Κατεχόμενα» όπως ονομάζεται στη Ελλάδα) αποτελεί έδαφος το οποίο κατέχει παρανόμως ο τουρκικός στρατός από τις 20 Ιουλίου 1974 και το οποίο επίσης παρανόμως εποικίζει η Άγκυρα για να μεταβάλει τη δημογραφική σύνθεση του νησιού προς όφελός της σε περίπτωση μελλοντικής επανένωσης (ποσοστώσεις σε χαρτοφυλάκια, εδάφη διζωνικής ομοσπονδίας, συχνότητα και διάρκεια του «rotation» προεδρίας στην κρατική διοίκηση και οργανισμούς, κ.λπ.).

 

4. Κουρδιστάν.

Ως Κουρδιστάν ορίζεται η περιοχή εκείνη η οποία κατοικείται από τον κουρδικό λαό και εκτείνεται από τις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας μέχρι τις βορειοδυτικές επαρχίες του Ιράν, του Βορρά του Ιράκ (και περιοχές στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Συρία, σε μία έκταση 3,5 φορές σαν την Ελλάδα (σχεδόν 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Το 50% του Κουρδικού πληθυσμού ζει σήμερα στην Τουρκία, το 25% στο Ιράν, το 15% στο Ιράκ και το 10% στις υπόλοιπες χώρες. Συνολικά, οι Κούρδοι υπολογίζονται κοντά στα 40 εκατομμύρια.

Τα πετρέλαια της Μοσούλης, το μετακατοχικό καθεστώς του Ιράκ, ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας, η διπλωματία των αγωγών και η πορεία των γεγονότων στο Ιράν, είναι παράγοντες οι οποίοι εν πολλοίς θα καθορίσουν το μέλλον του κουρδικού έθνους.

 

5. Κόσσοβο.

Η 10η Ιουνίου 2007 ήταν μια σημαδιακή ημέρα για το Κόσσοβο. Ήταν τότε που… εκλάπη το ρολόι του αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους στην Αλβανία, όταν δήλωνε πως έφτασε η ώρα για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

Είκοσι χρόνια νωρίτερα, πριν ακόμη διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία, Αλβανόφωνοι είχαν ήδη αρχίσει να αγοράζουν μαζικά ακίνητα (οικόπεδα, σπίτια, χωράφια και λοιπές εκτάσεις) από τους Σέρβους. Λίγο καιρό μετά, στην αυτόνομη (ήδη από την εποχή του Τίτο) αυτή περιοχή, οι Αλβανόφωνοι υπερέβαιναν το 80% με 85%. Η συνέχεια γνωστή: εθνοκάθαρση των Αλβανοφώνων από τη μία, λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων (αφαιρεθέντα από τα σώματα Σέρβων αιχμαλώτων) από τον απελευθερωτικό στρατό του Κοσόβου (UCK) και την αλβανική μαφία από την άλλη και ολόγυρα, ένας όμορφος κόσμος ηθικός, βαλκανικά πλασμένος…

Ας σημειωθεί πως το Camp Bondsteel, μια αμερικανική βάση, η μεγαλύτερη στον κόσμο, έκτασης 10.000 στρεμμάτων στο Ουρόσεβατς (Κόσοβο) πρόκειται να φιλοξενήσει μέχρι και τη σημερινή βάση του Αβιάνο στην Ιταλία και η βάση αυτή συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα του αγωγού της AMBO (Albania, Macedonia, Bulgaria Oil) με μετόχους τις «EXXON – Mobil», τη «Chevron» αλλά και τη «Χαλιμπάρτον» του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι.

 

6. Θιβέτ.

Σε υψόμετρο 4.900 μέτρων, γνωστή και ως «Στέγη του Κόσμου», βρίσκεται η αυτόνομη περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Θιβέτ με πρωτεύoυσα τη Λάσα.

