ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Το πολίτευμα της χώρας: Τραπεζική Δικτατορία

«Άιντε, κορόιδο! Ξύπνα! Ώρα να ταΐσεις τις τράπεζες!» (από γκράφιτι σε αθηναϊκό δρόμο)

Έξι ειδήσεις που διάβασα μέσα στο τελευταίο τριήμερο, όχι μόνο μου υπενθύμισαν πως το πολίτευμα της χώρας είναι (από ετών) η «Τραπεζική Δικτατορία», αλλά επιπλέον καταδεικνύουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο πως οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι ένα ανεξέλεγκτο κράτος εν κράτει που κανείς και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τιθασεύσει καθώς επίσης και πως ένας ολόκληρος λαός έχει μεταβληθεί σε υπηκόους αυτού του τραπεζικού (παρα)κράτους. Ας πάρουμε αυτές τις ειδήσεις με (τυχαία) σειρά:

Είδηση 1η: «…Στο 45,3% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κυμαίνεται ο δανεισμός των νοικοκυριών από τις τράπεζες το 2007, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά εμφανίζεται δανεισμένο, στα κυριότερα συμπεράσματα σχετικής έρευνας της Τραπέζης της Ελλάδος… Ειδικότερα, δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα ερευνητική εργασία της Τραπέζης της Ελλάδος με τίτλο “Δανεισμός και χρηματοοικονομική πίεση στα νοικοκυριά: Αποτελέσματα από τη δειγματοληπτική έρευνα του 2007”, όπου παρατίθενται και αναλύονται τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με τον δανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών. Όλοι οι σχετικοί δείκτες επισημαίνουν ότι η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ως αποτέλεσμα του υψηλού αν και επιβραδυνόμενου ρυθμού δανεισμού, όπως αυτή μετράται με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανειακών υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες (κατά μέσο όρο 23,6% τη διετία 2006 – 2007, έναντι 30,5% την προηγούμενη διετία 2004 – 2005). Ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο δανεισμός των νοικοκυριών από τις τράπεζες αυξήθηκε στο 45,3% στο τέλος του 2007, περιλαμβανομένων και των δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί από 34,7% στο τέλος του 2005…».

(euro2day, 19.05.2008, 13:15)

Είδηση 2η: «Είναι δυνατόν να σας κατασχέσουν την περιουσία σας για χρέος ύψους 3.700 ευρώ; Κι όμως συμβαίνει… …πλειστηριασμού για οφειλές 3.700 ευρώ στην Citιbank. Το κατασχετήριο αφορά οικόπεδο 187 τ.μ. αξίας 150.000 ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο Χαϊδάρι… ».

(Ημερησία, 17-18/05.2008, σελ. 16).

Είδηση 3η: «…Ομήρους κρατούν τους πελάτες τους οι τράπεζες αυξάνοντας τις προμήθειες και τις χρεώσεις που επιβάλλουν σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών. Ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών περιορίζεται μόνο στη φάση προσέλκυσης των πελατών με την προσφορά δελεαστικών επιτοκίων, τα οποία και διαφημίζονται δεόντως. Όμως η συνέχεια δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή, καθώς οι τράπεζες, με διακριτικότητα, αυξάνουν το κόστος για μια σειρά από υπηρεσίες που προσφέρουν ή ακόμη και τις ποινές που επιβάλλουν εγκλωβίζοντας έτσι τους πελάτες τους….». (Ελευθεροτυπία, 19.05.2008).

Είδηση 4η: «…περισσότεροι από επτά στους δέκα πελάτες των τραπεζών που είχαν κάποιο παράπονο τελικά είχαν δίκιο…».

(Απογευματινή, 19.05.2008, σελ.23).

