Μπροστά σε 40.000 οπαδούς του οι οποίοι είχαν κατακλύσει το στάδιο της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο και υπό τους ήχους της μουσικής που έπαιζαν στη διαπασών πολλοί συνάδελφοί του dj στους δρόμους της πόλης, αλλά ταυτόχρονα χωρίς την παρουσία έστω και ενός ξένου πρεσβευτή, καθώς η άνοδός του στην εξουσία αποδοκιμάστηκε διεθνώς, ορκίστηκε πριν λίγες ώρες νέος πρόεδρος της Μαδαγασκάρης, ο 34χρονος disc jockey Andry Nirina Rajoelina. Κεντρικό σημείο της ομιλίας του ήταν η υπόσχεση που έδωσε ότι στις πρώτες προτεραιότητές του περιλαμβάνεται η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η αποκατάσταση της ηρεμίας μετά από πολύμηνες ταραχές του νησιωτικού αυτού αφρικανικού κράτους που βρίσκεται στον Ινδικό.
Ο Andry Rajoelina ανέλαβε την προεδρία της χώρας μετά από πολύμηνη σκληρή λαϊκίστικη αντιπολίτευση εναντίον του ανατραπέντος από τον στρατό (ο οποίος και παρέδωσε την εξουσία στην αντιπολίτευση και τον Rajoelina) 59χρονου προέδρου Marc Ravalomanana. Ο ανατραπείς πρόεδρος είχε προκαλέσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της απότομης πτώσης του βιοτικού επιπέδου και της εκτεταμένης διαφθοράς, καθώς είχε μεταβάλει τη χώρα σε προσωπική του επιχείρηση.
Ο Ravalomanana είχε ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών της 16ης Δεκεμβρίου 2001 ύστερα από καταμέτρηση 2 μηνών η οποία κάθε άλλο παρά νόμιμη ήταν (θύμιζε σε πολλά την εκλογή Bush ένα χρόνο νωρίτερα) καθώς δεν είχε την πλειοψηφία, την οποία απέκτησε διατάζοντας το ανώτατο δικαστήριο να προβεί σε επανακαταμέτρηση των ψήφων και έχοντας καλέσει τον όχλο που τον υποστήριζε να καταλάβουν την πόλη την οποία είχαν προηγουμένως αποκλείσει οι υποστηρικτές του αντιπάλου του Didier Tatsiraka. Έτσι, ανακηρύχθηκε αυθαίρετα πρόεδρος στις 22 Φεβρουαρίου 2002 και μετά την αναγγελία των ανωτάτου δικαστηρίου πως οι ψήφοι που είχε λάβει ήταν αρκετές για να του δώσουν πλειοψηφία, ορκίστηκε πρόεδρος στις 6 Μαΐου. Και –όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους «δημοκρατίες»- ο Tatsiraka εξορίστηκε 2 μήνες αργότερα, στις 5 Ιουλίου. Ο Ravalomanana επανεξελέγη στις 3 Δεκεμβρίου 2006 (προφανώς με τις ίδιες… αδιάβλητες και διαφανείς εκλογικές διαδικασίες). Οι αυθαιρεσίες και η διαφθορά όμως ανάγκασαν τους διεθνείς οργανισμούς να επανασχεδιάσουν τον τρόπο χορήγησης βοήθειας προς τη Μαδαγασκάρη, αφού την καταχράτο ο Ravalomanana. Την ίδια περίοδο, εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο ο Andry Rajoelina. Επαγγελματίας disc jockey, με ψυχαγωγικά προγράμματα στην τηλεόραση, ίδρυσε το κίνημα TGV (Tanora malaGasy Vonona: «Αποφασιστική Νεολαία των Μαλαγκάσυ»). Στις 12 Δεκεμβρίου 2007 εξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας αντιμετωπίζοντας τον προηγούμενο «καθεστωτικό» δήμαρχο Hery Rafalimanana καθώς απέσπασε το 63,3% των ψήφων. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 4 Ιανουαρίου 2008, η κρατική εταιρεία Jirama διέκοψε την παροχή ρεύματος και νερού στην πόλη, επικαλούμενη το χρέος που είχε σχηματίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή!
