BOLLYWOOD

Οι 30 γοητευτικότερες star του Bollywood

Η κινηματογραφική βιομηχανία της Βομβάης (Mumbai, πρώην Bombay) γνωστή και ως Bollywood (ως «απάντηση» στο αμερικανικό Hollywood) είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η θεματολογία του Bollywood, παρότι περιστρέφεται γύρω από ινδικές αξίες, ιστορίες, μύθους χαρακτήρες και έθιμα, εν πολλοίς άγνωστα στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στη Δύση, είναι εν τούτοις από τα πρώτα του βήματα «παγκοσμιοποιημένο». Και αυτό, επειδή καταπιάνεται με θέματα κοινά παντού, κυρίως δε αισθηματικού περιεχομένου, οπότε είναι κατανοητό γιατί σχεδόν όλη η Ασία από τον Περσικό Κόλπο μέχρι την Ινδοκίνα γνωρίζει καλά ή σχετικά καλά τον ινδικό κινηματογράφο. Αλλά και γιατί την τελευταία δεκαετία το Bollywood έχει γίνει δημοφιλές σε χώρες όπως ο Καναδάς ή η Γερμανία. Έχει δανειστεί τύπους από το αμερικανικό σινεμά (όπως π.χ. ο «αλήτης» που ενσάρκωσε ο Raj Kapoor και που παρέπεμπε ευθέως στον Σαρλώ) αλλά και έχει «δανείσει» με τη σειρά του από τον ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του 1950 και 1960 μέχρι τον Steven Spielberg (όσοι έχουν παρακολουθήσει συστηματικά ινδικό σινεμά αναγνωρίζουν λ.χ. αμέσως το πλήθος των –όχι και τόσο γνωστών είναι αλήθεια- ινδικών ταινιών που συνέρραψε ο αμερικανός σκηνοθέτης για τον δεύτερο Ιndiana Jones).

Στη δημοφιλία του Bollywood συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες, από τα θεαματικά μουσικοχορευτικά και τα δημοφιλή τραγούδια (τα οποία κατέκλυσαν πριν 4 – δεκαετίες και την Ελλάδα με τα κλεψίτυπα «ινδοπρεπή») μέχρι τους σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς όπως οι Raj Kapoor, Dilip Kumar, Nargis, Mutan, Amitabh Bachchan, Dharmendra, κ.λπ.).

Από τα στοιχεία εκείνα πάντως που ανέδειξαν διεθνώς το Bollywood, είναι η ομορφιά, ο ερωτισμός και η γοητεία των πρωταγωνιστριών του.

Στο Bollywood, ο όρος «sexy πρωταγωνίστρια» δεν έχει σχέση με τον αντίστοιχο όρο όπως τον εννοούν οι Δυτικοί. Η star στο Ινδικό σινεμά δεν γίνεται «χυδαία» όπως η Sharon Stone ως Catherine Tramell στην γνωστή ταινία με τον παγοκόφτη («Basic Instict»για να χαρακτηριστεί ως «sexy» ούτε θα φωτογραφηθεί γυμνή στο «Playboy». Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την Ανατολή, καταλαβαίνουν τι σημαίνει ανατολίτικη γοητεία. Είναι το βλέμμα (άλλωστε, μόνο αυτό διαθέτει σε πολλές χώρες της Ασίας η γυναίκα για να γοητεύσει –και έχει εκπαιδευτεί καλά σε αυτό- καθώς μαντίλες, τσαντόρ και φερετζέδες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια) η κίνηση (γι αυτό και η έμφαση στον χορό) οι χειρονομίες, η φωνή…

Ακολουθεί λοιπόν μία κατάταξη των 30 γοητευτικότερων κυριών του Bollywood, με πολλά και διαφορετικά κριτήρια, όπως η δημοφιλία, η προσωπικότητα, το ταλέντο, η ομορφιά. Πολλές από τις σταρ του ινδικού σινεμά είναι πολιτικοποιημένες (όπως ήταν η Nargis η οποία υπήρξε ιδιαίτερα δυναμική ως βουλευτής ή όπως είναι η Jaya Bachchan) μορφωμένες (σε ινδικά και ξένα πανεπιστήμια) και εκπαιδευμένες σε ένα πολύπλοκο και αυστηρό savoir vivre που επιβάλλει μια παραδοσιακή και με πλήθος τύπων κοινωνία. Αλλά και οι εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό μπαίνουν στην κατάταξη που ακολουθεί, καθώς και η αντισυμβατικότητα αναδεικνύει επίσης άκρως γοητευτικές προσωπικότητες.

Ιδού λοιπόν οι –κατά την υποκειμενική άποψη ενός φίλου του Bollywood ο οποίος δεν δηλώνει ειδικός παρά μόνο ότι έχοντας παρακολουθήσει μερικές εκατοντάδες ινδικές ταινίες έχει τουλάχιστον καταλάβει κάποια «μυστικά» της «μπολλυγουντιακνής γοητείας»- οι 30 γοητευτικότερες κυρίες του Bollywood, με αρίθμηση από το Νο 30 και κατεβαίνοντας στο Νο 1 (και με την επίγνωση ότι κάποιοι φίλοι του ινδικού σινεμά θα έχουν κάποιες «ενστάσεις», π.χ. γιατί δεν είναι πρώτη στην κατάταξη αλλά 3η η θεωρούμενη από πολλούς ως «ομορφότερη στον κόσμο» γυναίκα Aishwarya Rai, γιατί απουσιάζει π.χ. η Manisha Koirala, γιατί υπάρχουν στην λίστα αυτή κάποιες καινούργιες που ακόμη δεν έχουν δοκιμαστεί όπως π.χ. η 23χρονη Sonam Kapoor ή και το αντίθετο, γιατί απουσιάζουν κάποιες από αυτές, όπως π.χ. η 26χρονη Soha Khan που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο «Raag De Basanti». Αλλά, είπαμε, και «υποκειμενική» η κρίση…):

30. Jaya Bhaduri – Bachchan

Δεν κατατάσσεται ούτε ανάμεσα στις πιο όμορφες ούτε στις πιο σέξυ αλλά ούτε καν και στις πιο αισθησιακές ηθοποιούς του Bollywood. Μάλιστα, δεν χορεύει καν, σε μια κινηματογραφική βιομηχανία όπου τραγούδι και χορός είναι απαραίτητα συστατικά μιας mainstream (και όχι μόνο) ταινίας.

Η γοητεία της ωστόσο είναι μοναδική. Γοητεύει με την παρουσία της και μόνο, με το βλέμμα της, με το σοφιστικέ της ύφος και την ισχυρή της προσωπικότητα και δεν είναι τυχαίο που παντρεύτηκε το 1973 τον «star of the millenium» όπως τον ανακήρυξε το BBC (μπροστά από ονόματα όπως ο Laurence Olivier ή ο Robert De Niro) Amitabh Bachchan, παρότι ο τελευταίος είχε συνάψει σχέσεις με μερικές από τις ομορφότερες σταρ εκείνα τα χρόνια.

Η Jaya Bhaduri γεννήθηκε στην Kolkata (τότε ονομαζόταν ακόμη Calcutta) στις 9 Απριλίου 1948 και είναι κόρη του διάσημου συγγραφέα Tarun Bhaduri.

Έχει βραβευτεί επανειλημμένα για διάφορους ρόλους της, ενώ εξελέγη βουλευτής με τοπικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του κοινωνικού περιθωρίου.

29. Vyjayantimala

Δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας του 1950 ήταν οι ταινίες του 1956 «Devdas» και «Madhumati» του Bimal Roy. Και στις δύο έπαιζε η Vyjayantimala την οποία οι παλαιότεροι Ινδοί θα θυμούνται ως Madhumati» δίπλα στους Dilip Gumar, Pran και Johny Walker.

