ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Νταβατζιλίκι 28 δισεκατομμύρια ευρώ θα πάρουν οι τραπεζίτες από τους ‘Ελληνες… «αν χρειαστεί»! Ο κρατικοδίαιτος φιλελευθερισμός τώρα δικαιώνεται!

«Δωράκι»… 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 12% του ελληνικού ΑΕΠ θα κάνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στους τραπεζίτες για να τους στηρίξουν «αν παραστεί ανάγκη», αφού έτσι αποφάσισαν ο Αλογοσκούφης, ο Προβόπουλος και εν γένει οι «don» της φιλελεύθερης κυβερνητικής «familia» με τις ευλογίες του πανευρωπαϊκού βαθέως τραπεζικού κράτους . Το ποσό αυτό θα αυξήσει το ήδη αστρονομικό δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο θα φτάσει καλώς εχόντων των πραγμάτων κοντά στα 260 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2008, επιβαρύνοντας τις επόμενες γενιές.

Η familia λοιπόν αποφάισε να στηρίξει τα «ευαγή» τραπεζικά ιδρύματα με ποσό που θα φτάνει έως και τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ, για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Προφανώς, η κυβέρνηση φρονεί πως οι τραπεζίτες δεν έχουν αρκετό ρευστό από τα εκτοξευθέντα στα ύψη επιτόκια δανεισμού που πληρώνουν οι Έλληνες, καθώς οι μισθοί, τα μπόνους και τα επιδόματα των Προβόπουλου, Αράπογλου, των παρατρεχάμενών τους και σία, τα εξανέμισαν.

Ο Αλογοσκούφης λοιπόν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τράπεζες θα μπορούν (προφανώς για την εμπέδωση της… «οικονομικολογιστικής διαφάνειας») να αποτιμούν τα χρεόγραφά τους με την «εύλογη αξία» και όχι την «τρέχουσα», με μεταφορά από το εμπορικό στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.  

Και αν αυτό το τρυκ απλώς κοροϊδεύει τους μετόχους, τα επόμενα μέτρα που ανακοίνωσαν Αλογοσκούφης και Προβόπουλος είναι το λιγότερο εξοργιστικά «νταβατζιλίδικα», καθώς περιλαμβάνουν τις εξής ρυθμίσεις:

1. Παροχή με μορφή εγγύησης του Δημοσίου στις τράπεζες για την αντιμετώπιση αναγκών ρευστότητας για ποσά έως 15 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης νέων μεσομακροπρόθεσμων (3 – 5 ετών) ομολογιακών τίτλων για να χρηματοδοτηθούν υφιστάμενα δάνεια.
2. Έκδοση ειδικών ομολόγων διάρκειας 3 έως 5 ετών του ελληνικού Δημοσίου και διάθεση στις τράπεζες, ύψους έως 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για άμεση ενίσχυση της ρευστότητας.
3. Ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης τραπεζών. Θα διατεθεί ποσό έως 5 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που το επιθυμούν και χρειάζονται εποπτικά κεφάλαια.  Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αγοράς προνομιούχων μετοχών με δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα εξαγοράς μετά τα 5 έτη, και προνομιακή απόδοση 10%. Με την απόκτηση των προνομιούχων μετοχών, το ελληνικό Δημόσιο θα αποκτά τα  δικαιώματα ψήφου που του αναλογούν και θα τοποθετεί μέλος στο διοικητικό συμβούλιο των τραπεζών αυτών. Δηλαδή, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν τώρα 8 δισεκατομμύρια για να εισπράττει εργομισθίες από Δ.Σ., συμβούλια και μπόνους ο εκάστοτε εκλεκτός του υπουργού Οικονομίας που θα διορίζεται στα Δ.Σ.

Συγχαρητήρια για ακόμη μία φορά στον Έλληνα ψηφοφόρο για τις επιλογές του!

