Σε δημοσιονομικό ναυάγιο -τουτέστιν «κραχ»- εξελίσσεται η εκτέλεση του εφετινού ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα την πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά εξέλιξη να σημειώνουν μείωση (!!!) τα δημόσια έσοδα σε ένα ολόκληρο τρίμηνο (και συγκεκριμένα κατά 0,16%)! Κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες. Οι ειδικοί μάλιστα, με νόημα, δεν λένε απλώς «πρωτοφανές μεταπολιτευτικά», αλλά προσθέτουν και «ενδεχομένως πρωτοφανές μεταπολεμικά»!
Αυτή η εξέλιξη συνιστά ευθεία προειδοποίηση δημοσιονομικού «Βατερλώ» εάν δε μεταβληθεί άμεσα η «πελατειακή» οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Μια πολιτική δηλαδή η οποία έχει στο φορολογικό και φοροδοτικό απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις (για παράδειγμα, εάν τα νομικά πρόσωπα δεν παρουσίαζαν μεταξύ 2004 και 2008 μείωση της φοροδοτικής τους εισφοράς κατά 1,47% αλλά αύξηση ανάλογη με εκείνην των φυσικών πρσώπων, δηλαδή περί το 97,13%, τότε δεν θα υπήρχε καν δημόσιο έλλειμμα και βέβαια ούτε ανάγκη για νέα μέτρα) αλλά και επιβαρύνει ταυτόχρονα και τις κρατικές δαπάνες για να απολαμβάνουν αργομισθίες, προμήθειες, μίζες και αποζημιώσεις για πλασματικό έργο ενός εσμού κομματικών, επιχειρηματικών και άλλων ακρίδων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα.
Σε συνδυασμό με τα καταρρεύσαντα έσοδα, ο επίσης πρωτοφανής για τα τελευταία χρόνια εκτροχιασμός των τακτικών δαπανών οι οποίες αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα (αυτές τρέχουν κατά 2,5 φορές πιο γρήγορα απ΄ όσο προέβλεπε ο προϋπολογισμός, κατά 24,9% έναντι στόχου για 9,1%) τα ελλείμματα έχουν πλέον εκτοξευθεί σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα: του μεν τακτικού προϋπολογισμού στα 4.450 εκατ. ευρώ του δε κρατικού προϋπολογισμού στα 6.948 εκατ. ευρώ ή 9 φορές πάνω από το έλλειμμα του 1ου τριμήνου του 2008 (771 εκατ. ευρώ)! Σημειώνεται, ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για ολόκληρο το έτος τακτικό έλλειμμα… 3.706 εκατ. ευρώ, υπάρχει δηλαδή ήδη από τι τρίμηνο μια υπέρβαση 744 εκατ. ευρώ!
Τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά και για τον λόγο ότι η λεγόμενη «μαύρη τρύπα» του ελλείμματος έχει εκτοξευθεί στα 4,3 δισεκ. ευρώ εάν ληφθούν υπόψη οι στόχοι του εφετινού προϋπολογισμού, αλλά ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι νεώτερες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας, αυτή διαμορφώνεται στα 3,5 δισεκ. ευρώ! Όσο για το έλλειμμα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, αυτό έχει ήδη εκτιναχθεί στα 6,95 δισεκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 801,2%, τη στιγμή που για ολόκληρο το 2009 προβλέπεται να ανέλθει σε 12,7 δισ. ευρώ! Στα δημόσια έσοδα, καταγράφεται υστέρηση 2,28 δισ. ευρώ και υπέρβαση δαπανών ύψους 2,05 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ενώ σε σύγκριση με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας, τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 1,64 δισεκ. ευρώ και 1,87 δισεκ. ευρώ! Τα παραπάνω στοιχεία πρόκειται επικαλεστεί η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει επώδυνα φορολογικά και άλλα εισπρακτικά μέτρα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Αυξήσεις ειδικών φόρων, έκτακτες εισφορές, αυξημένους φορολογικούς συντελεστές, ό,τι μπορεί να φανταστεί το νοσηρό μυαλό των αποτυχημένων τεχνοκρατών που έφεραν μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Μετά από όλα αυτά, άμεσος είναι ο κίνδυνος για αλυσιδωτές παρενέργειες στην οικονομία.
