ΓΑΛΛΙΑ

10 ημέρες αποτοξίνωσης από κάθε οθόνη! Πρωτοβουλία 250 γάλλων μαθητών για αποχή από tv, υπολογιστές, video, playstation…

Να και μια πρόκληση η οποία καλό θα ήταν να έβρισκε μιμητές και στη χώρα μας: Από την ερχόμενη Τρίτη, 250 μαθητές ενός σχολείου των προαστίων του Strasbourg στην ανατολική Γαλλία, θα απέχουν για 10 ημέρες από οποιαδήποτε οθόνη: τηλεόρασης, ηλεκτρονικού υπολογιστή, ηλεκτρονικού παιγνιδιού, κ.λπ. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια αυτού του είδους που επιχειρείται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Ο διευθυντής του σχολείου
Xavier Rémy δήλωσε ότι «Θα είναι ο αγώνας ενός ολόκληρου σχολείου εναντία σε έναν εχθρό που έχει πολύ ισχυρά θέλγητρα»… μια πρόκληση, 10 ημέρες για να δούμε διαφορετικά…».
Η όλη προσπάθεια διοργανώνεται με την υποστήριξη πολλών γονέων και ομάδων πρωτοβουλίας πολιτών που έχουν αναλάβει να προτείνουν στα παιδιά εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης.
Για να προετοιμαστούν να «βλέπουν διαφορετικά» και να γίνουν λιγότερο παθητικά όταν βρίσκονται μπροστά στην τηλεόραση, οι μαθητές ηλικίας από 6 ως 11 ετών διδάχτηκαν επί αρκετούς μήνες την αποκρυπτογράφηση των εικόνων. Έμαθαν να εξετάζουν προσεκτικά τα διαφημιστικά
spots αλλά ακόμη και πως δημιουργούνται τα βίντεο. Τη Δευτέρα, καθένα από τα παιδιά θα παραλάβει από ένα ημερολόγιο και θα δεσμευτεί επίσημα να πράξει οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή και να μετράει έντιμα τους βαθμούς του κατά τη διάρκεια των 10 ημερών της αποχής.

Οι βαθμοί που θα κερδίζει κάθε μαθητής στον αγώνα αυτόν κατά του «εχθρού» -το ανώτερο πέντε σχολικές ημέρες ή επτά ημερολογιακές- θα υπολογιστούν αρχικά σε επίπεδο τάξης και στη συνέχεια σε επίπεδο σχολείου.

«Το μέγιστο για όλο το σχολείο είναι 14.732 βαθμοί. Θα κρίνουμε ότι κερδίσαμε τον αγώνα αν πάρουμε περίπου 70%», είπε ο διευθυντής.

Η πρωτοβουλία για τον αγώνα αυτόν οφείλεται στη διαπίστωση ότι τα παιδιά περνούν 1.200 ώρες ετησίως μπροστά στις οθόνες, και ότι ένα παιδί ηλικίας 11 ετών έχει δει κατά μέσον όρο 8.000 φόνους στην τηλεόραση, εξήγησε ο Serge Hygen , υπεύθυνος στο Eco-Conseil, ειδικό ινστιτούτο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μύηση στην ιδιότητα του πολίτη.

Έρευνες που είχαν γίνει στο Québec του Καναδά και στις ΗΠΑ για δραστηριότητες αυτού του είδους έδειξαν πολύ αισθητή μείωση της προφορικής και σωματικής βίας, όπως και βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και της υγείας αυτών που συμμετείχαν.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί το ερχόμενο έτος σε δύο άλλα σχολεία του Στρασβούργου.

Άραγε, πόσο διάστημα μπορεί να αντέξει κάποιος που είναι εξαρτημένος ακόμη και από την οθόνη του κινητού του;

3 replies »

  1. Ας δίναν την ευκαιρεία σε αυτά τα παιδιά να ταξιδέψουν εκεί που δεν φτάνει το ρεύμα για 10 μέρες και θα κέρδιζαν ακόμη περισσότερα.

  2. Βιολόγε,
    σαφώς και θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να έδιναν την ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να ταξιδέψουν εκεί που δεν φτάνει το ρεύμα, όμως ακόμη και αυτές οι 10 ημέρες μακριά από το «χαζοκούτι» της τηλε-βλάκωσης, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να κατανοήσουν κάποτε αυτά αυτά τα παιδιά και ότι
    υπάρχουν αυτά τα μέρη και τον λόγο για τον οποίο υπάρχουν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s