ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ

Ζιμπάμπουε: Πληθωρισμός… 2.200.000%! Ευθύνεται ο Μουγκάμπε ή η νεοαποικιοκρατική Δύση;

Μια οικονομική είδηση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλλοτρόπως, δημοσιεύτηκε σήμερα στο site του BBC: http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7509715.stm

Τίτλος της: «Zimbabwe’s annual rate of inflation has surged to 2,200,000%, official figures have shown».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «The figure is the first official assessment of prices in the troubled African nation since February, when the rate of inflation stood at 165,000%».

Η Ζimbabwe, σύμφωνα με το τεπορτάζ του BBC ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες της Αφρικής («once one of the richest countries in Africa») και σήμερα έχει περιπέσει σε χάος εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε (» has descended into economic chaos largely blamed on the policies of President Robert Mugabe»). Και υπενθυμίζεται πως «Mr Mugabe was re-elected last month in a controversial one-man race».

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι to Μάιο κόπηκε πληθωριστικό χρήμα («May, the central bank issued a 500m Zimbabwe dollar banknote, worth US$2 at the time of issue, to try to ease cash shortages amid the world’s highest rate of inflation. This is in stark contrast with the situation at independence in 1980 when one Zimbabwe dollar was worth more than US$1»). Και σε μία επίδειξη «αντικειμενικότητας» σχολιάζει πως «Mr Mugabe denies that he is ruining the economy, laying the blame on international sanctions he says have been imposed against Zimbabwe» και υπενθυμίζει ότι «The US and the EU have imposed targeted sanctions, such as a travel ban and an assets freeze, on Mr Mugabe and his close allies».

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Όλα ξεκίνησαν πριν 8 χρόνια, όταν ο Μουγκάμπε εξεδίωξε τους λευκούς γαιοκτήμονες οι οποίοι είχαν οικειοποιηθεί τεράστιες εκτάσεις γαιών από την εποχή της αποικιοκρατίας για να προκαλέσει την ωμή καια προκάλυπτη παρέμβαση της Βρετανίας στα εσωτερικά της Ζιμπάμπουε. Στην αρχή, προηγήθηκε εμπάργκο όπλων. Μετά, το εμπάργκο διευρύνθηκε και στη συνέχεια κατέληξε σε ανοικτό οικονομικό πόλεμο των παλαιών αποικοκρατών σε έναν «μαύρο Αφρικανό» που «τόλμησε» να ορθώσει ανάστημα στους παλαιούς λευκούς αφέντες. Το ζητούμενο ήταν έκτοτε ένα και μοναδικό: Η πτώση του Μουγκάμπε πάση θυσία, έστω και αν αυτό θα οδηγήσει σε αφανισμό από λιμό εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας. Και τα διεθνή ΜΜΕ τα κατάφεραν συνεπικουρώντας το αγγλοσαξωνικό και γαλλικό καρτέλ συμφερόντων στην Αφρική (αφιερώνοντας καθημερινά σχόλια καταπέλτες και καταδικαστικά ρεπορτάζ) μια χαρά: Ο Μουγκάμπε σήμερα φαντάζει στην παγκόσμια κοινή γνώμη σαν ένας παρανοϊκός δικτάτορας, ένας γραφικός τριτοκοσμικός ηγέτης που «κλέβει» στις εκλογές (ξεχνώντας λ.χ. πως ο Μπους, ο ηγέτης της Δημοκρατίας Δυτικού Τύπου αποδεδειγμένα και όχι με αόριστες εικασίες έκανε χειρότερα αίσχη νοθείας το 2000 και ότι πολλοί εκλεκτοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κυβερνούν με το γκλομπ και το αυτόματο). Άραγε ξεχνούν οι επικριτές του πως κανείς δεν νίλησε για νοθεία στις προηγούμενες κελογές όταν η Βρετανία εκτός από την επιβολή του στρατιωτικού εμπάργκο απείλησε πως «κανένας ξένος δωρητής δε θα χορηγήσει δάνειο για την αγροτική μεταρρύθμιση στη Ζιμπάμπουε»;

Να υπενθυμίσουμε πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ήλθε το βέτο της Κίνας και της Ρωσίας σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος Μουγκάμπ (επρόκειτο για απροκάλυπτες και απροσχημάτιστες μηχανορραφίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας). Το σχέδιο απόφασης υπερψήφισαν τότε εννιά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πέντε το καταψήφισαν (Κίνα, Ρωσία, Νότια Αφρική, Λιβύη και Βιετνάμ), ενώ η Ινδονησία απείχε της ψηφοφορίας. Έτσι, το σχέδιο απορρίφθηκε. Δε μένει λοιπόν, παρά οι πάλαι ποτέ αποιοκρατικές δυνάμες να δοκιμάσουν άλλα όπλα αν δεν τους κάτσει ούτε ο οικονομικός πόλεμος…

Υ.Γ.: Όσοι καταγγέλουν το καθεστώς Μουγκάμπε ξεχνούν (ή έτσι θέλουν να δείχνουν) πως η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε απέτρεψε πριν ένα χρόνο, απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία θα εκδηλωνόταν τον Ιούνιο 2007, απόπειρα στην οποία έλαβαν μέρος σχεδόν 400 στρατιώτες και υψηλά ιστάμενα στελέχη του στρατού. Όλοι οι υποψήφιοι πραξικοπηματίες σχεδίαζαν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και να ζητήσουν από τον Υπουργό Έμερσον Μνανγκάουα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, υπό τις ευλογίες των αρχηγών του Στρατού. έχοντα ςέλθει προηγουμένως σε επαφή με κυβερνήσεις χωρών της Δύσης, ζητώντας τους να υποστηρίξουν το πραξικόπημα.

Υ.Γ. 2: όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία του Τζων Πέρκινς ή άλλα σχετικά, γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορεί ένας «οικονομικός δολοφόνος» με μόνη τη βοήθεια από IMF και World Bank να αφανίσει οικονομικά μια χώρα και να εμφανίσει έναν οποιονδήποτε ηγέτη ως «παρανοϊκό», «γραφικό», «αιματοβαμμένο», κ.ο.κ. δικτάτορα…

30 replies »

  1. Μπορώ να πω ότι η Δύση φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε. Μήπως, όμως, μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί στα 28 χρόνια κυριαρχίας του Μουγκάμπε η χώρα αυτή δεν μπόρεσε να αποκτήσει μια αυτάρκεια και κάποιες δομές, ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά οικονομικά προβλήματα; Διότι και η Νότιος Αφρική ήταν ο παρίας (μάλλον ένας εξ αυτών) του κόσμου αλλά στα όσα χρόνια περιθωριοποίησής της δεν είχε τέτοια προβλήματα. Και, κυρίως, με ποια λογική ένας πολιτικός συγκεντρώνει ποσοστά της τάξεως του 85% στις εκλογές; Δε συο μθυίζει λιγάκι τα αλήστου μνήμης αποτελέσματα των εκλογών για το πάλαι ποτέ Σοβιετικό Σύνταγμα;

  2. Δεν μας λες όμως αν στη Ζιμπάμπουε οι αυξήσεις στους μισθούς υπερβαίνουν το πληθωρισμό, δεν μας λες τι νόμισμα έχουν, με τι μεταφέρουν τα λεφτά στο περίπτερο για να πάρουν τσιγάρα και γενικά πάλι πρόχειρο σε βρίσκω στα γραφτά σου.

  3. Περιούσιε,

    η Ζιμπάμπουε, όσο ο Μουγκάμπε ήταν το «καλή παιδί» και απέφευγε να κοντραριστεί με τους πρώην αποικιοκράτες, προβαλλόταν ως υπόδειγμα αφρικανού ηγέτη. Να αφιερώματα για το «Πέτρινο Σπίτι» (αυτό σημαίνει Ζιμπάμπουε) να Ουνέσκο, να ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ, να εξώφυλλα σε περιοδικά, να άρθρα και αναλύσεις για τον μεγαλύτερο αντιαποικιοκράτη ηγέτη της Μαύρης Ηπείρου, να ο Μουγκάμπε που χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας, να ο Μουγκάμπε που παρευρίσκεται με τους «μεγάλους» στα διεθνή φόρα και συνόδους, να… να… να…

    Και ξαφνικά…
    …και ξαφνικά, όλα αυτά ήσαν να μην υπήρξαν ποτέ! Λες και όλοι εμείς, το ίδιο «ξαφνικά», έπρεπε να πάθουμε «αμνησία» ως προς το τί μας έλεγαν τόσα χρόνια οι περισπούδαστες αναλύσεις και οι έγκυροι αρθρογράφοι.

    Εμένα αυτή η μεταστροφή μου θύμισε την υποκρισία της Δύσης με τον Σαντάμ ή του αραβικού κόσμου με τον Ανουάρ Σαντάτ (μεγάλος ηγέτης μέχρι το 1979, «ξεπουλημένος» και «άπιστο σκυλί» από το Καμπ Ντέηβιντ μέχρι τον θάνατό του)!

