Δεν ξέρω αν οι κάτοικοι της Arequipa μπορεί να αισθάνονται μειονεκτικά επειδή η πόλη τους είναι η δεύτερη σε μέγεθος (κάτι παραπάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν εκεί) και σπουδαιότητα του Περού μετά την πρωτεύουσα Lima ή επειδή πάλι θεωρείται η δεύτερη ομορφότερη μετά το Cusco, όμως όλοι οι Περουβιανοί -και φυσικά και οι ίδιοι- γνωρίζουν πως ζουν στην πλουσιότερη πόλη της χώρας. Έτσι, δεν είναι άσχετο πως η πόλη αυτή, στα Νότια του Περού, θεωρείται παραδοσιακό άντρο της Δεξιάς σε αντίθεση λ.χ. με την πόλη Trujillo στα Βόρεια η οποία είναι προπύργιο της Αριστεράς. Όμως, τα τελευταία χρόνια κάτι δείχνει να έχει αλλάξει στον πολιτικό χάρτη της χώρας και έτσι παρατηρείται μία στροφή στις πολιτικές επιλογές των πολιτών… Πάντως, πέρα από τα αμιγώς πολιτικά πράγματα, πρόκειται για μια πόλη με μακρόχρονη παράδοση στα γράμματα ενώ η γεωγραφική θέση της (σε συνδυασμό και με την ομορφιά της) ως «πέρασμα» στους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς (Lima, Cuzco, Titicaca, Puno, Nazca) την καθιστά κόμβο για τους ταξιδιώτες.
Ο πλούτος εδώ δεν είναι πομπώδης και κιτς όπως σε άλλες χώρες της ηπείρου και οι κατέχοντες τηρούν κάποια minima standards αισθητικής. Στην 1η φωτογραφία, φαίνεται ένας καλοσυντηρημένος λιθόστρωτος δρόμος με φρεσκοβαμμένες τις περισσότερες κατοικίες μιας ήρεμης γειτονιάς στα Ανατολικά της πόλης.
Στις ανατολικές γειτονιές
Η ονομασία της Arequipa -σύμφωνα με τον θρύλο- οφείλεται στον 4ο αυτοκράτορα των Ίνκα, τον Mayta Capac (αυτός βασίλευσε περί το τέλος του 13ου αιώνα) ο οποίος μετά από μια εκστρατεία φέρεται να είπε στους στρατιώτες του τη φράση «Ari quepay» που στη γλώσσα Quechua σημαίνει «ας σταματήσουμε εδώ».
Στην 2η φωτογραφία, η ιδιοκτήτρια ενός μικρού μαγειρείου καθαρίζει ψάρια, κόβει κρέας, σερβίρει, παζαρεύει, δουλειά να γίνεται δηλαδή και η οικονομία να κινείται…

Υπαίθριο μαγειρείο, Alto de la Luna
Πέντε ηφαίστεια, το El Misti ή Guagua-Putina, ύψους 5.281 μέτρων, το Chachani, το Ampato (6.075 μέτρα) το Coropuna και το Pichu Pichu περιβάλλουν την περιοχή και σε αυτά οφείλονται και οι καταστρεπτικοί σεισμοί που έχουν πλήξει την πόλη, όπως για παράδειγμα αυτός του 1687 ο οποίος ισοπέδωσε πολλά κτίρια ή του 2001 που άφησε πίσω του 110 νεκρούς.
Ωστόσο, οι κάτοικοι χρησιμοποίησαν κατά κόρο την άσπρη ηφαιστειογενή πέτρα.
Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο η Arequipa είναι γνωστή και ως «La Ciiudad Blanca» («Λευκή Πόλη»).
Στην 3η φωτογραφία, απεικονίζεται ένα χαρακτηριστικό λιθόστρωτο στην πόλη, στοιχείο κι αυτό της γοητείας της που την επέτρεψε να χαρακτηριστεί το 2000 από την UNESCO ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λιθόστρωτη calle
Ο καθεδρικός ναός στην 4η φωτογραφία είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείψει ο επισκέπτης, ενώ και άλλοι ναοί της πόλης (π.χ. Iglesia La Compana, Iglesia Santo Domingo, Iglesia San Agustin, κ.λπ.) παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική ή τους συμβολισμούς των εικόνων και των γλυπτών τους, με έντονη την επίδραση της ισπανικής αισθητικής.
Οι Ισπανοί αποικοιοκράτες καθιέρωσαν την πόλη στις 15 Αυγούστου 1540.