33 replies »

 1. Για το καλό μου για το καλό μου
  ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου
  πήρε ανάποδες στροφές για το καλό μου
  και είμαι στο θάλαμο εννιά για το καλό μου
  στην ηρεμία για να βρω τον εαυτό μου

 2. Για το καλό μου για το καλό μου
  έχει μουδιάσει το κορμί και το μυαλό μου
  ενέσεις χάπια ηλεκτροσόκ για το καλό μου
  σήμερα πήρανε νεκρό τον διπλανό μου
  ενώ παλεύω για να βρω τον εαυτό μου
  κι έχω κρυμμένο το σουγιά για το καλό μου

 3. Αν υπήρχαν, λέω αν υπήρχαν σήμερα στο κόσμο μια ή δύο προσωπικότητες, θα έπρεπε να κλείσουν τα χρηματιστηρια.
  Μετά να βάλουν τις τράπεζες σε σημείο μηδεν.
  Απαιτησεις και δάνεια μηδενίζονται. Ποιος έχει να φοβηθεί απο μηδενισμό των καταθέσεων; Αυτο να ελεγθεί περίπτωση με περίπτωση. Ομοίως ποιος έχει να φοβηθεί απο απαιτησεις της τράπεζας; Και αυτο να ελεγθει περίπτωση με περίπτωση.
  Πήρες καγιέν κύριος; πλήρωσε!
  Εχεις δάνεια για ενα σπίτι ή για να πληρώσεις τους εργάτες της επιχείρησης: τα αναστέλουμε προς το παρόν και βλέπουμε.

  Υστερα να ελέγξουμε τα θέματα υγείας, παιδείας και ταμείων.
  Και βέβαια, έχει έρθει ο καιρός να αγαπήσουμε τον πλανήτη μας!
  Οτι επιβαρύνει το περιβάλον το απαγορεύουμε.

  Ονειρα θερινής νύχτας, αλλά και αναγκαιότητες πριν πέσει η μεγάλη νύχτα.

 4. @ monahikoslikos

  μ΄αυτά και μ΄αυτά που συμβαίνουν, η κατάληξη θα είναι ή στον «θάλαμο εννιά» ή στο «κελλί το δεκατρία»!

 5. @ Biologos,

  θα κρατήσω τον αισιόδοξο στίχο:

  «…είδα ένα κόσμο να γκρεμίζεται μπροστά μου…»

 6. @ angeta

  «θέματα… υγείας; …παιδείας; …ταμείων; »
  Ποιοί θα τα κοιτάξουν;
  τα αρρωστημένα μυαλά (υγεία)
  οι απαίδευτοι (παιδεία)
  και τα αρπακτικά (ταμεία)
  της ελληνικής πολιτικής σκηνής;

 7. Τώρα βέβαια, χωρίζουν η Madonna και ο Guy Ritchie κι εμείς «three little birds are sitting», αλλά τέλος πάντων…

 8. Σιγά μη χωρίσουν, θα στείλει μια επιστολή στήριξης του Γκάι η Μπεζεντάκου και η Μαντόνα θα το δεχθεί ξανά στο μαντρί της.

 9. – ‘»Μαρίκα ντύσου, στολίσου, θα σε πάρω εσένα και την Ντορούλα μας να πάμε απόψε οικογενειακώς στο ΟΑΚΑ να δούμε μια εξαίρετη καλλιτέχνιδα, την Μαντόνα»!

 10. Τόσα ακίνητα έχουν οι τράπεζες από κατασχέσεις, γιατί δεν τα εκποιούν;
  Και του σκοτωμού να τα δώσουν, ε, κάτι θα πιάσουν. Ισως και περισσότερα από τα 28 δισ.

 11. Rodia,

  Α!΄Όλα κι όλα! Έχουν και άλλες υποχρεώσεις οι τράπεζες: Ο Αράπογλου για παράδειγμα, έκλεισε αυτήν και την προηγούμενη εβδομάδα ολόκληρο αεροπλάνο με διάφορους παρατρεχάμενους για τσάμπα διακοπές σε Ουάσιγκτων και Νέα Υόρκη με πρίοσχημα την… Ετήσια Σϋνοδο του ΔΝΤ (την οποία ον λόγω εσμός δεν την είδε ούτε με κυάλια)!

 12. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ?
  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ Ο ΠΑΤΟΣ?
  ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΕ ΤΟ ΧΕΙΛΑΚΙ ΜΑΣ.