    Κατά τη γνώμη σου, ποιό είναι το μείζον και ποιό το έλασσον; Ποιό το εύκολο στερεότυπο και ποιά η ουσία; Ο… «κακός διαφθαρμένος μαύρος Αφρικανός που δεν ξέρει να κυβερνήσει αλλά μόνο να κυβερνηθεί» ή μήπως η υποκρισία της Δύσης;
    Όσο αποφεύγουμε να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του, αυτό θα διαιωνίζεται…

  4. Μοναχικέ Λύκε,

    Τα λεφτά τα μεταφέρουν οι λευκοί πολιτικοί κατάδικοι που τους έχει αλυσοδεμένους και τους μαστιγώνει ο αράπης, ο μαύρος , ο σκύλος, ο Ταμ Ταμ Ταμ…

  5. Σαφώς και προέχει η υποκρισία της Δύσης, φίλε zalmoxi, αλλά με απασχολεί και το ποσοστό, που πήρε ο Μουγκάμπε στις πρόσφατες εκλογές καθώς και ο διωγμός, που εξαπέλυσε σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων. Πέρα από την υποκρισία της Δύσης, λοιπόν, μήπως πρέπει να μας απασχολεί και ο τρόπος διακυβέρνησης του Μουγκάμπε;

  6. Περιούσιε,

    Αν εννοείς πως οι Αφρικανοί δε γνωρίζουν τι σημαίνει δημοκρατία, ίσως έχεις δίκιο. Το ίδιο και για τα ποσοστά του 85%. Τα ποσοστά αυτά σαφώς και δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατία (δυτικού τύπου) αλλά και ποιός είπε πως ευθύνονται οι Αφρικανοί που δεν έχουν δημοκρατία; Όταν η Ευρώπη και η Αμερική γνώριζαν επαναστάσεις (Γαλλική, Αμερικανική, Οκτψβριανή) Διαφωτισμό, κοινωνικά κινήματα, φεμινισμό κ.ο.κ., οι λευκοί (Πορτογάλοι, Γάλλοι και άλλοι) κρεμούσαν από τα δέντρα μαύρους που το έσκαγαν από τα σκλαβοπάζαρα!
    Να συμφωνήσουμε πως ο Μουγκάμπε δεν είναι δημοκράτης! Λύθηκε μήπως το πρόβλημα; Προέχει η γενεσιουργός αιτία ανάλογων φαινομένων. Ο Μουγκάμπε ήταν «καλός» και «θαυματοποιός» για τη Δύση όταν μεταμόρφωνε τη χώρα (αλλά και υπό την πίεση της παγκόσμιας κοινής γνώμης καθώς το καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική γεννούσε εύλογους συνειρμούς και προκαλούσε συγκρίσεις) και την πρόσφατη διακυβέρνησή του θα πρέπει να την δούμε ως προϊόν αυτής της υποκριτικής στάσης. Σήμερα για παράδειγμα, οι Δυτικοί ισχυρίζονται: «Δεν σας άρεσε ο Σάχης που κατάργησε το τσαντόρ που έκανε υποχρεωτική την εκπαίδευση των γυναικών που… που… που… , έ; Πάρτε τώρα τους ιμάμηδες»! Κάτι ανάλογο με τον Σάχη (που ξεχάστηκαν πολύ σύντομα τα βασανιστήρια, οι στρατιωτικοί νόμοι, οι διώξεις αντιπάλων, όλα αυτά) έχουμε με τον Μουγκάμπε, αλλά παό την αντίστροφή. Πρώτα «αγιοποιήθηκε» και μετά έγινε το τέρας.

    Τώρα, αυτό το 85% μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί στην εκτεταμένη νοθεία που λένε οι Άγγλοι ή στην τρομοκρατία που λένε οι Αμερικανοί. Καμία διαφωνία, συμφωνώ! Ερωτώ όμως αφελώς: και γιατί να μην είναι και η αγανάκτηση του κόσμου όταν παραμονές των εκλογών ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Phillip Chiyangwa πιάστηκε στα πράσα να παραδίδει απόρρητα έγγραφα στους Νοτιοαφρικανούς που ξοδεύουν αφειδώς χρήμα και υποσχέσεις για να «ανακτήσουν» την πρώην Νότια Ροδεσία και την ευρύτερη περιοχή στα νότια της ηπείρου την οποία την εννοούν προτεκοράτο τους για μία ατέλειωτη σειρά λόγων, οικονομικών, διπλωματικής ισχύος, κ.λπ;

  7. Ο Τσιγιάνγκουα δεν ήταν ο μόνος αντίπαλος του Μουγκάμπε στις πρόσφατες εκλογές, οπότε δέχομαι ότι αυτός έπεσε χαμηλά στα μάτια των ψηφοφόρων της Ζιμπάμπουε μετά το παραπάνω παράπτωμά του αλλά τί συνέβη με τους άλλους πολιτικούς αντιπάλους του Μουγκάμπε; Και εντέλει τώρα ανακάλυψαν την ηθική των πολιτικών τους στη χώρα αυτή; Ήταν μήπως ο Μουγκάμπε υπόδειγμα ηθικής αυτά τα 28 χρόνια; Και σε ποια άλλη χώρα εξηγείται αυτό το 85%, εκτός από κάτι χώρες, τύπου Ρουμανία επί εποχής Τσαουσέσκου;

  8. Ρε περιούσιε πάρε τα κουβαδάκια σου και παίξε στη διπλανή παραλία, μας τα πρηξες με τα αντικομμουνιστικά κολήματά σου, από το 91 έπεσε ο υπαρκτός εσύ πότε σκοπεύεις να το μάθεις.
    Αντε αγόρι μου παρα δίπλα να παίξεις τις αμάδες

  9. Κατ’ αρχάς να προσέχεις τους τρόπους σου, μοναχικέ λύκε! Έπειτα, ποιά αντικομμουνιστικά κολλήματά μου είδες, άραγε; Κουβέντα κάνουμε και δεν προσπαθώ να πείσω κανένα για ό,τι πιστεύω και αυτό δεν έχει τίποτε απολύτως να κάνει με τον, δήθεν, αντικομμουνισμό, που μου προσάπτεις. Τί να σου πω για τον τρόπο σου; Αν έχεις επιχειρήματα, πες τα να ξέρουμε.

  10. Καλημέρα Ζάλμοξη. Με παρακίνησες να ψάξω εκτενώς το ποιόν και το παρελθόν του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Σταχυολογώ ορισμένα σημαντικά (που σίγουρα ξέρεις ήδη) αλλά φαίνεται πως αποτελούν παράγοντες σημαντικούς που παραγνωρίζονται.

    Ο Δρ. Μουγκάμπε είναι ΥΠΕΡΗΛΙΞ (γεν. 1924). Δηλαδή, συνυπολογίζοντας και τον αδιάκοπο πόλεμο νεύρων (και όχι μόνον) που έχει υποστεί, ΕΥΤΥΧΗΜΑ είναι που δεν τα έχει παίξει εντελώς, να διοικεί ολόκληρη χώρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις (και ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ’ όψη το παρελθόν του σαν πλήρως εσωστρεφής, αντικοινωνικός έφηβος που γαλουχήθηκε από καθολικούς σε καθολικό σχολείο και κατέληξε ηγέτης και «μαρξιστής»)… σε τέτοιες λοιπόν περιπτώσεις ο συνδυασμός μεγαλομανίας, μέθης από εξουσία και αυλο-κολακισμού, μαζί με τη συνεχή καταδίωξη, είναι δυναμίτιδα για την ψυχική υγεία. Καλά τον κατάλαβα λοιπόν ότι… γυάλιζε πολύ το μάτι του, σε πρόσφατο συνέδριο όπου τον έδειξαν να καταφθάνει! 🙂

    Γενικά ο ιμπεριαλισμός ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ τους «ψυχοπαθείς αντιπάλους του», π.χ. το Σαντάμ, τον Μπιν Λάντεν και επίσης τον Μουγκάμπε. Χρειάζεται δηλαδή καρικατούρες ηγετών με παράλογη πολιτική και καραγκιόζηδων σαν ένα είδος «γκολέμ» όπου εξορίζει και καταδιώκει την ΙΔΙΑ ΤΟΥ την τρέλλα…

    Πιθανολογώ ότι αν δεν υπήρχε ένας τρελο-Μπουγκάμπε στην Αφρική, θα έπρεπε να εφευρεθεί, κατά κάποιον τρόπο (είτε συνειδητά είτε όχι)…
    Μέσω της δαιμονοποίησης του ΑΛΛΟΥ, ο εγωϊστικός δυτικός πολιτισμός έχει πάντα το πλεονέκτημα να «δικαιώνεται ηθικά»…

    (συν ΟΛΑ τα άλλα που λες)

  11. Με απογοήτευσε το αρθρο σου Ζάλμοξή. Θα περίμενα περισσότερη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την δημοκρατία απο καποιον που είναι έτοιμος να ‘κατασπαράξει’ τον δυτικό κόσμο για οποιαδήποτε μικρή παρεκτροπή.

