ΑΦΡΙΚΗ

Pfizer: Σωτήρια φαρμακοβιομηχανία ή «εταιρία – δολοφόνος»;

Pfizer: Μια εταιρία – σύμβολο της φαρμακευτικής τεχνολογίας. Μια εταιρία στης οποίας το όνομα πίνουν νερό εκατομμύρια άνδρες (παρασκευάστρια του Viagra γαρ…). Μια εταιρία που χάρη στα προϊόντα της άλλα τόσα εκατομμύρια γυναικών ξεπερνούν την κατάθλιψη της εμμηνόπαυσης. Μια εταιρία φιλάνθρωπος που βοηθάει τα παιδάκια της Αφρικής. Μια εταιρία με πατριωτικά αισθήματα, αφού χάρη στα καταπληκτικά της χάπια οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τα ψυχολογικό σοκ της «11ης Σεπτεμβρίου».

Ναι, αυτή είναι η «γνωστή» εικόνα της Pfizer. Μήπως όμως υπάρχει και άλλη εικόνα της; Η εικόνα μιας εταιρίας – δολοφόνου; Μιας εταιρίας της οποίας το όνομα έχει μπλεχτεί σε υποθέσεις με ανθρώπους – πειραματόζωα; Με εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων; Με προπαγάνδιση ανύπαρκτων ασθενειών για να πουλάει χάπια «δια πάσαν νόσον»;

Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα. Και ας αρχίσουμε τις αναφορές από το πιο πρόσφατο γεγονός. Λεονταρισμοί λοιπόν των νιγηριανών αρχών για εσωτερική κατανάλωση ή μήπως αποφασιστικότητα για απονομή δικαιοσύνης μετά την αποικιοκρατική συμπεριφορά των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών που θεωρούν τη μαύρη ήπειρο σαν ένα εργαστήριο ανθρώπινων πειραματόζωων; Ό,τι και αν συμβαίνει από τα δύο, γεγονός είναι πως χθες, δικαστήριο στην επαρχία Κάνο της Νιγηρίας, διέταξε τις συλλήψεις τριών στελεχών της Pfizer.

Οι συλλήψεις τριών εκ των κατηγορουμένων διατάχθηκε σε δίκη σχετικά με την δοκιμή του αντιβιοτικού Trovan σε παιδιά στην επαρχία Κάνο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, από την εταιρία Pfizer το 1996, η οποία είχε στοιχίσει τις ζωές 200 παιδιών, ενώ προκάλεσε μόνιμες βλάβες (παραλυσίες από παραμόρφωση αρθρώσεων) στην υγεία πολλών άλλων. Οι αρχές της επαρχίας Κάνο έχουν μηνύσει την Pfizer ζητώντας αποζημίωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τις καταδίκες των υπευθύνων για την δοκιμή, στην διάρκεια μιας επιδημίας μηνιγγίτιδας που είχε κοστίσει τις ζωές 12.000 παιδιών μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Επιπλέον και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταθέσει μήνυση κατά της φαρμακευτικής εταιρίας, ζητώντας αποζημίωση Pfizer από την πλευρά της υποστηρίζει πως το Trovan δεν έβλαψε τα παιδιά αλλά πως πέθαναν και υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους από την μηνιγγίτιδα και ότι το Trovan έσωσε ζωές.. Ο δικαστής διέταξε τη σύλληψη τριών υπευθύνων της εταιρίας για περιφρόνηση του δικαστηρίου, ενώ η Pfizer κατέθεσε ένσταση στο Λάγκος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν επιδοθεί ειδοποιήσεις στα στελέχη της και άρα από τεχνικής άποψης δεν ήταν υποχρεωμένα να βρίσκονται εκεί.
Η υπόθεση σε βάρος της εταιρίας προχωρά με χαρακτηριστικά αργούς ρυθμούς από τον Μάιο, καθώς συνεχώς τίθενται νομικά εμπόδια, οδηγώντας σε αναβολές τις δίκες. Δεν έχει υπάρξει καμία μαρτυρική κατάθεση έως σήμερα και τα ζητήματα ουσίας έχουν παραμεριστεί λόγω διαδικαστικών και τεχνικών κωλυμάτων.

