BOLLYWOOD

Bollywood songs: Top-10 (1949 – 2009). Τα βίντεο με τα καλύτερα τραγούδια του ινδικού σινεμά

To Bollywood δεν είναι μόνο σινεμά, αλλά και τραγούδι και χορός.
Στις 6 δεκαετίες του ινδικού κινηματογράφου (αν και αυτός προϋπήρξε της ανεξαρτησίας της Ινδίας) πολλά τραγούδια αγαπήθηκαν και έμειναν αθάνατα όλα αυτά τα χρόνια. ΣΚέφτηκα να επιλέξω τα 10 καλύτερα με κριτήρια και (ασφαλώς) υποκειμενικά αλλά και κατά το δυνατόν αντικειμενικά καθώς η επιλογή έγινε από τα τραγούδια που υπήρξαν περισσότερο δημοφιλή και από ταινίες που άφησαν το στίγμα τους στον ινδικό κινηματογράφο και αυτά είναι:
1. Το πρώτο τραγούδι «Yaadon Ki Baraat» είναι από την ομώνυμη ταινία του 1973 (Yaadon Ki Baraat) μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Bollywood που σκηνόθέτησε ο Nasir Hussain, με πρωταγωνιστές τους Dharmendra, Zeenat Aman, Vijay Arora, Tariq και Neetu Singh. Πρόκειται για μία από τις πιο αγαπημένες διαχρονικά ταινίες των Ινδών και είχε κάνει τεράστια εισπρακτική επιτυχία.
Στο συγκεκριμένο τραγούδι, εμφανίζεται (το μικρότερο από τα παιδιά) ο διάσημος σήμερα ηθοποιός Aamir Khan.
Το τραγούδι απέδωσε σε playback η 44χρονη τότε (γεννημένη στις 28.11.1929) Lata Mangeshkar. Για την ταινία βραβεύθηκαν για πρώτο ανδρικό ρόλο ο Dharmendra και για τη μουσική ο R.D. Burman.

2. Το δεύτερο βίντεο προέρχεται από μια σχετικά σύγχρονη ταινία, του 2004, το «Veer Zaara» (वीर-ज़ारा).
H υπόθεση έχει να κάνει με την αναψηλάφηση της δίκης ενός Ινδού πιλότου, του Veer Pratap Singh (Sharukh Khan) ο οποίος παρότι είναι αθώος, βρίσκεται κλεισμένος επί 22 χρόνια στις πακιστανικές φυλακές -ως κατάσκοπος-μετά από μια παγίδα που του έστησαν και το εκβιαστικό δίλημμα ή να δηλώσει ένοχος ή να γίνει κόλαση η ζωή της Πακιστανής Zaara Haayat Khan (Preity ZInta) με την οποία ήταν ερωτευμένος. Στο ρόλο της συνηγόρου του Saamiya Siddiqui, η Rani Mukherji.

3. Η ταινία του 2007 «Aaja Nachle» (आजा नचले: «Ας χορέψουμε») συνέπεσε με την επιστροφήν της μεγάλης σταρ Madhuri Dixit στον κινηματοιγράφο ύστερα από 6 χρόνια. Η ταινία δεν είχε την εισπρακτική ταινία που αναμενόταν, όμως το χορευτικό στο κύριο τραγούδι της ταινίας το οποία ακουγόταν εκείνη τη χρονιά ως ringtone σε εκατομμύρια κινητά τηλέφωνσ όχι μόνο της Ινδίας αλλά και άλλων ασιατικών χωρών αλλά και όπου υπάρχει ινδική παροικία, είχε συναρπάσει το κοινό.

