ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χειρόγραφα: οι «αντίκες» του (εγγύς) μέλλοντος…

Η «μπλογκοκατάσταση» που ξεκίνησε ο Allu Fun Marx είναι πρωτότυπη και με σημασία. Αν αναλογιστεί κάποιος πως βρισκόμαστε: σε μια εποχή κατά την οποία η νέα γενιά αρχίζει και αναπτύσσει… «ευμεγέθη αντίχειρα» (από τις καθημερινές αποστολές SMS, ΜMS και τις συνεχείς «αναπάντητες») κατά την οποία ακόμη και πρόχειρες σημειώσεις καταγράφονται στο palmtop, όταν και αυτή τη στιγμή είμαστε μπορστά σε έναν Η/Υ με πληκτρολόγιο, αλλά επίσης και η γενίκευση της φωνητικής πληκτρολόγησης είναι απλώς ζήτημα χρόνου, η δημοσίευση -και η συγκέντρωσή τους- χειρόγραφων κειμένων, αποκτά και… «συλλεκτική αξία»! Όπως πάμε, θα Φτάσουμε στο σημείο να ξέρουμε κάποιους χρόνια και να μη γνωρίζουμε καν τον γραφικό τους χαρακτήρα!

Ως «συλλέκτης» λοιπόν κι εγώ και ως «παρατηρητής» των αλλαγών, με ευχαρίστηση συμμετέχω και προτείνω στους συν-bloggers με τους οποίους ανταλλάσουμε γνώμες, απόψεις, σχόλια και πληροφόρηση, να συμμετάσχουν σε αυτή την «μπλογκοκατάσταση» όπως την χαρακτήρισε και ο AFM του οποίου την πρόσκληση μεταφέρω εδώ ως έχει:

<<Εντάξει, με το πληκτρολόγιο σε είδαμε…
Τα κουτσοκαταφέρνεις. Για να σε δούμε όμως και σε πιο κλασικά μέσα γραφής. Όχι, δεν ζητάμε να σκαλίσεις την πέτρα, να γράψεις στα τοιχώματα της σπηλιάς ή να πάρεις την πλάκα και το κοντύλι. Πάρε ένα στυλό, ένα μολύβι, ένα μαρκαδόρο, μια κηρομπογιά, ένα κραγιόν και γράψε κάτι. Κάτι που να σε αντιπροσωπεύει όμως. Γιατί όπως λέγανε και οι παλιοί scripta manent. Και πού το ξέρεις; Μπορεί κάποτε να εκδοθούμε σε λεύκωμα.
Γράψε λοιπόν, σκανάρισέ το και ανέβασέ το στο blog σου.
Και μετά “ειδοποία ρε μπούρδα Καραβάγγο” για να προσθέσουμε το αυτόγραφο στην συλλογή.
Ειδοποία, γράφοντας στο τέλος του ποστ σου το μαγικό ξόρκι: για το http://autographcollectors.blogspost.com

Λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά:
1. Γράψε
2.Σκάναρε (ή φωτογράφισε… )
3. Πόσταρε.
4. Ειδοποία! Απαραίτητα στο τέλος του ποστ γράψε: για το http://autographcollectors.blogspot.com
5. Προσκάλεσε άλλους 5 ή και περισσότερους blogger να συμμετέχουν.>>

Υ.Γ. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερη πρόσκληση… «καραβάγγο»! Ειδικά αν κάθεσαι στο γραφείο και «δε σου βγαίνει» με στυλό ή μολύβι, παρά μόνο αν έχεις τον υπολογιστή…

16 replies »

 1. Εξαιρετικό ιδιόγραφο -μια χαρά διαβάζονται τα γράμματα! 🙂
  (και εξαιρετικό επίσης το πολυτονικό, και στη μετάφραση -μπράβο!)

