Uncategorized

Στην Μπλε Εκκλησία της Μπρατισλάβα

Αγία Ελισάβετ ("Μπλε Ναός").  Μπρατισλάβα.

Αγία Ελισάβετ («Μπλε Ναός»).
Μπρατισλάβα.

Οφείλω να ομολογήσω πως αν και ζω σε μια χριστιανική χώρα, σε μια χριστιανική ήπειρο, πρώτα έτυχε να δω από κοντά το «Μπλε Τζαμί» στην Κωνσταντινούπολη και την «Μπλε Συναγωγή» στην Βομβάη και μετά, κάμποσα χρόνια αργότερα, την «Μπλε Εκκλησία», τον περίφημο ναό της Αγίας Ελισάβετ στην Μπρατισλάβα.
Ήταν μεσημέρι Τρίτης 11 Αυγούστου 2015, όταν άφηνα πίσω μου το ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβα κατευθυνόμενος Ανατολικά και Νότια, προς τις όχθες του Δούναβι, με προορισμό την όπερα της πόλης. Η διαδρομή είχε ενδιαφέρον και εναλλαγές, καθώς πέρασα τα ανατολικά όρια της παλιάς πόλης και μπήκα στην σύγχρονη, η οποία έχει ασφαλώς άλλους ρυθμούς και πάντως πολύ πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες της καθημερινότητας των κατοίκων.
Ενδιάμεσος σταθμός μου αυτό το αρκετά ζεστό μεσημέρι ήταν η Kostol svätej Alžbety όπως ονομάζεται στα σλοβάκικα ο υπεραιωνόβιος (αφού χτίστηκε την διετία 1907/1908) ναός της Αγίας Ελισάβετ ή αλλιώς όπως λέγεται Modrý kostolík («Μπλε Ναός»). Παρά το ύψος του που αγγίζει τα 37 μέτρα, το ασυνήθιστο μπλε χρώμα του και το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος του (πρόκειται για αντιπροσωπευτικό δείγμα της ουγγρικής Art Nouveau) θα ήταν εύκολο να τον προσπεράσω αν δεν κοίταζα με προσοχή στο δεξί μου χέρι και δεν είχα προσδιορίσει βεβαίως εκ των προτέρων στον χάρτη την ακριβή τοποθεσία του αφού και οι τουριστικοί οδηγοί συνήθως προειδοποιούν ότι δεν φαίνεται εύκολα από τον κυρίως δρόμο .
Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Ελισάβετ της Ουγγαρίας η οποία γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1207 εδώ στην Μπρατισλάβα, όταν ακόμη υπαγόταν η πόλη στο βασίλειο της Ουγγαρίας και πέθανε μόλις στα 24 της, στις 17 Νοεμβρίου 1231, στο Μάρμπουργκ, στην σημερινή Γερμανία, όπου βρίσκεται και ο κυριότερος ναός της. Ανακηρύχθηκε αγία πολύ σύντομα, μόλις 3,5 χρόνια από τον θάνατό της, στις 27 Μαΐου 1235 στην Περούτζια, από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΧ, κατόπιν αρκετών μαρτυριών για θαύματα ιάσεων στον τάφο της, στον ναό του νοσοκομείου που έχτισε μετά την χηρεία της σε ηλικία 20 ετών όταν πέθανε ο σύζυγός της Λουδοβίκος ο Λαδγράβος της Θουριγγίας.
Μαζί με εμένα είχαν φτάσει στην εκκλησία μία ομάδα μαθητών σε διακοπές, ένα γκρουπ Ιαπώνων  τουριστών και μια παρέα αρχιτεκτόνων που είχαν βγάλει τα μπλοκ και  τα μολύβια τους και σχεδίαζαν τον ναό. Οι συνάδελφοί τους που τον έχτισαν είχαν πάντως πολύ μεγάλη και δημιουργική φαντασία, καθώς ανέμιξαν, με επιτυχές όπως αποδείχθηκε αποτέλεσμα, στοιχεία art nouveau, οριενταλικά και Ρωμανικά,σε έντονα μπλε χρώματα.
Ο ναός αυτός είναι που προτιμούν οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης για να παντρευτούν και όπως έμαθα σχηματίζονται ατέλειωτοι κατάλογοι καθημερινά για προγραμματισμένους γάμους.
Το εσωτερικό του ναού είναι εξίσου ενδιαφέρον, σε λευκά και μπλε χρώματα και με μια εικόνα της Αγίας Ελισάβετ να δίνει ελεημοσύνη στους φτωχούς.

Κείμενο – φωτογραφία: Zalmoxis

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s