Ο πόλεμος όμως εναντίον του Rajoelina δεν σταμάτησε εκεί: πριν 3 μήνες, στις 13 Δεκεμβρίου 2008, η κυβέρνηση έκλεισε τον τηλεοπτικό σταθμό του, τον Viva TV με την δικαιολογία ότι η συνέντευξη που είχε πάρει από τον 72χρονο πια πρώην πρόεδρο και ηττημένο των εκλογών του 2001 Didier Ratsiraka δυναμίτιζε το ήρεμο πολιτικό κλίμα, ωστόσο ο Rajoelina μετέδιδε το πρόγραμμά του μέσω άλλων καναλιών ενώ έτυχε και της συμπαράστασης των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα». Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος Ravalomanana ήταν πια καθημερινές και οι συγκρούσεις στους δρόμους έπαιρναν συνεχώς και μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα το τελευταίο τρίμηνο να υπάρχει ακυβερνησία. Στις 31 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν 50 ημέρες, ο Rajoelina δήλωσε πως αναλάμβανε αυτός την διακυβέρνηση διότι η κυβέρνηση ήταν ανίκανη να ασκήσει τα καθήκοντά της και ζήτησε από τον πρόεδρο, τον οποίο αποκάλεσε διεφθαρμένο δικτάτορα, κλέφτη και καταχραστή, να παραιτηθεί. Ο τελευταίος με συνταγματικό πραξικόπημα τον καθαίρεσε από δήμαρχο, όμως ο Rajoelina κάλεσε τον κόσμο σε ανυπακοή και αντίσταση. Ακολούθησαν πολυήμερες οδομαχίες με 130 νεκρούς και στις 7 Φεβρουαρίου ο στρατός αναχαίτισε τους διαδηλωτές οι οποίοι σκόπευαν να καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο.
Στις 18 Μαρτίου και ενώ όλα οδηγούσαν σε εμφύλιο πόλεμο, ο στρατός υποχρέωσε τον Ravalomanana σε παραίτηση(αυτός υπέγραψε την παραίτηση παρότι νωρίτερα είχε δηλώσει πως… θα πολεμήσει μέχρι θανάτου!) και ανέθεσε την προεδρία στον 34χρονο δημοφιλή dj, παρότι με βάση το σύνταγμα αυτό απαγορευόταν καθώς το αξίωμα μπορούσε να δοθεί μόνο σε όσους έχουν κλείσει το 40ο έτος της ηλικίας τους.
Ένα από τα πρώτα μέτρα του νέου προέδρου ήταν να ακυρώσει την νέο-αποικιακή και αντισυνταγματική όπως την χαρακτήρισε ενοικίαση αγροτικής γης από την νοτιοκορεατική εταιρεία Daewoo Logistics, χωρίς ωστόσο να τοποθετείται γενικά εναντίον των ξένων επενδύσεων. Πάντως, ΗΠΑ και ΕΕ (και όλοι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι οργανισμοί, όπως λ.χ. το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα) έσπευσαν να καταδικάσουν τον Rajoelina.
Ο Andry Nirina Rajoelina είναι ο νεαρότερος αρχηγός κράτους στην Αφρική ενώ ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν πίσω από αυτόν τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας που εφέτος συμπληρώνει μόλις 49 χρόνια ανεξαρτησίας, αντιναύαρχο Didier Ratsiraka.
Κατηγορίες:ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΦΡΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέλεια, με προλάβατε όμως.
Έτοίμαζα την ανάλογη ανάρτηση, αφού η συγκεκριμένη κατάσταση μάς έπληξε και οικογενειακά : την πρώτη Φεβρουαρίου αναλάμβανε υπηρεσία η κόρη μου στην Antananarivo, για πρακτική έξη μηνών, σε γαλλική εταιρειούλα. Πληρώσαμε τα εισιτήρια, έκανε τα 502 εμβόλια που απαιτούντο, βγάλαμε visa, κλπ και τελικά, από μέρα σε μέρα, και βδομάδα τη βδομάδα, η σχολή της, η οποία συνυπέγραφε τη σύμβαση, δεν της επέτρεψε να πάει. Άλλωστε οι Αμερικάνοι, Αγγλοι και λοιποί είχαν εκδώσει αυστηρότατες ταξιδιωτικές οδηγίες. Στην πόλη επικρατούσε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, μειώθηκαν δραστικά τα αεροπορικά δρομολόγια και όσα απέμειναν άλλααν για το λόγο αυτό ώρες.
Ύστερα μας είπαν πως αν θέλει θα πάει ως το Nosy Bee του Καββαδία και θα περιμένει εκεί, για να της πούν αν θα επιτραπεί να πάει Antananarivo. Τέλος πάντων, την περασμένη Τετάρτη ακυρώθηκε και επίσημα το stage και πάμε γι’άλλα !
