ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ

Αποθρασύνθηκαν οι τραπεζίτες: φορολογούνται με 9%, αυξάνουν κι άλλο την κερδοφορία τους και ζητούν… μειώσεις φόρων!

Ένας απλός μισθωτός που μπορεί να αμειβόταν το 2007 για την εργασία του με 1.500 ευρώ μηνιαίως, αν δεν είχε την άνοιξη να «δικαιολογήσει» στη δήλωσή του στην εφορία έξοδα, τότε πλήρωσε φόρους στο κράτος πάνω από 2.500 ευρώ (κάπου στα 2.610 ευρώ). Δούλεψε δηλαδή 5 εβδομάδες μόνο και μόνο για να πληρώσει την εφορία!

Αν πάμε σε περιπτώσεις όπου ο μισθωτός αμείφθηκε πέρυσι με ποσό πάνω από 30.000 ευρώ, ενδεχομένως μέχρι και 75.000 ευρώ, τον χρόνο εννοείται, τότε μπορεί να πλήρωσε φόρο έως και 22.770 ευρώ!

Και βέβαια, δεν λέμε για το 40% που είναι ο συντελεστής για τα «ρετιρέ» ούτε για το 45% που λένε μερικά ΜΜΕ πως θα πάει ο συντελεστής του χρόνου.

«Καλώς ή κακώς», έτσι έχει η ληστρική για τους μισθωτούς φορολογική πολιτική. Για να πάμε όμως να δούμε τι συμβαίνει και στις τράπεζες:

Ιδού ένα απόσπασμα από την (αν μη τι άλλο έγκυρη) «Καθημερινή»στις 13 Ιουλίου 2008 (σύνδεσμος με το δημοσίευμα στο http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_13/07/2008_277529).

Διαβάζουμε λοιπόν στο απόσπασμα αυτό του ρεπορτάζ που υπογράφει η δημοσιογράφος Ευγενία Τζώρτζη:

«…ο κ. Αράπογλου κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία που δείχνουν ότι οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες κατέβαλαν το 2007, 296,7 εκατ. ευρώ σε φόρους. Το ποσό των φόρων αντιστοιχεί στο 9% περίπου των κερδών (προ φόρων) που αποκτήθηκαν το 2007, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 3,3 δισ. ευρώ…».

Απίστευτο, έ; Για όποιον είναι εξοικειωμένος σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με τα στραβά και ανάποδα της ελληνικής οικονομίας, αυτό θεωρείται… «φυσιολογικό» και δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Ο «τελικός» φορολογικός συντελεστής για τις τράπεζες είναι μόλις 9% όταν για τους μισθωτούς μπορεί να είναι μέχρι και 4,5 φορές μεγαλύτερος.

Αμ δεν τελειώσαμε όμως εδώ… Το «ωραίο» στην όλη αυτή ιστορία, δεν είναι αυτό το 9%. Είναι αυτό που λέει ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Καθημερινής»:

«Τραπεζίτες σε αναζήτηση της χαμένης κερδοφορίας μέσω μείωσης των φόρων»!

Το ρεπορτάζ αυτό λοιπόν αναφέρει:

«Ο φόβος μείωσης της κερδοφορίας που προκαλεί η παράταση της κρίσης των αγορών, προβληματίζει τους τραπεζίτες, που αναζητούν τρόπους ανάκτησης του χαμένου εδάφους. Η προτροπή που απηύθυνε στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου με αφορμή την παρουσίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, της μελέτης για τη «Συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία», για μείωση της φορολογίας των ανωνύμων εταιρειών, άγγιξε ευαίσθητα αντανακλαστικά.

Θίγοντας το θέμα των υπερκερδών των ελληνικών τραπεζών, ένα θέμα ταμπού, για τους τραπεζίτες, ο κ. Αράπογλου παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία τα κέρδη αυτά επιστρέφονται στην κοινωνία, όπως υποστήριξε για να επιχειρηματολογήσει στη συνέχεια υπέρ της ανάγκης περαιτέρω μείωσης της φορολογίας…».

Προς τιμήν της δημοσιογράφου, έγγραψε ως όφειλε (κάτι που αν και αυτονόητο, στα ελληνικά ΜΜΕ, όπως φαίνεται εύκολα και στο μάτι του μέσου αναγνώστη, υπόκειται στον άγραφο νόμο μιας ιδιότυπης «ομερτά») στο σημείο αυτό:

«Πρόταση που, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί «τραβηγμένη», αφού η φορολογία των εταιρικών κερδών στη χώρα μας υπολείπεται του μέσου όρου των 15 ευρωπαϊκών χωρών…».