Είδηση 5η: «… Ο κ.Γκόρτσος επίσης ανακοίνωσε ότι η ΕΕΤ (Ένωση Ελληνικών Τραπεζών) προχωρεί στην χρηματοδότηση της λειτουργίας Έδρας Τραπεζικών Σπουδών στο Βελιγράδι, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου των εργαζομένων, προς όφελος του τραπεζικού συστήματος της Σερβίας και των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Είναι η δεύτερη Εδρα Τραπεζικών Σπουδών που χρηματοδοτεί (προηγήθηκε η Σόφια) ενώ θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση δύο εδρών τραπεζικών σπουδών στη Ρουμανία…».

(ΑΠΕ 18.05.2008, 14:55)

Είδηση 6η: «…Πρόστιμα ύψους 1.730.000 ευρώ επέβαλε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος σε πιστωτικά ιδρύματα για παραβάσεις που αφορούν τους κανόνες διαφάνειας των συναλλαγών, καθώς και των διαδικασιών για την πρόληψη της νομιμοποιήσης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Αναλυτικά, από το συνολικό πρόστιμο τα 695.000 ευρώ αφορούν κυρώσεις για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών στη βάση είτε συγκεκριμένων καταγγελιών, είτε ειδικών ελέγχων και ειδικότερα: 1) χρέωση με έξοδα, προμήθειες κλπ, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων (Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). 2) ελλιπή προσυμβατική ενημέρωση ή ασαφή διατύπωση συμβατικών όρων (Ελληνική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Τράπεζα EFG Εurοbank Ergasias, Τράπεζα Probank, Citibank, FBB Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα, Marfin Εγνατία Τράπεζα). 3) εκπρόθεσμη απάντηση σε συναλλασσόμενους και μη έγκαιρη ενημέρωση εγγυητών (Αγροτική Τράπεζα, ΑΛΦΑ Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα EFG Εurοbank Ergasias, Aspis Bank). Τα υπόλοιπα 805.000 ευρώ αφορούν στις διαδικασίες Πρόληψης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και ειδικότερα μη προώθηση ή καθυστέρηση υποβολής αναφορών στην Αρχή ή μη επαρκής προσαρμογή στις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα αυτό (Αγροτική Τράπεζα, ΑΛΦΑ Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα EFG Εurabank Ergasias, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Aspis Bank, BNP Paribas για συναλλαγές 2004-2006, HSCB). Τέλος πρόσθετη κύρωση ύψους 25.000 ευρώ επεβλήθη σε κάθε μια από τις τράπεζες Αγροτική Τράπεζα, ΑΛΦΑ Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και Aspis Bank για παραβάσεις σχετικά με τις προβλεπόμενες από την ΠΔ/ΤΕ 2577/2006 διαδικασίες και έλεγχο των εργασιών που έχουν ανατεθεί σε τρίτους, κατά κύριο λόγο σε εταιρίες είσπραξης οφειλών… Η ΤτΕ διευκρινίζει ότι από τις καταγγελίες που έχει δεχθεί το 80% περίπου δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της… Αναλυτικά ο πίνακας των κυρώσεων που δημοσιοποίησε σήμερα για πρώτη φορά η ΤτΕ έχει ως εξής: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. € 115.000 ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. € 85.000 ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. € 60.000 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. € 175.000 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ € 60.000 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. € 160.000 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΝ. ΠΕ. € 50.000 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ Α.Τ.Ε. € 140.000 ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. € 50.000 ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E. € 160.000 ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ € 25.000 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. € 25.000 ΤΡΑΠΕΖΑ PRΟΒΑΝΚ Α.Ε. € 50.000 ΑSPIS BANK Α.Τ.Ε. € 95.000 ΒΝP PARIBAS € 30.000 CITIBANK INTERNATIONAL PLC € 50.000 FBB ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. € 50.000 HSBC BANK PLC € 30.000 MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. € 90.000…».