Πρωταγωνιστές στο πρόβλημα «Θιβέτ» είναι το Πεκίνο και η εξόριστη (στην Νταραμσάλα της Ινδίας) κυβέρνηση του Θιβέτ με κύρια διαφωνία το αν η ενσωμάτωση στην Κίνα είναι νόμιμη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το αν οι Μαντσού αναγνώρισαν τον Δαλάι Λάμα μόνο ως πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ ή και ως αρχηγό κυβέρνησης με πολιτική εξουσία.

Σύμφωνα με την Νταραμσάλα, το γεγονός ότι το 1904 οι Άγγλοι υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με το Θιβέτ, σημαίνει πως μέσω αυτού του εγγράφου το Θιβέτ αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα, άρα παράνομα το 1950, έπειτα από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Μάο κατέλαβε το Θιβέτ.

 

7. Τσετσενία.

Η Δημοκρατία της Τσετσενίας (Чече́нская Респу́блика) είναι ομόσπονδη περιοχή της Ρωσίας στον Βόρειο Καύκασο και συνορεύει με τη Γεωργία. Πρωτεύουσά της είναι το Γκρόζνυ με 250.000 κατοίκους. Κυρίαρχη εθνότητα της Δημοκρατίας είναι οι Τσετσένοι, οι οποίοι εκπροσωπούν το 93,5% του πληθυσμού. Τυπικώς η Τσετσενία αποτελούσε και πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ τμήμα της Ρωσίας (αυτόνομη σημοκρατία υπαγόμενη στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρωσίας) όμως πίσω από τις αποσχιστικές τάσεις, βρίσκονται τα πετρελαϊκά συμφέροντα. ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία είναι οι κυριότεροι χρηματοδότες των Τσετσένων, ενώ τη χώρα είχαν αναγνωρίσει προσωρινά μόνο, η Σαουδική Αραβία, η Γεωργία και το Αφγανιστάν επί Ταλιμπάν.

8. Δυτική Σαχάρα.

Κατέχεται παρανόμως από το Μαρόκο. Μετά την αποχώρηση των Ισπανών το 1975, για την κυριαρχία του δυτικού κομματικού της μεγαλύτερης ερήμου στον κόσμο, ερίζουν το Μαρόκο και οι αυτόχθονες Σαχράουι της οργάνωσης Πολισάριο. Το 1991 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κυανόκρανοι του ΟΗΕ, αλλά το Μαρόκο αρνείται να παραχωρήσει κάτι περισσότερο από αυτονομία.

 

9. Νταγκεστάν.

Πρόκειται για μία από τις 19 αυτόνομες Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και βρίσκεται στον κεντρικό ρωσικό Καύκασο, ενώ από ανατολικά βρέχεται από την Κασπία Θάλασσα. Το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι από τους οποίους το 97% είναι σουνίτες και το 3% είναι σιίτες. Οι σουνίτες χωρίζονται σε ταρακάτ και ουαχαμπίτ και υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού, ενώ η Μόσχα ανακάλυψε όπλα βρετανικής και αμερικανικής προέλευσης μεταξύ των Νταγκεστανών ανταρτών οι οποίοι στήριζαν τους Τσετσένους. Αυτό που επιδιώκουν οι ΗΠΑ, είναι να επαναφέρουν οι Ρώσοι τη διαδρομή των καυσίμων μέσα από την «ακριβή» Τσετσενία και όχι μέσα από το «φθηνό» Νταγκεστάν που γίνεται ανταγωνιστικό προς τα συμφέροντά ΗΠΑ και Βρετανίας. Κάτι ανάλογο επιδιώκουν και οι χώρες του Κόλπου.