4. H πολύ γνωστή στους λάτρεις του ινδικού σινεμά ηθοποιός Shushmita Sen κάνει μόλις μία εμφάνιση στην ταινία του 2000 Fiza, αυτήν στον ρόλο της χορεύτριας στο συγκεκριμένο κλιπ (το τραγούδι «Mehboob Mere») προκάλεσε όμως αίσθηση με τον αισθησιαμό της. Η υπόθεση του έργου έχει να κάνει με την τρομοκρατία και την αγωνιώδη προσπάθεια της Fiza (Karisma Kapoor) να βρει τον κατ΄άλλους αγνοούμενο και κατ΄άλλους σκοτωμένο από ινδουιστές εθνικιστές αδελφό της Amaan (Hrithik Roshan). Πολλά τα δυνατά σημεία της ταινίας (όπως π.χ. το τέλος της, όπου η Fiza αναγκάζεται να σκοτώσει τον αδελφό της για να μην πέσει στα χέρια της αντιτρομκρατικής που τον έχει περικυκλωσει) και πολύ καλές οι κριτικές.

5. Ένα υπέροχο τραγούδι από έναν μεγάλο τραγουδιστή:»Dulhy ka sehra» και Νυsrat Fateh Ali Κhan (1948 – 1997): نصرت فتح على خاں, από την ταινία «Dhadkan».

6. «Eli Re Eli», από την ταινία «Yaadein» του 2001 με τον Jackie Shroff στον πρωταηωνιστικό ρόλο μαζί με την Kareena Kapoor και τον Hrithik Roshan. Απόσπασμα από το τραγούδι αυτό ακούγεται και στο Mirame του Daddy Yankee.

7. Από την ταινία του 1955 «Shree 420» (श्री ४२०) με σκηνοθέτη, παραγωγό και πρωταγωνιστή τον Raj Kapoor. το τραγούδι «Pyaar Huwa Ikraar Huwa». Δίπλα του, η Nargis. Ήρωας της ταινίας ένας φτωχός αλλά καλλιεργημένος νέος, ο Raj, ο οποίος φθάνει στη Βομβάη με όνειρα και φιλοδοξίες τις οποίες πραγματώνει χάρη στο μυαλό του, αλλά…

8. Tera Gham Mera Gham, από την ταινία «Ghulam E Mustafa» (1997) με μία πολύ μεγάλη προσωπικότητα -και όχι μόνο του σινεμά- τον ηθοποιό (αλλά και σκηνοθέτη, σκιτσογράφο και πάντοτε ενεργό στα κοινωνικά πράγματα) Nana Patekar.

9. Dharmendra και Hema Malini: ζευγάρι στην θρυλική ταινία του 1975 «Sholay» (ακόμη και σήμερα θεωρείται -παρά τις εξαιρετικά σκληρές σκηνές της- ως η περισσότερο δημοφιλής παραγωγή του Bollywood, με θέμα την εκδίκηση που επιδιώκει να πάρει ένας thakur [άτυπος τίτλος ευγένειας] από τον ληστή που του ακρωτηρίασε τα χέρια) και στη συνέχεια και στη ζωή. Το τραγούδι είναι το «Koi Haseena», μια ευχάριστη παρένθεση σε μια ταινία της οποίας η λογοκρίσία έκοψε αρκετές σκηνές βίας και που παρ΄ όλα αυτά συνεχίζει να σοκάρει. Ο «κακός» της ταινίας, ο ηθοποιός Amjad Khan ο οποίος υποθυόταν τον ωμό και ψυχωτικό Gabbar Singh διάβαζε στα γυρίσματα τα μυθιστορήματα που έγραφε ο πατέρας της συμπρωταγωνίστριας Jaya Bhaduri (στον ρόλο της άτυχης μελαγχολικής Radha) για να μπει στο «πετσί του ρόλου» των αδίστακτων ληστών «dacoit» της ινδικής υπαίθρου.

10. Τιμής ένεκεν, τη δεκάδα κλείνει ένα τραγούδι με τον ζωντανό θρύλο του ινδικού σινεμά, τον μεγάλο Amitabh Bachchan
Από την ταινία «Zameer» το «zindagi hasne gane ke liya hai pal», τραγούδι ύμνος για τη χαρά της ζωής.