Στον πίνακα που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή (δεν υπάρχει στην ηλεκτρονική έκδοση του ρεπορτάζ) ο συντελεστής φορολογίας εταιρικών κερδών στην Ελλάδα είναι 25% ενώ στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είναι υψηλότερος:

Μάλτα: 35%

Γαλλία: 34,4%

Βέλγιο: 34%

Ιταλία: 31,4%

Ισπανία: 30%

Γερμανία: 29,8%

Λουξεμβούργο: 29,6%

Πορτογαλία: 26,5%

Φινλανδία: 26%

Ολλανδία: 25,5%

Αυστρία: 25%

Αλλά και εκτός ευρωζώνης, από τις «παλαιές» χώρες της Ε.Ε., στη Βρετανία ο συντελεστής είναι 30% στη Σουηδία 28% και στη Δανία 25%.

Βρετανία… Γερμανία…Γαλλία… Ισπανία… Ολλανδία… χώρες που ως πρώην αποικιοκρατικές ή ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαθέτουν τράπεζες σε όλες της γωνιές της γης, από Παταγονία μέχρι Χονγκ Κονγκ και όπου το τραπεζικό λόμπυ είναι εδώ και δεκαετίες πανίσχυρο. Και όμως, σε αντίθεση με τις χώρες αυτές, εδώ, στην πατρίδα του βαλκανογιάπικου καπιταλισμού, οι τράπεζες έχουν ασήμαντη σε σύγκριση με τα μεγέθη τους φοροδοτική συμμετοχή. Και δυστυχώς, το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό έχει πιάσει πάτο με αποτέλεσμα να βγαίνουν ανερυθρίαστα και άφοβα οι τραπεζίτες και να ζητούν ουσιαστικά την πλήρη φορολογική απαλλαγή τους, κάτι που ούτε στις «δημοκρατίες της Μπανάνας» δεν συμβαίνει, εκτός ίσως από κάτι χώρες που ζουν από το ξέπλυμα χρήματος, ακόμη και εντός Ευρώπης…

Και επειδή τα «παπαγαλάκια» που εύκολα τα ξεχωρίζουμε όταν διαβάζουμε ειδήσεις που να αφορούν τράπεζες, πολυεθνικές, μεγάλες εταιρίες, κ.λπ. μπορεί να πουν πως αυτά τα κέρδη είναι συγκυριακά και δεν θα επαναληφθούν, ιδού οι προβλέψεις των ίδιων των τραπεζών που αναμένουν αύξηση της κερδοφορίας τους με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ένα απόσπασμα

(για σύνδεση, στο http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4540694&publDate=11/5/2008)

από άρθρο του δημοσιογράφου Λάμπρου Τόκα στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» στις 11 Μαΐου 2008 για τις προοπτικές κερδοφορίας μέχρι το 2010:

«Θεωρώντας “ένα το κρατούμενο” τη συνέχιση και σκλήρυνση των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών, οι τραπεζίτες προβλέπουν συνέχιση της προκλητικής κερδοφορίας και την ερχόμενη τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διοικήσεις των 3 – από τις 4 – μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις που κάνουν με τα επιχειρηματικά τους σχέδια, για τα αποτελέσματα της κερδοφορίας τους μέχρι το έτος 2010. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα επιχειρηματικά σχέδια των Αλφα, Πειραιώς και Γιούρομπανκ (η Εθνική δεν αναθεώρησε το πλάνο της), εκτιμάται ότι τα καθαρά τους κέρδη το 2010 θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. από 4,7 δισ. ευρώ το 2007!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επιχειρηματικά σχέδια των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα και Πειραιώς (για τις 3 πρώτες αναθεωρήθηκαν και έχουν ορίζοντα μέχρι το 2010, ενώ η Εθνική έχει ορίζοντα μέχρι και το 2009), προβλέπεται ότι:

Για την Εθνική Τράπεζα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των εσόδων θα είναι της τάξης 20% και των κερδών της τάξης του 30%. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις το 2010 τα καθαρά κέρδη της Εθνικής θα ξεπεράσουν τα 2,9 δισ. ευρώ.

Για την Alpha Bank, εκτιμάται ότι το 2010 τα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ, με την κερδοφορία να αυξάνεται στην εξεταζόμενη τριετία με ρυθμό 23% το χρόνο.