  Μ’ άρεσε αυτό το : όπως πάμε, θα φτάσουμε στο σημείο να ξέρουμε κάποιους χρόνια και να μη γνωρίζουμε καν τον γραφικό τους χαρακτήρα! -τρομακτικό, μου φάνηκε, αλλά ρεαλιστικό πια…

  Καλημέρα

 2. @ monahikoslikos,

  χειρόγραφο είναι αυτό που περιμένουμε να αναρτήσεις για να δούμε κι εμείς οι… «γραφολόγοι» αν οι Λύκοι να κρατούν στυλό και χαρτί που για κάποοιους ήταν κάτι σαν προέκτααη του χεριού τους!!

 3. @ Allu Fun Marx

  καλημέρα!

  Καμιά φορά, μέσα από αυτοματοποιημένους συνειρμούς βγαίνουν ιδέες οι οποίες φαίνονται απλές, η καταγραφή και ανάλυσή τους όμως εκ των υστέρων, δίνουν αυτό το… Θεωρητικό βάθος.

 4. @ νατασσάκι,

  «…τρομακτικό, μου φάνηκε, αλλά ρεαλιστικό πια…»

  Ρεαλιστικό δεν θα πει τίποτε! Πρώτη φορά εφέτος οι ηλεκτρονικές κάρτες που έλαβα για το Πάσχα ήταν περισσότερες από τις χάρτινες!
  Καλά, για τις ευχές δεν θα το συζητήσω… σε αναλογία 3, 4, μπορεί και 5 SMS για 1 τηλεφώνημα!

 5. Λοιπόν καλημέρα και εύγε για το ποστ. Καλό κι εκείν ο του Αλλουφάνιου αλλά… βαριόμουν να μπω μέσα στο «κόλπο», τώρα που πήρε το μυαλό μου στροφές, λέω να κάνω και κωλοτούμπες! 🙂

  Βάλτε έναν Ζάλμοξι στη μηχανή (της γραφής) σας, αν είναι λίγο σκουριασμένη (από τα πολλά ποντίκια που μας φάγανε τα πληκρολόγια, ψάχνει το πληκτρολόγιο να βρεί τη μάνα, κι η μάνα το πληκτρολόγιο)…
  (ως γνωστόν το ψευδώνυμο του Ζάλμοξη έχει Ιστορία μπόλικη αν βικιπαιδιστεί καταλλήλως).

  Εγώ λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω: Να πάνε στο διάολο τα χειρόγραφα, Ζήτω τα καημένα τα δέντρα που γίνονται πολτός χωρίς λόγο. Οποιος θέλει να γράφει χειρόγραφα να τα γράφει με DIGITIZER-pad.

  Δυστυχώς δεν αγόρασα ακόμη την οθόνη super TFT που έχω βάλει στο μάτι, όταν θα την πάρω τότε αντί να τυπώνω τα κείμενα σε χαρτί για να τα διαβάζω πιο εύκολα, θα… σκανάρω τα κείμενα για να διαβάζω πιο εύκολα τη… μεγέθυνσή τους σε αυτή την οθόνη! (χωρίς πλάκα, ΤΟΣΟ καλή είναι)

  Πιστεύω στη σύνθλιψη των παραδόσεων χειρογραφίας ώστε να καταλήξει ΥΨΗΛΗ τέχνη το χειρόγραφο για λίγους, που θα δώσουν και στην πρωτοβουλία του Αλλουφάνιου αξία, σαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συλλογή από αντίκες του Αμαρτωλού Παρελθόντος της βίαιης και ΑΡΡΩΣΤΗΣ (από τη Δικτατορία του ΔΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΥ και μόνο ΚΩΛΟχαρτου, ΠΡΙΝ την απελευθέρωση λόγω των ΠΟΛΥδιάστατων ΠΟΛΥμέσων του Enhanced Hypertext).