(Ελεύθερος Τύπος, 16.05.2008 )

Μερικές παρατηρήσεις πάνω σε κάθε μία από αυτές τις ειδήσεις:

1η είδηση: Ένα νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ, δίνει από αυτά, κατά μέσο όρο τα 450 ευρώ στις τράπεζες! Και όμως, οι τράπεζες (και καλά αυτές, τη δουλειά τους κάνουν, αλλά το ίδιο λέει και η Τράπεζα της Ελλάδος! ) διακηρύσσουν πως οι Έλληνες δεν είναι υπερχρεωμένοι (δηλαδή από τα 1.000 ευρώ, ακόμη και τα 550 που τους μένουν είναι πολλά για νοίκι, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, ρεύμα! Ά! Και αν περισσέψουν και για φαγητό… ).

2η είδηση: καραμπινάτη «ληστεία» από τις τράπεζες και το παρακύκλωμα των «κορακιών των δημοπρασιών με τα οποία διαπλέκονται. Αλλά και «καραμπινάτη» παρανομία αφού ο νόμος προβλέπει την εντός 15ημέρου από την κοινοποίηση του πλειστηριασμού δυνατότητα του δανειολήπτη να ζητήσει ανακοπή του πλειστηριασμού, η οποία προφανώς δεν υπήρξε.

3η είδηση: Και μόνο το γεγονός πως η απαράδεκτη αυτή πρακτική ασκείται ταυτόχρονα από όλες τις τράπεζες, συνιστά δημιουργία καρτέλ που βάσει των κοινοτικών κανονισμών επισύρουν πρόστιμο το οποίο ακόμα να επιβληθεί…

4η είδηση: Και μόνο το ποσοστό αυτό («…περισσότεροι από 7 στους 10 πελάτες είχαν δίκιο…») δείχνει την ασυδοσία των τραπεζών για την οποία υπεύθυνη είναι πρωτίστως η κυβέρνηση.

5η είδηση: Δηλαδή, αφού βάλαμε στο χέρι 11 εκατομμύρια Έλληνες, ας διδάξουμε τα «καλά της απελευθερωμένης αγοράς και στους Σέρβους που ακόμη καλά καλά δεν έχουν μάθει τα παιχνίδια του καπιταλισμού , όσο είναι “ψάρια” ακόμη… ».

6η είδηση: «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» (ήτοι από ναρκωτικά, όπλα και εμπόριο λευκής σάρκας) κάτι που δεν λέει η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος και ας θαυμάσουμε πρόστιμα: 90 και 100 χιλιάρικα, λες και επρόκειτο για τίποτε βαποράκια μαριχουάνας»…

«Was ist ein Einbruch in eine Bank gegen die Gründung einer Bank

(Bertolt Brecht, «Die Dreigroschenoper»)

«Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας, μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας

(Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η Όπερα της Πεντάρας»).

23 replies »

 1. Μοναχικέ Λύκε, αν θυμάμαι καλά, εφέτος οι τραπεζ(αλ)ήτες έχουν επέτειο: 20 χρόνια από την έκθεση Καρατζά η οποία μεθοδικά άνοιγε το δρόμο για το… νέο πολίτευμα της χώρας (ο Καρατζάς πάλι είχε εισάγει την ίδια χρονιά και τις πρώτες… «μεταρρυθμίσεις» στη νομοθεσία του χρηματιστηρίου που οδήγησαν στην ψήφιση του Νόμου 1806/1988). Βλέπω τραπεζ(αλ)ήτες και χρηματ(ολ)ηστές να κάνουν γιορτή στην… Πλατεία Πρωτομαγιάς!

 2. Αμετανόητε,
  σε καταλαβαίνω απόλυτα και εγώ και εκατομμύρια ακόμη Έλληνες που λένε την ίδια ακριβώς φράση. Γι αυτό, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουμε με αυτούς τους αλήτες…

 3. Καλησπέρα, καταθέτω μια ερώτηση για αύριο ή μελλοντικό ποστ.

