Uncategorized

Η ερωτική εκδίκηση της Κίρκης

Circe_Invidiosa_-_John_William_Waterhouse

John William Waterhouse: «Circe Invidiosa». Λάδι σε καμβά, 85×179εκ. (1892) Art Gallery of South Australia – Αδελαΐδα, Αυστραλία. Actual Size (W x H): 85cm x 179cm [ 33.49″ x 70.53″ ]

«Circe Invidiosa» («Η Ζηλόφθων Κίρκη») είναι η ονομασία του εικονιζόμενου πίνακα που δημιούργησε το 1892 ο ‘Αγγλος Προραφαηλίτης ζωγράφος John William Waterhouse (6 Απριλίου 1849, Ρώμη– 10 Φεβρουαρίου 1917, Λονδίνο), έναν χρόνο μετά τον πίνακά του “Η Κίρκη προσφέρει το Κύπελλο στον Οδυσσέα”) χρησιμοποιώντας για 2η φορά την ίδια μυθολογική ηρωίδα.
Στον δεύτερο κατά σειρά πίνακα, απεικονίζεται η Κίρκη να δηλητηριάζει με μαγικά φίλτρα τα νερά στα οποία λουζόταν η πανέμορφη Σκύλλα προκειμένου να μεταμορφωθεί σε κακάσχημο τέρας. Ο λόγος γι αυτήν την αποτρόπαια πράξη δεν ήταν άλλος από την ερωτική αντιζηλία: Κίρκη και Σκύλλα ήταν και οι δύο ερωτευμένες με τον ίδιον όμορφο νέο, τον Γλαύκο, ο οποίος όμως είχε ανοιχτά διακηρύξει τον έρωτά του για την Σκύλλα.
Η Σκύλλα έκτοτε θα παρέμενε ένα θαλάσσιο τέρας, κρυμμένη μέχρι τη μέση της μέσα στο βάραθρο μιας σπηλιάς, έχοντας 12 παραμορφωμένα πόδια που υψώνονταν στον αέρα και έξι μακρείς λαιμούς. Τα έξι κεφάλια της ήταν φριχτά, με τρία σαγόνια το καθένα ώστε το κάθε στόμα της είχε τρεις σειρές δόντια, που έσταζαν δηλητήριο. Από τη σπηλιά πρόβαλλαν τα κεφάλια της, που βουτούσαν ολόγυρα στο βράχο και μέσα στο νερό: Άρπαζαν τα μεγάλα κήτη της θάλασσας, δελφίνια, σκυλόψαρα, φώκιες και τα καταβρόχθιζαν με μανία. Έτρωγαν όμως και ανθρώπους, αν κάποιο καράβι τολμούσε να διασχίσει το στενό που έλεγχε.
Η όλη σύνθεση αποπνέει μια αύρα του Κακού την οποία ενισχύουν τα ψυχρά σκούρα πράσινα και μπλε χρώματα.
Σύμφωνα με την μυθολογία, η Κίρκη ζούσε στο νησί Αιαία στο οποίο ήταν βασίλισσα και μεταμόρφωνε τους εχθρούς της ή όσους την προσέβαλαν σε ζώα με τη χρήση μαγικών φίλτρων, καθώς γνώριζε πολλά για τα βότανα και τη φαρμακευτική τους επίδραση. Σε διάφορους μύθους, η Κίρκη φέρεται να μεταμόρφωσε τον Πίκο σε δρυοκολάπτη επειδή αρνήθηκε τον έρωτά της όπως έπραξε δηλαδή και με την Σκύλλα την οποία μεταμόρφωσε σε τέρας όταν ο Γλαύκος, τον οποίο αγαπούσε η Κίρκη, διακήρυξε, όπως προαναφέρθηκε, τον έρωτά του για τη Σκύλλα.
Αλλά και όταν σύμφωνα με την Οδύσσεια έφθασαν εκεί ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του κατά την περιπλάνησή τους, τους πρώτους από αυτούς που την επισκέφθηκαν τους προσκάλεσε σε γεύμα με φαγητά στα οποία είχε ρίξει κάποιο μαγικό φίλτρο. Μετά το φαγητό, τους άγγιξε με το μαγικό της ραβδί και τους μεταμόρφωσε σε χοίρους. Μόνο ο Ευρύλοχος που την υποψιάσθηκε από την αρχή, γλίτωσε και ειδοποίησε τον Οδυσσέα και τους άλλους που είχαν μείνει στα πλοία τους. Ο Οδυσσέας ξεκίνησε να σώσει τα θύματα της Κίρκης. Στο δρόμο τον πρόλαβε ο Ερμής και του είπε να προμηθευθεί το βοτάνι μώλυ για να μην έχει την ίδια τύχη. Αφού τα μαγικά της Κίρκης απέτυχαν, η μάγισσα εξεπλάγη τόσο ώστε να ερωτευθεί τον Οδυσσέα και να συμφωνήσει να ξαναδώσει στους συντρόφους του την ανθρώπινη μορφή. Στη συνέχεια ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του παρέμειναν στο νησί της επί ένα έτος και μετά τους έδωσε οδηγίες πώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, περιγράφοντάς τους δύο διαφορετικές πορείες.

 

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s