ινεμλά, αλλ΄΄

30 replies »

  1. ομορφο αφιέρωμα ..
    Αντε να δούμε και αντίστιχο για αργεντίνικη μουσική!
    προκληση? Παράκληση-προτροπη αν θες πες το και εκφραση επιθυμίας απο μια e-φίλη 😉
    Kαλή σου μέρα zalmoxis

  2. Καλήμέρα, Liakada!

    Η Αργεντινή είναι για μένα ένα κεφάλαιο σημαντικό, από το οποίο όμως έπαθα τα προηγούμενα χρόνια overdose. Μου έρχονται -και μόνο που μου το αναφέρεις στη μνήμη και γενικά στο μυαλό- χιλιάδες εικόνες, ανάκατες μνήμες, πλήθος σκέψεων που μου προξενούν ένα πολύ μεγάλο βάρος. Αμέσως μόλις μπορώ να βουτήξω μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, θα γράψω, το υπόσχομαι (από μουσική, έχω γράψει προς το παρόν μόνο για τον Gardel απ΄ όσο θυμάμαι. Θα υπάρξει οπωσδήποτε συνέχεια..).

  3. αν και δεν ειμαι φαν αυτής της μουσικής, τελικά εχει στυλ και ύφος…. Νασαι καλά που μας το θυμίζεις

  4. αηδιες λεγω…που να με ακουσεις να τραγουδαω στο μπανιο….Θεά, αφταστη, Ομο Καλσοουμ μειον 5 χορδες, ανεπαναληπτη, μουσικη αποκαλυψη…αλλο να στο λεω, αλλο να με φτυνεις…

  5. Απο το πρόσφατο ταξίδι στην Ινδία γύρισα με μπόλικες κασετίνες με τα άπαντα(!) της Lata (ΤΟ κεφάλαιο στην Ινδική μουσική) και του Mohan που θεωρείται ο πιο κλασσικός συνθέτης.
    Τα ακούω λίγα-λίγα. Νάξερες πόσα γνωστά ελληνικά λαικά έχω βρει αυτούσια εκεί μέσα…

  6. @ Ανεστης,

    τα «άπαντα» της Lata, έ; Πάρα πολύ καλη επιλογή! Έχω μαζέψει εκατοντάδες τραγούδια της και έχω ανεβάσει σε 3 – 4 ποστ μερικά (το Vande Mataram, το Ek tu hi Barosa από την ταινία Pukar με Anil Kapoor και Madhuri Dixit, κλπ ). Πάντως, τα «άπαντα», όπως τα διαφημίζει η εταιρία που κυκλοφόρησε το βαλιτσάκι με τα cd και τπ βιβλίο (το είχα βρει πέρυσι στο Μαντράς, αν βέβαια λέμε την ίδια σειρά) είναι υπερβολικός τίτλος συλλογής, μια και η Lata έχει μπει κατ’ επανάληψη στο βιβλίο Γκίνες αρχικά για τις 25.000 και στη συνέχεια για τις 45.000 με 50.000 τόσες ηχογραφήσεις τραγουδιών!
    Μόνο στον κινηματοgράφο, αυτή, η αδελφή της (Asha Bhonsle) και ο Mohammed Rafi ηχογράφησαν στην δεκαετία 1950 τους παρακάτω αριθμός τραγουδιών (περιλαμβάνονται μόνο αυτά που παίχτηκαν στον χίντι ομιλούντα κινηματογράφο, όχι τον Ταμίλ, τον Τελούγκου, κ.λπ ή τα τραγούδια εκτός σινεμά):

    ——————————————————
    Asha Lata Rafi
    ——————————————————
    1951 58 218 59
    1952 69 171 61
    1953 125 189 68
    1954 220 166 82
    1955 281 209 147
    1956 280 200 125
    1957 196 135 159
    1958 281 127 163
    1959 197 193 169
    1960 185 158 203
    ——————————————————
    Σύνολο 10ετίας
    1892 1766 1236

    Περιμένω τις εντυπώσεις σου από την Ινδία (διάβασα αυτές από Κούσκο, Μάτσου Πίτσου, Μπουένος Άϊρες) πού πήγες, πώς σου φάνηκε, κ.λπ.