Παρά την προεξόφληση εκ μέρους των μεγάλων τραπεζών και οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η εξέλιξη που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ χειρότερη και από τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια. Άλλωστε, σε αυτό οφείλεται και η καινοφανής πρακτική του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να ανακοινώνει ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα όπως συνέβαινε επί σειρά ετών τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ειδικά αυτή την τελευταία επιλογή, πολλοί την συνδυάζουν και με την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του εφετινού δανειακού προγράμματος του Δημοσίου (το οποίο ενδεχομένως να φτάσει και τα 65 δισεκ. ευρώ ως το τέλος του έτους) ήδη από το πρώτο τετράμηνο, καθώς η γνωστοποίηση στο τετράμηνο αυτό των δυσμενών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας στους ξένους επενδυτές και στιος τράπεζες θα εκτόξευε εκ νέου τα επιτόκια των ομολόγων στα σχεδόν εξωπραγματικά υψηλά επίπεδα του περασμένου χειμώνα αν όχι και υψηλότερα.
Το ίδιο επώδυνες θα είναι όμως και οι παρενέργειες του υψηλού ελλείμματος και για τους έλληνες πολίτες. Η υστέρηση των εσόδων επειδή ο φορολογικός μηχανισμός δεν συλλαμβάνει τους μεγάλους φοροφυγάδες αλλά και η υπέρβαση των δαπανών η οποία είναι τεράστια (λ.χ. για να αμοίβονται με παχυλούς μισθούς τα λεγόμενα «golden boys») θα αναγκάσει εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους να υποστούν μια χωρίς προηγούμενο φοροεισπρακτική επιδρομή, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Την αρνητική αυτή εικόνα, για την οποία προφανώς δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι ή οι συνταξιούχοι, θα επικαλεστεί ο κύριος υπεύθυνος (κυβέρνηση) για να προχωρήσει στις επώδυνες λύσεις που ετοιμάζει πάνω στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.
Υ.Γ. Σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να συντρέχει κάποιος γνωστός λόγος, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε αυτήν την εβδομάδα προσθήκη άρθρου στο φορολογικό νομοσχέδιο για το… «ακατάσχετο των δημοσίων εσόδων»! Και ο νοών, νοείτω…
Κατηγορίες:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δίνει τώρα κίνητρα και ευκολίες στους πλούσιους που θα τα πάρει μετά όπως λες από τους πολλούς φτωχούς.
Οι άνθρωποι εκτός από ανήθικοι είναι και ηλίθιοι.
Το χειρότερο είναι ότι από την τρέχουσα κρίση δεν έμαθαν τίποτα αφού συνεχίζουν να εμπιστεύονται απόλυτα τις αντιλήψεις τους.
Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε ολοταχώς προς το γκρεμό.
«…Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε ολοταχώς προς το γκρεμό…»
Γι αυτό έβαλα και το υστερόγραφο («Σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να συντρέχει κάποιος γνωστός λόγος, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε αυτήν την εβδομάδα προσθήκη άρθρου στο φορολογικό νομοσχέδιο για το… “ακατάσχετο των δημοσίων εσόδων”! Και ο νοών, νοείτω…»).
Παρ΄ ότι τόσα λέγονται και γράφονται καθημερινά για το πρόβλημα της χώρας που λέγεται «χρέος», ο λαός, αγρόν ηγόρασεν. Κάνουν οι Ελληνάρες παιδιά και τα καταχρεώνουν μόνο και μόνο για να καταναλώνουν σήμερα, χωρίς καμία τσίπα!
Συγχαρητήρια για το post zalmoxis, πολύ αναλυτικό και ακριβές.
Είναι απολύτως παράδοξο πως μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται φιλελεύθερη έχει πηδήξει έτσι τα δημόσια οικονομικά. Αυτά γίνονται μόνο σε δικτακτορικά καθεστώτα χωρών της Αφρικής (Μπανανίες).
@greek rider: επέτρεψέ μου μια παρατήρηση, η άνθρωποι είναι μόνο ανήθικοι, οι ηλίθιοι είναι οι πολίτες!
@ ΡαφαηλίδηςFan,
και με το που πιάστηκαν με το χέρι στο πανέρι να κλάβουν, έκλεισαν και τη βουλή για να παραγραφούν οι ληστείες τους και τα πρόβατα να τους ξαναψηφίσουν.
Zalmoxis, σήμερα ο Καραμανλής είπε ότι πάντα κλείνει η Βουλή πριν τις Ευρωεκλογές, είναι δλδ κάτι σύνηθες.
Πέρα του ότι αυτό είναι κατάφωρο ψέμα, είναι και υπονόμευση της λογικής μας, αν ήταν κάτι που γίνεται «παραδοσιακά», θα υπήρξε προηγούμενη σχετική ενημέρωση των κομμάτων και φυσικά ενημέρωση της συνδιάσκεψης προέδρων της Βουλής για να μην βγάλουν ημερήσια διάταξη για την επόμενη βδομάδα.
Όμως αυτά οι πολίτες είτε τα αγνοούν είτε δεν εννοούν να τα κατανοήσουν.