Ο καθεδρικός, του 17ου αιώνα
Στην 5η φωτογραφία φαίνεται η μεγάλη αγορά της πόλης.
Χωρίζεται σε ανοικτό και σε κλειστό μέρος και είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της χώρας, όπου μπορεί κάποιος να βρει από κρέας αλπακά μέχρι ασημικά και από μουσικά όργανα μέχρι ρούχα.

Η είσοδος στην αγορά από την San Camilo
Στην 6η φωτογραφία, ένα τυπικό πιάτο της περιοχής: Recoto Relleno: Κόκκινη πιπεριά γεμιστή με κρέμα από καλαμπόκι, τυρί, αυγά, τσίλι, κρεμμύδι, μανιτάρια και πουρέ πατάτας, Δίπλα, φαίνεται η μπύρα από καλαμπόκι (Kinna Kashwa) περίπου όπως τον έφτιαχναν αιώνες πριν οι Ίνκα. Έχει περίεργη γεύση η μπύρα ενώ είναι κάπως καυτερό το Relleno (στην κρεοφαγική εκδοχή του, αφού προτίμησα τον «χορτοφαγική» όταν το παρήγγειλα, έχει και με κιμά).

Recoto Relleno με συνοδεία μπύρας από καλαμπόκι
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πόλη με έντονο το αποικακό χρώμα όπως φαίνεται και στην 7η φωτογραφία.
Ο Pizzaro μπήκε εκεί το 1540 και την είχε ονομάσει τότε «όμορφη πόλη» (Villahermosa) ενώ με τα καλύτερα λόγια είχε αναφερθεί σε αυτήν και ο Miguel Cervantes στον Don Quixote, κάνοντας μνεία στην διαρκή άνοιξη της πόλης, της οποίας η μέση θερμοκρασία είναι περί τους 21 βαθμούς.

Το αποικιακό χρώμα είναι έντονο
Το περίφημο μοναστήρι της Santa Catalina (8η φωτό) είναι αναμφίβολα η τουριστική ατραξιόν της πόλης. Επί 4 αιώνες, από το 1580 όταν πρωτολειτούργησε έως το 1970 οπότε άνοιξαν μερικές πτέρυγές του για το κοινό, η ζωή των καλογραιών, οι οποίες έφθαναν καποιες εποχές και τις 200 ήταν απολύτως ξεκομμένη από αυτήν των υπολοίπων κατοίκων. Μάλιστα, για πολλά χρόνια ζούσαν εκεί υπηρέτες (ακόμη και περί τους 300) για να μπορούν να αφοσιώνονται οι μοναχές αποκλειστικά στα πνευματικά τους καθήκοντα, αλλά και για να βγαίνουν αυτοί από το μοναστήρι για τις προμήθειες, για άλλες εργασίες, κ.λπ., αφού από την στιγμή που έμπαιναν στην Santa Catalina οι μοναχές (πολύ συχνά σε παιδική ηλικία) μέχρι να πεθάνουν δεν έβγαιναν από εκεί.
Εκκλησίες, παρεκκλήσια, υδραγωγεία, μαγειρεία, σκεύη εποχής, τοιχογραφίες, αψίδες, δρόμοι, σκάλες, χρώματισμένοι τοίχοι, αποκιακή αρχιτεκτονική, μαυριτάνικη, συντριβάνια, εξώστες, συνθέτουν ένα θέαμα μοναδικό για μοναστήρι…,

Santa Catalina
Προάστειο της Arequipa, η Yanahuara, στα Βορειοδυτικά της πόλης, προσφέρει από ψηλά μια πανοραμική θέα της πόλης παρέχοντας μια όαση ηρεμίας μακριά από το κέντρο και την κίνηση. Σήματα κατατεθέντα της είναι η αψίδα η οποια φαίνεται στην 9η φωτογραφία και η Iglesia Yanahuara με την μπαρόκ πρόσοψη.