«Ενδιαφέρον» (με πολλές ερμηνείες…) προκαλεί και η συνέντευξη που είχε δώσει τον Ιούνιο ο πρόεδρος του γαλλικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ζαν Ερβέ Μπραντόλ, στην οποία κατέληγε λέγοντας πως «…Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στη μήνυση εναντίον της Pfizer είναι ότι ενδεχομένως θα αποθαρρύνει τα μεγάλα εργαστήρια από το να επιτρέπουν τις κλινικές δοκιμές των φαρμάκων τους στην Αφρική, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια ασθενείς…». Πάντως, ο Δρ. Μπραντόλ είπε στη συνέντευξη αυτή πως «…η ομάδα εθελοντών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που ήταν παρούσα στο Κάνο τον καιρό εκείνο, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για διάφορα ζητήματα. Κατήγγειλαν το γεγονός ότι η Pfizer διεξήγαγε κλινικές δοκιμές εν μέσω μιας εκτεταμένης επιδημίας μηνιγγίτιδας…».

Ποια είναι όμως η Pfizer;

Δεν είναι μόνο η υπόθεση της αγωγής εναντίον της για παράνομα πειράματα φαρμάκου σε παιδιά που έπασχαν από μηνιγγίτιδα (και ενώ και άλλες φαρμακοβιομηχανίες χρησιμοποιούν τους πληθυσμούς των φτωχών της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής για να δοκιμάζουν τα προϊόντα τους) που την κατατάσσουν στις λεγόμενες «εταιρίες – δολοφόνους». Το ποιόν της εταιρίας αυτής πιστοποιείται και από πλείστα όσα ακόμη περιστατικά.

Μόλις πριν ένα μήνα η εταιρία απασχόλησε τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για επικίνδυνες παρενέργειες προϊόντος της οι οποίες έφταναν μέχρι και τις… τάσεις αυτοκτονίας (!!!). Ιδού λοιπόν αναδημοσίευση από την «Ημερησία» (21.11.2007):

«Με αυτοκτονικές διαθέσεις, υπνηλία και επιθετική, απρόβλεπτη συμπεριφορά φέρεται να συνδέεται η χρήση του φαρμάκου Chantix της Pfizer για τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το φάρμακο κυκλοφορεί στην Ελλάδα με την ονομασία Champix. Ο Οργανισμός, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχου του προϊόντος μετά τις σχετικές αναφορές που δέχθηκε, διευκρίνισε ότι ο ρόλος του Chantix δεν είναι «σαφής» στις περιπτώσεις που εκδηλώνονται τάσεις αυτοκτονίας, επειδή η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα προϋπάρχουσας ψυχιατρικής νόσου και να προκαλέσει στερητικό σύνδρομο. Η Pfizer και οι επενδυτές της ευελπιστούν ότι το Chantix θα γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία και ότι θα εξελιχθεί στην δημοφιλέστερη θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος. Μέχρι στιγμής φέτος, οι πωλήσεις του Chantix ανέρχονται σε περίπου 600 εκατ. δολάρια, με 241 εκατ. δολάρια πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο. Ο Τζέιμς Κέλι, αναλυτής της Goldman Sachs, δήλωσε σχετικά στους Financial Times: «Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη στάση των γιατρών ύστερα από αυτή τη δημόσια αποκάλυψη, καθώς και τις μελλοντικές ανακοινώσεις του FDA, βάσει των πρόσθετων στοιχείων και των αναλύσεων που θα παρέχει η Pfizer». «Το συγκεκριμένο φάρμακο αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την Pfizer», πρόσθεσε.».