 

10. Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η περιοχή αυτή κατοικείται κατά 90% από Αρμένιους. Επί ΕΣΣΔ απολάμβανε καθεστώτος αυτονομίας, ενταγμένη όμως στην τότε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Το 1988 το Σοβιέτ του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζήτησε την ένταξη της περιοχής στην Αρμενία και τον Σεπτέμβριο του 1991 ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, προκαλώντας στρατιωτική σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Ακόμη και σήμερα, το καθεστώς της περιοχής παραμένει σε εκκρεμότητα.

 

11. Τσαμουριά.

«Μετά το Κόσσοβο, η Τσαμουριά», απειλούν οι εθνικιστές στα Τίρανα που οραματίζονται μια «Μεγάλη Αλβανία». Ως Τσαμουριά, ορίζουν την περιοχή της Ηπείρου πέριξ της Ηγουμενίτσας, της Πάργας, της Παραμυθιάς, των Φιλιατών και του Μαργαριτίου όπου ζούσαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 25.000 μουσουλμάνοι Αλβανοί, οι λεγόμενοι Τσάμηδες που υπήρξαν διαβόητοι δοσίλογοι ντυμένοι με γερμανικές στολές και οι οποίοι διέπραξαν πρωτοφανείς σφαγές κατά των Ελλήνων της Θεσπρωτίας.

Μετά τον πόλεμο οι απόγονοι αυτών των γερμανοτσολιάδων ίδρυσαν τον «Σύνδεσμο της Τσαμουριάς», και στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται λαθρέμποροι, κυκλώματα «τράφφικινγκ» από Ανατολική Ευρώπη προς Δυτική Ευρώπη, κ.λπ.

 

12. Πατάνι.

Περιοχή της Νότιας Ταϊλάνδης όπου πολλοί ντόπιοι επιδιώκουν με ένοπλα μέσα την δημιουργία ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους.

 

13. Παλαιστίνη.

Το θεωρούμενο ως και πλέον δυσεπίλυτο διεθνές πρόβλημα…

 

14. Βοϊβοντίνα.

Για πολλούς, το επόμενο «Κόσσοβο» της Σερβίας, θα είναι η περιοχή αυτή με τις… 26 (!) διαφορετικές εθνότητες, μεταξύ των οποίων και μια πολυάριθμη ουγγρική…

 

15. Φλάνδρα.

Πολλοί θα θυμούνται το «άνοστο χιούμορ»» της γαλλόφωνης κρατικής τηλεόρασης του Βελγίου RTBF το 2006 όταν ο ρεπόρτερ του καναλιού ανακοίνωνε με επίσημο ύφος τη διάλυση του Βελγίου.

Οι Βέλγοι είναι μοιρασμένοι σε 4 εκατομμύρια «φτωχούς» Γαλλόφωνους Βαλλώνους και σε 6 εκατομμύρια «πλούσιους» ολλανδόφωνους της Φλάνδρας που θεωρούν τους πρώτους ως «παράσιτα» και οι μισοί από αυτούς δηλώνουν θετική γνώμη για ένα ¨διαζύγιο» μεταξύ των 2 κοινοτήτων.

 

16. Βαλονία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σουάρ» των Βρυξελλών πριν 1,5 χρόνο, σε περίπτωση διαζυγίου Φλαμανδών – Βαλλόνων, οι τελευταίοι ήταν μοιρασμένοι μεταξύ ανεξαρτησίας και… ένωσης με τη Γαλλία!

 

17. Καταλονία.

Μία από τις 17 Comunidades Autónomas της Ισπανίας,η Καταλονία έχει πληθυσμό 7 εκατομμύρια κατοίκους και ήταν ανεξάρτητη από τον 9ο έως τον 18ο αιώνα. Από τον 19ο αιώνα και ειδικά τον 20ο αυτοπροδιορίζονται ως ανεξάρτητο έθνος.

18. Χώρα των Βάσκων.

Βιομηχανία, εμπόριο και ναυτιλία είναι μερικοί τομείς στους οποίους οι Βάσκοι οφείλουν το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο. Η «Χώρα των Βάσκων» (Euskal Herria) είναι μια έκταση 20.864 τ.χλμ που φιλοξενεί περί τα 3 εκατομμύρια Βάσκων.