Yanahuara, αψίδα του 18ου αιώνα
Το ειδώλιο της Virgen del Chapi που παρουσιάζεται στην στην 10η φωτογραφία, είναι ένα από τα αρκετά που έχουν παρει το όνομά τους από την Παναγία του Chapi, ενός χωριού 45 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Arequipa. σε μια κοιλάδα η οποία περιβάλλεται από κορυφές των 5.000 μέτρων κάνοντας το τοπίο μαγευτικό. Κάθε Πρωτομαγιά μαζεύονται εδώ προσκυνητές από τις γύρω περιοχές.

Virgen de Chapi
Ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής ζει κυρίως από την εριουργία (στα τοπικό εισόδημα συνεισφέρει σημαντικά ποσά η εκμετάλλευση του περίφημπυ μαλλιού alpaca, όμως τα ζώα αυτά πλέον έχουν «χάσει» το χρώμα τους, καθώς οι ντόπιοι προτιμούν μέσω του ζευγαρώματος τα αλπακά με λευκό μαλλί, διότι αυτό βάφεται ευκολότερα με τα αποτελέσματα στο τελικό προϊόν εντυπωσιακότερα και έτσι τα καφέ και εν γένει τα… «έγχρωμα» αλπακά ολοένα και σπανίζουν ) τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Παραδοσιακά συντηρητικός, ωστόσο το 2002 ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον της κυβέρνησης όταν η τελευταία αποπειράθηκε τότε να εκποιήσει αντι πινακίου φακής της τοπική εταιρεία ηλεκτρισμού και οι κινητοποιήσεις οδήγησαν στην υποχώρηση του προέδρου Toledo
Η γυναίκα της 11ης φωτογραφίας φορά την τοπική ενδυμασία, ενώ μεγάλο ποσοστό γυναικών επίσης προτιμά να ντύνεται με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Τοπική ενδυμασία
Στα Νότια της πόλης, μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, κινείται το εμπόριο (12η φωτό) ενώ στην ευρύτερη περιοχή ζουν και πολλοί φοιτητές, μιας και η πόλη φιλοξενεί πολλά πανεπιστήμια, με πιο φημισμένα το Universidad Nacional de San Agustín de Arequipa, το οποίο λειτουργεί εδώ και 181 χρόνια και το συγκριτικά νεώτερο (ηλικίας 48 χρόνων) Universidad Católica de Santa María.

Στα Νότια της πόλης
Η κεντρική πλατεία της, η Plaza de Armas (από την εποχή της αποικιοκρατίας κατά την οποία οι Ισπανοί στρατιώτες συνήθιζαν να παρελαύνουν στις κεντρικές πλατείες των πόλεων της Λατινικής Αμερικής, αυτές ονομάζονται Plaza de Armas, δηλαδή Πλατεία Στρατού) είναι μία από τις μεγαλύτερεςτης Νότιας Αμερικής και το κέντρο της ζωής της πόλης (13η φωτό)