    Αναρωτιέμαι πως θα φαινοταν το άρθρο σου στους συγγενείς των νεκρών και σε αυτούς που ξυλοκοπήθηκαν βίαια στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Ο Μουγκάμπε ακόμα και αν κάποτε ξεκίνησε σαν ήρωας του λαού του, κατρακύλησε στο να γίνει ένας απο τους πιό στυγνούς δικτάτορες της εποχής του.

    Δεν είδα να αναφέρεις στο άρθρο σου οτι οι λευκοί γαιοκτήμονες (οι οποίοι μετα απο πόσες γενιές δεν θα πρέπει να θεωρούνται κατοικοι αυτής της χώρας) ήταν αυτοί που έκαναν την Ζιμπάμπουε μια απο τις χώρες που εξήγαγε τρόφιμα.
    Δεν είδα να αναφέρεις οτι οταν ο Μουγκάμπε κατάσχεσε τις αγροτικές εκτάσεις, τις εδωσε στους ημέτερους του με αποτελεσμα οι αγροτικές εκτάσεις να μην καλλιεργούνται, να καταστραφεί η τεχνογνωσία να καταρρευσει η αγροτική παραγωγή και πλέον να χρειάζεται υποστήριξη για την τροφή το 1/3 του πληθυσμού
    Δεν είδα να αναφέρεις οτι το εμπάργκο μόνο εμπάργκο δεν ήταν αφού οι περισσότερες αφρικανικές χωρες συν την Κίνα στηρίζουν το καθεστώς Μουγκάμπε

    Και είδαμε και τι δημοκρατικές δυνάμεις μπλόκαραν το βέτο για την πρόταση του εμπάργκο το οποίο δεν ήταν καθολικό αλλά περιόριζε τις κινήσεις και απαγόρευε τα ταξίδια στον Μουγκάμπε και σε 13 αξιωματούχους.
    Ρωσία, Κίνα, Βιετνάμ πραγματικά υποδείγματα πολυκομματικής δημοκρατίας

    Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αποσυρθηκε απο τις εκλογές οταν είδε οτι η βία του καθεστώτος θα είχε ακόμα περισσότερα θύματα, τα οποία μεταξύ των άλλων ήταν και ένα 6χρονο αγοράκι, γιος ενός υποψηφίου πολιτευτή της το οποία το κάψανε οι τραμπούκοι του Μουγκάμπε.

    Απο τα χειρότερα άρθρα σου Ζάλμοξη, τραγικό ολίσθημα

    υγ Πάντως αν διαβάσουμε την βιογραφία του υπάρχει και η περίπτωση να ‘φταίει’ μια γυναίκα για όλα.:-) Όσο ζούσε η πρώτη του γυναίκα ο Μουγκάμπε ήταν ένας καλός ηγέτης. Αλλά πεθανε (κάποτε στην δεκαετία του 90) και μετα παντρέυτηκε την δευτερη, περίπου την εποχή που ξεκίνησε ο κατηφορός του.

  12. Ομαδέονα μαζί γράφουμε τώρα, και δυστυχώς διαπιστώνω οτι στην συγκεκριμένη περίπτωση βλέπετε εσείς και ο Ζάλμοξής την περίπτωση Μουγκάμπε με τα μάτια δυό δεκαεξάχρονων ΚΝΙΤΩΝ.

    Βρε μήπως και ο Ιντι Αμιν δεν ήταν τόσο κακός και τελικά η ‘Δύση΄τον ‘εφτιαξε’;

    Προτείνω να συνέλθετε….

  13. Γειά σου φιλελεύθερε…

    μπααα… μάλλον ιδέα σου είναι. Δεκαεξάχρονος Κνίτης κατ’ αρχήν (ή Κνίτης γενικώς) ΔΕΝ υπήρξα ποτέ (χεχε)… Είχα τρελλάνει στην καζούρα μάλιστα κάτι φίλους που έγιναν Κνίτες, ότι θα πέσει κατακόρυφα ο δείκτης ευφυίας τους.

    Στην πραγματικότητα, ΤΙΠΟΤΕ από όσα λες δεν το αρνούμαι. Βέβαια γύρω στο 30% δεν τα ήξερα μέχρι χθες (ένα-ένα τα μαθαίνω). Μα… γι’ ΑΥΤΟ ακριβώς τείνω να πιστεύω ότι ο Μπουγκάμπε δεν στέκει και πολύ στα καλά του. Διότι τα εγκλήματα και οι παρεκτροπές που αναφέρεις ισχύουν και με το παραπάνω, ενώ και τόσο το ιδιάζον παρελθόν του όσο και η ηλικία του εντείνουν το πρόβλημα.

    Ξέρεις τα φιλικά μου αισθήματα αλλά και την αυξανόμενη θετική τάση μου να μην παρεξηγώ τίποτε πια, ιδίως στο διαδίκτυο (αντίθετα με τους κυρίους προηγουμένως). Οπότε γελάω που με θεώρησες χαζό Κνίτη 16 ετών μάλιστα, θα προτιμούσα το… 16 ετών από το «χαζός κνίτης» ΣΚΕΤΟ βέβαια!
    🙂
    Μήπως λόγω ζέστης έχεις γίνει… 16χρονος χαζο-φιλελεύθερος? 🙂 🙂

  14. Υ.Γ. εκείνο που εννοούσα, Φιλελεύθερε (και πιθανολογώ συμφωνεί και ο Ζάλμοξης) είναι ότι οι «self-righteois» Πολίτες της δύσης (και ιδίως οι ηγέτες της) έχουν τρομερή ψυχολογική ανάγκη να υπάρχουν και αποδιοπομπαίοι τράγοι. Ξέρεις εσύ… εδώ στρατηγοί δήλωσαν ευθέως ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο εχθρό» (μόλις έπεσε το ανατολικό μπλοκ).

    Στη θεωρία συστημάτων ο ένας agent δεν αποκλείει τον άλλο. Υπάρχει ολική συνεργασία σε συστεμικό επίπεδο. Ισως ο Ζάλμοξης να τόνισε υπερβολικά τη μία όψη του «θέματος Μουγκάμπε», εγώ έριξα το βάρος σε μία άλλη, και εσύ επίσης σε μία τρίτη. ΚΑΜΙΑ δεν αποκλείει τις άλλες. Το μαύρο και το άσπρο ξεπεράστηκαν πια (εκτός κι αν μιλάμε για δεκαεξάχρονους οπαδούς κομμάτων).

  15. Υ.Γ.2 Είναι χρήσιμο που ανάφερες έναν ΑΛΛΟΝ παράφρονα (και κανίβαλο κυριολεκτικά), τον Ιντι Αμίν. ΦΥΣΙΚΑ και δεν τον δημιούργησαν όσοι τον πολεμούσαν, ουδεμία αμφιβολία γι’αυτό. Βέβαια οι κοινωνικές συνθήκες και διάφορες άλλες καταστάσεις σίγουρα επηρέασαν κι αυτές την ανάδυσή του.

    Ενα «κλασσικό λάθος» συνομωσιολόγων σήμερα (π.χ. Alex Jones αν δεν απατώμαι) είναι ότι υποθέτουν πως η Δύση και ο Μπους «δημιούργησαν» τον Μπιν Λάντεν, σε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΟ επίπεδο, λες και είναι «πράκτοράς τους». Στην πραγματικότητα (το πιο πιθανό είναι ότι) είναι πλήρως αυτεξούσιος, αλλά οι πράξεις του «συμφέρουν» (π.χ. στη σκλήρυνση αντιδημοκρατικών μέτρων).

    Το άρθρο αυτό το κατανόησα περισσότερο σαν καταγγελία της σημερινής υποκρισίας κάποιων, που ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ με τα απαράδεκτα του Μπουγκάμπε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι όσα κάνει απαράδεκτα. Ισως το διάβασα λάθος. (Τελικός αρμόδιος να απαντήσει σε αυτό είναι ο ιστολόγος βέβαια).

  16. Φιλελεύθερε,

    οι «εύκολοι στόχοι» και οι «συνήθεις κακοί» των ΜΜΕ ουδέποτε με απασχόλησαν! Είτε λέγονται Μουγκάμπε είτε Σαντάμ είτε δεν ξέρω εγώ τι…
    Το να ασχοληθώ να γράψω ό,τι γράφουν και δεκάδες χιλιάδες έντυπα καθημερινά, η Καλή Δύση, ο Κακός Μουγκάμπε, η Ανωτερότητα της Αμερικανικής Δημοκρατίας, ο Λαμπρός μας Λευκός, Χριστιανικός, Δυτικός Πολιτισμός, μπλα μπλα μπλα, μπανταμπίμ μπανταμπάμ μπανταμπουμ, τα αφήνω στους «έγκυρους» και «έγκριτους» δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που δόξα τω Θεώ υπάρχει πληθώρα.