Όπως είπες, σαν πρόβατα θα τους ξαναψηφίσουν. Αυτή η ανοχή στην καφρίλα λόγω άγνοιας ή ανοησίας έχει οδηγήσει τους πολιτικούς να δουλεύουν τον κόσμο ψιλό γαζί. Πότε θα ξυνπήσουμε;
Μάλλον για «ακατάσχετο των δημοσίων εξόδων πρόκειται» !!
@ ΡαφαηλίδηςFan,
Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν θα ξυπνήσει ποτέ!
Ο μέσος Έλληνάρας aka Ρωμιός aka Βαλκάνιος, ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας αμόρφωτος και κουτοπόνηρος ραγιάς! Μέχρι πότε; Μέχρι να μπει λουκέτο στο μαγαζί που λέγεται Τσουμχουρία αλ Γιουνανία…
@ L’Enfant de la Haute Mer,
«…ακατάσχετο των δημοσίων εξόδων…»
χα χααα! Πάρα πολύ εύστοχο το λογοπαίγνιο!
Σωστός ! Συνμπλόκερ, δσρτυχώς «επτωχεύσαμε», το χάσαμε το «παιγνίδι «πατριώτη».
Γι’αυτό κλείνουμε τη Βουλή, καθαρίζουμε τα πάντα, και ξαναμυράζουμε τη πίτα !
Διάβασε, http://pontikas.wordpress.com
Η έως τώρα αντίληψη ήταν δανείζεστε όσο μπορείτε και η άνοδος του ΑΕΠ θα μικράνει το χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ). Και μιλάω και για το ιδιωτικό χρέος.
Από εδώ και πέρα όμως που το ΑΕΠ θα κουτουλάει σε ενδογενείς αδυναμίες του συστήματος πώς θα καλύπτονται τα χρέη (και των ιδιωτών); Και αν τα χρέη δεν μπορούν να καλυφθούν τότε η ψυχολογία που τροφοδοτούσε την φούσκα τώρα γίνεται ο νεκροθάφτης της.
Το σκέφτηκα πολύ για το τι ώθησε τον Καραμανλή να κλείσει πρόωρα την Βουλή…
Κατέληξα μετά από σοβαρή πολιτική ανάλυση ότι ο Καραμανλής δεν γνωρίζει ότι είναι πραγματικά Πρωθυπουργός. Νομίζει ότι παίζει video game (πιθανότατα Second Life 2), και όπως σε ένα video game προσπαθεί κανείς μερικές φορές να βρει tricks και cheats, έτσι και ο Καραμανλής αντιμετωπίζει το Κοινοβούλιο, σαν μια πίστα που έχει κρυμμένα cheats.
Δεν βλέπω άλλη εξήγηση για αποφάσεις όπως να μην προσέρχεται στην Βουλή για να απαντήσει επερωτήσεις, όπως οι 3 αποχωρήσεις από ψηφοφορία για προανακριτική και όπως τώρα αυτό με το κλείσιμο της Βουλής…
Η λύση λοιπόν είναι μια, οι πολίτες να τον κάνουν «kick από τον server».
(Το έχω ποστάρει και σε άλλα blog, παρακαλώ να διαδοθεί, ζητείται «server administrator»).
@ Greek Rider,
και κάτι φουσκωτοί πορτιέρηδες που δούλευαν τις νύχτες σε μαγαζιά της παραλιακής, τώρα θα κάνουν φέης κοντρόλ έξω από τις τράποεζες για να τρώνε πόρτα οι ανεπιθύμητοι υποψήφιοι δανειολήπτες…
@ pontikas,
καληνύχτα Ελλάδα
(κι αν από Δευτέρα χτυπήσει πρωί πρωί η πόρτα, δεν θα είναι ο γαλατάς, αλλά ο δικαστικός επιμελητής)!
@ ΡαφαηλίδηςFan,
Θα το θέσω κάπως… συνθηματικά:
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΝΑΣ ΚΑΤΜΑΝ ΑΠΟ ΤΖΑΚΙ
(οι έλληνες ψηφοφόροι κατάφεραν να με στριμώξουν ιδεολογικά στα σχοινιά: έδωσαν την απόδειξη του ρατσιστικού θεωρήματος πως υπάρχουν ευφυείς και βλάκες λαοί).
΄τρομάζω και μόνο που τα διαβάζω…..
@ ange-ta,
το χειρότερο απ΄ όλα είναι η αφασία αυτού του λαού.Η σημερινή γενιά κλέβει τον πλούτο των επόμενων με το χρέος που δημιουργεί και τους φορτώνει. Είναι σαν να λέμε πως οι γονείς κλέβουν τα λεφτά των παιδιών τους από τον κουμπαρά τους.