Plaza de las Armas
Στην 14η φωτό φαίνεται η Calle Moran, ένας από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Η κεντρική calle Moran
Κείμενο – φωτογραφίες: Zalmoxis
Να ομολογήσω ότι τα ταξιδιωτικά σου είναι άπαιχτα , ανεπανάληπτα..
@ ritsmas,
σ’ ευχααριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η φύση στην περιοχή. Τα ηφαίστεισ, οι χαρακτηριστικές terazzas agricolas (τεχνητές βαθμιδωτές πλατφόρμες στις πλαγιές των βουνών για να εξοικονομείται χώρος καλλιεργήσιμης γης) τα φαράγγια, τα παοχνίδια γλυπτικής από γρανίτη και ανέμους, οι πράσινοι κάμποι με τα αλφάλφα, τα ποτάμια, οι Άνδεις, λίμνες, καταρράκτες… Αλλά τί να πρωτοαφηγηθεί κανείς απ΄ όλα αυτά. πρόκειται για μια πολύ ωραία χώρα…
…ειδες που οι μοναχες ειχαν υπηρετες για να ασχολουνται εκεινες με τα πνευματικα τους καθηκοντα? (κι υστερα μιλαμε οτι ειμαστε ολοι ιδοι ενωποιον του Θεου….μη χε).
Στο συνολο της η πολη μοιαζει με κοσμημα. Ερωτηση: τι μεταφορικα μεσα υπαρχον εκει?
@ exofthalmi,
Θάθελα να σε δω στην Santa Catalina ως αδελφή Καμίλλη να ψάλλεις «Te Deum laudamus: te Dominum confitemur Te aeternum patrem, omnis terra veneratur»!
Στην πόλη κυκλοφορείς με mini bus, με πόδια (οι βόλτες είναι ευχάριστες σε πολλά σημεία της πόλης) με ποδήλατο, με ταξί. Υπάρχει αεροδρόμιο με συχνές πτήσεις προς Lima, Cuzco, κ.λπ.
A! ‘Eχουν κι ένα αστείο όχημα, κάτι μεταξύ λεωφορείου και τραμ!
Στ’ αλήθεια, τύφλα να ‘χει η Μάγια Τσόκλη!
@ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ,
Σ’ευχαριστώ. Παρότι δεν την ξέρω προσωπικά, η Μ.Τ. μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής!
Αχ, (βαθύς αναστεναγμός)!!
Να ζηλέψω τον Ζαλμοξη που πάει σε τέτοια μέρη, να θαυμάσω αυτές τις μακρυνές ομορφιές, η να συχτιρίσω τους αμερικανους (για να μην ξεχνάμε την δυστυχία μας) που καταστρέφουν αυτη τη γη, με την απληστεία τους.
Ας καμαρώσουμε αυτη την ομορφιά!
Η ενδυμασία μου πήρε την καρδιά.
να σαι καλά φίλε μου να ταξειδεύεις και ας σε ζηλεύουμε
@ ange-ta,
Να καμαρώσουμε την ομορφιά, να ζηλέψουμε την ομορφιά (που δεν έχει η Αθήνα) και να συχτιρίσουμε αυτούς που έκαναν την Αθήνα σαν τα μούτρα τους, με πράξεις, με παραλείψεις και με ψήφο.
δηλαδη δεν κυκλοφορυν αυτοκινητα? (μη γελας, δεν εχω ιδεα και ρωταω να μαθω). Ειπες αν δεν κανω λαθος οτι η πολη εχει περι του ενος εκατομμυριου κατοικων.
Προσπαθω να σκεφτω γιατι αλλες πολεις, δεν εχουν το χαλι της Αθηνας. Τι εχουν κανει σωστα?
exofthalmi,
αυτοκίνητα κυκλοφορούν, αλλά υπάρχει κάποιο μέτρο, λέξη άγνωστη στη χώρα της υπερβολής. Ο κόσμος για παράδειγμα εκεί περπατά για μα απόσταση 10 λεπτών και δεν παίρνει αυτοκίνητο.