    Προφανώς δεν κατάλαβες πως το θέμα είναι η υποκρισία της Δύσης και πως ο Μιουγκάμπε ως «πολιτικό ον» και ως «κακός» (μαριονέτα, κατασκεύααμα ή «γκολέμ» όπως εύστοχα σχολίασε και ο Omedeon) είναι 100% δημιούρφημα των νεοαποικιοκρατών.
    Όσο για το εισαγωγές και επενδύσεις από την Κίνα, αν ανατρέξεις σε στοιχεία, θα δεις πως οι προτεραιότητές της στην Αφρική είναι άλλες….

  17. Omadeon,

    σωστά κατάλαβες, αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η υποκρισία της Δύσης. Και συμφωνώ απολύτως με την παρομοίωση που έκανες με το ¨Γκολέμ» (την ιστορία του Ραβίνου της Πράγας με το «εμετ» και «μετ» στο μέτωπο του ανεξέλεγκτου στην πορεία δημιουργήματός του).
    Και από γκολέμ, άλλο τίποτε: Σάμπως και ο Χομεϊνί υπό την ανοχή (για να μην πως και υπό τις ευλογίες) τωνν γαλλικών αρχών, δεν οργάνωνε κάθε τόσο στιο Παρίσι διαδηλώσεις εναντίον του Σάχη; Και ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Το γκολέμ να δώξει πυξ λαξ τον Ραβίνο από τη Τεχεράνη!

  18. Φιλελεύθερε,

    κάνεις βλέπω σκληρή αυτοκριτική.
    Δεν σου αρέσει η «συγκεκριμένη» οπτική στα πράγματα, όταν κι εσύ κάνεις το ίδιο…
    (και χιούμορ κάνω αλλά και σοβαρά το λέω… ). Αν πρόεσεξες πάντως, ισχύει αυτό που έγραψε ο Omadeon. Ακόμη και ο τίτλος του κειμένου είναι επιμελώς ουδέτερος: «Ζιμπάμπουε: Πληθωρισμός… 2.200.000%! Ευθύνεται ο Μουγκάμπε ή η νεοαποικιοκρατική Δύση;».
    Όπως άλλωστε και ο πρόλογος: «Μια οικονομική είδηση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλλοτρόπως…».

    Βλέπεις λοιπόν πως η κριτική πάει 50 – 50 είτε ως ερώτημα είτε ως υπόθεση εργασίας. Εσύ γιατί αρνείσα να δεις την ευθύνη του άλλου 50%;

  19. Zαλμοξή, Ομαδέονα, μπορεί να ήμουν απότομος και ζητώ συγγνώμη αλλά και εσύ Ζάλμοξή για να τα ‘χώσεις΄στην Δύση μπορεί καμια φορά να περάσεις ντούκου πολλα πράγματα.

    Βεβαίως και η ‘Δύση’ έχει τις αμαρτίες της όπως και καθε υπερδύναμη της ιστορίας (Απο τους Ινκα και τους Βαβυλώνιους μέχρι τους Ρωμαίους και τους Μογγόλους).

    Στην Αφρική οι παραδοσιακές αποικιοκρατικές δυνάμεις (και όχι οι ΗΠΑ ή άλλες δυτικές χώρες άρα δεν μιλάμε πια για όλη την Δύση) έκαναν τραγικά λάθη τα οποία πληρωνονται τώρα. Τα περισσότερα κράτη στην Αφρική είναι τεχνητά και συνορα χαράκτικαν με βάση την έκταση των αποικιών.

    Γι’άυτό και η Αφρική μαστίζεται απο εμφυλίους πολέμους και συρράξεις και προβλήματα στην διακυβέρνηση που μόλις τώρα κάποιές χώρες (Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα, Νότια Αφρική, Σιερα Λεόνε,) προσπαθούν να ξεπεράσουν (και τιποτα δεν εγγυάται οτι δεν μπορεί να ξανακυλίσει η κατάσταση (βλέπε Κένυα).

    Ειρωνικά όμως στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε η Δύση είναι πολύ κάτω στην λίστα των υπευθύνων. Οι Δυτικές χώρες ήταν αυτές που βοηθησαν τον Μουγκάμπε να ξεφορτωθεί το Ρατσιστικό καθεστώς της Ροδεσίας (πριν την κατάρρευση του απαρτχαιντ στην Νοτια Αφρική).

    Στην Ζιμπάμπουέ δεν υπάρχει σημαντικό φυλετικό πρόβλημα ανάμεσα στους μάυρους (δεν υπάρχουν διαφορές σε στύλ Χουτου -Τουτσι) ούτε και διαφορές φυλετικές ή Θρησκευτικές (όπως Σουδάν, Κογκό, Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού, και πρόσφατα όπως είδαμε στην Κένυα)

    Αλλά ο άνθρωπος ξεκίνησε με έναν τρόπο και κατέληξε σαν απο τους πιό στυγνούς δικτάτορες.

    Η΄είδηση ΔΕΝ μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Η οικονομία της Ζιμπάμπουε έχει καταρρεύσει και αποκλειστικά υπέυθυνος είναι ο Μουγκάμπε. Κατάσχεσε τις αγροτικές εκτάσεις των λευκών (στις οποίες δουλευαν πολλοί μάυροι) για να τις δώσει στα κομματικά στελέχη και τους τραμπούκους τους. Η αγροτική παραγωγή κατέρρευσε, η οικονομιά μαζί της. Με την έλλειψη ελευθερίας και την φτώχεια το 1/3 του πληθυσμού έχει φύγει και είναι πρόσφυγες σε άλλες χώρες . Πρίν απο εναν περίπου χρόνο (αν θυμάμαι καλά) πήγε και ξήλωσε μία παραγκούπολη κοντα στη Χαράρε και αφησε χιλιάδες φτωχούς χωρίς σπίτι και περιουσία.

    Είναι ίσως απο τις λίγες περιπτώσεις που η μισητή σου Δύση δεν έχει σχεδόν καμία ευθύνη. Τον στηρίζει ο ‘συντροφος’΄του Μπεκι και η Κίνα.
    Αρχίζουν κα τον κράζουν ακόμα και αφρικανοί ηγετες. Και εσύ ψάχνεις να βρείς ‘το άλλο 50%’ της ευθύνης. Δεν υπάρχει Ζάλμοξη. Ειδικά εκεί δεν υπάρχει.

    Αλλη φορά θα συζητήσουμε για τις ευθύνες της Δύσης στην Αφρική. Ειναι πολλές. Στην Ζιμπάμπουε όμως απλώς δεν υπάρχουν. Και δεν μπορώ να καταλάβω το πως είναι δημιούργημα των αποικιοκρατών ή ακόμα και το πώς θα βρεί κάποιός πατημα στο τί κάνει ο Μουγκάμπε για να κάνει τα δικά του. Με τον Μπινλάντεν το καταλαβαίνω αλλα με τον Μουγκάμπε όχι

    Τώρα όσον αφορά την ‘υποκρισία’ της Δύσης, ναι μπορείς να πείς οτι πώς καποιές χώρες που έκαναν τα ίδια κάποτε (Αυστραλία-ιθαγενείς, Αμερικανοί Ινδιάνοι-Μαυροι, Εγγλέζοι, Πορτογάλοι, Ισπανοί) κάνουν διάλεξη ή μιλάνε εναντίον καποιού που κάνει τα ίδια. Αλλά ο κόσμος προχωρά Ζάλμοξή, οι χώρες αυτές που ναι καποτε ειχαν θεσμοθετήσει την σκλαβιά την κατήργησαν, καποτε δεν είχαν δημοκρατία και τώρα έχουν, βελτιονονται
    Μπορούν να πούν και δυο πράγματα παραπάνω ακριβώς επειδή βελτιώθηκαν.

    Και επειδή ξαναδιάβασα το άρθρο σου για να βεβαιωθώ οτι δεν σε παρεξήγησα θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:
    1. Αγροτική μεταρρύθμιση δεν κάνεις με κατασχέσεις και διώξεις νομίμων ιδιοκτητών σε καθεστώς τρομοκρατίας. Και να θές να την χρηματοδοτήσει η Δύση και απο πάνω

    2. Η Ζιμπάμπουε ειναι μερος της Κοινοπολιτείας και ακόμα και σήμερα η Βουλή των Λορδων αποτελεί το ανώτατο δικαστήριο για πολλές χώρες. Το οτι μπορεί καποιοι γαιοκτήμονες να φτάσουν εκεί ή να ζητήσουν καποια βοηθεια απο το εξωτερικό στην αρπαγή της γής τους δεν σημαίνει οτι η Βρεττανία επενέβη στα εσωτερικά της χώρας

    3. Παλι καλά που υπήρχαν 400 αξιωματικοί του στρατού που έιδαν που οδηγούταν η χώρα και προσπάθησαν να κάνουν κάτι.

