COCA COLA

«Ιερή» ή «αμαρτωλή» η ολυμπιακή φλόγα;

Το είδαμε και αυτό: Η ολυμπιακή φλόγα μεταφέρθηκε μεν στο San Francisco χθες, ωστόσο αποφασίστηκε να φυλαχτεί σε κάποια… αποθήκη (!) σε μία προσπάθεια να «προφυλαχθεί» από τυχόν επεισόδια, λόγω των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής που είχε προγραμματιστεί στην παραλιακή οδό της πόλης. Η μεταφορά της φλόγας είχε συνοδευτεί νωρίτερα από επεισόδια τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Παρίσι (τις δύο πόλεις που είχαν «μονομαχήσει» για την ανάληψη των ολυμπιακών αγώνων του 2012).

Στην San Francisco σημειώθηκαν εντάσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Πεκίνου (η Chinatown του Frisco είναι και η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ) και σε αντίπαλες ομάδες ακτιβιστών που κατήγγειλαν την κινεζική πολιτική, κυρίως στο Θιβέτ. Έτσι, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να μειώσουν τη μήκους 10 χιλιομέτρων διαδρομή που θα ακολουθούσε η φλόγα, σε μία προσπάθεια ελαχιστοποίησης των κινδύνων να επαναληφθούν τα επεισόδια.

Με αφορμή τα επεισόδια στις δυτικές μεγαλουπόλεις απ΄ όπου πέρασε η φλόγα, ξέσπασε και ένας εμφύλιος μεταξύ των ολυμπιακών επιτροπών. Άλλοι πρότειναν να σταματήσει η λαμπαδηδρομία προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα και άλλοι να συνεχιστεί, όπερ και εγένετο.

Τι συμβολίζει όμως η ολυμπιακή φλόγα για τους Έλληνες και τι για τον κόσμο στις πέντε ηπείρους;

Τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με αυτήν είναι τα εξής:

ΧΡΗΜΑ.

Η λαμπαδηδρομία για πολλούς είναι χρήμα, διαφήμιση (άρα πάλι χρήμα) χορηγίες (επίσης χρήμα) ανάδειξη τουριστικών προορισμών (δηλαδή ξανά χρήμα).

Από τους ολυμπιακούς αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, η λαμπαδηδρομία απέκτησε και χορηγό (με 15 εκατομμύρια δολάρια η Coca Cola διαφημίστηκε παγκοσμίως) ενώ οι διοργανωτές πούλησαν το δικαίωμα μεταφοράς της προς… 3.000 δολάρια για κάθε λαμπαδηδρόμο (!) με την Ελλάδα να αντιδρά αρχικά, να απειλεί, αλλά τελικά να παραδίδει στους αμερικανούς τη φλόγα! Έκτοτε, η μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας γίνεται με ένα εσμό χορηγών, διαφημιστικών μέσων, οχημάτων με εταιρικά σήματα σε πόρτες, καπό και ουρανό, με ετικέτες, κ.λπ. και καταντά… «δολαριοδρομία».

Ας μην ξεχνάμε ακόμη τα συνωμοσιολογικά σενάρια που κυκλοφόρησαν το 2004, ότι δηλαδή ο Κεντέρης «δόθηκε» στην WADA για αντιντόπινγκ κοντρόλ κατόπιν εντολής της Adidas, επειδή διαφήμιζε την Puma και επρόκειτο να είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα άναβε τον ολυμπιακό βωμό στο ΟΑΚΑ, κάτι που ενδεχομένως θα απογείωνε τον τζίρο της τελευταίας σε βάρος του μεριδίου της πρώτης στην παγκόσμια αγορά.

ΝΑΖΙΣΜΟΣ.

Οι διοργανωτές προτιμούν να μην αναφέρονται -για ευνόητους λόγους- λεπτομερώς στην ιστορία της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας. Αυτή ξεκίνησε με την τελετή αφής για τους ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο και ήταν έμπνευση των προπαγανδιστών του Γ’ Ράιχ (τυπικώς ως εμπνευστής φέρεται ο Καρλ Ντημ). Η φωτιά, αγαπημένο «άρειο» σύμβολο των Ναζί (π.χ. λαμπαδηδρομίες σε Βερολίνο, Νυρεμβέργη και αλλού) επελέγη για να παραστήσει το άρειο πνεύμα και τη διάδοσή του.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το 1952 οι ολυμπιακοί αγώνες διεξήχθησαν στο Ελσίνκι. Όμως, αντί να πραγματοποιηθεί μέχρι εκεί η καθιερωμένη λαμπαδηδρομία, η φλόγα μεταφέρθηκε… αεροπορικώς στην Κοπεγχάγη (!) και από εκεί στην φινλανδική πρωτεύουσα και τούτο για… να μην περάσει από κομμουνιστικές χώρες!

«ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ»

Κατά του θεσμού της αφής της φλόγας και της λαμπαδηδρομίας είναι οι φανατικοί χριστιανοί, καθώς θεωρούν το όλο τυπικό ως… «ειδωλολατρικό». Αφενός επειδή γίνεται επίκληση στον Απόλλωνα και στον Δία και αφετέρου διότι η μεταφορά της φλόγας παραπέμπει σε παγανιστικά δρώμενα. Πριν 2 εβδομάδες, σε αρκετά ιστολόγια ξέσπασε πόλεμος επιχειρημάτων (συχνά με λεξιλόγιο εντελώς ξένο προς το «ολυμπιακό πνεύμα») μεταξύ δωδεκαθεϊστών/εθνικών/νεοπαγανιστών αφενός και φανατικών χριστιανών αφετέρου. Οι περισσότερες αναφορές έγινα για τον Κινέζο αντιπρόσωπο στην αφή που είπε «Η Ιερή Ολυμπιακή Φλόγα που προέρχεται από τον Θεό Απόλλωνα, μεταφέρει τις ελπίδες μας για ένα κοντινό ζεστό μέλλον» και στην πρωθιέρεια Μαρία Ναυπλιώτου η οποία απήγγειλε την επίκληση: «Απόλλωνα θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλόξενη Πόλη του Πεκίνου. Και Εσύ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σε όλους του λαούς της γης και στεφάνωσε του νικητές του ιερού αγώνα». Και βεβαίως μπορεί εύκολα να φανταστεί κάποιος το εύρος, το ύφος και τα επιχειρήματα του φραστικού πολέμου που ξέσπασε στα δύο στρατόπεδα, με αναφορές από τον Αβραάμ και τον Ιουλιανό μέχρι τους Ταλιμπάν και τους Ναζί.

Για πολλούς Έλληνες, η ολυμπιακή φλόγα είναι σημείο αναφοράς για τη εθνική υπερηφάνεια και θα έπρεπε να κατοχυρωθεί παγκοσμίως ως ελληνική ιδιοκτησία. Αρκετοί μάλιστα ικανοποιήθηκαν, χωρίς όμως να το ομολογούν, καθώς τα τελευταία γεγονότα με τους διαδηλωτές από όπου πέρναγε η φλόγα, το σβήσιμό της στο Παρίσι ή η φυγάδευσή της στο Σαν Φρανσίσκο, επαναφέρει στο προσκήνιο τα ολυμπιακά ιδεώδη, ξεχνώντας όμως πως αυτά ποδοπατήθηκαν βάναυσα από τις αποκαλύψεις –οι οποίες παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας- για τα κυκλώματα αναβολικών στη «γενέτειρα των ολυμπιακών αγώνων».

2 replies »

 1. Zalmoxis, χελόου…

  Πότε σκοπεύεις να μείνεις έγκυος? Σου συστήνω να το προγραμματίσεις λίγο πριν από κάποια Ολυμπιάδα. Έτσι, τίγκα στις ορμόνες θα καθυποτάξεις κάθε αθλήτρια που θα τολμήσει έστω και να ονειρευτεί να ανέβει στο βάθρο, το ιερό. Τώρα θα μου πεις γιατί γράφω αυτές τις ανοησίες. Λοιπόν, για πρώτη φορά στη ζωή μου – και δεν είναι και τόσο μικρή- άκουσε από επίσημα χείλη ότι ένα είδος ντοπαρίσματος τη δεκαετία του 80 ήταν και οι «έκτακτες» εγκυμοσύνες των αθλητριών. Εξασφάλιζαν τις απαιτούμενες ορμόνες. Και από κει ήρθαν κι άλλοι. Έχει γίνει επώνυμη καταγγελία από Ρωσίδα . Το μοντέλο δεν είχαν υιοθετήσει αποκλειστικά οι πρώην ανατολικές χώρες. Στο παιγνίδι ήταν και οι ΗΠΑ. Κι ύστερα ήρθε … ο έρωτας. Τώρα Balco, τι λένε, Τζέκο ή όπως θέλεις η αγάπη αυτή καλά κρατεί.
  Τι να λέμε. Η ανθρώπινη ραδιουργία αγγίζει τα όρια του Σπίλμπεργκ. Εγκυμοσύνες όχι για παιδιά αλλά για τίτλους!
  Με μια κουβέντα ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ . Ανθρώπινη ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ απέναντι στον ίδιο τον εαυτό μας. Ποιά κυκλώματα αναβολικών΄, και ποιές ΄ντόπες. Εφόσον ο άνθρωπος έφτασε να θέσει σε κίνηση και την ίδια του τη φύση για λίγα δολάρια, δεν υπάρχει τέλος.
  Κι ένα σχόλιο, έτσι στο ξεκούδουνο. Θυμάμαι εκείνη την ταλαίπωρη τη Θάνου. Φιλοδοξούσε – και λογικά με βάση την καμπύλη των αναβολικών – να ανέβει στο πρώτο σκαλοπάτι των επιδόσεων.Για σκέψου υπήρχε ποτέ περίπτωση ΛΕΥΚΗ αθλήτρια να αποκαθηλώσει τις μαύρες γαζέλες των ΗΠΑ. Καλή η συνεργασία στα αναβολικά φίλοι Έλληνες, αλλά υπάρχει και το άβατο των δρόμων ταχύτητας. Άντε καλά να περάσουμε περιμένοντας την εύστοχη πρόβλεψη σου για τη χώρα του BRIC, την Ινδία.

 2. Καλησπέρα Χοσρόη!

  Σ’ ευχαριστώ που μου άνοιξες τα μάτια! Επιτέλους, βρήκα τι θέλω να γίνω όταν θα μεγαλώσω: «ΑΝΑΒΟΛΙΚΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ». Με την ελπίδα να με χρησιμοποιήσουν κάποτε αθλήτριες σαν την Carolina Klüft,την Yelena Isinbayeva, την Marie-José Pérec, την Christine Arron ή την Merlene Ottey! Δεν πα’ να καταθέσουν μετά όσα ασφαλιστικά νομοσχέδια θέλουν για σύνταξη στα 70 και αντεργατικούς νόμους για εβδομάδα των 84 εργάσιμων ημερών; Arbeit macht frei μέχρι τελικής πτώσεως!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s