Δεν βρίσκω λόγια για αυτή την ελεεινή ελληναράδικη φάρα!
Οπότε η «εξέγερση του Δεκέμβρη» δεν ήταν παρά ένα απλό προοίμιο για όσα – νομοτελειακά – θα ακολουθήσουν. Όμως, νομίζω, ότι δεν επαρκεί απλά μια αλλαγή κυβέρνησης για να μεταστραφούν τα πράγματα. Ίσως, πρέπει και μεις να κάνουμε θυσίες για να αντιστραφεί το κλίμα. Ο υιοθετηθείς τρόπος ζωής στα πρότυπα του δυτικού κόσμου δε βοηθά καθόλου σ’ αυτό. Ειδικότερα, μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, οι Έλληνες αρχίσαμε να καταναλίσκουμε παθιασμένα όλα όσα (νομίζαμε) ότι είχαμε στερηθεί. Έτσι, λοιπόν, τερατογεννήθηκε αυτή η κοινωνία-εξάμβλωμα όπου ο καθένας κοιτάει να επαυξάνει την προσωπική του περιουσία χωρίς να νοιάζεται για κανέναν και για τίποτα. Λαδώνω, λαδώνεις λαδώνουμε ΟΛΟΙ ΛΑΔΩΝΟΥΝ. κλέψας του κλέψαντος. Ας μην παραπονιόμαστε για τις κακές κυβερνήσεις λοιπόν. Δεν είναι οι μοναδικοί υπαίτιοι.
Sylas,
…»θυσίες»;
…»θυσίες»:
μα… «ΘΥΣΙΕΣ»;
Ο Ελληνάρας;
Είσαι σίγουρος;
Ο… ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ;
Τί να θυσιάσει; Το νγκάμπριο ή το ντζίπ;
Τη «Μπέρδικα» ή το «Μπαλλαντάϊ» που ανοίγει στα νινανάι καψουροσκυλάδικα;
Την αστακομακαρονάδα στη Μύκονο ή το σπεντζοφάι στην Αράχωβα;
Το πολύ πολύ, να βάλει 5 αντί 6 κουταλιές ζάχαρη στο φραπόγαλο!
χαχα.. Τόσο πολύ έχεις απογοητευτεί από τους εν Ελλάδι ανθρώπους?
Αγαπητά συν-μπλόκερ κατ’αρχάς ,συγχαρητήρια και δύναμη στα άρθρα σου.Πάντως τώρα ξεινάμε να βιώνουμ μόνο την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα.Δεν υπάρχει δημιουργική λογιστική, η οπία να μπορεί να «ταιριάξει» την ελληνική πργματική οικονομία.Ολα πλέον είναι στον αέρα και δυστυχώς τον Οκτώβριο θα βιώσουμε τα χειρότερα, μετά τα αποτελέσματα της μοναδικής βιομηχανίας που εμφανίζουμε, το τουρισμό.Το ελληνικό καρτέλ του τουρισμού,μένει ανοικτό μονο για τις επιδοτήσεις.Δε προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στους ελληνες φορολογούμενους παρά μόνο την απασχόληση και το χειμώνα το ταμείο ανεργίας.Απλώς σημειώνω ότι τον έλλην ατουρίστα τον έχουν ¨γραμμένο¨ κανονικά, του ζητάν 100€ τη βραδυά, όταν το πακέτο για ατα ξένα γραφεία-all inclusive- είναι 19€.Χαιρετισμούς !
@ pontikas
«…Το ελληνικό καρτέλ του τουρισμού,μένει ανοικτό μονο για τις επιδοτήσεις.Δε προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στους ελληνες φορολογούμενους παρά μόνο την απασχόληση και το χειμώνα το ταμείο ανεργίας.Απλώς σημειώνω ότι τον έλλην ατουρίστα τον έχουν ¨γραμμένο¨ κανονικά, του ζητάν 100€ τη βραδυά, όταν το πακέτο για ατα ξένα γραφεία-all inclusive- είναι 19€…».
Συμφωνώ απολύτως! Αν είδες, στο μπλογκ αυτό έχω γράψει δεκάδες κείμενα για ταξίδια σε ξένες χώρες, αλλά δεν έχω αφιερώσει ούτε λέξη για εντός Ελλάδος τουρισμό.
Όχι τυχαία! Όπως και όχι τυχαία, εδώ και χρόνια, δεν έχω φύγει από την Αθήνα, παρά μόνο αν είναι να πάω εκτός Ελλάδος. Θέρετρα, νησιά, χιονοδρομικά της χώρας, δεν πάω που να με πληρώνουν!
@ Sylas
τους έχω πια μάθει τόσο καλά τους Ελληνάρες που έχουν πάψει να με… απογοητεύουν!