Περιβόητη είναι η επαναστατική οργάνωση Euskadi Ta Askatasuna – ΕΤΑ (Βασκική Πατρίδα και Ελευθερία).

 

19. Δυτική Παπούα.

Οι αυτόχθονες στην ανατολική Παπούα μάχονται επί δεκαετίες για την ανεξαρτησία τους από την Ινδονησία η οποία ασκεί διακρίσεις σε βάρος τους και εκμεταλλεύεται τα ορυκτά και το φυσικό τους αέριο.

 

20. Σομαλιλάνδη.

Ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη από τη Σομαλία δημοκρατία το 1991 ωστόσο δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

΄Έχει έκταση σχεδόν σαν της Ελλάδας (134 χιλιάδες τ.χλμ.) και πληθυσμό 3,5 εκατομμύρια.

 

21. Κριμαία.

Την ανεξαρτησία από της Ουκρανία επιδιώκουν πολιτικά κινήματα φίλα προσκείμενα στη Μόσχα.

22. Σκοτία.

Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος Σκοτίας, Αλεξ Σάλμοντ προβλέπει απόσχιση της Σκοτίας από τη Βρετανία και την ανακήρυξή της σε ανεξάρτητο κράτος μέσα στην επόμενη δεκαετία, μέχρι το 2017, οπότε ευελπιστεί να έχει πλήρη αρμοδιότητα στην οικονομική και φορολογική πολιτική.

23.Κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ.

(8 εκατομμύρια Ουιγούροι / Τουρκομάνοι του Κάσγκαρ).

24. Κορσική. Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή αυτονομιστική οργάνωση του νησιού είναι το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Κορσικής, το οποίο στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για εκδήξεις βομβών.

25. Κασμίρ. Προσωπική άποψη, πρόκειται για πρόβλημα ανάλογης ή και μεγαλύτερης δυσκολίας αντιμετώπισης και από το Παλαιστινιακό, καθώς το Κασμίρ έχει τριχοτομηθεί μεταξύ 3 πυρηνικών δυνάμεων (Ινδία, Κίνα Πακιστάν) οι οποίες αριθμούν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια κόσμο…

 

Υ.Γ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που κάποιοι φίλοι σχολιαστές προσθέτουν και περιπτώσεις οι οποίες δεν αναφέρθηκαν καν στο κείμενο. Βέβαια, όπως έγραψα, καταμέτρησα 25 ενδεικτικές και μόνο περιπτώσεις, καθώς όλες οι περιοχές οι οποίες ζητούν ν αποσχισθούν, να αναγνωρισθούν, κ.λπ. ανά την υφήλιο, είναι πολλαπλάσιες.
Έτσι, θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε λ.χ. στις περιπτώσεις αυτές το βασίλειο της Γκαμπού στη Δυτική Αφρική, το Μπαλουχιστάν στα Δυτικά του Πακιστάν, τη Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία, το ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας που ζητούσαν οι Σιχ πριν τη σφαγή του Αμριτσάρ, τον αλυτρωτισμό κάποιων ακραίων εθνικιστών Βεγγαλέζων του Μπάνγκλαντες που εποφθαλμιούν τη Δυτική Βεγγάλη, την επαρχία Καζαμάνς στον Νότο της Σενεγάλης, κ.λπ.

18 replies »

 1. Πολύ καλό άρθρο.
  Να μην ξεχνάμε και την Δυτική Θράκη για την οποία οι Τούρκοι έχουν φτιάξει ήδη την σημαία της.
  Δυστυχώς ήταν να μην γίνει η αρχή.
  Από εδώ και πέρα θα χορεύουν όλοι στον ρυθμό του Κόσοβου.

 2. Καλησπέρα Theodore!