  ΠΟΙΑ ήταν (εν ολίγοις) η έκθεση Καρατζά;

  Κάποτε είχα ζήσει στο πετσί μου όλα αυτά, όταν γνωστό «κοράκι» κάποιας περιοχής, από τον οποίο είχα αγοράσει κάποτε 2 γκαρσονιέρες τις πήγε για πλειστηριασμό λόγω χρέους… 1500 ευρώ (από τόκους που ο ίδιος είχε αμελήσει να ζητήσει επί σειρά ετών αλλά… ξαφνικά τους θυμήθηκε όταν του «άνοιξε η όρεξη»). Βρήκα ευτυχώς δικούς μου αγοραστές, πολύ ΠΡΙΝ τον πλειστηριασμό, πλήρωσα τον αλήτη και ησύχασε, αλλά… είδα κι έπαθα μετά να γλυτώσω την αηδία του Τειρεσία (όπου άμα μπεις, δύσκολα βγαίνεις)…

  ΠΟΛΥ πονεμένο θέμα.

  Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υπάρχει και μία δημόσια Τράπεζα που να ανταγωνίζεται τις ιδιωτικές? Ταμπού έχει γίνει κάτι τέτοιο? Αφού είναι καρτέλ οι ιδιωτικές τώρα πια, ΕΤΣΙ κι αλλιώς!

  Καληνύχτα

 4. Καλησπέρa omadeon!

  ‘Εκθεση Καρατζά» ονομάσθηκε η μελέτη την οποία είχε συντάξει το 1988 επιτροπή τεχνοκρατών υπό τον τότε υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Θεόδωρο Καρατζά (στενός συνεργάτης του αποπεμφθέντος τον Δεκέμβριο του 1987 από τον Ανδρέα Παπανδρέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κώστα Σημίτη, ο οποίος μόλις ανέλαβε το 1996 πρωθυπουργός, θυμήθηκε τον παλιό -μακαρίτη πια εδώ και 4 χρόνια- φίλο του, διορίζοντάς τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας) για την «απελευθέρωση» του τραπεζικού συστήματος.
  Η «απελευθέρωση» αυτή είχε τυρί, είχε και φάκα. «Τυρί» ήταν η ελευθερία των τραπεζών να χορηγούν δάνεια χωρίς τη δαιδαλώδη και πολλές φορές απαγορευτική γραφειοκρατία που κράταγε πολλούς μήνες (όπως βλέπουμε
  σήμερα μόνο σε παληές ταινίες) και η απαλλαγή των τραπεζών από τους περιορισμούς της Νομισματικής Επιτρπής που λειτουργούσε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος (θεσμός που ξεκίνησε ως μορφή επιτροπείας από ξένες πιστώτριες δυνάμεις). «Φάκα» ήταν η ασυδοσία των τραπεζών και η παγίδευση εκατομμυρίων Ελλήνων καταναλωτών σε δάνεια (εορτοδάνεια, διακοποδάνει, εκλογοδάνεια, φοιτητοδάνεια, κ.ο.κ. ) κάρτες, κ.λπ. με όρους ληστρικούς και με τη θέσπιση νόμων ειδικά για να καταπατούνται από τις τράπεζες.
  Κυρίως όμως, η έκθεση αυτή έχει μείζονα σημασία στην οικονομική ιστορία της Ελλάδας. Τότε, για πρώτη φορά, η σκυτάλη στη διαχείριση του οικονομικού συστήματος περνά στον χρηματοπιστωτικό τομέα.Και δεν είναι τυχαίο που ο Καρατζάς εισήγαγε τις πρώτες μεταρρυθμίσεις στην νομοθεσία του χρηματιστηρίου οι οποίες και κατέληξαν στην θέσπιση του νόμου 1806/1988 που έβαλε στο παιχνίδι και το χρηματιστήριο.
  Το 1988 είναι μια κομβική χρονιά λοιπόν, καθώς τη θέση των εφοπλιστών, των βιομηχάνων είτε των αυτοδημιούργητων είτε των τζακιών είτε των πρώην μαυραγοριτών, καταχραστών της αμερικανικής «βοήθειας» (λέμε τώρα, σαν αυτής που έψαχνε ο αδικοχαμένος από τη διαπλοκή Δεξιάς -Τσαλδάρηδων και λοιπών- με τη λούμπεν μεγαλοαστική τάξη της εποχής Πολκ… ) και αρχαιοκαπήλων που πλούτισαν επί του αστυνομικού μετεμφυλιακού κράτος παίρνει τιο τραπεζικό και χρηματιστικό κεφάλαιο.
  Για το θέμα αυτό θα επανέλθω σύντομα…