 13. ATHENA,

  Αν έχει τέλος ο παραλογισμός; Τί τέλος να έχει;

  Άκουγα στον Αντένα πριν λίγο, έναν εκπρόσωπο του συστήματος (ευρωβουλευτής γαρ της ΝΔ) τον Γιάννη Μαρίνο να λέει πως κάθε χρόνο προστίθενται στον πλανήτη 76 εκατομμύρια στόματα, την ώρα που ήδη 700 εκατομμύρια άνθρωποι σκάβουν στο χώμα με τα χέρια τους για να βρουν κάτι να φάνε.
  Την ίδια ώρα όμως, το κόμμα του τάζει λεφτά στους τραπεζίτες και η Ε.Ε. όπου εκπροσωπεί την ΝΔ, καταδικάζει με την πολιτική της τους αγρότες του 3ου κόσμου σε πείνα.
  Αν δεν αυτό δεν είναι παραλογισμός, τί είναι;

  Y.Γ.: Και στην Wall Street, έ ρε γλέντια!
  Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 733,08 μονάδες, ή 7,87%, για να κλείσει στις 8.577,91 μονάδες.
  Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έπεσε κατά 90,23 μονάδες, ή σε ποσοστό 9,04% και έκλεισε στις 906,98 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq απώλεσε 150,68 μονάδες, ή 8,47% και έκλεισε στις 1.628,33!

  Πάνε οι χθεσινές χαρούλες και τα χαμόγελα!

 14. Αυτό δεν το πολυκατάλαβα και αποφευγω τις ερωτήσεις για να μην συγχλιστω που λεει και η Σκουπίτσα. Αλλά οι δικές μας τράπεζες δεν εχουν δηλωσει υπερκέρδη ή κανω λάθος ; Εκτός αν προκειμένου να καλυφθεί Σιτι Μπανκ και καποιες αλλες που επενδυσαν στη Λιμαν, αποκτούν ρευστότητα και οι άλλες…δεν ξερω, βαρετά ολα αυτά

 15. Ριτς,

  αυτό ακριβώς εννοώ με τον όρο «κρατικοδίαιτος φιλελευθερισμός». Όταν πρόκειται για εποχή παχέων αγελάδων και με κέρδη (και τί κέρδη: υπερκέρδη…) όλα καλά, όλα ωραία: «οι μέτοχοι»… «η μετοχική δημοκρατία»… «η πλήρης ανεξαρτησία του πιστωτικού συστήματος»…, τα κίνητρα, το τουπέ και το ύφος χιλίων καρδιναλίων του εκάστοτε διοικητή της Εθνικής που όταν τον καλούν στη βουλή θα πάει «άμα και όποτε του καπνίσει» και θα πει «ό,τι γουστάρει αυτός» και άμα θα πάει στο Ελ. Βενιζέλος, με φωτογραφική πρόβλεψη του κανονισμού του αεροδρομίου θα περάσει από την αίθουσα VIP σαν να ήταν υπουργός δηλαδή, τα εξωφρενικά μπόνους, οι μισθοί του ενός και των 2 εκατομμυρίων μηνιαίως στους μεγαλοτραπεζίτες, όλα αυτά…

  Και όταν πρόκειται για εποχή ισχνών αγελάδων, τίοτε να πληρώσει ο φορολογούμενος.
  Αν τα βάλεις κάτω και τα μετρήσεις, καμιά 10αριά μεγαλοστελέχη τραπεζών ‘κονομάνε καμιά 100στή εκατομμύρια τον χρόνο. Να κόψουν αυτοί πρώτα κάτι και μετά να το παίξουν νταβατζήδες για να βουτήξουν «την είσπραξη» του Έλληνα φορολογούμενου.

  Και άμα δεν μπορούν να σώσουν το μαγαζί τους, να βάλουν λουκέτο. Δεν θα πάθει τίποτε ο Έλληνας αν κλείσουν 2 – 3 τράπεζες και μείνουν 2 – 3 τραπεζίτες άνεργοι. Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς αυτούς.

 16. πάντως σημερα ακουσα ότι στην Ιρλανδία τα μελη του κοινοβουλιου συμφωνησαν να μειωσουν κατα 10% τις αποδοχές τους. Βεβαιως, πρώτον η ιρλανδία υπεστη πατατράκ και δευτερον αυτό μπορει να ειναι λίγο λαϊκιστικό και να βρουν αλλο τρόπο να καλύψουν τη διαφορά. Αλλα εν παση περιπτωσει, πολλές φορές πρεπει να γίνονται πράγματα για τα ματια του κόσμου και μόνο

 17. Ριτς,

  εκεί η πρόεδρος Mary McAleese (αυτή έκανε την αρχή και δέχτηκε να μειωθεί ο μισθός της κατά 10% λόγω των δyσμενών επιπτώσεων από την οικονομική κρίση) δείχνει να τιμά (έστω και «για τα μάτια» ) το αξίωμά της. Όπως έκαναν και όσοι την μιμήθηκαν, από τον πρωθυπουργό Brian Cowen μέχρι τους κρατικούς αξιωματούχους. ‘Εστω και αν ακούγεται λαϊκίστικο, ας τους συγκρίνουμε με τους βαλκάνιους τους δικούς μας που είναι ικανοί εν μέσω της κρίσης να ψηφίσουν (με 300 ψήφους υπέρ και καμία κατά) για αύξηση των αποδοχών τους.