  Πολύ σωστά επισημαίνεις την περίπτωση της Δυτικής Θράκης!
  Πράγματι, έχουν φτιάξει και μια σημαία, η οποία είναι κατά το 1/3 αντιγραφή της πακιστανικής σημαίας (λευκή ημισέληνος σε πράσινο φόντο, σύμβολο του ισλαμισμού) κατά το ένα τρίτο της… νιγηριανής (δύο πράσινες οριζόντες λωρίδες και μία λευκή ανάμεσα) και το άλλο ένα τρίτο απεικονίζει δύο μαύρα τρίγωνα με ισάριθμα λευκά αστέρια που θυμίζουν ολίγο από Μπάαθ, ολίγον από αισθητική αραβικού ισλάμ, κάτι σαν πένθιμο σύμβολο (για την χαμένη πατρίδα της Δυτικής Θράκης άραγε; ) και σε γενικές γραμμές ένα σύνολο που αισθητικά μάλλον «προβοκάρει» παρά ενισχύει τον μεγαλοϊδετισμό τους!

 3. Έχω την αίσθηση ότι από την εποχή της Ισαβέλλας της Καστίλης, που παντρεύτηκε το Φερδινάνδο της Αραγωνίας, κάπου στα μέσα του 15ου αιώνα, η Καταλωνία αποτελεί τμήμα της Ισπανίας και, έκτοτε, δεν υπήρξε ανεξάρτητη.
  Επίσης, θα προσέθετα στις περιοχές, που αναφέρεις, και το Κεμπέκ στον Καναδά, αν και το προ ετών δημοψήφισμα έληξε με επικράτηση του αιτήματος για παραμονή στην αγκαλιά του Καναδά. Ποτέ, όμως, δεν ξέρεις τη συνέχεια.

 4. Καλημέρα Περιούσιε!

  Η Καταλωνία, η οποία ήταν ανεξάρτητο κράτος από τον 9ο κιόλας αιώνα, πριν ακόμη τη άνοδο του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας, είχε μεν πάψει να αποτελεί αυτόνομο πριγκηπάτο, ωστόσο παρέμεινε ανεξάρτητη οντότητα μέσω της ενσωμάτωσής της με την Αραγωνία, η οποία ωστόσο εκυβερνάτο από Καταλανούς βασιλείς. Έτσι, όταν λέγαμε Αραγωνία, στην ουσία εννούσαμε Καταλωνία. Απόδειξη, ότι η σημαία της Καταλωνίας (5 κίτρινες οριζόντιες λωρίδες και 4 κόκκινες) είναι και η σημαία της Αραγωνίας (πλέον του ότι η τελευταία απεικονίζει στη μέση και προς τα αριστερά τον θυρεό
  με το στέμμα).

  Μάλιστα, κάποτε και η ΑΘΗΝΑ ήταν ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ, δεδομένου ότι είχε εκχωρηθεί στο βασίλειο της ΑΡΑΓΩΝΙΑΣ!

  Το 1716, επί Φιλίππου του 5ου ενσωματώθηκε στην Ισπανία.

  Όσο για το Κεμπέκ, έχεις δίκιο, ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει αύριο…

 5. Πολύ καλή και εμβριθής ανάλυση. Θα διαφωνήσω για την Τσαμουριά στο ότι α) αυτή τη στιγμή κατοικείται από έλληνες σε ποσοστό 100% και β) όσον αφορά τα γεγονότα της Κατοχής αλλά και αυτά που προηγήθηκαν δυστυχώς δεν είναι όπως τα παρουσιάζει η εθνική μας ιστοριογραφία:
  http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/03/blog-post_9326.html

  Κατά τα άλλα:

  Η Δημοκρατία», είχε γράψει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, «είναι το χειρότερο πολίτευμα, εκτός όλων των άλλων που έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα». Αυτό ισχύει και για τα εθνικά θέματα. Αν κοιτάξουμε τη μεταπολεμική ιστορία θα δούμε ότι οι χώρες που ακρωτηριάστηκαν ήταν δικτατορίες ή ημιδημοκρατίες με ηγέτες που ήθελαν να ισορροπήσουν τα εσωτερικά προβλήματα με εκστρατείες μεγαλείου. Από την ελληνική δικτατορία που έφερε την καταστροφή στην Κύπρο, μέχρι τον Γκαλτιέρι της Αργεντινής που ξεκίνησε τον πόλεμο των Φόκλαντ, μέχρι τον Σαντάμ που κατέλαβε το Κουβέιτ, μέχρι τον Μιλόσεβιτς που σακάτεψε τη Σερβία και μέχρι τον Σαακασβίλι που ακρωτηρίασε τη Γεωργία, όλοι τους ενήργησαν με φιμωμένο τον Τύπο και την αντιπολίτευση. Δεν υπήρχαν οι «αντεθνικές» φωνές για να βάλουν φρένο στα σχέδια του «εθνικού τους μεγαλείου». Κάτι που το πλήρωσαν και συνεχίζουν να το πληρώνουν οι χώρες τους.

  Πάσχος Μανδραβέλης
  Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, στις 19/8/2008:
  http://www.medium.gr/articles/121914653695173.shtml

  doctor

 6. Τώρα που ξαναδιάβασα το σχόλιό μου να διευκρινίσω ότι στο (α) εννοώ ότι με την τωρινή εθνική σύνθεσή της, η Τσαμουριά δεν μπορεί να διεκδικηθεί από τους Αλβανούς διότι κατοικείται κατά ποσοστό 100% από έλληνες.

  Ευχαριστώ

  doc

 7. Νομίζω ίσως και η Β. Ιρλανδία να παίζει στη λίστα. Μέχρι πρόσφατα γινόταν κάθε τόσο και νεο μακελειό

 8. Αν δεν κάνω λάθος στην Σομαλία υπάρχει και η Πουτλάνδη (;) που βρίσκεται μεταξύ της κύριας Σομαλίας και της Σομαλιλάνδης. Δεν είναι τόσο ανεξάρτητη όσο η Σομαλιλάνδη αλλά αρκετοί χάρτες της Σομαλίας την δείχνουν σε τρία κομμάτια.

  Στην Β. Ιρλανδία δεν παίζει καθόλου το αυτονομιστικό κίνημα. Οι προτεστάντες θέλουν ένωση με την Αγγλία και οι Ρεπουμπλικάνοι ένωση με την Ιρλανδία.

  Ζαλμόξι θα έβλεπες και αυτονομιστικό και μέσα στην Παλαιστίνη έτσι όπως είναι τα πράγματα ; Γκάζα- Δυτική Όχθη;

 9. Ζαλμόξι!!!! δεν ανέφερες (την ξέχασα και εγώ) την Σρι-Λάνκα πρώην Κευλάνη που το αυτονομιστικό των Ταμίλ στα Βόρεια και Ανατολικά του νησιού είναι πολύ πιο πολύ προχωρημένο απο άλλα (πρακτικά έχουν εμφύλιο πόλεμο).

  Ακόμη δεν υπάρχει στο Νεπάλ η μειονότητα των Τεράι που βρίσκεται στα πεδινά της χώρας και μέσα στην μειονότητα υπάρχει και αυτονομιστικό κίνημα;

 10. Φιλελεύθερε,

  σ΄ ευχαριστώ για την παρατήρηση – προσθήκη.

  Αν σκεφτείς, ότι όχι μόνο το πρώτο ποστ που ανέβασα το 2008 ήταν για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, αλλά και ότι με έχει απασχολήσει πολύ καιρό το ζήτημα των Ταμίλ, είμαι ασυγχώρητος, αλλά κι αυτό πάλι, ένα μυαλό είναι…

  Κάτι που εσύ θα το γνωρίζεις, αλλά ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, οι πρώτοι που ζώστηκαν εκρηκτικά για επιθέσεις αυτοκτονίας, ήταν οι ινδουιστές Ταμίλ στη Σρι Λάνκα (και όχι οι Παλαιστίνιοι όπως πολλοί ίσως νομίζουν… )!