  7. @ ritsmas,

    Πράγματι, έχουν ιδιαίτερο ύφος και βέβαια η γκάμα είνια τεράστια ώσυε να μην με κουράζει όπως μουσικές άλλων χωρών.

  8. @ exofthalmi,

    ιδέα: αγοράζω το διπλανό σου διαμέρισμα με τα εφαπτόμενα μπάνια, βγάζουμε δίσκο («ό,τι προαιρείσθε για τους καλλιτέχνες») έξω από την πολυκατοικόια και πάμε: τις Δευτέρες οπερέτα (αρχίζουμε με τους Απάχηδες των Αθηνών, ξέρεις: «Σαν όνειρο μαγευτικό», «Πόσο σ’ έχω συμπαθήσει», «Μόνο με σένα» κλπ.) τις Τρίτες τα Στρουμφάκια, τις Τετάρτες Γρηγοριανούς ύμνους, τις Πέμπτες κινέζικη όπερα και τις άλλες μέρες ξεκούραση του λαρυγγιού με ωμά αυγά για την προστασία των φωνητικών χορδών…

  9. @ Ανεστης,
    Όπως θα διαπίστωσες, η Lata Mangeshkar έχει την τιμητική της στο top – 10 (ερμηνεύει και το Tere Liye)!

  10. ….θελω μανατζερι εδω και τωρα να με προβαλλει ως οφειλει και να με κακομαθει ως μου αρμοζει.

    ΥΓ. τα ωμα αυγα, να τα αντικαταστησουμε με κατι που να μη μου προκαλει αλλεργια? π.χ. μερικα κιλα σοκολατες?

  11. περα απο την πλακα, αξιζει να αναφερεθεις καποια στιγμη και στα χορευτικα τους που ειναι απιθανα. Ο χορος που κανουν ειναι εντελως διαφορετικος απο τους υπολοιπους (ακομα και τον αραβικο που λογω καταγωγης λατρευω).

  12. @ exofthalmi,

    σοκολάτα, μόνο διαιτητική! Δηλαδή χωρίς βραζιλιάνικα νατς και ταχίνι μέσα. Το πολύ, να έχει γέμιση φουντούκια και μερέντα!

    Για τα χορευτικά, τί να πώ; Είναι όντως καταπληκτικά! Σε παρακινούν να τα αντιγράψεις! Όσον αφορά τώρα τον αραβικό χορό, περιμένω τα φώτα σου μια και ασφαλώς θα γνωρίζεις πολύ περισασόιτερα από εμένα (θες για φολκλορικούς, για «μπέλυ», για οριεντάλ, άλλους…) θεωρώ πως είναι αρκετά ενδιαφέρον θέμα!

  13. Εδώ είσαι:
    http://anebala.blogspot.com/2008/10/blog-post.html
    Βέβαια αυτές τις λεπτομερειες για το μέγεθος της δουλειάς της Lata δεν το ήξερα. Νόμιζα οτι έχω αρκετά στα 24 CDs που περιλαμβάνονταν στη συλλογή που εκτός απο δικά της, περιλαμβάνει και τραγούδια τρίτων που η ίδια επέλεξε. Αλήθεια έχεις πάρει είδηση το CD αφιέρωμα που της έχουν κάνει οι Kronos Quartet?
    Επίσης σου προτείνω αν μπορέσεις να δεις την ταινία «Veer-Zara» (σχετικά πρόσφατη παραγωγή όπου σε όλα τα τραγούδια οι γυναικίες φωνές ντουμπλάρονται απο την Lata). Αποσπάσματα μπορείς να βρεις στο Youtube.
    Κάποτε να τα πούμε και πιο αναλυτικά…