    4. Ο Μπούς το 2000 δεν αμόλησε τραμπούκους να ξυλοκοπούν ασύστολα, να καίνε και να δολοφονούν τους αντιπάλους τους.

    5. Κανένας οικονομικός πόλεμος δεν έγινε στο καθεστώς, δεν χρειάστηκε να γίνει κάν. Εδώ εφτασε ο Μουγκάμπε να απαρνείται προσφορές ανθρωπιστικών οργανωσεων λεγοντας οτι δεν έχει ανάγκη για βοήθεια στην διατροφή την στιγμή που αυτοί που δεν έχουν φύγει αντιμετωπίζουν οξύτατο και άμεσο πρόβλημα διατροφής.

    Το άρθρο σου προσπαθεί να βγάλει βολικά συμπεράσματα απο τα μυαλά απο μια κατάσταση που είναι απο τις πιό ξεκάθαρες στην διεθνή σκηνή.

  20. Φιλελεύθερε,

    Προφανώς ξεχνάς πως άρχισαν όλα: η οικονομική κατάρρευση της Ζιμπάμπουε ξεκίνησε όταν είχε πια πάρει διαστάσεις ο εμφύλιος μεταξύ Ν’ντεμπέλε και Σόνα, με τους πρώτους να οπλίζονται από τους Βρετανούς οπου προφανέστατα έλπιζαν σε αυτονόμηση των δύο Δυτικών επαρχιών (της Βόρειας Μεταμπελελάνδης και Νότιας Μεταμπελελάνδης) οι οποίες γεωγραφικά είναι και οι μεγαλύτερες σε έκταση και οικονομικά οι σπουδαιότερες για την παραγωγή της χώρας επαρχίες. Ενδεικτικό μάλιστα είναι πως εκεί βρισκόταν και η έδρα της Βρετανικής Εταιρίας της Νότιας Αφρικής από τον 19ο αιώνα…
    Η «φρίκη» που νιώθουν σήμερα οι Άγγλοι για το καθεστώς Μουγκάμπε (ο οποίος μόνο «καλό παιδί» και δημοκράτης δεν είναι, αλλά -επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός- δεν είναι αυτό το θέμα μας) είναι όχι απλώς υποκριτική, αλλά για όποιον παρακολουθεί τα αφρικανικά πράγματα, τουλάχιστον γελοία και ανιστόρητη Αφού όπλισαν τον Μουγκάμπε, εκπαίδευσαν τους άνδρες του ΖΝΑ, των φυλάρχων στα Δυτικά και των αποσχισθέντων από την κυβέρνηση (δηλαδή… όλους, προτού ακόμη ο Μουγκάμπε προστρέξει στη βοήθεια των Κινέζων και των Βορειοκορεατών) υποκίνησαν και την εμφύλια ταραχή (“Gukurahundi”) και τον αυτονομιστή Ν’κόμο την οποία αν και αιματηρότατη με πρωτοφανή υποκρισία και απάθεια ο Δυτικός τύπος την αντιμετώπισε σε γενικές γραμμές κάπως σαν… «έναν ακόμη από αυτούς τους ανεξήγητους εμφύλιους των που δεν είναι καν άξιοι να έχουν κράτος έτσι όπως τρώγονται μεταξύ τους». Βολική εξήγηση, δυτικοκεντρική ανάλυση και ήσυχη συνείδηση. Δυστυχώς λοιπόν, η ενημέρωση στη Δύση είναι αυστηρώς μονόπλευρη.

    Στην Αφρική, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της Υποσαχάριας Αφρικής για να είμαι ακριβόλογος, ο Mugabe είναι ένα είδος ήρωα (και αυτό ακραίο, ας το θες, αλλά είναι η εύλογη «αντίδραση» στην εγκληματική «δράση» των απικιοκρατών) . Σε αντίθεση με τα «καλά παιδιά» π.χ. της Νιγηρίας ή της Ζάμπιας, αρνείται να δελεαστεί στο «διαίρει και βασίλευε» των Δυτικών και να αποκτήσει περιουσία από αυτή την τόσο προσφιλή πρακτική τους. Στη Ναμίμπια, στη Μποτσουάνα και σε πολλές ακόμη χώρες, τεράστιες εκτάσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών των κρατών αυτών, αποτελούν τσιφλίκια που ανήκουν σε απογόνους λευκών δουλεμπόρων.
    Μπορείς λοιπόν ελεύθερα να του προσάψεις οτιδήποτε, αλλά σε περιοχές του πλανήτη όπου η ανθρώπινη ζωή δεν μετρά ούτε μισό ευρώ, αυτό το «μισό ευρώ» το κοστολογούν και οι ντόπιοι αλλά και οι Δυτικοί (και κυρίως αυτοί… ).

    Υ.Γ. Μόνο «αντιδυτικός» όπως λες δεν είμαι. Ίσα ίσα! Εγώ είμαι Δυτικός. Οι ηγέτες της Δύσης δεν δικαιούνται να λέγονται Δυτικοί, έτσι όπως διασύρουν τη Δύση.

    Υ.Γ. 2: Λές: «…4. Ο Μπούς το 2000 δεν αμόλησε τραμπούκους να ξυλοκοπούν ασύστολα, να καίνε και να δολοφονούν τους αντιπάλους τους…»

    Μάλλον δε θυμάσαι καλά! Τραμπούκοι του Μπους δεν μπήκαν στο εκλογικά κέντρα του Ταλαχάσι τον Νοέμβριο 2000 και κατέλαβαν τις κάλπες; τις ίδιες τις κάλπες που ανεπίσημα αμερινακοί φοιτητές σε έρευνά τους απέδειξαν αργότερα πως είχαν βγάλει νικητή τον Αλ Γκορ;
    Δικαιούται ο Μπους της πιο καραμπινάτης νοθείας στο Δυτικό ημισφαίριο να μιλά για νοθεία στη Ζιμπάμπουε; Έλεος! Υπάρχουν πια και κάποια όρια στην υποκρισία των αμερικανών!

  21. Τον εμφύλιο στην Ζιμπάμπουε αμέσως μετα την ανεξαρτησία δεν τον ήξερα. Το εψαξα αλλα δεν βρήκα αναφορά οτι οι Βρεττανοί οπλισαν τον ένα ή τον άλλο. Αν και οταν λέμε Βρεττανοί εννοούμε εμποροί όπλων ή το επίσημο Βρεταννικό κράτος. Καλώς ή κακώς εχουν μια βιομηχανία όπλων. Πράκτορες της Βιομηχανίας δρουν ανεξάρτητα. Επειδή ο γιος του Θατσερ χρηματοδοτησε αποπειρα πραξικοπήματος σημαίνει οτι ο Μπλαίρ εδωσε το ΟΚ ή δεν μπορεί ο Μπράουν να κράξει τον Δικτάτορα της Ισημερινής Γουινέας;

    Επαναλαμβάνω: ο Μπούς και οι οπαδοί του δεν έκαψαν, εδειραν, απείλησαν την ζωή και την περιουσία των αντιπάλων τους.
    Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε οτι ο Μπούς ‘δεν δικαιούται δια να ομιλει’, τοτε ο Μαντέλα δικαιούται; η ΕΕ των οποίων οι χώρες δεν έχουν τραμπούκους (στην Έλλάδα έχουμε μερικούς αλλά είναι ειδος αδύνατο και όχι τοσο αποτελεσματικό)

    Ο Μουγκάμπε ήταν όντως ήρωας και για πολύ μεγάλο διαστημά όντως πολλοί ηγέτες της Αφρικής τον υποστήριζαν.
    Ειναι δείγμα της μεταμορφωσής του το οτί ακόμα και οι ίδιοι οι Αφρικανοί αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις (που ξέρουν καλύτερα το τί γίνεται)

    Στα περι τσιφλικιών πιστευω οτι πρέπει να εισαι πιό συγκρατημένος.