  Την Πουτλάνδη να σου πω την αλήθεια, σκεφτόμουν να την αναφέρω, αλλά πάλι λέω να βάλω δύο κινήματα από την ίδια περιοχή, το θεώρησα «πολύ». Έχει δίκιο όμως, υπάρχει και εκεί μέτωπο.

  Στο Νεπάλ, οι Μαντέζι ζητούν αυτονομία και έχει ενδιαφέρον να δούμε με τη νέα κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι…

  Εννοείς δύο ξεχωριστές αυτόνομες αραβικές περιοχές μέσα στο έδαφος του Ισραήλ; μία στη Γάζα και μία στα σύνορα με την Ιορδανία; Θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο;
  Αν εννοείς πάλι αυτό που συνέβη πέρυσι στη Γάζα μεταξύ Αλ Κάσαμ / Χαμάς και Φατάχ, είμαι της γνώμης πως δεν ήταν ούτε συγκυριακό ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο περιστατικό και θα το δούμε και προσεχώς σε μεγαλύτερη ένταση και έκταση. Ειδικά όσο θα βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ μαρξιστών και ισλαμιστών Αράβων. Η Φατάχ δείχνει να βρίσκεται σε σημείο ανάλογο εκείνου που βρισκόταν τις ημέρες της ιρανικής επανάστασης το Τουντέχ. Έκανε τον αγώνα και «στο παρά πέντε» ο Χομεϊνί και οι συν αυτώ (όπως ο Νασράλα καλή ώρα) αναδείχθηκε σε ρυθμιστή.

 11. doctor,

  διάβασα το κείμενό σου, είναι πάρα πολύ καλό, κατατοπιστικότατο και τεκμηριωμένο. Το ¨»κράξιμο» που έπεσε έχει να κάνει με τις φαιδρότητες των «Τσάμηδων» και δεν έχει σε τίποτε να κάνει με τους συνήθεις ελληναραδισμούς. Οφείλεται πρωτίστως στον τυχοδιωκτικό , σχεδόν «τζογαδόρικο» τρόπο που χειρίστηκαν πριν 6 – 7 δεκαετίες ένα εθνικό τους ζήτημα. Ανέλαβαν το ρίσκο τους, έπιαξαν, έχασαν, ας πρόσεχαν.

 12. Ωραία καφενο-κουβέντα στήσατε όπως πάντα αλλά για την ταμπακιέρα μούγκα από όλες τις πλευρές…
  Καλή η επίδειξη γνώσεων στην πατριδογνωσία και την ιστορία αλλά το ζητούμενο δεν είναι αν είναι 25, 27 ή 30 Οσετίες στην ουρά αλλά με ποιους πας και ποιους αφήνεις κάθε φορά που οι εξελίξεις φθάνουν στο μη παρέκει όπως χθες στο Κόσοβο και σήμερα στην Οσετία και την Αμπχαζία.
  Διαφορετικά θα πέσει η Πόλη κι εσεις θα συνεχίζεται τη συζήτηση για το αν ήταν παρθένα η Παναγία και κατά που πέφτει η Πουτλάνδη.
  καλημέρα

 13. zalmoxis, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ ότι ο εθνικισμός είναι κατακριτέος από όπου κι αν προέρχεται. Κοινώς το ίδιο κατακριτέα είναι η σκέψη του πατερ Άνθιμου με αυτήν του Γκρούεφσκι.
  Φυσικά ήξερα ότι απλώς η αναφορά σου στους Τσάμηδες έχρηζε μιας και μόνης διευκρίνισης και τίποτα περισσότερο.

