O Νάρκισσος, μυθικός γιος του Κηφισού και της νύμφης Λειριώπης, ήταν ονομαστός για την ομορφιά του. Από αυτόν ονομάστηκε «νάρκισσος» το γνωστό λευκό άνθος με το κίτρινο στεφάνι. Και από την ελληνική λέξη «νάρκισσος», προήλθε η λατινική «narcissus» και από εκεί στην αγγλική, για να καταλήξει ως Nargis, σε καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της μεγαλύτερης ινδής ηθοποιού όλων των εποχών (και όπως πληροφορήθηκε πρόσφατα η ανθρωπότητα, το όνομα αυτό δόθηκε και στον κυκλώνα που άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Βιρμανούς στις 2 και 3 Μαΐου 2008).
Η Fatima Α. Rashid όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Nargis, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1929 στην Κόλκατα (τότε ονομαζόταν ακόμη Καλκούτα) από μουσουλμάνα μητέρα, την τραγουδίστρια Jaddanbai και πατέρα ινδουιστή Μahyal (βραχμάνοι της περιοχής Gandhara στο σημερινό Πακιστάν οι οποίοι εγκατέλειψαν το παραδοσιακό ιερατικό τους επάγγελμα για να υπηρετήσουν ως κυβερνητικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί, συνήθως ανώτατοι αξιωματικοί) τον Uttamchand Mohanchand (Mohanbabu).
Η καριέρα της Nargis ξεκίνησε όταν ήταν 6 ετών και από τα 20 της χρόνια κιόλας, είχε πάρει πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Σπούδασε στο Rishi Valley School, ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα σχολεία της Ινδίας, γνωστό για τις φιλελεύθερες πρακτικές και για τη υιοθέτηση αρχών του φιλόσοφου J. Krishnamurti (όπως π.χ. τη διδασκαλία στη φύση) και απέκτησε master στο Κοινωνικό Έργο. Ο αδελφός της Anwar Hussain έκανε επίσης καριέρα στην κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας.
Υπήρξε ο μεγάλος έρωτας του ηθοποιού Raj Kapoor με τον οποίο συμπρωταγωνίστησαν σε πολλές ταινίες. Όμως, καθώς ο τελευταίος δεν αποφάσιζε να ζητήσει διαζύγιο από τη σύζυγό του, παντρεύτηκε τελικώς τον Sunil Dutt (επίσης Mohyal) ο οποίος είχε υποδυθεί τον γιο της στο Bharat Ma («Mother India» ή όπως έγινε γνωστό στην Ελλάδα, «Γη ποτισμένη με ιδρώτα»). Η σχέση τους άρχισε πολύ περίεργα: Καθώς γυριζόταν η ταινία, η Nargis παγιδεύτηκε σε μια πυρκαγιά που έπιασε στα σκηνικά και ο Dutt o οποίος υποδυόταν τον ατίθασο γιο της Birju, όρμησε στη φωτιά και την έσωσε, για να της κάνει πρόταση γάμου και να παντρευτούν στις 11 Μαρτίου 1958 (και ενώ ο γάμος είχε μείνει κρυφός για αρκετές ημέρες) αποκτώντας δύο κόρες, την Priya (έγινε πολιτικός) και Namrata (η οποία παντρεύτηκε τον ηθοποιό Kumar Gaurav, γιο του ηθοποιού Rajendra Kumar που είχε παίξει μαζί με τους Sunil Dutt και Nargis στο «Bharat Ma») και ένα γιο, τον ηθοποιό Sunjay Dutt.
Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1935 και η καριέρα της διήρκεσε μεταξύ των ετών 1942 και 1967.
Ο μεγαλύτερος ρόλος της ήλθε με το υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας “Bharat Ma” («Mother India») του Mehboob Khan (1957) ενώ οι πλέον δημοφιλείς ταινίες της ήταν οι Barsaat (1949) Andaz (1949) Awaara (1951) Deedar (1951) Shree 420 (1955) Chori Chori (1956).