 5. @ omadeon,
  την διάβασα την είδηση («Τέλος τα «ψιλά γράμματα» στην καταναλωτική πίστη»).
  Σχόλιο: Too good to be true!
  Δυστυχώς, την έχω διαβάσει ξανά και ξανά και ξανά στο παρελθόν. Η τραπεζική αλητεία δεν συμμορφώνεται ως τώρα με τους νόμους και η πολιτεία μένει απαθής ή επιβάλλει συμβολικά (σε σημείο επιβράβευσης) πρόστιμα. μακάρι να γίνει επιτέλους μια κάποια αρχή…

 6. ….κυριε δε συμφωνω μαζι σας. Καταπτινετε την ελευθερη οικονομια, σε μια ελευθερη χωρα, με ελευθερα σκεπτομενους και πραττοντες πολιτες.
  Ελευθερα μπαινουν στις τραπεζες, ελευθερα βγαινουν και ελευθερα κατασχονται τα υπορχοντα τους τα οποια απεκτησαν με τα υπεροχα δανεια.

  ειδατε ποσο υπεροχοι ειμαστε?

 7. Exofthalmi,
  καλησπέρα!

  «Ελεύθερη χώρα»… «Ελεύθερη οικονομία»… «Ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες…», «Ελεύθερα πράττοντες πολίτες»…
  Ίσως δεν είναι καθόλυ τυχαίο πως οι δύο εφημερίδες που εδώ και 40 – 50 χρόνια εξέφρασαν όσο καμία άλλη την ακροδεξιά στην Ελλάδα, ήταν ο «Ελεύθερος Κόσμος» του Κωνσταντόπουλου και η «Ελεύθερη Ώρα» του Μιχαλόπουλου…

  Πέραν της πλάκας όμως, το επικίνδυνο δεν είνα που υπερδανείζονται οι Έλληνες, το επικίνδυνο είναι πως ο υπερδανεισμός έχει καταντήσει εθισμός (το «ελεύθερα» το οποίο αναφέρεις)!

 8. Σκέψου στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι έβαζαν τον εαυτό τους υποθήκη. Αφού σκλαβώθηκε η μιση Αθηνα ήρθε ο Σόλων ο σοφός και απελευθέρωσε αυτούς τους δούλους. Αν θυμάμαι καλά, απαγόρευσε αυτού του είδους την υποθήκη.

  Η τραπεζική δραστηριότητα και τα χρηματιστηρια στην εποχή μας είναι η ουσία του καπιταλισμού.
  Οταν θα τον καταργήσουμε, ξέρουμε τι πρέπει να καταργησουμε καταρχάς και καταρχήν!

 9. Πάντως, αυτό το καθεστώς, δεν είναι αλλού διαφορετικό. Η διαφορά είναι στις λεπτομέρειες, και παρότι
  οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, δεν θα έλεγα ότι παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο.
  Στη Γερμανία και Αυστρία, για να πάρεις δάνειο είναι ότι πιο εύκολο μπορείς να σκεφτείς. Κάνεις μια κατάσταση των περιουσιακών σου στοιχείων και that’s all!!!

  Οσο για τους τραπεζίτες, ο αρχηγός της deutsche Bank χαίρει του πιο υψηλού μισθού μεταξύ των ομοίων του: πάνω απο ενα εκατομμύριο το μήνα!!! 13 εκατομμύρια κατ έτος.

 10. ange-ta,

  βλέπω έχεις κι εσύ μια μεγάλη συμπάθεια σε αυτά τα παράσιτα!

