Αποφάσισα απόψε να γράψω για την Madhuri Dixit. Καθώς όλοι λίγο πολύ έχουμε κάποιους ηθοποιούς που θαυμάζουμε, εγώ ανήκω στους «φαν» της 41χρονης (γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1967 στο Ratnagiri, 400 χιλιόμετρα απόσταση από τη Βομβάη) Madhuri Shankar Dixit.
Η Madhuri (τα γυναικεία ινδάλματα του Bollywood είναι γνωστά, αποκαλούνται και γράφονται κατά κανόνα με τα μικρά τους ονόματα στην Ινδία) υπήρξε η μεγαλύτερη πρωταγωνίστρια του Bollywood στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 τόσο ως πρωταγωνίστρια όσο και ως εξαιρετική χορεύτρια, ενώ ακόμη και σήμερα θεωρείται «εθνικό κεφάλαιο» στην ινδική κινηματογραφική βιομηχανία. Είναι ως εκ τούτου μια από τις σπάνιες περιπτώσεις γυναικών ηθοποιών που τυγχάνουν πολύ μεγάλης υπόληψης και σεβασμού στην στο χώρο αυτό. Είναι μάλιστα ενδεικτικό, ότι εφέτος βραβεύθηκε με το Padma Shri, το βραβείο το οποίο απονέμει από το 1954 το ινδικό κράτος για τις τέχνες, τη λογοτεχνία, της επιστήμες, την επιχειρηματικότητα, την παιδεία, τον αθλητισμό και την κοινωνική προσφορά (μεταξύ άλλων, το βραβείο αυτό έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στην Μητέρα Τερέζα, στον επικεφαλής του «χαμογελαστού Βούδα» -κωδικός του πυρηνικού προγράμματος της χώρας- Raja Ramanna, κ.λπ.).
Η Madhuri άρχισε την καριέρα της το 1984 (σπουδάζοντας παράλληλα βιολογία αλλά και φτιάχνοντας όνομα ως μοντέλο) με την ταινία «Abodh» ενώ η μεγάλη επιτυχία ήλθε 13 χρόνια μετά με την ταινία «Dil To Pagal Κai» για την οποία κέρδισε για 4η φορά το βραβείο καλύτερης ηθοποιού. Την ίδια χρονιά, μια άλλη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, το «Mrityudand» του Prakash Jha, βραβεύθηκε στα φεστιβάλ της Γενεύης και της Μπανγκόκ, ενώ η ίδια απέσπασε και δύο διαφορετικά βραβεία καλύτερης ηθοποιού (το ένα από τους κριτικούς). Το 2002 βραβεύτηκε για τον 2ο γυναικείο ρόλο στην ακριβότερη παραγωγή του Bollywood, το «Devdas» (ταινία η οποία έτυχε εξαιρετικά θερμής υποδοχής στο φεστιβάλ των Καννών) με τους Shahrukh Khan και Aishwarya Rai.
Η Madhuri ήταν ανάμεσα σε άλλα και η μούσα του διάσημου ζωγράφου M.F. Hussain, οποίος την έχει χαρακτηρίσει ως «επιτομή της γυναίκας» και γύρισε γι αυτήν το 2000 μια ταινία, το «Gaja Gamini», όπου παρουσιάζεται το πορτραίτο της σε διάφορες όψεις, όπως της μούσας του μεγάλου αρχαίου ποιητή Kalidasa, της Mona Lisa, της επαναστάτριας,κ.λπ.
Ανάμεσα στα άλλα, η καταγόμενη από βραχμανική οικογένεια του κρατιδίου Μαχαράστρα Madhuri, έχει σπουδάσει και τον Kathak (κλασικός χορός της Βόρειας Ινδίας αλλά και εθνικός χορός του Πακιστάν, με γρήγορα βήματα και στους ρυθμούς του οποίου έχουν γράψει τραγούδια βάρδοι και έχουν συντεθεί θρησκευτικοί ύμνοι από ακόλουθους του Βισνού και του Σίβα).
Ανακηρύχτηκε καλύτερη ηθοποιός το 1990 (για την ταινία «Dil») 1992 («Beta») 1994 («Hum Aapke Κain Kaun») 1995 («Raja») 1997 («Dil To Pagal Ηai») 1997 («Mrityudand») και καλύτερη για 2ο γυναικείο ρόλο το 2002 («Devdas») και την ίδια χρονιά για το «Lajja».
