ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Προϋπολογισμός 2009: Όλα για τους ραντιέρηδες!

Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2009 που κατατέθηκε σήμερα το πρωί στην βουλή να μην περιλαμβάνει εισοδηματικές ενισχύσεις προς τους πενόμενους, τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, προβλέπει όμως γενναίες παροχές στους… τραπεζίτες!

Την ίδια στιγμή κατά την οποία στη Δύση σχηματίζεται η εντύπωση πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κλάδο της οικονομίας εξαιτίας της κρίσης που ενέσκηψε παγκοσμίως, στην Ελλάδα οι τραπεζίτες αποδεικνύονται οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κρίση αυτή.

Δεν πέρασαν καλά καλά 24 ώρες από την ψήφιση στη βουλή του κατάπτυστου νομοσχεδίου για τη χορήγηση 28 δισεκατομμυρίων ευρώ (τα οποία να μην ξεχνάμε, προέρχονται από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων) στα ταμεία των κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών της Ελλάδας και η κυβέρνηση Καραμανλή κατέθεσε έναν προϋπολογισμό ο οποίος μπορεί μεν να μην εγγυάται ούτε καν την αξιοπρεπή επιβίωση εκατομμυρίων Ελλήνων (χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, μικροεπιτηδευματιών, ανέργων, κ. λπ.) αλλά σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζει προκλητικά υπερκέρδη στις τράπεζες.

Το μεγαλύτερο όφελος που αναμένεται να αποκομίσουν το 2009 οι τραπεζίτες στην Ελλάδα δεν είναι άλλο από την εκμετάλλευση του υψηλότατου δημόσιου χρέους. Επί μία 15ετία, δηλαδή από την συναλλαγματική κρίση που είχε ξεσπάσει την άνοιξη του 1994 έως σήμερα, οι επονομαζόμενοι “ραντιέρηδες” των τραπεζών αποκομίζουν συστηματικά μεγάλα κέρδη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Σήμερα λοιπόν, η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις αγορές ομολόγων είναι μία πηγή κερδοφορίας των τραπεζών και ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το Δημόσιο, καθώς θα πρέπει να καταβάλει το επόμενο έτος σε τόκους και χρεολύσια 41,15 δισεκ. ευρώ. Οι τράπεζες φέρονται αποφασισμένες να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του ελληνικού κράτους για ακόμη μία χρονιά, αποκομίζοντας και το επόμενο έτος υπερκέρδη από τις αποδόσεις ομολόγων, τόσο στην πρωτογενή αγορά κρατικών τίτλων (εκδόσεις και επανεκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων) όσο και στην δευτερογενή. Κύριος λόγος της προσφυγής του κράτους στον δανεισμό είναι το υψηλότατο χρέος της γενικής κυβέρνησης το οποίο προβλέπεται να ανέλθει το 2009 σε 237,93 δισεκ. ευρώ ή ποσοστό 91,4% του ΑΕΠ, αλλά και αυτό χάρη και μόνο στο λογιστικό εύρημα της αφαίρεσης του ενδοκυβερνητικού χρέους, καθώς το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα ανέλθει σε 273,56 δισεκ. ευρώ ή ποσοστό 105,1% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση διαπιστώνει στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού μια “επιδείνωση του κλίματος στις χρηματαγορές και κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που συνετέλεσαν στη στροφή των επενδυτών προς ασφαλέστερες τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων και τη μείωση των αποδόσεων”, κάτι που προεξοφλεί δυσμενέστερους όρους δανεισμού. Στο μεταξύ, τα επιτόκια των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλότατα επίπεδα και είναι ενδεικτικό πως παρά τη μείωση του επιτοκίου των ομολόγων τριετούς διάρκειας την περασμένη εβδομάδα, αυτά βρέθηκαν στο τρίτο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, ενώ τα spreads των 10ετών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού παραμένουν στα επίπεδα των 150 μονάδων βάσης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις τράπεζες να κερδοσκοπήσουν και στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και ειδικά στην Ελλάδα να αναδειχθούν ως οι «μεγάλοι κερδισμένοι της κρίσης». Επίσης, άλλος ένας λόγος για τον οποίο προκύπτει με βάση τον προϋπολογισμό πως κερδισμένοι στην Ελλάδα είναι οι τράπεζες αλλά και εν γένει οι μεγάλες επιχειρήσεις, είναι και τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2008 οι φόροι τους οποίους εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο από τα νομικά πρόσωπα αυξήθηκαν μόλις κατά… 1%! Και ασφαλώς το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο (και για πολλές περιπτώσεις προκύπτει μείωση) αφού ταυτόχρονα οι φόροι από τις μικρότερες επιχειρήσεις ήταν κατά πολύ αυξημένοι, δεδομένου ότι από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τους ασκήθηκε ένας ωμός εκβιασμός του τύπου “ενταχθείτε στην περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 2000 – 2006 διαφορετικά θα ελεγχθείτε”.