Η Vyjayantimala γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1936 στο Chennai (τότε ονομαζόταν ακόμη Μadras) και είχε σπουδάσει κλασσικό ινδικό χορό. Παρότι βραβεύτηκε επανειλημμένα ως ηθοποιός, έμεινε σύμβολο το σεξ μέσα από τον χορό και κυρίως τον εκφραστικό Manipuri.

Αλησμόνητος θα μείνει επίσης και ο ρόλος της στο Devdas ως Chandramukhi, ρόλο που έπαιξε στη βερσιόν του 2002 η Madhuri Dixit.

Ως γνήσια «ντίβα» απαίτησε από την επιτροπή κινηματογραφικού διαγωνισμού να μην την προτείνει για δεύτερο γυναικείο ρόλο παρά μόνο για πρώτο, αρνούμενη να δεχτεί το βραβείο β’ ρόλου για το «Devdas».

28. Riya Sen

Με 25 ταινίες στο ενεργητικό της από το 1991, η Riya Sen είναι μία από τις ομορφότερες σύγχρονες Ινδές ηθοποιούς.

Η ηθοποιός και μοντέλο Riya Sen (γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1981 στην Kolkata) είναι εγγονή της μεγάλης ηθοποιού Sushitra Sen ενώ η άλλη της γιαγιά Ila Devi ανήκε σε βασιλική οικογένεια με την νεώτερη αδελφή της γιαγιάς της Gayatra Devi να είναι η maharani (βασίλισσα) της Jaipur.

Η καριέρα της ξεκίνησε πριν 17 χρόνια με τη ταινία Vishkanya, ενώ η πρώτη εμπορική ταινία στην οποία έπαιξε ήταν το 2001 το «Style».

Το τολμηρό μπικίνι στο Shaadi No. 1 και σκηνές με τον Ashmit Patel στο «Silsiilay» και τον Sharman Joshi στο «Style» την ανέδειξαν σε μεγάλο sex symbol για την ινδική νεολαία.

27. Shilpa Shetty

Αλησμόνητη θα μείνει στον αμερικανό ηθοποιό Richard Gere, το φιλί που έδωσε πέρυσι στην έκπληκτη Ινδή ηθοποιό Shilpa Shetty και μάλιστα μπροστά στις κάμερες, σε φιλανθρωπική βραδιά για τα θύματα του AΙDS. Η συντηρητική ινδική κοινωνία σοκαρίστηκε, εισαγγελείς ζήτησαν τη δίωξή του, εφημερίδες απαίτησαν να ζητήσει συγνώμη για την προσβολή ενώ η κοινή γνώμη ένιωσε πως κάτι άσεμνο συνέβη.

http://www.usatoday.com/life/people/2007-04-16-gere-kiss_N.htm

Η Shetty πάντως, για ακόμη μία φορά είχε κατορθώσει να απασχολήσει την ινδική κοινή γνώμη. Το ίδιο είχε κάνει και στην Αγγλία, όταν είχε πάρει μέρος στο τηλεριάλιτυ σώου «Celebrity Big Brother UK» όπου συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες. Η Shetty στην αρχή έκανε διαλογισμό στο παιχνίδι με τον διάσημο άγγλο σκηνοθέτη Ken Russell και φλερτάρισε με τον αμερικανό ηθοποιό Dirk Benedict ενώ στην εβδομάδα επάνω έγινε στόχος ρατσιστικών επιθέσεων από τους αγγλοσάξονες λευκούς χριστιανούς συμπαίκτες της. Αυτό της ανέβασε τη δημοτικότητα, ενώ την στήριξε και η οργάνωση ζωόφιλων PETA. Έτσι, κέρδισε με το εντυπωσιακό 63%. Στη συνέχεια την δεξιώθηκαν από τον τότε Άγγλο πρωθυπουργό Tony Blair μέχρι και τη βασίλισσα Elizabeth II.

H Shilpa κατάγεται από το νότο της Ινδίας, και γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1975. Από το 1993 οπότε εμφανίστηκε μαζί με τους πρωτόπειρους τότε Shah Rukh khan και Kajol έχει παίξει σε 50 ταινίες, εβώ προηγουμένως είχεεργαστεί και ως μοντέλο, ενώ θεωρείται εξαιρετική στον χορό.

26. Mumtaz

Έχοντας παίξει συνολικά σε 110 ταινίες, εκ των οποίων οι 43 στην τετραετία 1944 – 1967, η αφγανικής καταγωγής Mumtaz βραβεύτηκε για την προσφορά της στο ινδικό σινεμά το 1996, με το «Filmfare Lifetime Achievement Award» το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το περιοδικό «Filmfare» με πρώτο νικητή το 1991 (ποιόν άλλον;) τον Amitabh Bachchan.

Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1947 στο Mumbai. Το όνομά της (συνήθως απαντάται σε αρσενικό γένος) είναι αραβικής προέλευσης (από αυτούς δανείστηκαν τον όρο Πέρσες και Τούρκοι) και σημαίνει «επιφανής» και «εξοχότητα» ενώ οι ίδιοι οι Άραβες ποτέ δεν το χρησιμοποιούν ως κύριο όνομα.

Ξεκίνησε το σινεμά από τα 12 της και έπαιξε σε πολλές ρομαντικές κομεντί. Ταινίες που έμειναν αξέχαστε ήταν το «Do Raaste» (969) το «Bandhan» (1969) το «Sachcha Jhoothaa» (1969) και ιδίως το «Khilona» (1970) για το οποίο και βραβεύτηκε, όπως επίσης και τις ταινίες “Tere Mere Sapne”, Aap Ki Kasam”, κ.λπ.

Πρωταγωνίστησε με όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής της (Jeeyendra, Dharmendra, Sanjeev Kumar, Κ.λπ.).

Αξέχαστες θα μείνουν οι εμφανίσεις της με σέξυ εφαρμοστά «salwar-kameez» και για τους αισθησιακούς χορούς της ενώ ένα τραγούδι με το οποίο συνδυάσθηκε η καριέρα της, το «Bindiya Chamkegi» στην ταινία Do Raaste έχει γίνει πολλές φορές remix από πολλούς DJs.

Παντρεύτηκε το 1974 τον πολυεκατομμυριούχο Mayur Madhvani ενώ τελευταία έγινε γνωστό ότι πολέμησε με επιτυχία τον καρκίνο.

25. Deepika Padukone

Διάσημο top model με επιτυχημένη είσοδο στον χώρο του ινδικού σινεμά.

Κόρη του διάσημου αθλητή του μπάντμιντον Prakash Padukone, γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1986 στην Κοπεγχάγη και μεγάλωσε στο Bangalore. Κέρδισε προ διετίας τον τίτλο του «Μοντέλου της χρονιάς» και υπήρξε το κορίτσι εταιρικών διαφημίσεων, όπως π.χ. των αερογραμμών Kingfisher, της Levi Strauss, της Tissot SA,κ.λπ.

Πρωτόπαιξε στην ταινία (παραγωγής στην γλώσσα Kannada) «Aishwarya» το 2006 και τον αμέσως επόμενο χρόνο σε Bollywood παραγωγή, το «Om Shanti Om» με τον Shah Rukh Khan και η ταινία υπύρξε η μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς. Η Deepika Padukone βραβεύθηκε για τον ρόλο της και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές.

24. Sharmila Tagore

Η δισέγγονη του μεγάλου νομπελίστα ποιητή, βραχμάνου θεολόγου και φιλόσοφου Rabindranath Tagore, Sharmila Tagore γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1946 στο Hyderabad. Πρωτόπαιξε το 1959 στην ταινία του βραβευμένου με oscar σκηνοθέτη Satyajit Ray «Apur Sansar» στον ρόλο της Aparna και τον επόμενο χρόνο στην ταινία «Devi» ως ενσάρκωση της θεάς Kali.