  14. @ Ανέστης,

    Την ταινία για τον Veer (τον υποδύεται ο Sakh Rukh Khan) και την Ζaara (στον ρόλο της η Preity Zinta, την οποία την έχω αναφέρει και σε αφιέρωμα που είχα ανεβάσει για τις 30 γοητευτικότερες σταρ του Bollywood [και της οποίας είναι και φαν]) την έχω αγοράσει ήδη σε dvd. Πολύ καλή η ερμηνεία και από την Rani Mukherjee στον ρόλο της πακιστανής δικηγόρου και βέβαια αξέχαστη η παρουσία και του Amitabh Bachchan. Είναι ένα «μαστ» για κάθε σινεφίλ και ειδικά για τους φίλους του Bollywood και ακόμη πιο ειδικά για όσους τους απασχολούν οι ινδοπακιστανικές σχέσεις σινεφίλ. Μάλιστα, έχω βρεθεί και στο διχοτομημένο χωριό όπου γυρίζεται το φινάλε (την Waga) και από την πακιστανική πλευρά (είχα πάει από την Λαχώρη) και από την ινδική (περί τη μια ώρα με αυτοκίνητο από το Αμριτσάρ). Είναι εκεί όπου τα απογεύματα ξεσαλώνουν στις κερκίδες που έχουν στηθεί, οι «πατριώτες» και από τις 2 πλευρές στην υποστολή των 2 σημαιών.

    Περιμένω εντυπώσεις όπως σου έγραψα από Ινδία, πού πήγες, κ.λπ.

    Tο CD αφιέρωμα στην Lata από τους Kronos Quartet δεν το είχα υπόψη μου. Σε ευχαριστώ για το τιπ, θα το ψάξω…

  15. Και που να βρω πού είχα πετύχει, σε ποιά ινδική ταινία, έναν τραγουδιστή που νόμιζες πως ακούς… Σπύρο Ζαγοραίο!

  16. Tώρα το είδα τούτο το post!
    AX εχω κλάψει με το terre-liye.. τα ματάκια μου το ξέρουν και ο.. Ανέστης!!
    Ηι Ανέστιε! καλώς σε βρίσκω και εδώ! Είσαι εκείνος που πρώτος μου σύστησε να δω το VEER-ZARA θυμάσαι;
    Τα video δεν τα είδα όλα γιατί πρέπει να κατέβω ,πιό έπειτα.
    Και το Chaiya-chaiya από το Dil-Se πάντως είναι και αυτό ΑΠΑΙΧΤΟ ε¨;;

  17. Ηi kelly!

    τέτοιου είδους ιστορίες, έστω και εξαιρετικά σπάνιες, μπορεί και να συμβαίνουν. Κάτι, μια λεπτομέρεια να σου πάει στραβά, μπορεί να βρεθείς από το τίποτε, σε κάποιο κελί φυλακής μιας ξένης χώρας. Λίγο να έχεις επίγνωση μάλιστα του τι παίζει εκεί, λίγο να έχεις προκαλέσει και την τύχη σου, δεν αποκλείεται να βλέπεις ακόμη και εφιάλτες παρακολουθώντας την ταινία και «να κάνεις το σταυρό σου» που τη γλίτωσες…

    Τη διαφήμιση την είδα και με το που άκουσα το Chaiyya Chayyia ξεκαρδίστηκα στο γέλιο. Είχα ανεβάσει και ποστ για το «Aπό καρδίας».