Η Pfizer στην Ελλάδα είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη και στην υπόθεση του Γηροκομείου. Η εφημερίδα «ΚΟΝΤΡΑ» υπαινισσόταν εμπόριο οργάνων και ανθρώπους – πειραματόζωα και ιδού το σχετικό άρθρο του Π. Γ.:

«Αυτό το σημείωμα γράφεται πριν τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του υφυπουργού Υγείας-Πρόνοιας Γ. Κωνσταντόπουλου για τα όσα έγιναν στο Γηροκομείο Αθηνών. Γιατί είμαστε σίγουροι ότι -όπως γίνεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις- το πόρισμα θα συγκαλύπτει παρά θα αποκαλύπτει.

Ήδη, ο υφυπουργός έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής, όταν, πριν παραδώσει το πόρισμα του, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν τρέχει τίποτα με την έρευνα που διεξήγαγε το φαρμακευτικό μονοπώλιο Pfizer σε συνεργασία με τον τομέα που διευθύνει η καθηγήτρια της Ιατρικής Ελένη Γιαμαρέλλου, εκτός ίσως από τη συναίνεση για τη συμμετοχή των ηλικιωμένων τροφίμων στην έρευνα, για την οποία δεν έχουν βρεθεί στοιχεία.

Η καθηγήτρια, βέβαια, έσπευσε να δηλώσει ότι έγγραφη συναίνεση δεν χρειάζονται αυτές οι έρευνες, αλλά και πάλι αυτοί ρωτούσαν τους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους πριν πάρουν ρινικά επιχρίσματα. Τί δουλειά, όμως, έχει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα με ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια παραγωγής φαρμάκων; Πώς μπορεί να συμβαδίσει η πανεπιστημιακή έρευνα και η δεοντολογία που πρέπει να τη διέπει, με τους κερδώους σκοπούς ενός μονοπωλίου που δεν διστάζει να μετατρέψει ανθρώπους σε πειραματόζωα; Και τι ακριβώς ρόλο έπαιζε μια εταιρία, «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», η οποία διατηρούσε γραφείο στο χώρο του Γηροκομείου κ έσπευσε να εξαφανιστεί μόλις μπήκαν στο χώρο ελεγκτές του υπουργείου;

Πριν λίγο καιρό αποκαλύφτηκε η ύπαρξη κυκλώματος στο τρίγωνο Αλβανία – Ιταλία – Ελλάδα το οποίο απήγαγε παιδιά από τη δύστυχη Αλβανία, τα κατέσφαζε και πουλούσε τα όργανα τους για μεταμοσχεύσεις. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε διάφορες χώρες κατά κανόνα του λεγόμενου τρίτου κόσμου, εκεί που οι άνθρωποι πωλούνται και αγοράζονται σαν εμπορεύματα.

Όπως ακριβώς η Αλβανία, η Ταϊλάνδη ή η Μαλαισία προσφέρονται για παιδοπορνεία ή για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, έτσι και ένα γηροκομείο προσφέρεται για πειράματα σε ζωντανούς οργανισμοί σχετικά με την «ευαισθησία» τους στα αντιβιοτικά

Αυτό ακριβώς γύρευε η Pfizer στο γηροκομείο τι Αθήνας και ποιος ξέρει σε πόσα ακόμα ανά τον πλανήτη γηροκομεία. Και σε πόσα ορφανοτροφεία ή εφηβικές φυλακές άραγε; Γιατί εκεί βρίσκονται άνθρωποι αδύναμοι, παρίες της καπιταλιστικής κοινωνίας για τους οποίους ουδείς ενδιαφέρεται. Με κάποια «γλειφιτζούρια» οι άνθρωποι αυτοί μετατρέπονται άκοντες σε πειραματόζωα. Μόνο που εταιρίες σι την Pfizer ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους νομότυπα, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και κρατικούς φορείς. Σ’ αυτό και μόνο σ’ αυτό έγκειται η διαφορά της κάθε Pfizer από τα μαφιόζικα κυκλώματα που κατακρεουργούν παιδιά για να πουλήσουν τα όργανα τους.