«Σοκάρισε» την ινδική κοινωνία όταν φωτογραφήθηκε με μπικίνι για εξώφυλλο περιοδικού στη δεκαετία του 1960, ενώ προκάλεσε διαδηλώσεις ινδουιστών και ισλαμιστών φανταμενταλιστών λόγω των σέξι (για την εποχή της) εμφανίσεων.

Ξεσήκωσε σάλο καθώς υπήρξε η πρώτη ηθοποιός του Bollywood η οποία αν και ινδουίστρια (και μάλιστα από την κάστα των Βραχμάνων) παντρεύτηκε μουσουλμάνο, τον αρχηγό της εθνικής ομάδας κρίκετ Mansur Ali Khan και μετά τον γάμο της αλλάζοντας θρήσκευμα ονομάστηκε Begum Ayesha Sultana.

Διάσημες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν οι «Aradhana» (1969) «Safar» (1970) και «Amar Prem» (1971).

23. Sridevi

Παρότι η Shree Amma Yanger όπως είναι το πραγματικό όνομα της Sridevi εγκατέλειψε τον κινηματογράφο το 1997 στα 34 της (γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1963 στο Sivakasi του κρατιδίου Tamil Nadu στη Νότια Ινδία) θεωρείται ακόμη σήμερα «ζωντανός θρύλος», χαρακτηρισμός που τη είχε αποδώσει το 1996 και ο Shah Rukh Khan όταν έπαιξαν στο «Army».

Ξεκίνησε τον κινηματογράφο το 1975, σε ηλικία μόλις 12 ετών με την ταινία «Julie». Η πρώτη μεγάλη της εισπρακτική επιτυχία στο Bollywood ήλθε σε μία ταινία στην οποία έπαιξε το 1983 με τον διάσημο Jeetendra, το «Himmatwala» και έπαιξαν μαζί σε αρκετές ταινίες μέχρι το 1993. Για μια ολόκληρη δεκαετία (1983 – 1993) χαρακτηριζόταν «βασίλισσα του Bollywood» τίτλο που απέσπασε η Madhuri Dixit.

Έπαιξε επίσης δίπλα στον Anil Kapoor ως ντουέτο σε πολλές ταινίες όπως το «Jaanbaaz» (1986) το «Mr. India» (1987) το «Ram Avatar» (1988) το «Lamhe» (1991) και «Judaai» (1997) και μάλιστα το 1996 παντρεύτηκε τον αδελφό του, τον Boney Kapoor.

«Σήμα κατατεθέν» η «αθωότητα» στο πρόσωπο και τα κοντά φορέματα στους χορούς της.

22.Shabana Azmi

Ίσως η κατ’ εξοχήν «φεμινίστρια» σταρ του Bollywood, η Shabana Azmi είναι συνώνυμη του ακτιβισμού στην πατρίδα της.

Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1950 στο Delhi και η πρώτη της επιτυχία ήταν το «Ishq, Ishq, Ishq» του 1974 με τους Dev Anand και Zeenat Aman.

Έχει παίξει σε περισσότερες από 100 ταινίες, τόσο του εμπορικού όσο και του «παράλληλου» αλλά και του «πειραματικού» κινηματογράφου, ινδικού και ξένου (κατά βάση αμερικάνικου και αγγλικού) όπως π.χ. το 1986 στο «Madame Sousatzka» του John Schlesinfer με τους Shirley MacLaine, Peggy Ashcroft, Twiggy και Nacin Chowdhy, το 1992 στο «City of Joy» του Roland Joffe με τους Om Puri, Patrick Swayze και Art Malik, το 1993 στο «Son Of the Pink Panther» του Blake Edwards με τους Roberto Benigni, Ηerbert Lom και Claudia Cardinale, κ.λπ. Στον ινδικό κινηματογράφο έχει «σοκάρει» παίζοντας προκλητικούς για τα ήθη της χώρας ρόλους, οι οποίοι καταπιάνονται με γυναικαία κοινωνικά θέματα, όπως οι λεσβίες, οι διαζευγμένες και η θεση τους, οι χήρες, κ.λπ. και βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα με δηλώσεις της για τον ισλαμικό φανταμενταλισμό, για τους οροθετικούς, για την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραμένοντας πάντοτε μία κομψότατη και πανέμορφη σταρ.

21. Sonam Kapoor

Έχει παίξει μόλις σε μία ταινία, στο Saawariya (2007) του Sanjay Leela Bhansali όπου υποδύθηκε την Sakina, ωστόσο πήρε πολύ καλές κριτικές ενώ για τις 23 Ιανουαρίου 2009 προγραμματίζεται η πρεμιέρα του «Dilli» όπου θα υποδύεται την Bittu.

Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1985 και είναι κόρη του διάσημου ηθοποιού και παραγωγού Anil Kapoor.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βομβάης Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, ενώ υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Bhansali στην ταινία «Black».

20. Lara Dutta

Η ύψους 1.75 Μις Υφήλιος 2000 Lara Dutta γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1978 στο Ghaziabad. Έχει σπουδάσει οικονομικά και επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Βομβάης.

Πρωτόπαιξε στην Tamil παραγωγή του 2002 Arasatchi, η οποία προβλήθηκε 2 χρόνια αργότερα και στο μεταξύ έπαιξε και στην Hindi παραγωγή του 2003 «Andaaz» για την οποία και βραβεύθηκε για το ντεμπούτο της.

19. Mallika Sherawat

Η αποκαλούμενη και «Pamela Anderson της Ινδίας» ονομάζεται Reema Lambha (με ψευδώνυμο Mallika Sherawat, από το Mallika που σημαίνει «αυτοκράτειρα» και το πατρικό επίθετο της μητέρας της, Sherawat) γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1976 στο Karnal και μεγάλωσε στο Delhi.

¨Ήταν η πρώτη Ινδή στην οποία προτάθηκε να ποζάρει γυμνή για το Playboy. Αρνήθηκε για λόγους ηθικής όπως αρνήθηκε να εμφανιστεί γυμνή στο «Murder» όπως αρνήθηκε το ίδιο και όταν της ζητήθηκε ακόμη και στο σώου του διάσημου αμερικανού Howard Stern. Καθιερώθηκε γρήγορα ως sex symbol με την πρώτης της ταινία ως Mallika Sherawat, «Khwahish» (2003). Ψηφίστηκε ως μία από τις 100 ομορφότερες σταρ της Ασίας από το περιοδικό μόδας του Hong Kong «Cover».

18. Hema Malini

Η πιο διάσημη ηθοποιός της Νότιας Ινδίας, η Hema Malini Chakravarty, γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1948 στο Trichy του κρατιδίου Tamil Nadu.

Πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το «Johnny Mera Naam» του 1970 με τον Dev Anand. Έπαιξε σε πολλές επιτυχίες, όπως οι ταινίες «Andaz» (1971) «Seeta aur Geeta» (1972) «Prem Nagar» (1974) και την κλασσική ταινία του 1975 «Sholay» όπου υποδύθηκε τον πολύ χαρακτηριστικό ρόλο της Basanti, ενώ εμφανίσθηκε και στην ταινία του 2005 «Veer Zara». Πρωταγωνίστησε σε πολλά φιλμς με τον Dharmendra, του οποίοι υπήρξε και δεύτερη σύζυγος.

17. Esha Deol

Η μεγαλύτερη κόρη του θρυλικού ζευγαριού Dharmendra (Dharamendra Singh Deol) και Hema Malini εκτός από ηθοποιός είναι ειδική στους παραδοσιακούς χορούς Bharatanatyam και Odissi ενώ παίζει και ποδόσφαιρο στην εθνική κατηγορία.

Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1982 και ντεμπουτάρισε το 2002 με το φιλμ «Koi Mere Dil Se Poochhe» με τους Aftab Shicdasani, Jaya Bachchan και Sanjay Kapoor κερδίζοντας το βραβείο «Lux New Face».

Η πρώτη της μεγάλη εισπρακτική επιτυχία ήλθε το 2004 με το «Dhoom» ενώ ακολούθησαν και άλλες, όπως το θρίλερ «Dus».

Θριαμβευτική υποδοχή είχε από τους κριτικούς για την περυσινή ταινία του Ram Gopal Verma «Darling».

16. Karisma Kapoor

Εκπρόσωπος της μεγαλύτερης δυναστείας του Bollywood, των Kapoor, η Karisma είναι δισέγγονη του Prithvi Raj Kapoor και εγγονή του μεγάλου ηθοποιού και σκηνοθέτη Raj Kapoor, ενώ έχει και γονείς ηθοποιούς (τους Babita και Randir Kapoor).

Η Lolo όπως είναι το χαϊδευτικό της, γεννήθηκε στο Mumbai στις 25 Ιουνίου 1975 και έγινε η πρώτη γυναίκα της δυναστείας των Kapoor που μπήκε στην κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας. Σύμβολο του σεξ έγινε αργότερα (καθώς στα πρώτα της βήματα είχε αγορίστικα χαρακτηριστικά) με την ταινία «Raja Hindustani» το 1996 αλλά και χάρη στις συμβουλές του γκουρού της μόδας στο Bollywood, του Manish Malhotra.

15. Kareena Kapoor

Η κατά 5 χρόνια μικρότερη αδελφή της Karisma, η Kareena Kapoor, γεννήθηκε και αυτή στο Mumbai, στις 21 Σεπτεμβρίου 1980.

Η «Bebo» όπως είναι το υποκοριστικό της, έκανε το ντεμπούτο της το 2000 με το «Refugee» δίπλα στον Abhishek Bachchan.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν οι ταινίες «Asoka» με τον Shah Rukh Khan και «Ajnabee» με τους Bipasha Basu, Bobby Deol και Akshay Kumar το 2001, «Chameli» το 2003,»Hulchul»,(2004) και «Bewafa» (2005).

14. Rani Mukherjee

Γεννημένη στις 21 Μαρτίου 1978 στην Kolkata, η Rani είναι κόρη του σκηνοθέτη Ram Mukherjee και εξαδέλφη της διάσημης ηθοποιού Kajol.

Η καριέρα της ξεκίνησε το 1998 με την ταινία «Ghulam» με συμπρωταγωνιστή τον Aamir Khan, ενώ απέσπασε την ίδια χρονιά το βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού με την ταινία «Kuch Kuch Hota Hai» όπου έπαιξε με την εξαδέλφη της Kajol και τον Shah Rukh Khan.

Σήμα κατατεθέν της Rani είναι η αναγνωρίσιμη βραχνή φωνή της, τα υπέροχα πράσινα μάτια της και το πολύ χαρακτηριστικό χαμόγελό της.

Διθυραμβικές ήταν οι κριτικές που δέχθηκε το 2005 για τον ρόλο της τυφλής και κωφής κοπέλας (η ιστορία της Helen Keller) στην ταινία «Black» δίπλα στον Amitabh Bachchan ενώ αποδείχθηκε και ακπληκτική χορεύτρια, καθώς έχει σπουδάσει τον παραδοσιακό χορό Odissi. Σποiδαία ήταν και στον ρόλο της Πακιστανής δικηγόρου στην ταινία «Veer Zaara».

13. Priyanka Chopra

Η Priyanka Chopra γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1982. Ξεκίνησε για προγραμματίστρια και για εγκληματολόγος, αλλά τελικά της προέκυψε η ηθοποιία.

Το 2000 αναδείχθηκε Μις Κόσμος, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια χρονιά, αναδείχθηκε ακόμη μια άλλη Ινδή, η Lara Dutta Μις Υφήλιος και μία τρίτη Ινδή, η Dia Mirza, Μiss Asia Pacific!

Σχολείο πήγε στις ΗΠΑ και επιστρέφοντας στην Ινδία συνέχισε τις σπουδές της σε στρατιωτικό λύκειο ενώ σπούδαζε στο κολέγιο όταν αναδείχθηκε Μις Κόσμος. Η καριέρα της ξεκίνησε το 2001 με την ταινία «Thamizhan» ενώ στον κόσμο του Bollywood μπήκε το 2003 με το «Hero: Love Story of A Spy».

12. Dimple Kapadia

«Saagar». Το όνομα και μόνο αυτής της ταινίας του 1985 ξυπνά μνήμες στους Ινδούς που την εποχή εκείνη είχαν δει για πρώτη φορά στον λεγόμενο εμπορικό κινηματογράφο topless εμφάνιση, έστω και στιγμιαία, της Dimple Kapadia, στα 27 της τότε, σε μια θριαμβευτική επιστροφή στον κινηματογράφο μετά από ένα γάμο 2 παιδιά και ένα διαζύγιο.

Η Kapadia, η οποία κατόρθωσε να συνδυάσει αιθέρια ομορφιά με ταλέντο, γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1957 στο Mumbai και στα 16 της σοκάρισε τους θεατές με τα μικροσκοπικά μίνι φορέματα στην ταινία «Bobby». Ακόμη όμως και στην δεκαετίας μας συνέχισε να σοκάρει, με τους ρόλους της ώριμης γυναίκας που συνάπτει σχέσεις με κατά πολύ νεαρότερούς της, όπως λ.χ. στις ταινίες «Dil Chahta Hai» του 2001 και «Leela» του 2002.

11. Bipasha Basu

Γεννημένη στις 5 Μαΐου 1979 στο Delhi και μεγαλωμένη στην Kolkata, η Bipasha (όνομα που σημαίνει «βαθιά σκοτεινή επιθυμία») ξεκίνησε ως μοντέλο σε βίντεο κλιπς ενώ κέρδισε στον περίφημο διαγωνισμό της Ford για supermodels.

Έγινε διάσημη το 2001 με την ταινία «Ajnabee» ενώ το βρετανικό Channel Four κατέταξε τη σκηνή με την Basu στους ατμούς στην ταινία «Jism» του 2003 ανάμεσα στις 100 πιο ερωτικές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και εύλογα θεωρείται το μεγαλύτερο σύγχρονο sex symbol του Bollywood.

10. Zeenat Aman

Γεννημένη στη Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 1950, η Zeenat Aman έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ερωτική ηθοποιός του Bollywood. Υπήρξε το απόλυτο sex symbol της δεκαετίας του 1970 με κοντά φορέματα και τα διαφανή σάρι.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος στο περιοδικό Femina India, όπου οι συνάδελφοί της την παρότρυναν να λάβει μέρος στα καλλιστεία για Μιας Ασία – Ειρηνικός και Μιας Νότια Ασία 1970 όπου και κέρδισε και τους δύο τίτλους.

Κατόπιν (1972) έπαιξε στο «Hare Rama, Hare Krishna» με τον Dev Anand όπου και η δημοτικότητα της ανέβηκε κατακόρυφα. Οι ρόλοι της ως χίπισσας, καπνίστριας και σεξουαλικά απελευθερωμένης σοκάρισε την συντηρητική κοινή γνώμη της Ινδίας στη δεκαετία του 1970 και αναμφίβολα υπήρξε σύμβολο της σεξουαλικής απελευθέρωσης στη χώρα της.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 έπαιξε στο θέατρο στο Λονδίνο τον ρόλο της Mrs. Robinson στον «Πρωτάρη» («The Graduate») σε ηλικία 54 χρόνων, παραμένοντας άκρως γοητευτική και ερωτική.

