Uncategorized

Το Teatro America

ImageΑπό τα πλέον ενδιαφέροντα κτίρια στο κέντρο του Quito, είναι ένας κινηματογράφος με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος. Πρόκειται για το Teatro America.
Βρέθηκα πριν λίγα χρόνια στην πρωτεύουσα του Εκουαντόρ και πρόσφατα, σκαλίζοντας τις φωτογραφίες από το ταξίδι μου εκεί, ξεχώρισα την συγκεκριμένη φωτογραφία. Έτσι, έψαξα να βρω στοιχεία για την ιστορία του κτιρίου.
Διαπίστωσα στην πορεία ότι και άλλοι (τουλάχιστον 2-3) επισκέπτες και τουρίστες από διαφορετικές χώρες, έψαξαν να βρουν και αυτοί στοιχεία για την ιστορία αυτού του κινηματογράφου, σε τουριστικούς οδηγούς, σε αρχεία για τα κτίρια της πόλης, σε ταξιδιωτικές εντυπώσεις επισκεπτών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τυχαία, έπεσα πάνω στο Immigration and Refugee Board (IRB) του Καναδά. Στο site του Reforld που υπόκειται στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) λοιπόν, βρήκα μια δημοσίευση που είχε κάνει το IRB την 1η Ιουλίου του 1999, με θέμα «Immigration and Refugee Board of Canada, Ecuador: Whether there was a cinema called América in Quito, and if so, whether it was a meeting place for gay men (1983-1984), Canada».
Ψάχνοντας με βάση αυτό το cite βρήκα ότι ο εν λόγω κινηματογράφος έπαιζε ταινίες πορνό στην δεκαετία του 1980 και ανάμεσα στους θαμώνες του υπήρχαν στάνταρ και gays οι οποίοι έδιναν εκεί ραντεβού.
Σήμερα ο κινηματογράφος αυτός είναι κλειστός, ενώ έχουν εξαπλωθεί στο Quito οι πολυκινηματογράφοι και οι αλυσίδες όπως είναι το Centro Comercial El Condado, τα Multicines El Recreo ή τα Multicines C.C.I. που εκτοπίζουν σιγά σιγά τα παραδοσιακά σινεμά και παίζουν Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και Hollywood, συνήθως με ισπανικούς υπότιτλους. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η Casa de la Cultura που κατά κανόνα δείχνει ταινίες πειραματικής τέχνης.

Κείμενο – φωτογραφία: Zalmoxis.

Σχολιάστε