Τα πορίσματα, οι ΕΔΕ, οι έρευνες από «ανεξάρτητες» αρχές είναι το αποσμητικό που πέφτει πάνω αυτές τις δύσοσμες καταστάσεις, για να κατασιγάζεται η ανησυχία και η οργή της «κοινής γνώμης που είναι πιο υποψιασμένη άπ’ όσο δείχνει με τις αντιδράσεις της. Ας το συνειδητοποιήσουμε επιτέλους

Στο σύστημα που ζούμε δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» και άλλες τέτοιες ηθικές κατηγορίες. Υπάρχει μόνο η δίψα για κέρδος που δικαιολογεί τα πάντα. Έγκλημα είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός».

Το ότι η Pfizer φέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Αφρική ή στην Ελλάδα δεν συνεπάγεται πως η συμπεριφορά της απέναντι στους εργαζόμενούς της είναι και «υποδειγματική»:

Πρόκειται για την εταιρία που σχεδίασε εν ψυχρώ την απόλυση 10.000 υπαλλήλων της (το 10% του εργατικού της δυναμικού) επηρεάζοντας έτσι το σύνολο του φαρμακευτικού κλάδου και ωθώντας σε παρόμοιες περικοπές εταιρείες όπως η GlaxoSmithKline ή η Sanofi-Aventis. Επρόκειτο για κλείσιμο σε δύο εργοστάσιά της στις ΗΠΑ και άλλο ένα στη Γερμανία, πέντε κέντρα ερευνών στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 20% στην Ευρώπη, ώστε να περιορίσει τις δαπάνες έως… 1 δισεκατομμύριο δολάρια!!!

Σημειώνεται ότι η Pfizer και άλλες φαρμακοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Merck και της Eli Lilly, μείωσαν πέρυσι τις θέσεις εργασίας κατά 10.000. Μόνη της η Pfizer ανακοίνωσε ότι κατήργησε 8.000 θέσεις εργασίας το 2006!!!

Λεπτομέρεια, πλην σημαντική: τα καθαρά κέρδη της Pfizer αυξήθηκαν κατά 9,45 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στις 23 Ιουλίου μια ακόμη ενδιαφέρουσα είδηση είχε κάνει τον γύο του κόσμου και είχε απασχολήσει και τους Έλληνες: Η Pfizer προχώρησε στην απόσυρση της εισπνεόμενης ινσουλίνης-ενός φαρμάκου που είχε γίνει δεκτό με ανακούφιση από τους διαβητικούς- επειδή δεν απέδιδε τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη…


Άλλη μια υπόθεση που δείχνει την τεράστια δύναμη του λόμπυ των φαρμακοβιομηχανιών διεθνώς, είναι αυτή με τα «κινέζικα βιάγκρα».

Μετά την αναγνώριση από την κινεζική δικαιοσύνη των δικαιωμάτων της Pfizer για το Viagra, ο αμερικανικός όμιλος επέλεξε να στραφεί δικαστικά κατά μιας από τις κινεζικές εταιρίες που παρασκευάζουν τα δικά τους «γαλάζια χάπια», το Γκουανγκζού Ουελμαν. Το Viagra παρουσιάστηκε στην Κίνα πρίν απο έξι χρόνια και είναι γνωστό στην αγορά της Κίνας σαν «weige» ή «μεγάλος αδελφός» στα Κινέζικα

Ένα Κινέζικο δικαστήριο διέταξε δύο τοπικές φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να πωλούν αντίγραφα του φαρμάκου κατά της ανικανότητας. Λεπτομέρεια: Οι Κινέζοι πωλούσαν το δικό τους χάπι, εξίσου αποτελεσματικό στη μισή τιμή…


Στην Βαβέλ πάλι, στο τεύχος Αύγουστος 2006, αναδημοσιεύτηκε κείμενο του ιταλού δημοσιογράφου Marco D’ Eramo, που είχε δημοσιευθεί στο Il Manifesto, στις 3 Δεκεμβρίου 2002 με τίτλο «Malattie rare in offerta speciale». Τί έλεγε το άρθρο; Ιδού αποσπάσματα:

«…Άγχος γενικό και αόριστο, άγχος κοινωνικό, ψυχικές «ανωμαλίες» από μετα-τραυματικό στρες, ψυχαναγκαστικό shopping και ό,τι άλλη «ψυχική διαταραχή» μπορεί να φανταστεί ο νους σας… Οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες εφευρίσκουν καινούργια σύνδρομα για να πουλήσουν παλιά φάρμακα. Καταπληκτικό σύστημα για να διευρύνεις την πελατεία σου. Στις ΗΠΑ, λεγεώνες ολόκληρες ψυχιάτρων εμφανίζονται στην τηλεόραση και μας απειλούν: Παραδοθείτε! Είστε όλοι άρρωστοι!

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν βρει το απόλυτο όπλο: αφού πρώτα εφεύρουν και «προωθήσουν» καινούργιες αρρώστιες, αμέσως μετά παρουσιάζονται ως σωτήρες με ένα θαυματουργό φάρμακο που έχουν ήδη στις αποθήκες τους!…

…Η Pfizer δεν άργησε να αντιδράσει: ξεφύλλισε κι αυτή τον τυφλοσούρτη Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder και, μέσα στο 1999, ανακάλυψε κι αυτή ένα ωραίο σύνδρομο: τη Διαταραχή από Μετα-τραυματικό Στρες (Post-Traumatic Stress Disorder, ή εν συντομία PTSD). Ακόμα και σύμφωνα με το εξωφρενικό Manual, όμως, από το PTSD μπορούσαν να νοσήσουν μόνο κάποιοι βετεράνοι πολέμων και επιζήσαντα θύματα βίαιων εγκληματικών πράξεων. Έχοντας μάθει το μάθημα από το SAD, η Pfizer κατέφυγε στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Νέας Υόρκης Chandler Chico Agency, η οποία έσπευσε να ιδρύσει την PTSD Alliance, με έδρα τα ίδια τα γραφεία της Chandler Chico. Η PTSD Alliance έφερνε σε επαφή τους δημοσιογράφους με ειδικούς του PTSD, κυρίως με την Jewrilyn Ross, πρόεδρο της Anxiety Disorder Association of America (Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Αγχωτικών Διαταραχών!), μιας ομάδας που χρηματοδοτείται γενναία από την Pfizer, την GSK και την Eli Lilly. Η ομάδα αυτή έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες δικές της στατιστικές, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ των παιδιών που είχαν την εμπειρία της απώλειας κάποιου συγγενούς, φίλου ή γνωστού (μεταξύ όλων των παιδιών, δηλαδή!), «το ένα στα έξι εκδήλωνε το σύνδρομο PTSD». Σύμφωνα με άλλες «ανεξάρτητες μελέτες» που έδινε αυτή η ομάδα, ένας αμερικανός στους 13 παρουσίασε ή θα παρουσιάσει οπωσδήποτε αυτή τη διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Εχουμε, δηλαδή, 22 εκατομμύρια δυνητικά «ασθενείς»-πελάτες. Η Pfizer, φυσικά, δεν άφησε και την ευκαιρία (!) της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 να πάει χαμένη. Στις 26 Σεπτεμβρίου, η PTSD Alliance εξέδωσε μια «επιστημονική» ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το μετα-τραυματικό στρες μπορεί να πλήξεί οποιονδήποτε παρακολούθησε με οποιονδήποτε τρόπο φυσικές καταστροφές ή άλλα απρόσμενα καταστροφικά γεγονότα, όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου». Τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το Psychiatric News, η Pfizer ξόδεψε 5,6 εκατομμύρια δολάρια για να διαφημίσει την ευεργετική δράση του Zoloft για την καταπολέμηση του συνδρόμου PTSD, περισσότερα από όσα ξόδεψε τους έξι προηγούμενους μήνες… Η Pfizer και η Glaxo δεν είναι φυσικά οι μόνες εταιρείες που ξεφυλλίζουν το περίφημο ψυχιατρικό Manual. Κάθε εταιρεία μπορεί άνετα να βρει εκεί ένα ωραίο σύνδρομο από το οποίο θα «νοσήσουν» σίγουρα 9 εκατομμύρια ή 15 εκατομμύρια (στα εκατομμύρια θα τα χαλάσουμε τώρα;) αμερικανοί. Τα αριθμητικά στοιχεία -όπως και οι «ασθένειες» άλλωστε- είναι εμφανώς «μαγειρεμένα» από Κέντρα Μελετών που χρηματοδοτούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ένα παράδειγμα: σύμφωνα με μια «μελέτη» του 2000, χρηματοδοτημένη από την Pfizer και δημοσιευμένη στο American Journal of Obstetrics, πάνω από το 20% των γυναικών που έχουν κάποια γυναικολογικά προβλήματα χρειάζονται οπωσδήποτε και ψυχιατρική θεραπεία για προβλήματα που ξεκινούν από την απλή ανορεξία και φτάνουν μέχρι τη βαριά κατάθλιψη…».