Το Barsaat («Βροχή») ήταν η ταινία με την οποία ο Raj Κapoor έκανε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία ως παραγωγός, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής και κλασική έμεινε από την ταινία αυτή, η σκηνή όπου ο πλούσιος Pran (Kapoor) κρατά τη σορό της φτωχής επαρχιώτισσας Reshma (Nargis) η οποία αν και ετοιμοθάνατη τον πλησιάζει ακούγοντας τον να παίζει βιολί. Η σκηνή αυτή θα γίνει και το σήμα της εταιρίας του παραγωγών κινηματογράφου.
Στην ταινία Andaz («Στυλ») του Mehboob Khan, η οποία θεωρείται η «μήτρα» των ταινιών με θέμα τα ερωτικά τρίγωνα στην Ινδία, η Nargis υποδύεται την Nina, έναν «ανοιχτό» χαρακτήρα γυναίκας, κάτι που παρεξηγείται από τον Dilip (Dilip Kumar) ενώ την τριάδα συμπληρώνει ο Rajan (Raj Kapooor) o οποίος είναι ο μνηστήρας της Nina που επιστρέφει από το Λονδίνο και για τον οποίο ουδέποτε η Nina έχει μιλήσει στον Dilip, καθώς τον αντιμετωπίζει ως φίλο. Η διπλή αυτή «αποκάλυψη» μετά τον θάνατο του πατέρα της Nina, του επιχειρηματία Murad, θα είναι σοκ για όλους.
Η ταινία αυτή θεωρείται πολύ σημαντική από τους ιστορικούς του ινδικού σινεμά και για τον λόγο πως είναι η μοναδική στην οποία παίζουν μαζί δύο πολύ μεγάλα ονόματα, όπως ο Dilip Kumar και ο Raj Kapooor.
Το «Awara» (1951) ήταν η ταινία όπου ο γαλανομάτης Kapoor γίνεται ίνδαλμα του γυναικόκοσμου και εκτός Ινδίας, μέχρι και στην ΕΣΣΔ. Στην ταινία παίζει ακόμη και ο πατέρας του Raj, ο Prithviraj Kapoor, ενώ ο Shashi Kapoor έπαιξε τον ρόλο του ήρωα της ταινίας σε μικρή ηλικία. Η ταινία πραγματεύεται την επίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος στους ανθρώπινους χαρακτήρες, ενώ έμεινε «ιστορική» και για την εμφάνιση της Nargis με μαγιό, κάτι πρωτοφανές για τα τότε ήθη του ινδικού κινηματογράφου.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ταινία «Shri 420» όπου ο Raj Kapoor σε ένα ρόλο που θυμίζει τον Charlie Chaplin (o αδέξιος και αμήχανος χωριάτης) βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κλασικές γυναικείες φιγούρες (και με τα πολύ χαρακτηριστικά ονόματα) την αγνή κοπέλα Vidya (Nargis) και το διεφθαρμένο θηλυκό Maya (Nadira).
Tο «Mother India» του 1957 του Mehboob Khan ξεκινά με την γραία Radha (Nargis) να εγκαινιάζει το κανάλι του χωριού της και να θυμάται το παρελθόν της, σε ένα παράλληλο συμβολισμό της βρετανικής αποικίας των Ινδιών και της ανεξάρτητης Ινδίας.