  οι γερμανικές τράπεζες, μιας κι αναφέρθηκες στον πρόεδρο της d.b., απέκτησαν «κεκτημένα» μετά το 1945, καθώς ανέλαβαν με επιτυχία την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο οικονομίας της χώρας. Προφανώς, σε αυτό οφείλεται και η γαλαντόμα πολιτική μισθών και αμοιβών που εφαρμόζουν. Τουλάχιστον, αυτές έκαναν εθνική καπιταλιστική πολιτική αν τις αντιδιαστείλουμε με την πολυ-εθνική καπιταλιστική πολιτική των τραπεζικών συστημάτων των παλαιών αποικιακών δυνάμεων (Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία) ή των νεοαπικιακών (ΗΠΑ) ή την αντ-εθνική καπιταλιστική πολιτική που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες.

  Λες, «όταν θα τον καταργήσουμε» και «τι να καταργήσουμε». Θα συμπληρώσω πως ξέρουμε και το «πώς» θα «καταργήσουμε»…Δυστυχώς όμως, μέχρι τότε, πάρα πολλοί «αγανακτισμένοι» Έλληνες θα συνεχίζουν να λένε το γνωστό «κάτσε να ξεχρεώσω τα δάνεια και μετά, βλέπουμε»…

  Ο Σόλων, έ; και η σεισάχθεια… καλά λες!
  Δες το αφιέρωμα που έκανα πριν λίγες μέρες στην Ναργκίς: ο «δανεισμός σώματος» παραμένει εν ισχύι, 2,5 χιλιετές μετά τον Σόλωνα…

 11. ange-ta, έφτασε τελικά το σχόλιο. Λες να πετάχτηκε στο μεταξύ να πάρει κανένα… μπλογκοδάνειο;

  Το διάβασα το κείμενο που είχες γράψει, πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό και ο Ελβετός καλά τα έχωσε στους συμπατριώτες του.

  Τον ρόλο που έπαιζαν σε διεθνές επίπεδο τότε οι ελβετικές τράπεζες, σήμερα τον παιζουν το ΔΝΤ και η παγκόσμια Τράπεζα, με εκτελεστικούς βραχίονες τις υπερ-εθνικές τράπεζες και τα τοπικά παραρτήματά τους (υποκαταστήματα, θυγατρικές, τοπικές τράπεζες – εταίροι, κ.λπ.). Υπάρχει μια χρονική αλυσίδα: Την αποικοκρατική καταλήστευση ακολούθησε η πρακτική της κανονιοφόρου. Δανείζουν δηλαδή ως χώρα, της βάζουν επαχθείς όρους και όταν δε μπορεί να ανταποκριθεί, της στέλνουν τις κανονιοφόρους. Την πρακτική αυτή διαδέχτηκε το σαμποτάζ των εθνικών οικονομιών από το ΔΝΤ και τις τράπεζες – βραχίονες στα κράτη που δεν συμμορφώνονταμ, πρακτική πολύ συνηθισμένη στην Λατινική Αμερική

  Και για να μην ξεχνιόμαστε, η καταχρέωση του ελληνικού κράτους ξεκινά πριν ακόμη την ανεξαρτησία με τα δάνεια από τις αγγλικές τράπεζες.

  Πάντως, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, εκατομμύρια κόσμος πάνω στον πλανήτη θα χαιρόταν αν αντί του Ιράκ, της Σερβίας ή του Αφγανιστάν βομβαρδίζονταν κάποτε οι τράπεζες και οι φορολογικοί παράδεισοι!

 12. Καλησπέρα Ζάλμωξη,

  ελπίζω να μη χαλάω την ατμόσφαιρα, αλλά μου επιτρέπεις να πω κανα-δυο καλά των τραπεζών, έτσι για να γίνει και λιγάκι αντίλογος;

  – ένα νέο ζευγάρι μπορεί να ξεκινήσει τη ζωή του σε καινούριο ιδιόκτητο σπίτι παίρνοντας φτηνό στεγαστικό δάνειο.