4 replies »

 1. Το κύκλωμα φαρμακοβιομηχάνων και γιατρών της κλασσικής ιατρικής είναι γνωστό και βρώμικο. Επίσης πολλές εταιρίες ακολουθούν τις μεθόδους που περιέγραψες σε χώρες όπως η Ινδία. Πέραν από τα πειράματα που κάνουν τιγκάρουν και ασθενείς με άχρηστα φάρμακα για να πουλάνε κλπ.

 2. Το «επίμονος κηπουρός» του Τζον Λε Καρέ για το σκοτεινό και βρώμικο ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών στη Μαύρη Ήπειρο και τη διαπλοκή τους με τις ντόπιες κυβερνήσεις και υψηλή κάλυψη είμαι σίγουρος ότι τον έχεις διαβάσει οπότε προς τι η έκπληξή σου για το ρόλο της Pfizer;
  Πάμε τώρα σε κάτι άλλο που ίσως σου έχει διαφύγει.
  Κάποτε οι ξύπνιοι οδηγούσαν Ρενώ, τη θυμάσαι τη διαφήμιση;
  Σήμερα οι ξύπνιοι με …πρόβλημα δεν παίρνουν βιάγκρα αλλά πίνουν ένα ποτήρι χυμό ροδιού την ημέρα.
  Φθηνότερο και σίγουρο αφού ως φυσικό προϊόν δεν προκαλεί καρδιακές παρενέργειες.

 3. @ Εξάκτινος,

  Μια και αναφέρθηκες στην Ινδία: Όταν έφυγαν από την κυβέρνηση στο Δελχί οι «κακοί» εθνικιστές και ανέβηκαν οι προοδευτικοί / εκσυγχρονιστές / δημοκράτες» του Κονγκρέσου, λίγο καιρό μετά, το 2005, το ινδικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νέο νόμο περί ευρεσιτεχνίας των φαρμάκων προκειμένου να συμμορφωθεί με τη συμφωνία TRIPS – Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο νόμος αυτός έαναγκάζει εκατομμύρια ασθενείς στον αναπτυσσόμενο κόσμο να αποκοπούν από την πηγή των οικονομικών «αντίγραφων» φαρμάκων που παράγονται στην Ινδία και διευκολύνει τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες να εξασφαλίσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ παράλληλα δυσχεραίνει την προσπάθεια των εταιριών που παράγουν αντίγραφα φάρμακα να αποκτήσουν υποχρεωτικές άδειες για να παρακάμψουν τις πατέντες όταν το επιτάσσει η δημόσια υγεία.

 4. @ monahikoslikos,

  Για το ρόδι θα συμφωνήσω! Είναι από τα «θαυματουργά» φρούτα. Εκτός των άλλων, έχει πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες (σε μεγάλες ποσότητες ) και που θεωρούνται ασπίδα κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s