    Α! Σήμερα εδέησα -μετά από τόσα χρόνια που το αμελούσα- και είδα επιτέλους το «Escape from Taliban» (με την Manisha). Έχει πρωταγωνιστήσει και ο Big B σε ταινίες που γυρίστηκαν στο Αφγανιστάν. Την αρχή είχε κάνει το «Kabuli wallah» του 1956 με Balraj, μετά ακολούθησε το «Zanjeer» με Big B στον πρώτο του «οργισμένο» ρόλο (ο Pran έπαιζε τον κολλητό του) ακολούθως το «Khuda Gawah» πάλι με Bachchan, ο οποίος μάλιστα έκανε γυρίσματα σε Kabul, Mazar-e-Sharif και Kandahar και είχε σπάσει ταινία στην προ-Ταλιμπάν εποχή, ενώ ο καλός φίλος του Rajiv Gandhi είχε μεσολαβήσει στον τότε πρόεδρο του Αφγανιστάν, τον φιλοσοβιετικό Najibullah, να εγγυηθεί για τη ζωή του Amitabh Bachchan λόγω του εμφυλίου (τελικά, τον έναν τον κρέμασαν οι Ταλιμπάν, τον άλλον τον σκότωσαν οι Ταμίλ ενώ ο Amitji, μια χαρά…). Βέβαια, τα γυρίσματα του «Escape from Taliban έγινα σε Βομβάη και Βόρεια, δεν είναι να γυρίζεις τέτοιες ταινίες μέσα στο Αφγανιστάν όπου οι κάτοικοι περιγράφονται σαν «βίαιοι, βρώμικοι και κακοί».

    Σε επόμενο ποστ θα αναφερθώ στις εντυπώσεις μου από τους Ταλιμπάν.

  18. Ok,waiting about..
    Παρεπιπτόντως το «Βιαιοι βρώμικοι και κακοί» Αυτή την Ιταλική ταινία των αρχών του 80 με το Νίνo Μανφρέντι όταν τη είχα δει για πρώτη φορά,Γαλλία ζούσα τότε,είχα πάθει κράμπα στο στομάχι για 3 μέρες!
    Από τις πιό «Δύσκολες» ταινίες για μένα που έχω δει μαζί με το «Jonny got his gun»

  19. δεν αποκλείεται να βλέπεις ακόμη και εφιάλτες παρακολουθώντας την ταινία και “να κάνεις το σταυρό σου” που τη γλίτωσες…

    Μωρέ κάνε εκεί καμμιά δεκαρά σταυρούς να είσαι μέσα! Εναν μόνο;;;;;;;;;;

  20. Από σοκαριστικές ταινίες, θυμάμαι το «Salo» του Pier Paolo Pasolini, βασισμένο πάνω στο διήγημα του de Sade «120 ημέρες στα Σόδομα». Όταν άρχισε η ταινία, η αίθουσα ήταν γεμάτη. Σε λίγο άρχισα να ακούω ολόγυρα φωνές, κραυγές («όχι ρε, τί είναι αυτά που μας δείχνει!») τσιρίδες («πάμε να φύγουμε, δεν αντέχω!») κ.λπ. και έτσι στο διάλειμμα είχαμε μείνει… three and the cuckoo!
    Εξουσία πάνω στη σάρκα, δύναμη, φασισμός, εξευτελισμός, σεξουαλικά όργια, βιασμοί, φιλοσοφία, «καταγγελία»…

    (αυτά τα είδαμε χρόνια μετά από τους ΝΑΤΟϊκούς που πήγαν να… εξάγουν δημοκρατία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.λπ στις φυλακές του Αμπού Γκράϊμπ και αλλού χωρίς τσιρίδες και κραυγές…).

  21. Τα διάβασα ! Τα διαβασα επιμελώς και σε ευχαριστω για τον κόπο που μπήκες.. Η περιγραφή σου ήταν ισάξια , μάλλον καλύτερη μπορώ να πω του Fodor’s! Αυτό ήταν! Τωρα την πάτησες.. Θα σε ρωτάω για τις εντυπώσεις σου πριν ταξιδεψω κάπου, ελπίζοντας ότι δεν σε βάζω σε μανούβρα μια και εισαι ταξιδευτής κι όχι τουρίστας !
    Υγ. Τις αναφορές σου στο discepolo kai Buenos Ayres τις κράτησα σε εκτυπωση …
    Καλη σου μέρα Ανοιξιάτικη

  22. I think this is among the most important information for
    me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is ideal, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s