  – με την προσωπική τραπεζική (private banking) έχεις απόδοση στα χρήματά σου έως και 8% ή 10%

  – Η Ελληνική Επανάσταση τουλάχιστον χρηματοδοτήθηκε! (άσχετα αν μετά κατέληξε στη Μοναρχία)

  Για να μην παρεξηγηθώ, επιθυμώ την εξαφάνιση των καρτέλ με ισχυρή παρέμβαση μιας πραγματικά αναβαθμισμένης και άρτια εξοπλισμένης (εννοώ τόσο σε προσωπικό όσο και σε τεχνογνωσία που είναι το κυριότερο) Επιτροπής Ανταγωνισμού.

  Επιθυμώ επίσης να δημιουργηθούν άλλες, μικρότερες, ανταγωνιστικές τράπεζες προς όφελός μας! (Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να ανοίξουμε κι εμείς μία :-))

  Συμφωνώ ότι οι τραπεζίτες δεν είναι και τόσο καλά παιδιά, αλλά αν καταργήσουμε τον Καπιταλισμό (όχι αυτόν της Ελλάδας με το 1εκ. δημοσίους υπαλλήλους και με φορολογία και γραφειοκρατία στα ύψη), τι ακριβώς θα προτείναμε στη θέση του ; Αν ήμουν κρατιστής θα σας πρότεινα το γαλλικό μοντέλο (μια και ζω στη Γαλλία και βλέπω ότι το Κράτος, κυρίως μέσω των Δήμων, δουλεύει), αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτή η χώρα βαδίζει προς το κενό με ρυθμούς ανάπτυξης όλο και μικρότερους…

  Οπότε τι κάνουμε;

 13. Καλησπέρα Δημήτρη!

  Πράγματι, το private banking είναι μια ικανοποιητική τοποθέτηση, όμως αυτό ακριβώς δείχνει και την ταξική / αναδιανεμητική φύση των τραπεζικών εργασιών, τουλάχιστον εν Ελλάδι. Δηλαδή, μέσω του consume banking (mortgage, κάρτες, κ.λπ.) και του retail γενικότερα η τράπεζα ληστεύει τους μικρούς (π.χ. καρτέλ, π.χ. ecart, π.χ. spreads, π.χ. ψιλά γράμματα, π.χ. πανωτόκια, π.χ. καταχρηστικές κατασχέσεις, κ.λπ. κ.λπ.) για να προσφέρει δελεαστικά τιμολόγια και υπηρεσίες στους ολίγους. Αυτό δεν είναι καν καπιταλισμός, Επονείδιστη απάτη είναι!

  Οι τράπεζες στην Ελλάδα, πολλές φορές υποκαθιστούν κυβερνήσεις. Ως κρατικές τράπεζες παλαιότερα, ευνοούσαν κάποιους κλάδους δανείζοντάς τους και ζημίωναν κάποιους άλλους, αρνούμενες και να τους χρηματοδοτήσουν. Σήμερα, με τον ιδιωτικό τομέα κυρίαρχο, μπορεί να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, όμως ασκείται πολιτική σε μεγαλύτερο βαθμό, πιο διακριτικά και με βελτιωμένες μεθόδους. Παράδειγμα, ο ρόλος τους στη στήριξη των μονάδων της Βόρειας Ελλάδας που εγκατέλειψαν τη χώρα για να φύγουν προς Βουλγαρία και Ρουμανία με ό,τι αυτό σήμαινε εν τέλει για την ελληνική οικονομία (και όχι μόνο για την απασχόληση και την ανεργία… ).
  Και βέβαια, είναι σκανδαλώδες για το ελληνικό κράτος και τους νόμους του (και νόμους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) κάποιος πολίτης να υπόκειται σε φοορολόγηση με συντελεστή 39% και 40% και μια τράπεζα, εκμεταλλευόμενη αυτούς τους νόμους να υπόκειται σε φορολόγηση με τελικούς (μετά τις απαλλαγές και μειώσεις) συντελεστές… 18%!!! Και μόνο στη σκέψη αυτής της άνισης μ,εταχείρισης, χωρίς ιδεολογία, χωρίς θεωρίες, η τράπεζα είναι a priori ταξικός εχθρός.