  Όσο για την συνεργασία των μειονοτήτων με τους γερμανούς κατά την Κατοχή μία πολύ καλή συζήτηση στου Ροϊδη βρίσκεται σε εξέλιξη:

  http://roides.wordpress.com/2008/08/25/other_religion_rights

  doctor

 14. @ monahikoslikos

  δεν σε καταλαβαίνω… Εδώ, για παράδειγμα, αν το πρόσεξες, δεν υπήρξαν ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 4 διαφορετικά κείμενα για την Νότια Οσσετία και με το πρώτο από αυτά ήδη από τον περασμένο Απρίλιο:

  https://zalmoxis.wordpress.com/2008/04/30/

  δηλαδή πολυ πριν «οι εξελίξεις φθάσουν στο μη παρέκει» όπως γράφεις
  (και με ξεκάθαρη θέση).

 15. Zalmoxis : Εννοείς δύο ξεχωριστές αυτόνομες αραβικές περιοχές μέσα στο έδαφος του Ισραήλ; μία στη Γάζα και μία στα σύνορα με την Ιορδανία; Θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο;

  Αυτή τη στιγμή πάντως η κατάσταση είναι οτι Γκάζα και Δυτική Όχθη ντε φακτο λειτουργούν ξεχωριστά.
  Θα μπορούσε δε κάποιος να πει ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα είναι πιό πιθανό το να υπάρξει σχίσμα στους Παλαιστινίους παρά να αποκτήσουν ανεξαρτησία οι κάτοικοι της Δυτικής Ζαχάρας.

  Πάντως ενώ το δικαίωμα για αυτοδιάθεση πρέπει να αναγνωρίζεται, τελικά πίσω απο κάθε ένα αυτονομιστικό κίνημα που εξελίσσεται με δυναμική και μεγαλώνουν στον βαθμό που δημιουργούν αξιώσεις, κρύβονται λάθη και αδικίες απο την ‘μητρική’ χώρα. Δεν θα μπορούσαν και οι Ουαλοί να ζητήσουν ανεξαρτησία απο την Αγγλία, οι Λατίνοι απο τις ΗΠΑ;Οι Ούγγροι μειονοτική στην Ρουμανία.
  Όμως λίγο πολύ οι παραπάνω έχουν πρόσβαση στα αγαθά και στην οικονομία και ακόμα και στην πολιτική εκπροσώπηση, αρα που να τρέχουν.
  Και οι Σκωτσέζοι παρά το γεγονός οτι εξέλεξαν τους ‘εθνικούς’ εαν γινόταν δημοψήφισμα για ανεξαρτησία (το οποιο το αστείο είναι οτι η Αγγλία δεν θα είχε πρόβλημα και το πιό αστείο είναι οτι η Δεξιά στην Αγγλία θα καλοβλεπε το να φύγουν οι Σκοτσέζοι απο το ΗΒ) δεν θα το κέρδιζαν.
  Ειναι πολλά τα λεφτά (που πέρνουν απο το Λονδίνο) και επιπλέον έχουν και δικό τους κοινοβούλιο, που να τρέχουν τώρα…..

  Τώρα να το τερματίσουμε το παιχνίδι και να αναφέρουμε κάποιους λίγους που ζητάνε την αυτονομία της Κρήτης 🙂

 16. Αυτονομία της Κρήτης;

  Άμα οι Κρητικοί θέλουν αυτονομία και την υπερψηφίσουν σε δημοψήφισμα με τίποτε τρελλά ποσοστά του 65% και του 70%, ας την έχουν! Δημοκρατία έχουμε!
  Αν μη τι άλλο, θα γλυτώσουμε επιτέλους από το βαθύ κράτος των Μητσοτάκηδων, των Μπακογιάννηδων, των Βουλγαράκηδων, των Μεϊμαράκηδων.
  Άσε που είμαι και υγιεινιστής και δεν… καπνίζω… 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s