9. Suchitra Sen

Γνωρίζουμε το πραγματικό της όνομα (Roma Dasgupta) όχι όμως και την πραγματική της ηλικία, καθώς είναι γνωστές δύο διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης: 6 Απριλίου 1929 και 6 Απριλίου 1931.

Καταγόταν από την Βεγγάλη και από την επαρχία της Pabna στο σημερινό Bangladesh. Πρόκειται για την πρώτη Ινδή ηθοποιό η οποία απέσπασε διεθνές βραβείο, το 1963 στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μόσχας για την ταινία Saat Paake Bandha.

Ανάμεσα στα άλλα στοιχεία της καριέρας της, αξίζει να αναφερθεί η απαγόρευση για κάποια χρόνια της ταινίας του 1975 «Aandhi» όπου πρωταγωνιστούσε με τον Shanjeev Kumar καθώς ο ρόλος της σε αυτήν «φωτογράφιζε» την Indira Gandhi, ενώ αξιοσημείωτου ήταν οι ρόλοι της στις ταινίες «Deydas» (1955) «Musafir» (1957) kai «Mamta» (1966).

Έπαιξε σε πολλές βεγγαλέζικες παραγωγές οι οποίες γυρίστηκαν σε hindi βερσιόν με πρωταγωνίστριες κυρίως τις Jaya Bhaduri και Waheeda Rehman και υπήρξε πρότυπο στο ντύσιμο, στο χτένισμα, στο ύφος για εκατομμύρια Ινδές.

8. Sushmita Sen

Γεννημένη στις 19 Νοεμβρίου 1975 στο Hyderabad, η Sushmita Sen εξελέγη Μις Υφήλιος το 1994 σε μία σκληρή μονομαχία ψήφων με την Miss Colombia Carolina Gomez, την Μις Ελλάδα Ρέα Τουτουνζή και την Miss Venezuela Minorka Mercado. Παρά τα αρχικά σχόλια πως ήταν επρόκειτο απλώς για ένα όμορφο πρόσωπο με καλό ύψος (1.79) και ως εκ τούτου συγκρινόταν σταθερά με την Aishwarya Rai η οποία ένα χρόνο νωρίτερα είχε εκλεγεί «Μις Κόσμος» είχε καλές ερμηνείες με τον ρόλο της Rupali στο Biwi No. 1″ (ταινία του 1999) απέναντι στον Salman Khan, στο «Sirf Tum» (του 1999) με τον Sanjay Kapoor, στο «Filhaal» με την Tabbu (του 2002) στο «Main Hon Na» με τον Shah Rukh Khan (2004) στο «Samay» στο «Bewafa» και στο «Main Aisa Hi Hoon». Απέσπασε 6 βραβεία δεύτερου γυναικείου ρόλου μέσα σε 6 χρόνια (2000 – 2005).

Πρόκειται για χαρακτηριστική βεγγαλέζικη ομορφιά (αφού κατάγεται από την Kolkata).

Σήμερα είναι ανύπανδρη μητέρα, καθώς έχει υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, την Renne ενώ είναι πτυχιούχος της αγγλικής φιλολογίας.

7. Kajol

Γεννημένη στο Mumbai στις 5 Αυγούστου 1975, η Mukherjee Devgan είναι η 4η γενιά ηθοποιών στην οικογένειά της. Είναι κόρη της ηθοποιού Tanuja και του διάσημου παραγωγού Somu Mukherjee. Το ίδιο διάσημοι όμως ήταν η θεία της Nutan (γνωστή από την πολύ επιτυχημένη ταινία του 1967 Milan) όπως και η γιαγιά της Shobna Samarth. Το 1999 παντρεύτηκε τον συμπρωταγωνιστή της Ajay Devgan.

Έκανε ντεμπούτο το 1992 με την ταινία «Bekhudi» και έπαιξε σε πολλές επιτυχημένες ταινίες ως τον γάμο της όπως οι «Baazigar» (1993) «Karan Arjun» (1995) «Dilwale Dulhania Le Jayenge» (1995) και «Kuch Kuch Hota Hai» (1998) ενώ επανήλθε στο σινεμά το 2002 πάλι με μία μεγάλη επιτυχία, το «Kabhi Khushi Kabhi Gham».

6. Parveen Babi

Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1949 στο Junagadh και βρέθηκε νεκρή από την αστυνομία (την οποία είχε καλέσει η γραμματέας της καθώς δεν είχε δώσει σημεία ζωής) στις 20 Ιανουαρίου 2005 στο σπίτι της στο Mumbai, από επιπλοκές του διαβήτη.

Ζούσε ζωή «ερημίτη» (και έχοντας κάνει απόπειρες αυτοκτονίας) καθώς όπως λέγεται έπασχε κατ΄ άλλους από σχιζοφρένεια και κατ΄ άλλους από σύνδρομο καταδίωξης.

Θεωρείται σήμερα ως μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς όλων των εποχών στο Bollywood αλλά και πολύ ισχυρή προσωπικότητα, καθώς προσπάθησε να ζήσει έξω από την συμβατικότητα της εποχής της. Το 1975 ήταν η πρώτη Ινδή που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Time». Υπήρξε πολλές φορές κινηματογραφικό ζευγάρι με τον Amitabh Bachchan σε επιτυχίες όπως «Amar, Akbar, Anthony», «Shaan», «Deewaar», «Kaalia» και «Khud-daar».

To 1983 μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου γνώρισε τον φιλόσοφο U.G. Krishnamurti. Επέστρεψε στο Mumbai το 1992 και όπως αποδείχθηκε τα ψυχολογικά της προβλήματα είχαν γίνει πια σοβαρά. Πήγε στα δικαστήρια τον Amitabh Bachchan τον οποίο κατηγόρησε μαζί με ξένους αξιωματούχους για συνωμοσία (χωρίς ποτέ να παρουσιάσει στοιχεία) ενώ είχε δηλώσει για τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη του 1993 που άφησαν πίσω τους 250 νεκρούς και 700 τραυματίες πως θα παρουσίαζε στοιχεία για να πει αργότερα πως δεν τα κατέθεσε καθώς απειλήθηκε η ζωή της.

5. Preity Zinta

Γεννημένη στην Simla στις 31 Ιανουαρίου 1974, η Preity Zinta είναι «παιδί των Ιμαλαΐων» και διάσημη για τα περίφημα λακκάκια στο πρόσωπό της, το λαμπερό βλέμμα της και τον αυθορμητισμό της σε ένα χώρα όπου κυριαρχεί η επιτήδευση.

Η επιτυχία ήλθε από την πρώτη της κιόλας ταινία, το «Dile Se» όπου έπαιξε μαζί με την Manisha Koirala και τον Shahrukh Khan.

Έχει πτυχίο ψυχολόγου ενώ γράφει και για το ΒΒC.

4. Rekha

Γεννημένη στις 10 Οκτωβρίου 1954 στο Chennai,η Bhanurekha Ganesan (Rekha) είναι κόρη του πολύ διάσημου Tamil ηθοποιού Gemini Ganesan και της Telugu (δηλαδή παραγωγών γυρισμένων στη δραβιδική γλώσσα Telugu) ηθοποιού Pushpavalli.

Έπαιξε σε ηλικία 12 ετών στο «Rangula Ratnam» και στα 15 της προξένησε σάλο για μία σκηνή η οποία περιείχε φιλί στην ταινία «Do Shikari» με τον ηθοποιό Biswajit, λόγος για τον οποίο το φιλμ είχε προβλήματα με την λογοκρισία και παίχτηκε μία δεκαετία αργότερα.

