ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Ήρθε» ο «αφροαμερικανός» σταρ του 2008 Barack Obama, «έφυγε» ο «αράπης» του 1968 Larry James

Την ημέρα των γενεθλίων του, στα 61 χρόνια του, νικήθηκε από τον καρκίνο στο Smithville του New Jersey ο George Lawrence («Larry») James, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 6 Νοεμβρίου 1947.

Ο Larry James υπήρξε ένας μεγάλος αθλητής του στίβου. Διετέλεσε παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 400 μέτρα, ενώ υπήρξε δύο φορές ολυμπιονίκης.

Στα Ολυμπιακά trials του 1968, είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα με χρόνο 44.1. Το παράδοξο είναι πως έκανε το ρεκόρ τερματίζοντας… δεύτερος καθώς στον πρώτο, στον Lee Evans, δεν αναγνωρίστηκε το 44.0 από την IAAF, καθώς θεωρήθηκε πως τα παπούτσια που φορούσε… δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές της παγκόσμιας ομοσπονδίας (φορούσε αντικανονικού τύπου καρφιά).

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ciudad de México, το 1968, κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα των 400 μέτρων, πίσω από τον Evans και ένα χρυσό με την ομάδα σκυταλοδρομίας των ΗΠΑ στα 4 Χ 100 (με τη σειρά έτρεξαν οι Vincent Matthews, Ron Freeman, Larry James και Lee Evans) κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 02.56.16, το οποίο παρέμεινε ακατάρριπτο για 24 χρόνια.

Η τριάδα των Ron Freeman, Larry James και Lee Evans έμεινε στην ιστορία καθώς και οι τρεις τους εμφανίστηκαν στην απονομή των μεταλλίων με μαύρους μπερέδες, το σήμα των Μαύρων Πανθήρων, καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο τις φυλετικές διακρίσεις στη χώρα τους.

Υπηρέτησε τον αθλητισμό από διάφορα πόστα έως το 2003 ενώ το όνομά του πήρε το στάδιο του Κολλεγίου Richard Stockton του New Jersey.

Και μερικά λόγια για τους Μαύρους Πάνθηρες:

Οι Μαύροι Πάνθηρες ή Black Panther Party (Black Panther Party for Self-Defense « Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων για την Αυτοπροστασία» όπως ήταν επισήμως η ονομασία τους) ιδρύθηκαν στις 15 Οκτωβρίου 1966 στο Oakland της California από τους Hewey P. Neewton και Bobby Seale ως ομάδα ακτιβιστών η οποία σκοπό είχε την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και την προστασία των μαύρων κοινοτήτων. Αυτό περιελάμβανε σε ημερήσια διάταξη ένοπλες περιπολίες στους δρόμους των γκέτο των αμερικανικών μεγαλουπόλεων ώστε να προλαμβάνονται οι αυθαιρεσίες και η αστυνομική βία των μπάτσων.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, επέλεξαν ένα αυστηρό ντύσιμο το οποίο περιελάμβανε μαύρο μπερέ, χαμηλές μαύρες μπότες, και μπλε πουκάμισο.

Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε δολοφονηθεί ο μαύρος ειρηνιστής ηγέτης Martin Luther King, καθώς είχε γίνει επικίνδυνος, δεδομένου πως είχε αναθεωρήσει την αρχική άποψη για έναν ειρηνικό δρόμο ανυπακοής θεωρώντας τον ως αδιέξοδο και καλούσε πλέον τον κόσμο σε όξυνση της αντιπαραθέσεων απέναντι στο ρατσιστικό καπιταλισμό. Έτσι, αναδείχθηκε η ηγετική μορφή στο μαύρο κίνημα του Μalcolm X, ο οποίος εξέφραζε τα πιο ριζοσπαστική όψη στο δρόμο για τν προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των μαύρων τα οποία βρήκαν έκφραση μέσα από το κόμμα των Μαύρων Πανθήρων.

Τον Μάιο 1967 ο Bobby Seale με μία ένοπλη ομάδα Μαύρων Πανθήρων εισέβαλε στην αίθουσα της νομοθετικής συνέλευσης της Καλιφόρνια, όπου εσυζητείτο ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση της οπλοκατοχής στην πολιτεία. Τον επόμενο μήνα διεξήχθη στη Νέα Υόρκη η πρώτη (4ήμερη) συνδιάσκεψη των Μαύρων Πανθήρων όπου επικράτησαν οι ριζοσπάστες και τις ίδιες ημέρες ξέσπασε επταήμερη εξέγερση στο Marion εξαιτίας των δολοφονικών επιθέσεων των μπάτσων. Οι τελευταίοι, μαζί με την εθνοφρουρά δολοφόνησαν 47 άτομα και τραυμάτισαν περίπου 7000. Τον Σεπτέμβριο σε μια προβοκάτσια της αστυνομίας συλλαμβάνεται για την εκτέλεση ενός μπάτσου. Τότε, χιλιάδες νέοι, λευκοί και μαύροι υποστηρικτές των Μαύρων Πανθήρων κατέβηκαν στους δρόμους με το σύνθημα “free Huey”, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης . Χάρη στο κίνημα «free Huey» κατέρρευσε η στημένη κατηγορία για φόνο πρώτου βαθμού και διατάχθηκε ξανά η εκδίκαση της υπόθεσης.

Ταυτόχρονα, οι Μαύροι Πάνθηρες άσκησαν και κοινωνικό έργο, όπως π.χ. με υπηρεσίες σε μαύρους και φτωχούς για δωρεάν πρωινό για τα παιδιά κ.λπ.