 18. Στο μεταξύ κι άλλα… «ευχάριστα νέα» για την προκοπή και το χαϊρι του καπιταλισμού έφτασαν σήμερα από την Ιαπωνία:

  Ο δείκτης Nikkei μόλις έκλεισε με υποχώρηση 1.089,02 μονάδων πέφτοντας στις 8.458,45 μονάδες και σημειώνοντας πτώση 11,41%, τη δεύτερη χειρότερη της ιστορίας του χρηματιστηρίου του Τόκιο.

  Είχαμε ως τώρα Μαύρη Δευτέρα, Μαύρη Τρίτη, Μαύρη Παρασκευή, Μαύρο Σεπτέμβρη, μαύρη νύχτα στα βουνά, μαύρη καλιακούδα, τώρα και «Μαύρη μαυρίλα»!

  Και για να θυμηθούμε τον Λουκιανό Κηλαϊδόνη:

  Αν ήτανε μαύρος ο Θεός που μας κυβερνούσε.
  η φυλή μας θα ‘ταν αλλιώς θα μεσουρανούσε!
  Θα ‘χε μαύρο Πάπα, μαύρους υπουργούς
  μαύρο κυβερνήτη, μαύρους ξεναγούς!

  Αν ήτανε μαύρος ο Θεός που μας κυβερνούσε
  η φυλή μας θα ‘ταν αλλιώς θα χοροπηδούσε
  Θα ‘χε μαύρους παίχτες, μαύρο διαιτητή
  άσπρους υπηρέτες, μαύρο πρεσβευτή!

  Αν ήτανε μαύρος ο Θεός που μας κυβερνούσε
  η φυλή μας θα ‘ταν αλλιώς θα σας κατουρούσε!

  Αν ήτανε μαύρος ο Θεός που μας κυβερνούσε
  η φυλή μας θα ‘ταν αλλιώς θα καλοπερνούσε
  Θα ‘χε μαύρους γλάρους, μαύρους βουλευτές
  μαύρους μπακαλιάρους, μαύρους δικαστές!

  Αν ήτανε μαύρος ο Θεός που μας κυβερνούσε
  η φυλή μας θα ‘ταν αλλιώς θα πρωτοπορούσε
  Θα ‘χε μαύρους κρίνους, μαύρους χριστιανούς
  μαύρους καπουτσίνους, μαύρους Γερμανούς!

  Αν ήτανε μαύρος ο Θεός που μας κυβερνούσε
  η φυλή μας θα ‘ταν αλλιώς και θα σας πηδούσε!

  Αν ήτανε μαύρος, αν ήτανε μαύρος
  Μαύρο το πρωί, μαύρες ασπιρίνες και μαύρο χαρτί
  μαύρη κιμωλία και μαύρο το πιόνι
  μαύρο το καρπούζι και μαύρο πεπόνι
  μαύρος ο πουρές και μαύρος λαπάς
  μαύρα και τα πάμπερς, μαύρος Κοσκωτάς
  μαύρος μπακαλιάρος, μαύρος υπουργός
  μαύρο-μαύρο-μαύρο Λουκιανός!

 19. Γυριστε το παπαδιλικι αναποδα να βρειτε 3 οχι 1 Εθνικους προυπολογισμους μεσα στα κατεχοντα τους. Ακουσες οσα βρηκαν σε ενα κλειστο δωματιο στο σπιτι του Χριστοδουλου? Ανοιξαν οι πυλες του παραδεισου….

 20. exofthalmi,

  …»παπαδιλίκι» κατά το «νταβατζιλίκι» ή μήπως «παπαδαριό» κατά το «κηφηναριό»;

 21. Αγαπητέ zalmoxis… πάλι θα συμφωνήσω με το σύγγραμα σου
  εγώ δεν μπορώ να καταλάβω… ωραία δίνει ο «νταβάς» τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ στης νόμιμες τοκογλυφικές εταιρείες (τράπεζες) άλλα δεν μπορεί να βρει 500 εκατομμύρια ευρώ για το ταμείο τον φτωχών….