  Κι όποιος νομίζει ότι ΜΟΝΟ αστειύομαι, να του σκάσει λάστιχο αυτοκινήτου την ώρα που περνάει μπροστά από το Δαφνί, να βγούνε κατά σύμπτωση για βόλτα οι έγκλειστοι και με πλαστικά σφυράκια να τον χτυπάνε όλοι μαζί! 🙂

 6. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΖΑΛΜΟΞΗ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΕΣΥ ΤΟ ΕΙΔΑ ΚΙ ΕΓΩ.
  ΟΜΑΔ, ΩΣ ΔΥΣΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΗΚΩ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΕΙΡΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΔΕΧΤΗΚΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΑΠΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΘΟΜΟΥΝ ΚΙ ΕΠΑΙΖΑ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ.
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ, ΛΥΠΑΜΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ.
  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΙ ΣΟΥΛΤΑΝΟΙ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ… ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΩΝ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΛΕΠΤΥΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΓΩ ΘΑΥΜΑΖΩ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ…

 7. @ omadeon,

  το μελάνι πάνω στο χαρτί είναι για τους «ειδωλολάτρες» η «μετεμψύχωση» του δέντρου. Βέβαια, ως «εικονοκλάστης» βλέπεις ψυχή μονο στο δένδρο, αλλά ακόμη κι έτσι, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Π.χ. φαντάσου να έχεις την υπογραφή του Μάνου Κατράκη πάνω σε ένα πακέτο Καρέλια κασετίνα των 11 δραχμών… Έτσι, θα μπορούσες κάλλιστα να γράψεις ακόμη και σε ένα μεταχειρισμένο χαρτί ή να σκανάρεις κάποιο προηγούμενο χειρόγραφό σου.
  Σoυ εύχομαι σύντομα να αποκτήσεις το Digitizer pad!

 8. Μου φαίνεται ότι ο Μέρφυς (αυτός με τους νόμους) διάβαζε λίγο από Δημόκριτο…Ο Δημόκριτος από την άλλη την εννοούσε την τύχη ως κωλοφαρδία ή ως κάτι άλλο?Το χω απορία.

 9. Βιολόγε,

  ο Δημόκριτπς έλεγε: «Άνθρωποι τύχης είδωλον επλάσαντο πρόφασιν ιδίης αβουλίης».
  Δηλαδή, οι άνθρωποι έφτιαξαν με τη φαντασία τους μια εικόνα της Τύχης τέτοια που να αποτελει άλλοθι για τις δικές τους αδυναμίες…

 10. @ ΑΘΗΝΑ,

  Κανονική «σπαζοκεφαλιά» η αραβική καλλιγραφία: έχω το όνομά μου σε πίνακα, με μορφή… παγωνιού (!) κι ακόμη δεν έχω βγάλει άκρη με μια μέθοδο εκμάθησής της που μου είχαν κάνει δώρο πριν χρόνια…!

  Οι Ιάπωνες κάνουν διαγωνισμούς καλλιγραφίας. Επίσης, μου αρέσουν τα σύνεργα της κινεζικής καλλιγραφίας!

  Θεωρώ μεγάλη παράλειψη της Κάμα ΣΟύτρα να μην έχει περιλάβει την καλλιγραφία στις 64 τέχνες των Κάμα Σάστρα που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα, ενώ προβλέπει γνώσεις τατουάζ, χορό, σχέδιο, στόλισμα ειδώλων με ρύζι και άνθη, διακοσμητική, τραγούδι, κρυπτογραφική, πηλό, πολεμικές τέχνες, στερέωμα χρωματιστών γυαλιών στο πάτωμα, κ.λπ…

 11. Χαιρετώ, ελπιζω το ιδιογραφο σημείωμα να αφορούσε και εμενα γιατί κι εγω σουστειλα προσκληση, αλλά δεν σε είδα …χα, χα….

 12. Λες τα εγγόνια μου να έχουν κάτι χιλιοστά μεγαλύτερο αντίχειρα;
  :-)))
  Για τα εγγόνια μου ρε γμτ… και όοοοταν,,,,, πήρα μαρκαδόρο και τους έφτιαξα γλαράκια

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

 13. Γλαρένια, καλησπέρα!

  Αν δεν γενικευτεί σύντομα η φωνητική πληκτρολόγηση, τότε πάμε ολοταχώς, όχι για χιλιοστά, αλλά για εκατοστά μη σου πώ, μακρύτερο αντίχειρα…

  Όοοοταν τα εγγονια σου, πιθανότατα μαρκαδόροι, μολύβια και στυλό να τα αγοράζουμε στα… «πωλητήρια δώρων» των μουσείων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s