ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ

Η Λυσιστράτη του Picasso

Panlo Picasso Ο Όρκος των Γυναικών.

Pablo Picasso: Ο Όρκος των Γυναικών». Οξυγραφία για την έκδοση της «Λυσιστράτης». Παρίσι, 15 Ιανουαρίου 1934.

Ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιήθηκε έντονα την δεκαετία του 1930 στον χώρο των εκδόσεων προσλαμβάνοντας διάσημους ζωγράφους να εικονογραφήσουν κλασσικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας ήταν ο Αμερικανός George Macey. Το 1935, για παράδειγμα, προσέφερε στον Henri Matisse 5.000 δολάρια προκειμένου να φιλοτεχνήσει ζωγραφιές για την έκδοση του «Ulysse» του James Joyce.
Ήταν η εποχή κατά την οποία ο Salvador Dalí φιλοτεχνούσε γκραβούρες για την «Alice in Wonderland» και τον «Don Quixote».
Το 1934 ο Macey ανέθεσε στον 53χρονο τότε Pablo Picasso να εικονογραφήσει μια ειδική έκδοση της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη. Το αποτέλεσμα υπήρξε έξοχο.
Με τις 6 οξυγραφίες του, ο Picasso απέδωσε παραστατικότατα την «κωμωδία ηθών» που επείχε και ρόλο αντιπολεμικού λίβελλου, του Αριστοφάνη.
Ο πρώτος από τους πίνακες αυτός φέρει ημερομηνία 29.10.1933 και οι υπόλοιποι 5 τον Ιανουάριο 1934 ενώ τυπώθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Κινησιας

Pablo Picasso: «Ο Κινησίας και η Μυρρίνη». 17 Ιανουαρίου 1934.

Στην ουσία, περιγράφουν τις κυριότερες σκηνές του έργου ώστε να βοηθούν  τον αναγνώστη στην κατανόηση της πλοκής.
Καλλιτεχνικά, έχει ενδιαφέρον ότι τα χαρακτικά έργα έχουν ένα γραμμικό πλαίσιο, ευανάγνωστο ύφος και γωνιώδεις γραμμές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η σχεδόν γελοιογραφική δυσαναλογία μεταξύ των κοντόχοντρων σωμάτων και των μεγάλων κεφαλιών σε 2-3 από αυτές και οι πομπώδεις εκφράσεις.

 

 

 

λυσ 4 picasso_lysistrata1

λυς 5

λυσ 3

Σχολιάστε