Αίσθηση έκανε με την ταινία του 1976 «Do Αnjaane» («Δύο Ξένοι») με τον Amitabh Bachchan με τον οποίο λέγεται πως είχαν συνάψει ερωτική σχέση. Πολύ καλές κριτικές πήρε το 1978 για την ταινία «Ghar» όπου υποδύθηκε το θύμα βιασμού ενώ την ίδια χρονιά ανέβηκε η δημοφιλία της με την ταινία «Muqaddar Ka Sikandar» πάλι με τον Amitabh Bachchan.

Ως sex symbol έπαιξε τον ρόλο της εταίρας η οποία εκπαιδεύει τις γυναίκες στην τέχνη της Kama Sutra το 1997 στην ταινία της Mira Nair «Kama Sutra».

Συνολικά, σε 40 χρόνια καριέρας έχει παίξει σε περισσότερες από 180 ταινίες.

3. Aishwarya Rai

Η στερεότυπη ερώτηση που κάνουν σχεδόν όλοι όσοι βλέπουν για πρώτη φορά σε φωτογραφία την Aishwarya Rai είναι «αυτά τα μάτια είναι αληθινά»; Και πραγματικά πολλοί λένε πως είναι τα ομορφότερα που έχουν δει.

Η γνωστή αμερικανίδα ηθοποιός Julia Roberts την είχε αποκαλέσει ως την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Όχι υπερβολική εκτίμηση, καθώς ακόμη και το CBS στις 2 Ιανουαρίου 2005 είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Τhe World’s Most Beautiful Woman? It’s Aishwarya Rai, Queen of Bollywood»!

http://www.cbsnews.com/stories/2004/12/29/60minutes/main663862.shtml

Η Rai γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1973 στο Mangalore.

Το 1994 ανακηρύχτηκε «Μις Κόσμος» ενώ το ξεπέταγμα στο ινδικό σινεμά το έκανε με την ταινία Hum Dil De Chuke Sanam το 1999, ενώ ο σκηνοθέτης K. S. Adiyaman πρέπει να είχε πολλή φαντασία για να δώσει στην γυναίκα με τα ομορφότερα μάτια στον κόσμο όπως ισχυρίζονται οι φαν της το ρόλο της… τυφλής Suman στην ταινία του 2002 «Hum Tumhare Hain Sanam».

Σε δημοσκόπηση αναγνωστών του «Hello Magazine» η Ashi όπως την αποκαλούν ψηφίστηκε η ομορφότερη σταρ μακράν μπροστά από τις Nicole Kidman, Catherine Zeta Jones και Gwyneth Paltrow, ενώ ήταν η πρώτη σταρ του Bollywood με αφιέρωμα στο περιοδικό «Rolling Stone» στις 2 Οκτωβρίου 2003.

2. Madhubala

Η Mumtaz Begum Jehan Dehlavi όπως ονομαζόταν θεωρείται από πολλούς ως η ομορφότερη ηθοποιός που γνώρισε η Ινδία.

Το 1942, σε ηλικία 9 ετών (γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1933 στο Δελχί) πρωτόπαιξε στην ταινία Basant στο ρόλο της κόρης της σταρ της εποχής Mumtaz Shaanti.

Έπαιξε σε σχεδόν 80 ταινίες σε 18 μόλις χρόνια καριέρας (1942 – 1960) καθώς τα τελευταία χρόνια της ζωής της (πέθανε στα 36 της, στις 23 Φεβρουαρίου 1969 στην Βομβάη) οι γιατροί της απαγόρευσαν να εργαστεί λόγω καρδιακού προβλήματος.

Σύζυγός της ήταν ένας μεγάλος σταρ, ο τραγουδιστής, ηθοποιός, στιχουργός, συνθέτης, παραγωγός, σκηνοθέτης συγγραφέας και σεναριογράφος Kishore Kumar, ενώ δεν παντρεύτηκε λόγω ενστάσεων του πατέρα της των Dilip Kumar με τον οποία διατηρούσε πολυετή δεσμό πριν τον γάμο της.

1. Madhuri Dixit

Η γοητευτικότερη κυρία του Bollywood είναι για πολλούς η Madhuri Dixit. Γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1967 στο Mumbai και θεωρείται η ομορφότερη ηθοποιός του ινδικού κινηματογράφου από την εποχή της Madhubala. Πολυβραβευμένη, δέσποζε στο Bollywood στις δεκαετίες του 1980 και 1990 ούσα η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός της εποχής της, ενώ εφέτος τιμήθηκε από την ινδική κυβέρνηση με το βραβείο Padma Shree το οποίο δίνεται σε εξέχουσες προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και του δημόσιου βίου. Πρωτόπαιξε το 1984 στο Abodh και πρωταγωνίστησε 4 χρόνια αργότερα στο Tezaab. Έχει αφήσει ακόμη πολύ μεγάλο όνομα και ως εκπληκτική χορεύτρια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομοιότητά της με μία άλλη ντίβα του Bollywood, την Suchitra Sen.

26 replies »

  1. Καλά, ε, εκπληκτικές. Ιδιαίτερα μετά τον ορυμαγδό του χρηματοπιστωτικού σου θυμού, τί να σου πω.Ανάσταση στο μπλογκ. Εγω μοιάζω με καποια απ όλες. Ποιά ακριβώς δεν ξέρω, αλλά ας παραμυθιαστούμε λίγο. Καθόλου δεν βλάπτει
    Την καλημέρα μου και καλό Σ/Κ

  2. Ριτς,
    μην το ψάχνεις, με την Rani Mukherjee μοιάζεις. Έχετε και τα ίδια αρχικά (R.M.). Από κει και πέρα, θα έλεγα και το χιούμορ της Madhubala και το δυναμισμό της Shabana!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

  3. Αυτό το υπέροχο πλάσμα, που λέγεται Αϊσβαρία Ράι (ή όπως αλλιώς προφέρεται) έμεινε βαθειά χαραγμένο στη μνήμη μου προ ενός έτους, περίπου, όταν την είδα σε μια αμερικανική ταινία, της οποίας ούτε τον τίτλο δε θυμάμαι (μιλάμε για τέτοιο αριστούργημα). Εκτυφλωτική ομορφιά από εκείνες, που δυσκολεύεσαι να τις περιγράψεις όσο καλή γνώση της γλώσσας και αν έχεις! Αν και πολλές από τις υπόλοιπες κοπέλες, που αναφέρεις, είναι πανέμορφες, ξεχωρίζω αυτή ,ίσως διότι είναι πιο κοντά στη δική μου γενιά.

  4. Περιούσιε, εννοείς της «τελευταία λεγεώνα» (The Last Legion) του Doug Lefler που παίχτηκε τον περασμένο χειμώνα και στην Ελλάδα, όπου η Aishwarya Rai έπαιξε τον ρόλο της Mira δίπλα στους Coliin Firth και Βen Kingsley. Έχει κυκλοφορήσει και το DVD της ταινίας.

    Πράγματι, πρόκειται για μια αφύσικη -σχεδόν… «τερατώδη» (αφού ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του φυσιολογικού)- ομορφιά.

    Όταν υπάρχουν τέτοιες σταρ, είναι απορίας άξιον πώς την έχουνε δει έτσι κάτι «δεύτερες» (μην πω «τρίτες» και βάλε) ελληνίδες «σελέμπριτυς» της κακιάς ώρας που έχουν πάρει και τουπέ (ας είναι καλά τα ντόπια λιγούρια, το χαζοκούτι και οι φυλλάδες των εδώ υπηκόων που έδωσαν αξία σε κάτι τσόκαρα που ούτε ρόλο κομπάρσας δεν θα έπαιραν σε μια ταινία με την Rai, την Rani ή την Zinta)!