Δεν είναι θέμα τί έχουν κάνει αυτοί σωστά, αλλά τι έχουν κάνει οι Ελληνάρες λάθος ή πόσο λείπει η στοιχειώδης νφαντασία από αυτήν εδώ τη χώρα. Παράδειγμα: σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ψηφιστεί νόμοι ότι στα νέα κτίρια απαγορεύεται να σχηματίζονται στην κάτοψή τους τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα. Υποχρεωτικά, η γωνία που σχηματίζουν δύο τοίχοι είναι «κομμένη» ώστε αντί να σχηματίζουν 90 μοίρες γωνία σχηματίζουν -με το «κόψιμο»- όχι τετράγωνο, αλλά κάτι σε… οκτάγωνο! Τέτοιος νόμος έχει περάσει π.χ. για το Buenos Aires ενώ είναι κανόνας και σε πόλεις της Παραγοιυάης και αλλού. Ο λόγος είναι προφανής: οι οδηγοί των αυτοκινήτων έχουν καλύτερη ορατότητα στο αν έρχεται κάποιος από τον κάθετο δρόμο (αυτό το εμπνεύσθηκαν από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική ιδέα πως για λόγους ασφαλείας ο πεζός θα πρέπει να βλέπει λ.χ. μήπως την έχει στημένος κάποιος ληστής στη γωνία. Τί σημαίνει αυτό πρακτικα; λιγότερα ατυχήματα, ανετότερη ροή κυκλοφορίας, λιγότερη ηχορρύπανση. Δηλαδή, ψιλά γράμματα για τους Ελληνάρες…
Εάν αρχίσω να γράφω τί έχω δεν σε διάφορες πόλεις για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη ακόμη και με ιδέες που είναι απλοϊκές και ακούγονται παιδαριώδεις («elementary, Watson» που έλεγε και ο Σέρλοκ Χολμς) αλλά που στο Γιουνανιστάν οι «ξερόλες» σνομπάρουν θα γράφω για μια εβδομάδα ασταμάτητα.
ευχαριστω που μου ελυσες την απορια. Παω να πνιγω με το αζημιωτο…
ο πολύτιμος ζάλμοξης μας πήγε βόλτα τα μάτια.
θα μας πας βόλτα και τη σκέψη, το ξέρω, αλλά τόσο πτώμα που είμαι, μόνο τις φωτο μόλις είδα! θα σε διαβάσω αύριο, πάντως δηλώνω σαν την ανζετά, ζηλεύω ζάλμοξη-οδυσσέα!
zalmoxis είσια άπαιχτος! Τύφλα να έχει ο fodor’s μπροστά στο ταξίδι που μας έκανες! Είχε δίκιο ο Calderon που μίλαγε για τις ομορφιές της πόλης του και την περιέγραφε επίγειο παράδεισο!
Να είσαι καλά zalmoxis και να ταξιδεύεις ‘οσο κι αν σε ζηλευουμε γι αυτό…
@ abttha,
το λάθος του Οδυσσέα ήταν ότι γύρισε πίσω. Εγώ πάντως μεταξύ Πηνελόπης και Καλυψούς «ψηφίζω» Καλυψώ!
@ Liakada,
σε βλέπω να αναχωρείς προς Λατινική Αμερική μεριά… Όσο το σκέπτομαι πάντως, μάλλον η Αργεντινή θα σου πηγαίνει τελικά…
Λες αν είναι σε Περού να μου κακοπέσει? χαχαχ
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η Αργεντινή θα μου πηγαίνει τελικα?
Η αγάπη μου για το Τανγκο?
Σπουδαια πολη η Arequipa. Το μοναστηρι παληο αλλα γεματο χρωμα. Και εχει και ενα cafe. Oπου αν νιωθεις ασχημα λογω υψομετρου η μοναχη που βρισκεται εκει θα σου φτιαξει Mate de Coca. Ειμαστε στο Περου 🙂
@ L0iakada,
όλο το positioning που σε διακρίνει και η αισθητική σου ταιριάζουν πολύ με την Argentina!
Teo,,
αυτήν ακριβώς τη στιγμή, πίνω Coca Sour:
3 μεζούρες αφέψημα κόκας,
5 κουταλιές Πίσκο,
3 κουταλιές μέλι,
3 φέτες ανανά.
Ζάχαρη και παγάκια σε ψηλό ποτήρι!
Εις υγείαν!
Οκ. Αρτζεντίνα λοιπόν στο πρόγραμμα!
Αφου ρίξω μια Τοσκάνη πρώτα που είναι τάμα ( προειγείται!)