Για τη Eurobank, προβλέπεται ότι τα καθαρά κέρδη το 2010 θα ξεπεράσουν τα 1,55 δισ. ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμάται ότι τα καθαρά κέρδη θα αυξάνονται την ερχόμενη τριετία με μέσο ετήσιο ρυθμό 29% και θα ξεπεράσουν το 2010 το 1,2 δισ. ευρώ…».

Υ.Γ. Ενώ οι τραπεζίτες αναμένουν αυξημένη κερδοφορία και ενώ ο κ. Αράπογλου ζητά μείωση φόρων, μελέτη της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Απρίλιο έκανε παράπονα στην κυβέρνηση ότι οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονται υπερβολικά!

Αλλά, είπαμε, «βρίσκουν και τα κάνουν»…

10 replies »

 1. Αυτά συμβαίνουν, όταν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για επιβολή φόρων στις τράπεζες. Με άλλα λόγια, ό,τι ακριβώς είπες και συ.

 2. Περιούσιε,

  ακριβώς έτσι είναι. Από τότε που το πολίτευμα της Ελλάδας μεταβλήθηκε σε… «Τραπεζική Δημοκρατία» (κάτι που έκανε τα πρώτα δειλά του βήματα το 1988 με την έκθεση της επιτροπής Καρατζά για το τραπεζικό σύστημα, συνεχίστηκε επί Μητσοτάκη, ξεσάλωσε επί Σημίτη και κάνει για τα καλά κουμάντο σήμερα) κανείς δεν τολμά να τα βάλει με τους αρχιτοκογλύφους που απολαμβάνουν πολιτική, δικαστική και φορολογική ασυλία!

 3. Και φυσικά θα ήταν ένα τεράστιο asset για τις ελληνικές τράπεζες.Τόσο know how κρίμα να παει χαμένο.

 4. Βιολόγε,

  πράγματι, τέτοιο ταλέντο πήγε χαμένο. Έμαθα πως ζει στην πατρίδα του καπιταλισμού, στη Νέα Υόρκη. Μόνο που δεν εργάζεται ως broker ή κάτι τέτοιο, αλλα… ταξιτζής!

 5. Δεν μπορώ να σε πιάσω πουθενά.Νόμιζα τα περί ταριφιάς του Γούκου στο Ν.Υ το ήξεραν ελάχιστοι Γιαννιώτες.

 6. Επειδή φαντάζομαι πως θα ξέρεις γερμανικά (Γερμανίες, Αυστραλίες, Αραβίες, Γιάννινα – ούτε και συ πιάνεσαι πουθενά) δεν ξέρω αν έχεις δει την γερμανικής παραγωγής ταινία «Kurz und Schmerlos» του Φατίχ Ακίν. Είναι η ιστορία ενός Τούρκου μικροκακοποιού που βγαίνει από τη φυλακή και δουλεύει -καλή ώρα κι αυτός- ταξιτζής στο Αμβούργο. Προσπαθεί να «αγιάσει», αλλά…
  Βέβαια, δεν είναι ακριβώς το είδος των ταινιών που παρακολουθώ. Μάλιστα, μόλις τέλειωσα στο dvd το «Dil se» («Με όλη μου την καρδιά» σε ελεύθερη ελληνική απόδοση) με Shah Rukh Khan, Manisha Koirala και την Preity Zinta στην πρώτο της ρόλο πριν 10 χρόνια. Ιστορία τρομοκρατίας, έρωτα, αυτονομιστών του Βορρά, καταγγελιών κατά της κεντρικής εξουσίας του Δελχί, κ.λπ. Από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του 1990. Στη συστήνω ανεπιφύλακτα (αν την βρεις με αγγλικούς υπότιτλους μόνο, διότι δεν υπάρχει στα ελληνικά).
  Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον θα ανεβάσω κανένα ποστ γι αυτή την ταινία!

 7. Δεν είχα καμία ιδέα για το Kurz und schmerzlos και σημειώθηκε για προβολή.

  Για τα ινδικά βρε Ζάλμοξη έχω φοβία, μην βαρεθώ.Αλλά επειδή εμπιστεύομαι την κρίση σου θα παει για κατέβασμα και προβολή για να έχω και «ερασιτεχνική άποψη» μόλις ανεβάσεις το ποστ.

 8. Και κάτι που ξέχασα.Αυστραλία δεν έχω πάει (ακόμα…πού θα μου πάει) αλλά τσίμπησα την υπηκοότητα δια της πλαγίου οδού για να μην φανεί ότι είμαι και κανένας κοσμογυρισμένος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s