  5. File zalmoxi an kai sto noumero tria h Aishwarya Rai einai auto pou lene «matia palatia»….Ekpliktiko vlema opos ekpliktiko einai kai to afieroma sou stis omorfes toy bollywood….tha ithela na mou epitrepseis na to ektyposa kai na ta kratiso sto arxeio mou… kai telos symfono apolyta me to teuleutaio sou sxolio edo sxetika me tis ellinides cellebrities….Akoma kai stin synavlia tis madona as poume itan kato sto xortari….kai evlepan….(xoris fysika na eimai fan tis madona….)..kalo vrady…

  6. giousurum,

    για την Aishwarya, θα σου πω κάτι: το όνομά της (ऐश्वर्या στη σανσκριτική) σημαίνει «πλούτος» και το έλαβε από τον Satya Sai Baba, ο οποίος της το έδωσε μαζί με τις ευλογίες του όταν μεγαλώσει να γίνει πλούσια σε στοργή και ομορφιά.

    Είναι απίστευτο, το τί συμβαίνει οταν κυκλοφορεί έξω, στο δρόμο, στο εστιατόριο, στα καταστήματα, κ.λπ. μια σταρ του Bollywood. Εκατοντάδες κόσμος να εκφράζει από μακρυά έναν σιωπηρό θαυμασμό, έστω και μόνο με τα βλέμματα, τα οποία όμως λένε πάρα πολλά…
    Κάποια στιγμή σκέπτομαι να γράψω σχετικά…

  7. τρομερές φώτο!
    και όντως το ποστ όαση στις ημέρες που ζούμε, όπως λέει η Ρίτσα
    οι περισσότερες είναι πολύ αξιόλογες, εάν είχα επιλογή θα ήταν πολύ δύσκολη!!

  8. Κοίτα, υπάρχουν και δικές μας, που μπορούν ως ομορφιά να σταθούν δίπλα στη Ράι, πλην, όμως, αυτές δεν θα τις δεις να ξεκατινιάζονται στα τηλεπαράθυρα ή τις κουτσομπολίστικες φυλλάδες. Τώρα, αν αυτές οι τριτοκλασάτες (και κατέβαινε…) κοπέλες των εντύπων και των εκπομπών αυτών την έχουν δει θεές, εδώ ευθύνονται οι εκπρόσωποι του φύλου μας, που τις έχουν θεοποιήσει, διότι έχουν αυτή την εξουσία. Και, φυσικά, οι οπαδοί τους, που τις λατρεύουν και τρέχουν από πίσω τους.

  9. @ geokalp,

    και να φανταστείς πως το ππρόβλημά μου σε αυτό το ποστ δεν ήταν να να βρω 30 όμορφες σταρ του Bollywood, αλλά ποιςέ να άφηνα έξω από την 30άδα…

    • Δεν περίμενα ΠΟΤΕ οτι ένας Έλληνας θα γνωρίζει τόσα πολλά για το bollywood!!!!
      Μπράβο!!!!

      Φανατική θαυμάστρια του SRK!!!!

      Πως μπορώ να επικοινωνήσω με τον «Zalmoxis»?????

  10. περιούσιε.

    συμφωνώ, όντως, κάμποσοι στερημένοι λιγούρηδες χαλάσανε την πιάτσα και αυτές καβαλήσανες το καλάμι.
    Τώρα, δικές μας (και στον πληθυντικό κιόλας) που να μπορούν να σταθούν δίπλα στην Άση (το χαίδευτικό της Ράι) τί να σου πώ, άσ’το καλύτερα…
    Εγώ πάντως δηλώνω φαν της Madhuri Dixit και στη συνέχεια της Rekha, της Zinta, της Kajol και της Madhubala (την τελευταία αξίζει να τη δεις σε ηλικία 16 ετών σε «γκόθικ» θρίλερ του Bollywood, στο «μαχαλ» (η υπόθεση της ταινίας, του 1949, θυμίζει λίγο την «γυναίκα με τα μαύρα» που ανεβάζει εφέτος για 2η χρονιά ο Κατρανίδης).

  11. Μού έχει τύχει αρκετές φορές εκεί, που περπατώ για τη δουλειά μου, να δω κάποια γυναικεία πρόσωπα, που μέσα στην απλότητά τους έχουν μια υπέροχη ομορφιά. Μιλάω για καθημερινές κοπέλες με το μυαλό μέσα στο κεφάλι τους, που δουλεύουν σκυλίσια για 700 (και κατέβαινε) ευρώ, που διαθέτουν μια σεμνότητα και δεν θα τις δεις στα Μ.Μ.Ε. Στην τηλεόραση δεν περιμένω να δώ ισάξιες ή έστω ελάχιστα κατώτερες της Ράι, διότι μου χτυπάει στο μάτι ο χαρακτήρας τους και πάνε στράφι και τα υπόλοιπα.

  12. ιιιιιιιιιιιιι…τοι γηναιτε μαισσα εδωο? αιχο χαση τοι λαλληα μου μαι ωτυ βλαιπουν τα ματακηα μου…

  13. «Αρχή άνδρα δείκνυσι», λέει το ρητό.
    Εγώ θα το άλλαζα εν προκειμένω σε…
    «Θαυμασμός γυναίκα δείκνυσι».

    Δώσε τη δυνατότητα σε μια όμορφη (μη σου πω έστω και ελάχιστα ωραία) γυναίκα να καταστεί αντικείμενο γενικού θαυμασμού σε μια παρέα, έναν επαγγελματικό χώρο, μια ολόκληρη κοινωνία. κ.ο.κ. για να διαπιστώσεις (είτε αυτή παρουσιάζει σκουπιδοπρωινάδικο στην τηλεόραση είτε πουλάει κομματικά έντυπα σε διαδήλωση) πόσο μυαλό έχει στο κεφάλι της και πόσων ίππων είναι το καλάμι της. Ασφαλώς και θα υπάρχουν κάποιες με «χαρακτήρα». Όμως, τα ποσοστά είναι πάνω κάτω ανάλογα εκείνων που θα διαπίστωνες δίνοντας αντίστοιχα εξουσία σε άνδρες, μέχρι και σε… δήθεν «αντιεξουσιαστές»: Τα συμπλεγματικά άτομα θα ήταν δηλαδή αυτό που λένε σε… «συντριπτικά» ποσοστά!

  14. exofthalmi,

    αυτό το «ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι…» ύποπτο μου ακούγεται! Γιατί δεν λές κατευθείαν πως θέλεις να παίξεις στο Bollywood (και σε σκηνοθεσία / σενάριο / παραγωγή Yash Chopra κατά προτίμηση) για να σε βάλω κι εσένα στο update του «τοπ 30» που θα κάνω του χρόνου;

  15. δε μπορω ακοκμα να μιλησω…το σαγονι δεν εχει επιστρεψει στην κανονικη του θεση….χασκει στο πατωμα….
    (κι υστερα μου λετε οτι η Παμελα Αντερσον ειναι ομορφη…μη χε..μη χε…)

  16. συγχαρητήρια, γιατί οι αναρτήσεις σου έχουν πάντα ένα πολύ ουσιαστικό χαρακτήρα, βάζεις τα πράγματα σε μια λογική σειρά που είναι για μένα πολύ ουσιαστική και συγγενής στη σκέψη μου, παρόλο που πραγματικά απέχω απ’αυτήν, κυρίως όταν γράφω στα μπλογκια!
    εννοείται ότι δε διάβασα όλο το κατεβατό απ’το εγκυκλοπαιδικό ποστ σου, θα μου έπαιρνε μερικές μέρες, λόγω της δυσκολίας μου στην ανάγνωση. μου έκανε σφοδρή εντύπωση η εναλλαγή των φωτο:
    ναι μεν, και στην ανατολή και μάλιστα στον κόσμο των ηθοποιών η γυναίκα είναι ένα πράμα που πρέπει να πουληθεί σε καλή τιμή, άρα οι φωτο είναι τραβηγμένες από επαγγελματίες που έχουν επέμβει οπωσδήποτε στο στήσιμο της φωτο κλπ.
    πέρα όμως απ’αυτό, ξεχωρίζεις μέσα από τις φωτο, το άγγιγμα ψυχής της καθεμιάς τους, τόσο διαφορετικό από τη μια στην άλλη…
    είναι αυτό που επισήμανες στην αρχή: η μινιμαλιστική και κεκρυμμένη στάση της ανατολής για τη γυναικεία έκφραση, που τόσο ωραία εκφράζεται και στα δικά μας δημοτικά (να πλύνεις μαντήλι άλλου άντρα έιναι σαν να έχεις έρθει σε συνουσία μαζί του, βλ. μενουνος κλπ)…
    την καλησπέρα μου!

