Πολλοί ξένοι που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Δελχί, εξεπλάγησαν από την ενεργοποίηση μιας αρκετά «προχωρημένης» νομοθετικής πρωτοβουλίας του ινδικού κράτους, η οποία βρισκόταν εδώ και καιρό στα γρανάζια της νομοπαρασκευαστικής γραφειοκρατίας. Ελάχιστοι δε από αυτούς, ακόμη και «πολιτισμένοι» δυτικοευρωπαίοι, μπορούν να διανοηθούν πως θα μπορούσε να αποφασιστεί άμεσα κάτι τέτοιο και στη χώρα τους.
Απαγορεύτηκε λοιπόν στα καταστήματα στο Δελχί να κρατά κάποιος νάυλον σακούλες είτε για να μεταφέρει ψώνια είτε για να τυλίγει απορρίμματα, καθώς κινδυνεύει με πρόστιμο, με φυλάκιση ή και με τα δύο.
Η απαγόρευση, η οποία τυπικώς μόλις άρχισε να ισχύει, αφορά όλα τα πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, εστιατόρια και νοσοκομεία, θα επιβληθεί ουσιαστικά τις αμέσως επόμενες ημέρες, μόλις ο νόμος δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως . Τυπικώς, επιτρέπεται η χρήση μόνο για ένα συγκεκριμένο πάχος, όμως αυτή η δυνατότητα προβλέπεται να μείνει ανενεργή για λόγους καθαρά τεχνικούς.
Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 100.000 ρουπίες αλλά και με φυλάκιση έως 5 χρόνια, ενώ η απαγόρευση κηρύχθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας στο πλαίσιο της αναφοράς της αρμόδιας για το ζήτημα «επιτροπής Chopra».
Το πρόβλημα είναι πάντως πως για τα δεδομένα των Ινδών, η βιοδιασπώμενες τσάντες είναι ακριβές καθώς θα πρέπει να εισάγονται. Αρκετοί έμποροι πάλι δυσανασχετούν. Η κυβέρνηση όμως από την πλευρά της φαίνεται ανένδοτη και ισχυρίζεται πως θα πρέπει να συνηθίσουν οι Ινδοί καταναλωτές την ιδέα της πάνινης τσάντας ή και του ανακυκλώσιμης χάρτινης.
Υ.Γ. 1: Θα τολμήσω να προβλέψω πως θα υπάρξουν «πολλά μέτρα και σταθμά» στην εφαρμογή του νόμου. Για παράδειγμα, στο Chandni Chowk (चाँदनी चौक) στο Παλαιό Δελχί όπου καθημερινά υπάρχει κοσμοπλημμύρα από μικρομεσαία βαλάντια, τα πρόστιμα θα είναι «συμβολικά» (ίσως και απλές συστάσεις στην αρχή) σε σχέση με τις πλούσιες συνοικίες (South exth, Vasant Vihar, κ.λπ.) όπου «λογικά» όμως, ο πλυθυσμός θα συμμορφωθεί ευκολότερα.
Υ.Γ. 2: Αυτά για τους απολίτιστους Ασιάτες. Οι πολιτισμένοι ευρωελληνάρες που δηλώνουν και οικολόγοι φαίνεται να το έχουν λύσει προ πολλού το πρόβλημα. Πώς; Απλώς δεν το βλέπουν καν (αλλιώς πως θα δέχονταν να ζουν στην πιο ρυπαρή πρωτεύουσα της Ευρώπης) άρα το πρόβλημα είναι σαν να μην υπάρχει…
http://timesofindia.indiatimes.com/Cities/All_plastic_bags_banned_in_Delhi/articleshow/3986219.cms
Θα προτείνω στους διαφημιστές του «ΤΖΑΜΠΟ» να πάνε εκεί να γυρίσουν το επόμενο διαφημιστικό σποτάκι τους (ξέρεις, σαν εκείνο, που δείχνει την πλαστική σακκούλα του συγκεκριμένου καταστήματος να χρησιμοποιείται παντού). Εκεί να δεις συλλήψεις, που θα πέσουν!
@ περιούσιος
ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑ!!! Πολύ καλό!
Ο ορισμός του αντιοικολογικού κιτς είναι αυτή η διαφήμιση!
Υπερβολικά προχωρημένο και τολμηρό…
Στην Ελλάδα η χρέωση της πλαστικούρας στις υπεραγορές (αγγλιστί supermarkets για τους ευρωπαίους) κόντεψε να φέρει επανάσταση…
Χάρτινη σακκούλα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. (άσε που σε κοιτάν περίεργα).
Ας ελπίζουμε ότι θα τους εκπολιτίσουμε κάποτε τους Ινδούς…
@ Orthopaidikos,
Το Δελχί σιγά σιγά μεταβάλλετα σε Ευρώπη, αλλά η Αθήνα δε ξέρω σε τί μεταβάλλεται. Κάτι σε… Δελχί, ίσως…