Στην ταινία, ο γάμος της Radha με τον Shamu (Raaj Kumar) πληρώθηκε από την πεθερά της Radha η οποία προσέφυγε για δανεισμό σε έναν τοκογλύφο, τον Sukhilala (Κanhaiyalalal). Μία σειρά άτυχων γεγονότων φέρνει την πεθερά της Radha σε αδυναμία να αποπληρώσει το δάνειο και οι γέροντες του χωριού παίρνουν το μέρος του τοκογλύφου και εξαναγκάζουν τους Radha και Shamu να καταβάλουν τα ¾ της παραγωγής τους. Δουλεύοντας σκληρά για να έχει παραγωγή ικανή να πληρώσει τους τόκους, ο Shamu χάνει το χέρι του και καθώς θεωρείται άχρηστος από τους συγχωριανούς του, φεύγει από το χωριό και δεν επιστρέφει. Σύντομα πεθαίνει και η πεθερά της Radha, η οποία αρνείται την πρόταση γάμου που της κάνει ο τοκογλύφος που έτσι αποδεικνύεται όλο και πιο αδίστακτος. Σε μια καταιγίδα που καταστρέφει το χωριό, χάνει τον μικρότερο γιο της. Χρόνια μετά, οι 2 άλλοι γιοι της Birju(Sulin Dutt) και Ramu (Rajendra Kumar) έχουν μεγαλώσει. Ο Birju, κάποια μέρα επιτίθεται στον τοκογλύφο και την κόρη του, αλλά εξορίζεται και καταντά ληστής. Την ημέρα του γάμου της κόρης του Sukhilala επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση, σκοτώνει τον τοκογλύφο και απαγάγει την κόρη του. Η Radha έχει υποσχεθεί στην μικρή ότι δεν θα πάθει κανένα κακό και σκοτώνει τον Birju ο οποίος πεθαίνει στα χέρια της.
Η ταινία τελειώνει με τα εγκαίνια του καναλιού από την Radha καθώς τα νερά του ποταμού ποτίζουν τους αγρούς. Το φιλμ αυτό θεωρείται (πέραν του συμβολισμού για την ιστορία της Ινδίας) ως κινηματογραφική απόδοση τιμής στην Ινδή γυναίκα και στα προβλήματά της και έχασε το όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας για μία ψήφο (το κέρδισε ο Fellini με το «Νύχτες της Caberia».
Τελευταία ταινία της ήταν το Raat Aur Din το 1967 με το οποίο κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού.
Στις 8 Ιανουαρίου 2001 η Nargis και ο Amitabh Bachchan (ο ζωντανός θρύλος του ινδικού κινηματογράφου) τιμήθηκαν από το περιοδικό Stardust ως οι καλύτεροι ηθοποιοί όλων των εποχών στην Ινδία.
Το 1980 εξελέγη βουλευτής και σε μια ομιλία της υποστήριξε ότι ο ινδικός κινηματογράφος θα πρέπει να περνά στον υπόλοιπο κόσμο το μήνυμα για μια Ινδία που αλλάζει και που εκσυγχρονίζεται.
Πέθανε στις 3 Μαΐου 1981 από καρκίνο στο πάγκρεας, λίγο καιρό πριν κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με το «Rocky» ο γιος της Sunjay.
Κατηγορίες:BOLLYWOOD, ΙΝΔΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Πολύ καλή παρουσίαση.
Dionysos, με χαροποιεί που σου άρεσε, αν έχεις διαπιστώσει ενδεχομένως και από προηγούμενα κείμενα, έχω μια κάποιαι ιδιαίτερη αδυναμία στο Bollywood και σκέφτομαι να συνεχίσω και με άλλες παρουσιάσεις από τον ινδικό κινηματογράφο.
Ax, πόσα δάκρυα έχω ρίξει για τη πανέμορφη Ναργκίς, «γη ποτισμένη με υδρώτα» και πολλά άλλα.
Θα το διαβάσω το ποστ τη Δευτέρα, γιατί τώρα νύσταξα και σ/κ πάω πατρίδα
ange-ta, καληνύχτα και καλο ταξίδι στην πατρίδα (αν και δεν ξέρω που είναι… ).
πολύ ωραία αναφορά και παρεπιπτόντως και αυτη για τον Βέγγο.
Καταπληκτική!
Οχι μόνο δεν είναι δολοφόνος , αλλά άγγελος εκδικητής, που «ξαπόλυσε το μοιραίο κεραυνό του τρομερού γοργού σπαθιού του»
παρα πολύ ωραία και τα δυο πόστ!