    Πεντε γενιές πριν φτάνει η οικογενειά σου σε εναν τόπο και οικειοποιήσε μια εκταση χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας. Και ναι ο προ-προ-προ-προ-προ παπους σου εκανε εμπόριο σκλαβων γιατι έτσι κάναν όλοι τότε. 100 με 200 χρόνια μετά εχεις αυτήν την έκταση, πληρώνεις τους εργαζόμενους σου, παράγεις αγροτική παραγωγή, πληρώνεις φόρους. Δεν είναι δικαιολογία να ερχεται ενα κράτος και να αρπάζει την περιουσία σου. Μπορεί να την απαλλοτροιώσει αλλά όχι να την κατάσχει αν έχει αποκτηθεί και καταγραφεί μόνιμα

    Δηλαδή η Νότια Αφρική που εχει ακολουθήσει άλλη προσεγγιση στην μείωση των ανισοτήτων των λευκών και μάυρων χωρίς κατασχέσεις είναι ‘καλό παιδί’;

    Δεν ήξερα οτι ο Μουγκάμπε ζήτησε να οργανωθεί ο στρατός απο ΒορειοΚορεάτες. Σκληροπυρηνικός συντροφος ο προεδρος ε; 🙂

  22. Φιλελεύθερε,

    Μπους και Μουγκάμπε, δηλαδή 2 εν ενεργεία αρχηγοί κρατών που απασχολούυν σήμερα τα διεθνή ΜΜΕ, κατηγορούνται ότι έκαναν ακριβώς το ίδιο τα πράγμα: έκλεψαν ψήφους και έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την δια ψήφου λαϊκή θέληση η οποία υποτίθεται είναι και το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος
    Από ΄κει και πέρα, πράγματι ο ένας μετέρχεται μέσα σκληρά και παρωχημένα: βία. Ο άλλος πιο… «πολιτισμένα»: διαπλοκή και λάδωμα του ανωτάτου δικαστηρίου που τον διόρισε το 2000 ή μήπως εν ήταν διαπλοκή και λάδωμα η απογείωση της καριέρας (μέχρι και για υπουργοποίηση την είχαν το 2004 αν θυμάσαι) της «Κρουέλα νετ Βιλ» (αυτό είναι το ενδεικτικό για τον χαρακτήρα και το ποιόν παρατσούκλι της Κάθριν Χάρις η οποία ως επικεφαλής του τοπικού ανωτάτου δικαστηρίου στο Ταλαχάση της Φλόριντα διόρισε τον αδελφό του πολιτικού της προϊσταμένου( ενώ αναλόγως είχαν τα πράγματα κσι στο ανώτατι δικαστήριο;

    Η διαφορά εν προκειμένω των δύο πολιτικών δεν είανι προσωποποιημένη και δεν συνίσταται στο εύκλο συμπέρασμα πως ο Μπους είναι πολιτισμένος λευκός και ο Μουγκάμπε αφρικανός «κανίβαλος», αλλά στο ότι η Δύση «κατέκτησε» τους τελευταίους αιώνες με αναμορφωτές και επαναστάτες τον πολιτικό πολιτισμό που διαθέτει (και τον οποίο κάποιοι σαν τον Μπους και τους ομοίους του θέλουν να τον ανατρέψουν) ενώ οι Αφρικανοί (και όχι μόνο αυτοί) τις ίδιες εποχές όχι να σκεφτούν για πολιτικό πολιτισμό, αλλά ούτε καν για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν δικαιούνταν.
    Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο στην Αφρική (αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και γενικά όπου πάτησε το πόδι του ο αποικιοκράτης) η ανθρώπινη ζωή μετρά ακόμη και σήμερα δυο δεκάρες και όχι επειδή ο Κάθε Μουγκάμπε, ο κάθε Χασάν ή Μωχάμεντ, ο κάθε Χουσεϊν ή Αμπντάλα, ο κάθε Θαν Σουέ, ο κάθε Χαμάντ μπίν Ισά Αλ Χαλίφα, φέρονται όπως φέρονται στους «υπηκόους» τους (και όχι «πολίτες»). Είναι «συστημικό σφάλμα» η αξιολόγηση ακόμη και από έναν πρωτόπειρο διπλωμάτη αλλά και η παρουσίαση από τα ΜΜΕ του πολιτικού πολιτισμού αυτών των χωρών με δυτικοκεντρικούς όρους, όταν αυτός ο πολιτικός πολιτισμός βρίσκεται ακόμη στην προνευτώνειο εποχή. Ακόμη και ο πιο πιστός φίλος της Δύσης να ανέβει στη θέση του Μουγκάμπε, τα ίδια και χειρότερα θα κάνει.
    Και βέβαια, δεν εννοώ πως η Δύση θα πρέπει να «εξάγει δημοκρατία» όπως το κάνει σήμερα στο Ιράκ όπου κυβερνά ένα ένοπλο λουμπεναριό!

  23. Το αρχικό σου άρθρο αφήνει πολλές λάθος εντυπώσεις και είναι ανοικτο στην ερμηνεία οτι τον ‘κακότυχο’ Μουγκάμπε τον καταδιώκει η κακή Δύση.

    Η ερώτησή σου είναι αν για τον υπερπληθωρισμό της Ζιμπάμπουε φταίει ο Μουγκάμπε ή ή Δύση.
    Η απάντηση είναι οτι φταίει ο Μουγκάμπε

    Δεν μπορείς να την κλοπή και καταπάτηση ιδιοκτησίας, δολοφονίες και τρομοκρατία να την ονομάζεις ‘αγροτική μεταρρύθμιση’.

    Οι λευκοί γαιοκτήμονες που έδιωξε ο Μουγκάμπε δεν ήταν οι ίδιοι που ‘οικειοποιήθηκαν εκτάσεις’ πρίν απο 100 και 150 χρόνια. (Εκτάσεις που δεν άνοικαν σε κανένα ουτως η άλλως)

    Η καταδίκη της Ζιμπάμπουε απο την Βρεττανία στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας και αφού οι λευκοί γαιοκτήμονες (αυτό δηλαδή δεν ήταν ρατσισμος ε;) βρισκονταν σε κίνδυνο, δεν μπορείς να την βαπτίζεις ‘ωμή’ την στιγμή που το μόνο που έκανε ήταν να κράξει το καθεστώς και όχι κάτι ποιο δραστικό

    Η πτώση του Μουγκάμπε δεν θα οδηγήσει σε λοιμο ή αφανισμό εκατομμυρίων, η παραμονή του είναι αυτή που έχει φέρει τα αποτελέσματα αυτά. Λέγοντας οτι η πτώση του Μουγκάμπε θα προκαλέσει αυτά που λές, είναι μια τραγική και καταστροφολογική ανακριβεια

    Το IMF εχεί πλέον πολύ περιορισμένη δυνατότητα να κάνει αυτά που λές (να αφανήσει οποιοςδήποτε ηγέτης είναι ανυπάκουος). Οπώς ανέφερα παραπάνω το μόνο που έχει να κάνει ένας στυγνός δικτάτορας είναι να καλέσει Ρώσους, Κινέζους και Τσάβεζ και να τους δώσει τα κλειδιά της χώρας και του ορυκτού πλούτου. Αλλά βλέπεις μόνο η Δύση είναι νεοαποικιοκρατική….Μόνο η Δύση στηρίζει σάπια καθεστώτα…..

    Αλίμονο αν φτάσει κάποιος στο σημείο να έχει γινεί όμοιος με αυτούς που κατηγορέι….

    Δεν μπορείς να

  24. Περιμένω να πληροφορηθώ από τα δυτικά ΜΜΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τους βιασμούς, τις διώξεις, τους ακρωτηριασμούς, όλα αυτά, από τα «καλά παιδιά» (κάτι Νιγηρίες, κάτι Αλγερίες και τα λοιπά). Και θα περιμένω κατάπως φαίνεται πολύ ακόμη. Το στερεότυπο επιχείρημα είναι «αυτές οι χώρες είναι εδικές περιπτώσεις». Μόνο τον Μουγκάμπε ξέρουν να αξιολογούν με μέτρα και σταθμά ευρωκεντρικά για να τον εμφανίζουν περίπου ως κανίβαλο. Και θα το επαναλάβω ηια πολοστή φορά. Το θέμα μείζον είναι η υποκρισία της Δύσης.

    «…ένας στυγνός δικτάτορας είναι να καλέσει Ρώσους, Κινέζους και Τσάβεζ και να τους δώσει τα κλειδιά της χώρας και του ορυκτού πλούτου…»
    Γιατί που θυμίζει – αν αλλάξεις τα ονόματα- Κολομβίες, Κόνδορες, Νιγηρίες, Μουσάραφ, Ουζμπέκους…

    «…Εκτάσεις που δεν ανήκαν σε κανένα ουτως η άλλως…»
    Τώρα, να τα χώσουμε και στους ιθαγενείς επειδή πριν 200 χρόνια δεν είχαν κτηματολόγιο;

  25. Πρώτον πώς σου έχει μπεί στο μυαλό οτι τα δυτικά ΜΜΕ σκεφτονται και γράφουν μονοκόμματα.

    Δυτικό ΜΜΕ είναι το Economist και το BBC όπως και Liberation, Fox News, Herald Tribune, Wall Street Journal, Washington post (αυτή που έριξε τον Νίξον), El pais, Der Spiegel, και το National Enquirer (:-) )

    Και νάι να είσαι βέβαιος οτι κανείς δεν έχει θεωρηθεί καθολικά καλό παιδι.
    Και στη Νιγήρία και στην Αλγερία, και στην Ουγκάντα και στην Ινδία και στην Κίνα και στην Σαουδική Αραβία έχουν κάνει κριτική.