Ενώ λοιπόν οι μεγάλες επιχειρήσεις και ανάμεσά τους οι τράπεζες έτυχαν εφέτος μιας φορολογικής ασυλίας, για το 2009 προβλέπεται να αυξηθούν συνολικά τα φορολογικά έσοδα κατά… 13,2%!

Άλλη μια ιδιότυπη φορολογική ασυλία η οποία προκύπτει από τον προϋπολογισμό είναι η οι φορολογικοί έλεγχοι. Στον κωδικό του προϋπολογισμού “άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών” και “έμμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών” οι οποίοι έχουν να κάνουν με τους ελέγχους και τις φορολογικές ρυθμίσεις, εγγράφονται ποσά ύψους 3,46 δισεκ. ευρώ και 785 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όπως γνωρίζουν όμως οι επαΐοντες τόσο περί τα φορολογικά όσο και περί τα του χρηματιστηρίου και της τραπεζικής αγοράς, τυχόν φορολογικός έλεγχος στις τράπεζες και γενικότερα στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ανώνυμες Εταιρείες θα απέδιδε πολλαπλάσια ποσά φόρων. Και βέβαια, μεγάλο κέρδος θα αποκομίσουν οι τράπεζες και από την ρύθμιση για τα 28 δισεκ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει μεσοπρόθεσμα για τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων τους…

11 replies »

 1. Οχι μόνο μεροληψία υπέρ των τραπεζών, αλλά και οι τράπεζες (με τη σειρά τους) ασκούν μεροληψία υπέρ των δικών τους χαϊδεμένων πελατών, εντελώς ανεξάρτητα αν αυτοί οι πελάτες είναι φερέγγυοι ή όχι. Εταιρείες που είναι στο χείλος του γκρεμού αυτή τη στιγμή, εξακολουθούν προνομιακά να παίρνουν δάνεια, ενώ άλλες εταιρείες (όχι του «κλαμπ») παρουσιάζουν πραγματική κερδοφορία και τους αρνούνται οι τράπεζες π.χ. την αύξηση των «πλαφόν επισφάλειας», απαραίτητων για να μπορέσουν να αντέξουν την αύξηση της παραγωγικότητάς τους.

  Π.χ. Η μικρή εταιρεία ενός φίλου μου κατόρθωσε σε λίγους μήνες να διπλασιάζει τις δουλειές της (εγκαταστάσεις γραμμών διαδικτύου για λογαριασμο μεγάλων πελατών) και αναγκάστηκε να προσλάβει καινούργιους υπαλλήλους, τους οποίους ανέκαθεν (μάλιστα) αυτός ο φίλος ήθελε να τους κάνει ΚΑΙ συνεταίρους (αλλά το Σύστημα ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ). Εγκρίθηξε λοιπόν -πανηγυρικά- η φερεγγυότητα κι η κερδοφορία της εταιρείας αυτής από τους εξπέρ της Ασφαλιστικής που την έλεγξαν, συνιστώντας διπλασιασμό του «Πλαφόν Επισφάλειας», αλλά οι τράπεζες το αρνήθηκαν, ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ την Οικονομική Κρίση.

  Ο μοναδικός ωφελημένος από την τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα ΕΙΝΑΙ οι Τράπεζες, που μας δουλεύουν ψιλό γαζί και παρουσίασαν υπερκέρδη ακόμη και ΜΕΣΑ στην περίοδο της κρίσης.