 22. @ dinosma.

  αν οι φτωχοί έκαναν λόμπυ και έλεγαν στον Αλογοσκούφη σου μαζεύουμε όλοι οι άποροι, φτωχοί, νεόπτωχοι, παλαιόπτωχοι, κ.ο.κ. 40.000 ψήφους στην Α’ ΑΘηνών, όχι 500, αλλά 5.000 εκατομμύρια ευρώ θα εύρισκε από τον προϋπολογισμό. Ενώ η φάρα των τραπεζιτών, βαθύ «κράτος εν κράτει»!

 23. @ exofthalmi,

  για ξανασκέψου το…
  Μήπως θα ήθελες τη κουρτίνα 3; Ο Ζονκ παραμονεύει και είναι και πεινασμένος από την οικονομική κρίση…

 24. εννοω, για να μην παρεξηγηθώ, σκεφτομαι να γραψω κατι, τουτοπα, χαρηκε και με αυτή τη λογική το χαρακτήρισε εκπληξη…για σένα. Λιγο μπερδεμένο, έτσι ;

 25. Καλημερα σας.
  Βασικα οι τραπεζες δεν εχουν αναγκη τα λεφτα αυτα απλα ειναι μια κομπινα του κρατους οπως και πολλες αλλες να βγαλει κανα φραγκο.
  Και οντως αναγκη δεν εχουν και ουτε θα εχουν στο μελλον, διοτι με τα κερδη τους θεωρητικα ολα αυτα τα χρονια μπορουν να αντεξουν 100 χρονια κρισης.
  Το τι κανουν οι τραπεζες και γιατι τα αποθεματικα τους δεν ειναι οσα πρεπει δεν ενδιαφερει το κρατος, ξερουν οτι οι τσεπες καποιων ειναι γεματες, ειτε πολιτικων ειτε μεγαλοστελεχων κα.
  Τρελα κερδη που λογικα αν ολοι οι καταθετες ζητουσαν τα χρηματα τους επρεπε να τα εχουν, αλλα πρεπει να ξηλωθουν καποιοι και δε θα το κανουν.
  Το κρατος γνωριζει πολυ καλα τι παιζει γιατι ειναι μετοχος στο παιχνιδι αυτο.
  Αυτο εκμεταλευται και δανειζεται απο την ΕΚΤ τα χρηματα με ενα μικρο επιτοκιο και ας αναφερω καποια νουμερα του 2,5% που παιρνουν και ενα 9% που δινουν στις τραπεζες τεραστιο κερδος….τα νουμερα ειναι κοντινα και οι τραπεζες δεν μπορουν να αρνηθουν η μονη λυση να πεισουν τον λαο για καταθεσεις με 5%, 6% 7% το χρονο!!!! για ποσα ανω των 10.000ε
  και παλι οι τραπεζες ειναι μεσα κατι πρεπει να κανουν, απλα περιμενουμε να δουμε νεες κινησεις.
  φυσικα το κρατος μετραει και οχι η καθε ιδιωτικη τραπεζα, αν θελει με μια κινηση κοβει τα δανεια απο την εκτ προς τις τραπεζες.μειωνει την πιστωση και θετει αυτη τα επιτοκια.
  Νταβατζηδες υπηρχαν παντα το θεμα ειναι οτι απο τοτε που μπηκαμε στην ευρωπαικη ενωση υπογραψαμε ενα συμφωνο δανειο στο δανειο, οπως γινεται και με τον απλο λαο παιρνουν δανεια να ξεπληρωσουν παλια δανεια..
  Δε γινεται και δεν πρεπει και δε θα ανεχτουν η Ελλαδα η το καθε κρατος να πει στοπ ξεπληρωνουμε αυτα που εχουμε και δε παιρνουμε νεα δανεια,
  μπηκες στο νερο θα κολυμπησεις..

 26. @ Χρηστος

  270 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρέος το 2009 + 200 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες σήμερα + άλλα 53 δισεκατομμύρια δημόσιος δανεισμός το 2009 + όλο και κάποιες αδήλωτες μαύρες τρύπες που θα υπάρχουν + τα όποια εξοπλιστικά βάλει μπροστά η επόμενη κυβέρνηση… πάμε ολοταχώς στην επίτευξη του εθνικού μας στόχου, της νέας «Μεγάλης Ιδέας»:

  ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΩΜΕΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΚΡΑΤΟΣ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s