    Εγώ δεν είπα να τα χωσουμε στους ιθαγενείς. Αλλά πρίν 150 και 200 χρόνια η Αφρική ήταν μια πολύ αραιοκατοικημένη ήπειρος, όλοι θα μπορούσαν να χωρέσουν. Και δεν έχει και άμεση σχέση με το γεγονός οτι ένας λευκός που γεννήθηκε στην Αφρική και που οι γονείς του και οι παπούδες του γεννηθήκαν εκεί είναι Αφρικανός και όπως και ο Μάυρος απόκτησε ιδιοκτησία ( υπάρχουν και Μάυροι και Ινδοί γαιοκτήμονες στην Αφρική) έτσι αποκτησε και η οικογένεια του λευκού. Όσο κλοπή είναι να διώχνουν οι λευκοί τους μάυρους απο την γή που είχαν, το ίδιο είναι κλοπή το να έρχεται ένα καθεστώς και να κλέβει την ιδιοκτησία επειδή κάποιος είναι λευκός.

    Η Νότια Αφρική του Μαντέλα δεν έκανε κάτι τέτοιο, Η Ναμπίμπια, η Μοζαμπίκη και η Μποτσουάνα δεν έκαναν κάτι τέτοιο. Μόνο ο Μουγκάμπε και ο Ίντι Αμίν εδιωξαν μή μάυρους απο τις χώρες τους και το αποτελεσμα στην οικονομία ήταν τραγικό.

    Επαναλαμβάνω για να μήν ξεχνιόμαστε: Για τον υπερπληθωρισμό στην Ζιμπάμπουε δεν φταίει η Δύση. Φταίει η απανθρωπία και η αμυαλια ενός πρώην (;) Μαρξιστή.
    Όσο τον υπερασπίζεσαι, όσο προσπαθείς να βρείς άλοθι ή άλλους ‘κακούς’ στην τραγωδία της Ζιμπάμπουε τόσο θα εμφανίζεσαι σαν καποιός που έχει τέτοιο κόλλημα με την ‘Δύση’ που μπορεί να συμμαχήσει με τον διαβολο για να αποδείξει το επιχειρημα του.

  26. Επί 28 χρόνια, οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε περιγράφονταν ως υποδειγματικές και δημοκρατικές. Ώσπου, ξαφνικά, ο Μουγκάμπε μεταμορφώθηκε σε αιμοβόρο κτήνος.
    Επί 3 δεκαετίες οι Times και ο Guardian «κοιμόντουσαν» και «εντελώς ξαφνικά» είπαν «για να δούμε τι κάνει αυτός ο Μουγκάμπε; είναι όντως δημοκράτης ή μας κοροϊδεύει»; Και έτσι, έκαναν μια εντελώς αμερόλήπτη και μαχόμενη δημοσιογραφία (και η Telegrpah από κοντά) και επειδή είχαν τύψεις που επί 3 δεκαετίες παραπληροφορούσαν την κοινή γνώμη και τους αναγνώστες τους, αποφάσισαν να του αφιερώνουν κάθε μέρα πρωτοσέλιδα.

    Όποιος πει πως αυτή η αλλαγή στάσης έχει να κάνει με τον νόμο για την κατοχή του 51% των ορυχείων χρυσού σε ντόπιους και όχι ξένους επιχειρηματίες, είναι κακοήθης.

    Όποιος πει πως αυτή η αλλαγή στάσης από τη Δύση έχει να κάνει με τη σύλληψη 64 μισθοφόρων που με βάση τους σχεδιασμούς της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Ισπανίας πήγαιναν να ανατρέψουν την κυβέρνησης Ν΄Γκουέμα Μ΄Μπασόνο στην Ισημερινή Γουινέα με τα κοιτάσματα πετρελαίου, είναι συνομωσιολόγος (και ο πράκτορας της SAS πουαποκάλυψε το σχέδιο ήταν ένας μεθυσμένος παραμυθάς που βασανίστηκε).

    Όποιος πει πως το MDC και ο Μόργκαν Τσβανγκιράι χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και την Αγγλία είναι δογματικός παλαιοκομμουνιστής.

    Όποιος πει πως πίσω από τον εκ των ηγετών την αντιπολίτευσης Μακόνι (πρώην υπουργός Οικονομίας) είναι οι τα χοντρά λεφτά των πολυεθνικών που περιμένουν να αγοράσουν αντί πινακίου φακής τον πλούτο της χώρας, βλέπει ένα ανύπαρκτο παρασκήνιο.
    Και όποιος θεωρεί τον Μακόνι εξωνημένο, είναι κοινός συκοφάντης.

    Όταν να νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ έγραφαν προ 5ετίας πως μόνο ο Μακόνι και ο Τσβανγκιράι μπορούν να είναι «συνομιλητές» και να απολάβουν δάνεια από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, πριν ακόμη ο Μουγκάμπε εμφανισυεί ως ο κακός της παρέας, δεν προδίκαζαν «πολιτική παρέμβαση»…

    Όσοι Αφρικανοί θεωρούν πως ο Μουγκάμπε «ξαφνικά» για τα «δυτικά ΜΜΕ» (όχι τα «ΜΜΕ της Δύσης» ) μεταμορφώθηκε σε τέρας επειδή είναι πολλά τα λεφτά με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αναδιανομή της γης, την κατάργηση των επιδοτήσεων κι όλα αυτά συν το ότι ο επικεφαλής της εκλογικής στρατηγικής του Μακόνι, Νκοσάνα Μόγιο ήταν ανώτερο στέλεχος της αγγλικής CDC Capital Partners, είναι αγνώμωνες έναντι των οργανισμών που «καίγονται» για την οικονομική ανάπτυξη της Μαύρης Ηπείρου…

    Το ότι η Ζιμπάμπουε κατάφερε σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να μειώσει αντί να αυξήσει τα θύματα του AIDS σε αντίθεση με τις γειτονικές της χώρες δεν το είδαμε στα πρωτοσέλιδα των αγλικού και του αμερικανικού τύπου.
    (http://www.msf.gr/index.php?option=com_
    content&task=view&id=1639&Itemid=268).

    Και το ότι «Πολλοί διεθνείς δωρητές έχουν αρνηθεί την υποστήριξη προγραμμάτων στη Ζιμπάμπουε – το 2004, η χώρα έλαβε από διεθνείς δωρητές μόλις 10 αμερικάνικα δολάρια ανά οροθετικό πολίτη ενώ στη γειτονική Ζάμπια η βοήθεια ανερχόταν στα 187 δολάρια ανά πολίτη. ..» το αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επειιδή είναι κι αυτοί συνοδοιπόροι με τον Άξονα του Κακού (Βόρεια Κορέα, Ιράν, Ζιμπάμπουε… ) και όχι επιστήμονες…
    Και για να έλθουμε και «στο δια ταύτα» για τον πληθωρισμό:
    Δεν ευθύνονται οι κυρώσεις…
    Δεν ευθύνεται η ανασφάλεια επχειρηματιών, καταναλωτών, πολιτών ματά τις κυρώσεις…
    Δεν ευθύνεται η έλλειψη συναλλάγματος…
    Δεν ευθύνεται η αποροθυμία του IMF και της World Bank να διευκολύνουν πιστωτικά τη Ζιμπάμπουε…
    Δεν ευθύνεται η επιρροή ΗΠΑ, Αγγλίας, World Bank και IMF στους μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς…
    Δεν ευθύνεται η απροθυμία της Τράπεζας Αφικανικής Αναπτύξεως – ΑΦΑ…
    Δεν ευθύνεται ο αμερικανικός νόμος του 2001 που δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν (τυπικώς ως… «χορηγοί»! ) οι τράπεζες το δικαίωμα βέτο σε IMF, World Bank και ΑΦΑ στις πιστωτικές διευκολύνσεις…
    Δεν φταίει η de facto επιλεκτική εξαίρεση της Ζιμπάμπουε από την δυνατότητα ανδιαπραγμάτευσης του εξωτερικού χρέους…
    Όλα αυτά δεν επηρεάζουν νόμσμα, δημόσια οικονομικά, πληθωρισμό, ανάπτυξη…

  27. Ναι γιατι αυτό θα κάνουν οι Διεθνής οργανισμοί Ζάλμοξη, θα υποστηρίζουν τον κάθε δικτάτορα, και αν το κάνουν θα βγαίνεις και θα λές οτι οι διεθνής οργανισμοί υποστηρίζουν τις δικτατορίες.

    Πολλές χώρες έχουν κυρώσεις ή δεν έχουν βοήθεια και δεν έχουν υπερπληθωρισμό.Μόνο η Ζιμπάμπουε έχει υπερπληθωρισμό αυτή τη στιγμή.