πατρίδα μου είναι το πιο ωραίο νησί του κόσμου όλου, η Κεφαλονιά!
Κεφαλονιά! Έπρεπε να το υποψιαστώ!
Λέω κάποια στιγμή να γράψω κείμενο για τους «άγγελους – εκδικητές» του ινδικού, του αμερικανικού και του ελληνικού κινηματογράφου, με τους εκπροσώπους του 1ου και του 3ου πάντως να είναι πολύ πιο ανθρώπινοι χαρακτήρες από τους «άγγελους εκδικητές’ του Hollywood…
Ithela na anartiso kapoio sxolio gia tin anartisi sou auti alla den ixera ti na protogrpaso. Vlepeis eimai kai ego fan to Bollywood. Psaxno meres na vro to email sou alla den… Thelo na so po oti mou edoses aformi gia tin nea mou anartisi me thema apo bollywood. Den tin anavazo akoma giati ithela na se enimeroso prota dioti tha anferho kai sto siko sou post (an den exeis antirisi) xrisimopoiontas liga stoixeia tou. Kalo vrady.
@ giousurum,
Καλησπέρα!
Είναι ευχάριστη έκπληξη να βρίσκεις φαν του Bollywood, καθώς στην Ελλάδα αυτοί που γνωρίζω να ασχολούνται είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Περιμένω με ενδιαφέρον την ανάρτησή σου με όποια στοιχεία θέλεις. Ως τώρα έχω 4 σχετικές αναρτήσεις (όλες μετά τις 24 Μαρτίου) για 1. «Το παρεξηγημένο Bollywood» 2. «Madhuri Dixit», 3. «Madhubala»και μ4. «Nargis».
se pia diefnisi tha vro avtes tis tainies
sti athina?
@ vasil spiro
Τις περισσότερες από αυτές τις ταινίες μπορείς να τις βρεις στο Amazon και είναι remastered, με ήχο ντόλμπυ και με αγγλικούς υπότιτλους.
Αν δεν θέλεις να τους αγοράσεις μέσω internet, μπορείς να δοκιμάσεις (από εκεί έχω αγοράσει κι εγώ κάμποσες ινδικές ταινίες) στην περιοχή πίσω από Δημαρχείο, προς Σωκράτους που είναι τα καταστήματα των Ινδών και των Πακιστανών. Εκεί θα βρεις χιλιάδες dvd με ινδικές ταινίες.
PAIDIA GEIA SAS
PARAKALO AN KAPOIOS KSEREI POU MPORO NA VRO THN TAINIA ΓΗ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ ME THN NARGIS SAS PARAKALO NA MOU PEI
THNXX
@ antonis,
Αναξαγόρα 14Α, Ομόνοια (κατάστημα Sky Videos) Μενάνδρου 16 (Friend’s Video) Μενάνδρου 16 και σε άλλα ινδικά και πακιστανικά βίντεο κλαμπς, αλλά με αγγλικούς υπότιτλους.
Με ελληνικούς υπότιτλους, μπορείς να ψάξεις στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ είχε πρις μερικά χρόνια προσφορά το dvd της ταινίας, ίσως να υπάρχει κανένα ακόιμη. Αν και για να το είχε προσφορά, σημαίνει πως πιθανότατα κάποια εταιρία θα το είχε κυκλοφορήσει με ελληνικούς υπότιτλους…
η τελευταια της ταινια δεν ηταν το «Raat Aur Din» αλλα η ελληνικη «τοσα ονειρα στο δρομο», το 1968 !!!
@ nicos,
πράγματι, αν και η Nargis στη συγκεκριμένη ταινία του Κωνσταντίνου κάνει -αν θυμάμαι καλά- μόνο μια εμφάνιση, τυπικά αυτή ηταν η τελευταία της. Μαζί με Κατράκη, Αυλωνίτη, Κουνελάκη, Βασιλειάδου, Φέρμα…