 2. Υ.Γ. Σημείωση για μη-γνωρίζοντες. Το πλαφόν αυτό που ανέφερα είναι το ύψος των συναλλαγών που επιτρέπεται να κάνει ο πελάτης της τράπεζας με τους δικούς του πελάτες, οι οποίο βάσει συμφωνίας πληρώνουν την ίδια την τράπεζα και ο δικαιούχος μετά τραβάει χρήματα ΑΠΟ την τράπεζα. Αυτο είναι το σύστημα της «Επισφάλειας», κάτι σαν «νόμιμες προχρονολημένες επιταγές».
  Πάνω στο ίδιο θέμα τώραζ…
  Κάτι άλλο ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, Ζάλμοξη. Οι τράπεζες πρόσφατα ζήτησαν από όλους τους πελάτες αυτού του συστήματος για Επισφάλεια, να υπογράψουν ΑΜΕΣΑ χαρτιά που αυξάνουν τους τόκους που τους χρεώνουν, από το 10% ετησίως που ήταν προηγουμένως, στο… 13%. Δηλαδή ΤΡΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ αύξηση, που ΟΥΤΕ ΚΑΝ ακούστηκε στα ΜΜΕ. Τελείως υποκριτικά μίλησε η κυβέρνηση για άρνηση του «1%» και οι τράπεζες ΔΗΘΕΝ υποχώρησαν. Μα… στο συγκεκριμμένο σύστημα που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της πραγματικής οικονομίας, οι τόκοι ανέβηκαν 3% και ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ.

 3. (σόρυ για λάθη πληκτρολόγησης, είμαι εκτός έδρας και γράφω από το πισί φιλικού μου προσώπου, με άβολο πληκτρολόγιο)

 4. omadeon,
  με αφορμή την κρίση, οι επιτήδειοι βρήκαν ιμάμη να θάψουν καμπόσους. Άλλοι για να υποχρεώσουν τους υπαλλήλους τους να υπογράψουν πως θα πάρουν τον Δεκέμβριο 13ιμισθό χωρίς να πάρουν σεντ. Άλλοι για απολύσεις. Και πάει λέγοντας…
  Το ίδιο κάνουν και οι τράπεζες. Ακόμη και στα εχέγγυα που ζητούν για πρόληψη τυχόν επισφαλειών, έχουν συστήσει ένα άτυπο καρτέλ («καρτέλ όρων», για να μη νομίζει κανείς πως υπάρχουν μόνο καρτέλ τιμών…) που αν εκεί στο υτπουργείο Ανάπτυξης δεν κοιμόνταν ολόρθοι, θα είχαν στείλει εισαγγελέα και αν λειτουργούσε και η δικαιοσύνη θα είοχαν πάει μέσα πολλοί αλήτες τραπεζίτες.

 5. ….και το ΠΑΣΟΚ (επαναλαμβανομαι αλλα ειμαι μοναχη και το κεφι μου θακανω) προηγειται 4 μοναδες. ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΩ. Μας ξινησαν οι τωρινοι αλητες? θα ΞΑΝΑψηφισουμε τους χτεσινους αλητες….
  θελω βιζα θελω βιζα θελω βιζα θελω βιζα θελω βιζα θελω βιζα θελω παπα να με διαβασει και τραπεζιτη να με θαψει…

 6. Και δε βλέπω στον ορίζοντα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμού… Πού να συνεργαστούν αυτοί; Οι Συνασπισμικοί σχολάνε στις 3 το μεσημέρι και οι Πασόκοι δουλεύουν μετά τις 7 το απόγευμα! Πού να συναντηθούν;

 7. εγω η δυστυχη, τρεις φορες πρεπει να διαβάσω τα γραφόμενα σου. Πτου, και δεν προλαβαίνω να σπουδάσω οιικονομικά τώρα… Ει, και μην σπεύσεις να μου πεις ότι ειναι κομον σενς αυτά,γιατί….

 8. Τι συμβαίνει με τη βιταμίνη Cal-C-Vita της Bayer που περιέχει δισκία των 1000mg Ascorbic Acid++ και διατίθεται σε τιμή μικρότερη των 2 ευρώ; Γιατί εξαφανίστηκε χωρίς καμμία εξήγηση από τα ράφια των φαρμακείων;

 9. Ριτς,

  ακριβώς επειδή δεν είναι κόμον σενς, οργιάζουν τα επιτήδεια τρωκτικά. Παίζονται δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων και δεν μιλάει κανένας!

 10. @ exofthalmi,

  κεφάκια έχουμε, έ; Επειδή σας δώσαμε 16 πόντους ‘κει πέρα να μην κλαίτε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s