    Το γιατί ο Μουγκάμπε έχει γατζωθεί έτσι στην εξουσία θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο. Δεν είναι ουτε η πρώτη φορά ούτε η τελευταία που ένας πολιτικός ξεκίνησε με αγνά ένστικτά και οντας δημοκράτης και κατρακύλισε στον αυταρχισμό. Ουτε είναι και ο πρώτος ‘ηγέτης’ που μετα απο δεκαετίες στην εξουσία απέκτησε τον ‘κυκλο’ του ο οποίος έχει βασικά συμφέροντα στην διατήρηση της εξουσίας. Και δεν έγιναν όλα ‘ξαφνικα’, οι τελευταίες εκλογές (απο το 2000) και έπειτα η Ζιμπάμπουε κατρακυλά στην βία της και στην απολυταρχία

    Όσο χρηματοδοτούνται οι αντίπαλοι του Μουγκάμπε, τόσο χρηματοδοτέίται και στηρίζεται και ο ίδιος ο Μουγκάμπε και μάλιστα απο όχι και τόσο αγνούς χρηματοδότες

    Τώρα ο νόμος του 51% είναι και αυτός δείγμα της προστατευτικής κοντομυαλιας που είναι υπέυθυνη για την κατάρρευση της οικονομίας

    Όσο για τις πολυεθνικές και τον ορυκτό πλούτο της Ζιμπάμπουε αλλά και όλης της Αφρικής, δυστυχώς οι χώρες αυτές δεν έχουν την τεχνογνωσία να εξορύξουν αποτελεσματικά τα ορυκτά.
    Ναι, χρειάζονται τις ξένες επενδύσεις, τα ξένα κεφάλαια και την ξένη τεχνογνωσία ή οποία παρεπιπτοντως δεν ειναι πλέον μονο ‘δυτικη’

    Και ναι θα θέλουν να βγάλουν χρήμα απο αυτή την υπόθεση, αλλά όμως το οτι θέλουν να βγάλουν οι πολυεθνικές δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να βγάλει η ίδια χώρα, απο τις άδειες και την φορολογία.
    Τώρα τό πως θα διατεθούν τα λεφτά απο το κράτος για την παιδεία και την καταπολέμηση της φτώχειας ή όχι, αυτό είναι θέμα του κράτους όχι των πολυεθνικών.

    Τώρα για τους χαρακτηρισμούς έ ναι βασικά εδώ και 5 χρόνια ο Τσβανγκιράι
    είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε και είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της χώρας. Τώρα το άν ο Μουγκάμπε επιστράτευσε τακτικές ‘Ελληνικής Δεξιάς του 50’ και χειρότερα αυτό δεν αναιρεί οτι οι διεθνής οργανισμοί δεν πρέπει να μιλάνε στον ξεκάθαρο νικητή ίδιαιτερα των πιο πρόσφατων εκλογών

    Και βασικά δεν φταίνε οι κυρώσεις Ζαλμόξι

    φταίει το οτι το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εκδιωχθεί απο την χώρα και μόνο αυτό στηρίζει την εναπομείνασα οικονομία
    φταίει το οτι η ‘αγροτική ‘ μεταρρύθμιση εδωσε γή σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να την καλλιεργήσουν αλλα είναι μέλη του κόμματος
    φταίει το οτι εχει αρνηθεί κάθε βοήθεια λέγοντας οτι η Ζιμπάμπουε δεν έχει ανάγκη για βοηθεια στα τρόφιμα
    φταίει το οτι με τον αυστηρό έλεγχο των τιμών κανείς δεν έχει το κίνητρο να παράγει τίποτα
    φταίει το ότι έχουν εκδιωχθεί το BBC μαζί με άλλους οργανισμούς και δεν μπορούν να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα στο τι γινεται στην χώρα και στην επαρχία
    φταίει το καθεστώς που δεν αναγνωρίζει οτι έχει χάσει τις εκλογές και ιδιαίτερα τις τελευταίες που εβγαλε στον πρώτο γύρο τον Μουγκάμπε δευτερο και καταιδρωμένο μετα απο ενα μηνα όμως και ενώ όλοι λένε οτι ο Τσανγκβιραι πήρε τον πρώτο γύρο με πανω απο 50%

    αυτά επιρρεάζουν τον οικονομικό δείκτη της χώρας

    Συγγνώμη που στο λέω (και στο λέω επειδή σε εκτιμώ και σε σέβομαι απεριόριστα, δεν γράφω πλεόν σε ιστολόγια, κυρίως στο δικό σου) αλλά έχεις σκάψει έναν λάκο στο επιχειρημα σου και συνεχίζεις να σκάβεις.

    Και ο κακομοίρης ο Στάλιν …για το καλό της επανάστασης τα έκανε όλα αυτα΄… και ο κακομοίρης ο Ιντι Αμιν που ετρωγε τα μωρά….μα ήταν τοσο τρυφερά, τι να έκανε….
    Ο δε Μάο, όλα για τον λαό του…τι ειναι 10 εκατομύρια νεκροί μπροστα στο μεγαλείο του σοσιαλισμού….
    και οι Ταλιμπάν και ο Μπιν Λαντεν….προσπαθούν για έναν πιο αγνό κόσμο….χωρίς πειρασμούς…..

  28. «…έχεις σκάψει έναν λάκο στο επιχείρημά σου και συνεχίζεις να σκάβεις…».

    Στο έγραψα και πιο πάνω: «προβάλεις» στην ουσία τη δική σου στάση. Και για του λόγου το ασφαλές σου παραθέτω αυτούσια αποσπάσματα από μερικά σχόλια που έκανα σε αυτό το ποστ:

    Σχόλιο Νο 3:

    «…Ποιό το εύκολο στερεότυπο και ποιά η ουσία; Ο… “κακός διαφθαρμένος μαύρος Αφρικανός που δεν ξέρει να κυβερνήσει αλλά μόνο να κυβερνηθεί” ή μήπως η υποκρισία της Δύσης;
    Όσο αποφεύγουμε να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του, αυτό θα διαιωνίζεται…».

    Σχόλιο Νο 6:
    Αν εννοείς πως οι Αφρικανοί δε γνωρίζουν τι σημαίνει δημοκρατία, ίσως έχεις δίκιο. Το ίδιο και για τα ποσοστά του 85%.

    Σχόλιο Νο 6:

    Τα ποσοστά αυτά σαφώς και δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατία (δυτικού τύπου)…

    Σχόλιο Νο 6:

    «…Να συμφωνήσουμε πως ο Μουγκάμπε δεν είναι δημοκράτης!…».

    Σχόλιο Νο 17:

    «…οι “εύκολοι στόχοι” και οι “συνήθεις κακοί” των ΜΜΕ ουδέποτε με απασχόλησαν…»

    Σχόλιο 21:

    «…ο οποίος μόνο “καλό παιδί” και δημοκράτης δεν είναι…».

    Βλέπεις πως διαπιστώνω τα στραβά και από τη μία πλευρά και από την άλλη, καθώς δεν θεωρώ πως ο κόσμος -ειδικά στην πολιτική- είναι «άσπρο – μαύρο».
    Σε αυτό ακριβώς διαφωνούμε: Εσύ έχεις a priori θεωρήσει την κόντρα αυτή σαν «άσπρο» (ΗΠΑ, Αγγλία, ΔΝΤ) – «μαύρο» (Μουγκάμπε).
    Έχεις δηλαδή παραβλέψει το προφανές κατ΄ εμέ (και όχι μόνο) πως μπορεί να είναι (όπως συνήθως γίνεται) «μαύρο – μαύρο» ασχέτως αν το ένα «μαύρο» είναι συστημικό (Δύση) και το άλλο «μη συστημικό» (Μουγκάμπε).

    Και άλλη μια απόδειξη για το «άσπρο – μαύρο»:
    «… Και ο κακομοίρης ο Στάλιν … και ο κακομοίρης ο Ιντι Αμιν… ο δε Μάο..
    και οι Ταλιμπάν και ο Μπιν Λαντεν…».

    Δεν σε έχω δει να αναφέρεσαι στα παραδείγματα με «κακούς» στις εκλογές βίας και νοθείας που έβγαλαν πριν 2 χρόνια στο Μεξικό τον Φελίπε Καλντερόν, τον Ουρίμπε στην Κολομβία, τον Μπους στις ΗΠΑ, για τα ποσοστά που παίρνει ο Μουμπάρακ και είναι μεγαλύτερα κι από αυτά του Μουγκάμπε (88,6% πήρε ο «φίλος της Δύσης» Χόσνι).

    Αλήθεια, ποιός σκότωσε πιο πολλούς; Ο («εύκολος στόχος», όπως συνηθίζω να λέω σε ανάλογες περιπτώσεις) «κανίβαλος» Ϊντι Αμίν ή ο Πινοτσέτ;
    Ποιός σκότωσε πιο πολλούς («αθώους» κι ας είναι πλεονασμός η λέξη) άμαχους από την αμερινανική επίθεση στο Αφγανιστάν ως τώρα; Οι Ταλιμπάν ή οι Αμερικανοί; Ποιός από το «άσπρο – μαύρο» έχει πιο πολλές κόκκινες κηλίδες;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s