  17. exofthalmi,

    η Πάμελα Αντερσον; Στο Bollywood θα είχε κάμποσες ευκαιρίες να παίξει σε ταινίες, ιδίως σε αστυνομικές:

    Θα έκανε τη γκόμενα του αρχιμαφιόζου που βάφεται, ξεβάφεται. ντύνεται (λέμε τώρα, μαγιώ θα αλλάζει) ξεντύνεται (θα βγάζει το παρεό) και πάει λέγοντας…

    θα έκανε το μοντέλο: θα έδειχνε τα χείλη της όταν θα της έλεγε ο φωτογράφος στη φωτογράφηση μόδας: «Γιες μπεημπυ! Δατ’ς ιτ! Νάϊς! Μέηκ σεξ του μάη κάμερα»!

    Θα έκανε το ημίγυμνο δολοφονημένο μοντέλο στην αρχή της ταινίας…

  18. Ελένη καλησπέρα!

    Υπάρχουν ινδικές ταινίες όπου παίζουν μαζί η Madhuri Dixit (βλ. Νο 1 στο κείμενο) με την Aishwarya Rai (βλ. Νο 3) η Rekha (βλ. Νο 4) με την Jaya Bhaduri – Bachchan (βλ. Νο 30) ή ακόμη ταινίες όπως το «Kabhi Khushi Kabhie Gham» όπου παίζουν μαζί η Rani Mukherjee (βλ. Νο 14) ως Naina Kapoor με την Kajol (βλ. Νο 7) ως Anjali Sharma Raichand και την Kareena Kapoor ως Pooja Sharma Raichand- αλλά και με την Jaya Bhaduri – Bachchan σε μεγάλη ηλικία ως Nandini Raichand!

    Εδώ, τόσες δεκαετίες πρωταγωνίστριες και δεν γύρισαν ούτε μία ταινία μαζί Καρέζη με Βουγιουκλάκη μην τυχόν και υπάρξει σύγκριση ή για το ποιανής το όνομα θα ΄.μπαινε πρώτο και αδικηθεί καμία τους. Σταριλίκια «τ… …» δηλαδή!

    «…ξεχωρίζεις μέσα από τις φωτο, το άγγιγμα ψυχής της καθεμιάς τους, τόσο διαφορετικό από τη μια στην άλλη…».
    Πολύ καίρια η παρατήρησή σου και κάθισα και τις ξαναείδα μία μία μέσα από αυτή σου τη διαπίστωση και πράγματι «κάτι» ξεχωρίζεις…

  19. Ισως δεν είναι απο τις γοητευτικότερες αλλα εχουν γράψει στο σκληρό δισκο του μυαλού μου:
    -NANDITA DAS στο FIRE της ΜΕΗΤΑ
    -ΜANISHA KOIRALA στο DIL SE
    -MALAIKA AURORA για το χορό πάνω στο κινούμενο τρενο με τον SHARUKH πάλι στο DIL SE

  20. @ kalanou,

    namaste! Τι ευχάριστη έκπληξη είναι αυτή; Αναμένω συντόμως ανάρτηση ποστ.

    Για την Nandita Das δεν μου ήλθε να σου πω την αλήθεια η λέξη «γοητευτική», αλλά το ότι αναμφίβολα είναι σπουδαία προσωπικότητα. Ίσως «φταίει» και το… «ιντελεκτουέλ προφίλ» της! Πάντως, τέτοιον τύπο γυναίκας έβαλα την Shabana Azmi στο top – 30 και κοίτα να δεις σύμπτωση, είχαν παίξει μαζί στο «Fire»!
    Τώρα που το λες πάντως ναι, διαθέτει σίγουρα γοητεία και θα την παρομοίαζα με αυτήν της Τζόντυ Φόστερ (όχι βεβαίως φατσικά αλλά για αυτό που αποπνέουν).

    Για την Koirala θα συμφωνήσω και είδες ότι την ανέφερα στον πρόλογο:
    «…απουσιάζει π.χ. η Manisha Koirala…».

    Την Malaika Aurora την είχα βάλει αρχικά αλλά βάλε τη μία, βγάλε την άλλη, να μην ξεχάσω την παραάλλη, την έφαγαν οι… καραμπόλες!

  21. @ rodoula-kelly,

    Νομίζω πως όλο το 2009 θα έχουμε τέτοιες εκδηλώσεις (ένεκα και τα 40χρονα του Μπάτσαν στο σινεμά). Έχω την εντύπωση πάντως πως σε λίγο ο Μπιγκ Μπη θα έχει το ίδιο μαύρο μαλλί με την νύφη του Άση (και οι δύο το σκουραίνουν συν τω χρόνω).
    Το 2009 δεν αποκλείεται να πέσω σε καμιά εσπερίδα στη Βομβάη σαν αυτή της 16-18/1 στο Παρίσι…

  22. Γεια σου zalmoxis.Το ιδιο Φυσικα μπορω να σου πω και εγω σαν Ελληνιδα για τους Ινδους αντρες.Κατα την δικια μου αποψη οι Ινδοι αντρες ειναι ανωτεροι των Ελληνων αντρων,οχι μονο εξωτερικα που γενικα εχουν πιο ανδροπρεπη
    και πιο εξοτικα χαρακτιριστικα απο τους Ελληνες αντρες που στην πλοιοψηφια τους και αφτοι ειναι τριτοκλασατα μπαζα.Πιος ειναι ωραιος ο Σακις Ρουβας?Κανε μου την χαρη με τον μαλακα.Και ναι μοιαζει σαν αδερφοι παιδια.
    Γιατι και εγω το ιδιο μπορω να σου πω.
    Διοτι εγω προσωπικα τα ειχα με εναν Ινδο οταν σπουδαζα στην Αγγλια.
    Γιατι οι ελληνες αντρς ουτε πραγματικη αντρς ειναι ουτε εξωτικη ουτε ανδροπρεπεις (κυριως αυτο).
    Τι θα Ελεγες να κανουμε διαγωνισμο μεταξυ του Akhsay Kumar και Hritik roshan και του Σακι Ρουβα?
    Ξερεις το αποτελεσμα.
    Εγω προσωπικα πιστευω οτι οι ανδρες με δυνατα βλεματα και εξωτικα μαγευτικα χαρακτιριστικα και βαριες δυναμικες φωνες ειναι ωραιοι.
    Και οι Ελληνες αντρες δεν ειναι ετσι.
    Και ετσι να ειναι οι περισσοτεροι εχουν ΧΑΛΙΑ προσωπικοτητες και το ξερουμε καλα.
    Λοιπον κοιτα τα δικα σου χαλια πρωτα και ασε τους αλλους.
    Μην κρινεις γιατι θα κριθεις.

  23. Εξαιρετική λίστα! Λείπουν οι Anushka Sharma και Katrina Kaif! Από τις κορυφαίες. Προσωπική άποψη πάντα. Επίσης πιθανότατα αδικείται λίγο η Chopra 🙂

Σχολιάστε