@ L’Enfant de la Haute Mer,
Άτυχη από την μία μεριά που έγιναν τα γεγονότα, τυχερή από την άλλη, καθώς θα κάλλιστα μπορούσε να είχε πάει νωρίτερα και να την πετύχουν εκεί τα επεισόδια, οπότε και μόνο η ψυχική ταλαιπωρία θα ήταν επώδυνη. Όμως, όλο μέλλον είναι μπροστά της και οι προοπτικές δεν θα λείψουν. Εύχομαι το καλύτερο.
Κι ένα ωραίο :
Ο Andry Nirina Rajoelina, επωνομαζόμενος και TGV (από το γαλλικό γρήγορο τραίνο Train Grand Vitesse), λόγω του ότι είναι speedy και νευρικός, παρέκαμψε το εμπόδιο των 40 ετών που όφειλε να έχει λέγοντας ότι η ηλικία των 40 που απαιτείται για την εκλογή προέδρου, δεν τον αφορά, αφού δεν εξελέγη !!!!
Νομίζω πως το στρες θα ήταν μεγάλο και για κείνη και για μας.
Ευχαριστώ για τις ευχές.
L’Enfant de la Haute Mer,
Πολύ έξυπνο! Δεν… εξελέγη! Θα αλλάξει πάντως το σύνταγμα σε μερικούς μηνες για να παραμείνει πρόεδρος.
Πάντως, ο Rajoelina πριν κυβερνήσει είχε ασκήσει και κάποιο επάγγελμα, έστω και dj. ¨Οχι σαν μερικούς μερικούς…
Ναι, οι υπανάπτυκτες χώρες κυβερνώνται από άτομα που έχουν δουλέψει !
Πάντως οι βοήθεια κόπηκε από Αμερικές, Νορβηγίες κτλπ, οι νοτιο-Κορεάτες τα μάζεψαν, θα πρέπει κάτι να επινοήσει γιατί η πείνα δεν αστειεύεται !
Το τύπου ελ. εγγυημένο εισόδημα είναι 30 ευρώ.
L’Enfant de la Haute Mer, έχουν επινοήσει άλλοι, πριν από αυτόν: θα στρατολογηθεί ένας «μεσσίας» δημοκράτης, θα γίνει δημοφιλής και θα ανέλθει στην εξουσία, θα πάρει δάνειο από τους δωρητές (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, κ.λπ.) θα εκχωρήσει εθνικό πλούτο με νεοαποικιακές συμβάσεις και το όποιο αντάλλαγμα θα το καρπωθούν κάποιοι επιτήδειοι. Τα γνωστά δηλαδή…
Έτσι είναι δυστυχώς …
Όπως φαίνεται όχι και τόσο δημοκράτης…
«Ένας άνθρωπος μόνος δεν μπορεί να οικοδομήσει ένα σπίτι. Όμως η διεθνής κοινότητα οφείλει να κατανοήσει πως θα πρέπει να σεβασθεί κι αυτή τη λαϊκή βούληση. Είναι ο λαός της Μαδαγασκάρης που θα αποφασίσει αυτό που θα γίνει στη χώρα», δήλωσε ο Άντρι Ραζοελινά, ο οποίος έχει καταλάβει την εξουσία στη ΜΑδαγασκάρη.
Ο Ραζοελινά επανέλαβε μεν τη βούλησή του να προκηρύξει προεδρικές εκλογές σε δύο χρόνια, αλλά αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις να τις διοργανώσει άμεσα. Ο Ραζοελινά αρνείται επίσης πως κατέλαβε την εξουσία μέσω πραξικοπήματος δηλώνοντας πως «Δεν ήταν ένα πραξικόπημα. Το Ανώτατο Σαυνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε τη μεταβίβαση της εξουσίας».
http://www.tvxs.gr/v7982
@ tsalapeteinos,
ασφαλώς και δεν είναι ο ορισμός του δημοκράτη. Αυτό όμως που συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Μαδαγασκάρη είναι τουλάχιστον εξοργιστικό: ο λαός λιμοκτονεί και η «δημοκρατία» (ουσιαστικά δικτατορία) του τοπικού ΣΕΒ που κυβερνά εδώ και 7 χρόνια τη χώρα δια του Ravalomanana έχει εκποιήσει απέραντες γαίες για να παράγουν βιοκαύσιμα και τρόφιμα διάφορες πολυεθνικές χωρίς ουσιαστική ανταποδοτικοτητα για το 4ο σε μέγεθος νησί παγκοσμίως.