Το 2007 ανακηρύχτηκε ως η καλύτερη ηθοποιός στην ιστορία του Bollywoodμ ενώ έχει βραβευθεί το 1997 από την κυβέρνηση του κρατιδίου Andhra Pradesh και το 2001 με το εθνικό βραβείο πολιτών.
Αναφέρεται και ως η πιο καλοπληρωμένη ηθοποιός στην Ινδία.
Προσωπικά, την προτιμώ (εκτός από το «Devdas») στο φιλμ «Pukar», μια ταινία του Raj Kumar Santoshi (παραγωγής 2000) όπου παίζει την αδίστακτη από το ερωτικό πάθος αντι-ηρωίδα. Προδοσία, τρομοκρατία, εκδίκηση, καθήκον, πάθος, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της ταινίας, όπου συμβαίνει ένα συνηθισμένο παράδοξο με την Madhuri: παρότι θεωρείται ένα από τα πιο φωτεινά πρόσωπα και με το πιο γλυκό χαμόγελο του Bollywood, διαπρέπει σε ρόλους σκοτεινούς, στους τόνους του γκρι και του μαύρου. Και ίσως αυτό να είναι το και στοιχείο που να πολλαπλασιάζει την ισχύ της γοητείας της (με εξίσου ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις όμως, όπως το γλυκό πρόσωπο που βλέπουμε σε κοντράστ ανάμεσα σε σφαίρες, βία και μαφιόζικα συμβόλαια στην ταινία του 1989 «Parinda»).
Στην Ελλάδα παίχτηκε πριν λίγους μήνες στην τηλεόραση το «Devdas». Στην ταινία αυτή (απ΄ όπου και η φωτογραφία) η διάσημη για τα μακριά πόδια της, τα σκούρα καφέ μάτια της, την ανάλαφρη κίνηση των χεριών της και κυρίως τον έντονο ερωτισμό στον χορό «Marilyn Monroe του Bollywood» όπως την έχουν χαρακτηρίσει, υποδύεται την αφοσιωμένη στον πρωταγωνιστή (τον Devdas) πόρνη πολυτελείας Chandramukhi,η οποία υποτάσσει τους άνδρες με τον χορό της αλλά και που καταλήγει τραγικό πρόσωπο όταν τον ερωτεύεται χωρίς ανταπόκριση.
Κατηγορίες:BOLLYWOOD
Δηλαδή αν αυτό το …»ουρί του παραδείσου» ήταν από τους «ανέγγιχτους» θα το άφηναν να πάει χαμένο για να μην τους ρυπάνει το …κρεβάτι;
@ monahikoslikos
Κάπως έτσι είναι! Έχουν καταγραφεί στο παρελθόν περιπτώσεις ανδρών που πήγαν με γυναίκες κατώτερης τάξης και όχι μόνο ε»ξέπεσαν» (διωγμένοι κακήν κακώς) της κάστας τους, αλλά απομονώθηκαν από τους συγγενείς και τις οικογένειές τους, αφού τυπικώς παραβαίνει τον νόμο ακόμη κι αυτός που συνεχίζει να έχει οποιαδήποτε σχέση, έστω και σε επίπεδο απλής «καλημέρας» μαζί τους!
Πάντωςμ η συγκεκριμένη, θα «κόλαζε» (απλώς και μόνο με τον χορό της…) και τον πιο σκληροπυρηνικό βραχμάνο!
Που μπορω να βρω την ταινια devdas στην Ελλαδα?
katerina,
το πιο είκολο: κατεβαίνεις πίσω από το δημαρχείο, προς Σωκράτους κ.λπ, όπου η περιοχή είναι γεμάτη με ινδικά και πακιστάνικα καταστήματα. Εκεί θα βρεις χιλιάδες ινδικές ταινίες, στην αγγλική βερσιόν, αν και η συγκεκριμένη ταινία υπάρχει και στα ελληνικά εδώ και μερικούς μήνες.
Ευχαριστω πολυ! Εχω ψαξει σε πολλα καταστηματα με dvd αλλα δεν την εχουν… Μηπως ξερεις καπου που υπαρχει στην Θεσσαλονικη?
Κατερίνα, αν ενδιαφέρεσαι ακόμα, τότε να σου πω ότι υπάρχει ένα site, από όπου μπορείς να κατεβάσεις αυτή αλλά και οποιαδήποτε άλλη ταινία Bollywood επιθυμείς, με ελληνικούς υποτίτλους και εντελώς δωρεάν: http://www.bollywood-home.com
Κατερίνα, από Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζω και πολλά, όμως μόλις μάθω συγκεκριμένο κάτι θα σε ειδοποιήσω!