Στη συνέχεια, στήθηκε και νέα προβοκάτσια σε βάρος του Newton, πάλι για φόνο και έτσι αυτοεξορίστηκε στην Κούβα για να αποφύγει τη στημένη δίκη. Την ηγεσία ανέλαβε τότε η Elaine Brown και το κόμμα κατάφερε το ακατόρθωτο: να βγάλει τον Lionel Wilson πρώτο μαύρο δήμαρχο του Oakland. Ο Wilson ως δήμαρχος άφησε εποχή, καθώς προχώρησε σε προγράμματα υπέρ των φτωχών (300 κατοικίες για τους φτωχούς, κατασκευή νέου κέντρου της πόλης με δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων κ.λπ.). Ωστόσο, η διείσδυση πρακτόρων του FBI, η χρηματοδότηση εικονικών ομάδων μαύρων οι οποίες ελέγχονταν από το αστυνομικό παρακράτος, η στρατολόγηση πλήθους χαφιέδων σε συνδυασμό και με τις πολλαπλές δολοφονίες ηγετικών μορφών του κινήματος ήταν οι λόγοι για τους οποίους σιγά σιγά οι Μαύροι πάνθηρες άρχισαν να παρακμάζουν.

Αυτά για τους Μαύρους Πάνθηρες και τον Larry James, έναν μεγάλο αθλητή και φίλο των Μαύρων Πανθήρων, ο οποίος έγινε γνωστός σε μια εποχή κατά την οποία ο «αφροαμερικανός» ονομαζόταν ακόμη «νέγρος», ο «έγχρωμος» λεγόταν «αράπης» και οι Αφρικανοί αποκαλούνταν «αραπάδες» και ο οποίος έφυγε 48 ώρες μετά την θριαμβευτική νίκη του Barack Obama…

larry-james1


Στην φωτό, ο Larry James, πρώτος από αριστερά χειροκροτεί τον Lee Evans υπό το βλέμμα του Ron Freeman.

6 replies »

 1. Σπουδαία και κατατοπιστική η ανάρτηση σου, φίλτατε! Μια διόρθωση, όμως, ο Μάλκολμ Χ δολοφονήθηκε το 1965, ήτοι τρία χρόνια πριν το Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Σημειωτέον ότι ο Μάλκολμ Χ ήταν ριζικά αντίθετος με τις περισσότερες οργανώσεις των αφροαμερικανών στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων τους, ήτοι υποστήριζε μια επιθετική πολιτική, η οποία επηρεαζόταν από την απλουστευτική και ρατσιστική διδασκαλία του Ελιγιά Μουχάμμαντ. Αργότερα, όταν συνειδητοποίησε, ότι κάποιες πρακτικές του «Έθνους του Ισλάμ», στο οποίο ανήκε, ήταν αντίθετες με τις αρχές του, τότε αποχώρησε από εκεί και ξεκίνησε ένα εξίσου μαχητικό αλλά χωρίς τις υπερβολές του «Έθνους του Ισλάμ» αγώνα, συνεργαζόμενος και με ακτιβιστές λευκούς. Μόνο που ο ο πρόωρος θάνατός του Μάλκολμ Χ έβαλε τέλος σε αυτά τα όνειρα. Και εικάζεται ότι έβαλε το χέρι του και το «Έθνος του Ισλάμ» στη δολοφονία του (αρκετά κατατοπιστική σε αυτά είναι η αυτοβιογραφια του Μάλκολμ Χ, με τη βοήθεια του Άλεξ Χάλει).

 2. Η φωτο ειναι ολα τα λεφτα: αθλητες που φοροντας ενα μπερε δηλωνουν την αντιθεση τους με τη νοοτροπια μια χωρας εκατομυριων.
  Οι Μαυροι Πανθηρες οπως εδειξε εκ των υστερων η ιστορια αντιμετωπησαν εσωτερικα προβληματα-τροχοπεδη σε ενα δυσκολο εργο σε πετρινα χρονια.
  Κατι μου θυμιζει αυτο το σεναριο….κατι μου θυμιζει…..

 3. @ περιούσιος,
  σ’ευχαριστώ για την διόρθωση, τους είχα βάλει «χιαστί» τις χρονιές.

  Μια άλλη ιστορία που σχετίζεται με τον Malcolm X και το Nation of Islam είναι και αυτή του Μuhammad Ali (aka Cassius Clay). ο οποίος και λάσπη έφαγε και πολεμήθηκε και… και… και… από το κατεστημένο της εποχής.
  Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τον λόγο για τον οποίο ο Cassius Clay μετονομάσθηκε σε Μuhammad Ali. Το βέβαιαο είναι πως αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή το βράδυ 6 Μαρτίου 1964, ενώ το ίδιο πρωί είχε συναντηθεί για 2η φορά με τον Malcolm X…

 4. @ exofthalmi,

  Και εμένα, ακριβώς το ίδιο μου θύμισε! Τέτοιες μέρες…
  Για τη φωτό, συμφωνώ. Σπανίως ανεβάζω φωτογραφίες σε τέτοια θέματα, αυτή όμως ήταν πολύ καλή.

 5. Ευτυχώς που μας το υπενθύμισες, γιατί έχουμε παρασυρθεί από την τρέλα των ημερών και χάνουμε πολλά. Οπως κι εκεινη την υπέροχη νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια Μάμα Αφρικα ( Μιριαμ Μακέμπα) που στα 76 της πεθανε, λίγο μετά την προσπάθειά της να στηρίξει τον κυνηγημένο συγγραφεα Ρομπερτο Σαβιάνο, που πανω του θελει να βγαλει τ αχτι της η Καμόρα.

 6. Και πάνω στο «μπιζάρισμα», ως τελευταία στη σειρά της συναυλίας! Πραγματικά τραγικό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s