 14. Από τη μια μας …..πινουν το αιμα, από την αλλη μας εξυπηρετούν δια πάσαν νοσον μας , αλλα και πάσαν μ….. . Σίγουρα οταν δεν σε παιρνει να δανειστείς, καλον ειναι να καθεσαι στα αυγά σου, καθ ότι οι τραπεζες δεν εχουν δηλώσει φιλανθρωπικο ιδρυμα , ούτε ότι μετ΄χουν του κοινωνικού κράτους. Παραλληλα όταν δανείζεσαι οφείλεις να ξερεις ότι αν περασουν τρεις δοσεις και δεν πληρώσεις την εβαψες και τα χρεη που λένε οι ιδιοκτήτες δεν ειναι βεβαια τα 3700 ευρω ,αλλά τα 15000 πουχουν γινει με τους τοκους κλπ κλπ//
  Το σημαντικό ειναι να μην φτάνεις να δανειστεις…αλλα ετσι οπως ειναι δομημένη η σκ….κοινωνία μας ( όχι εδω, παντού) δεν μπορείς να μην πέσεις στο λάκκο με τα φίδια..Και τα φίδια εχουν το δηλητηριο τους
  χαιρετω

 15. Ριτς,
  ασφαλώς και δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι Έλληνες πολίτες. Αλίμονο! Ακόμη και στην «πονεμένη» για πολλούς ιστορία με το χρηματιστήριο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι κανείς δεν είπε στους Έλληνες πως η Σοφοκλέους είναι μια μηχανή που κόβει πεντοχίλαρα!
  Από ‘κει και πέρα όμως, η πληροφορία και οι όροι για τους τόκους, τα πανωτόκια, την πρόωρη εξόφληση και όλα αυτά, θα πρέπει να είναι σαφή. Και -επιτέλους- όταν κάποιος ψεύδεται ή παραβαίνει τους νόμους αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να πηγαίνει και φυλακή όπως και κάποιος για τον οποίο διατάσεται προσωποκράτηση για 30 και 35 χιλιάδες ευρώ!
  Και επιτέλους, τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας, Παιδείας κ.λπ. θα έπρεπε σε μια ευνομούμενη κοινωνία να πληροφορήσουν τους Έλληνες και ειδικά τη νέα γενιά τί εστί δανεισμός (κάτι που στη σοβαροφανή χώρα του τουρκομπαρόκ καπιταλισμού ακούγεται αρκετά γραφικό… ).

 16. ναι, ετσι ειναι, γι αυτό και απαιτώ συνειδητοποιημένους πολίτες που να είναι πρωτον καλά πληροφορημένοι και δεύτερον να μπορούν να διαχειρίζονται αναλόγως τα του οίκου τους… Το κράτος και η πολιτεία και ολα τα λοιπά δεν ειναι δια πασαν νοσον. Οταν δε εχει τετοιους τραπεζικούς δεινοσαυρους γυρω του , με ποιούς θα παει και ποιους θα αφήσει, μου λες;

 17. ρίτς,

  έχεις δίκιο, όμως στο ζήτημα της «πληροφόρησης» και της «εκπαίδευσης» (καθώς η κοινωνική / οικονομική έλλειψη παιδείας είναι μείζον πρόβλημα για πολίτες, οργανισμούς, επιχειρήσεις, καταναλωτές, φορολογούμενους, δανειολήπτες, κ.λπ. ) και το αντίστροφο επίσης ισχύει. Είναι σαν το αυγό και την κότα. Όσο έχουμε έλλειμμα κοινωνικής / οικονομικής παιδείας, θα την πληρώνουν μεν οι πολίτες, αλλά εν τέλει και το ίδιο το κράτος που απαξιοί να ασχοληθεί. Ένα πολύ απλό παράδειγμα: Ένας εκπαιδευμένος δανειολήπτης θα εξοικονομήσει χρήμα που θα διατεθεί άμεσα στην κατανάλωση, άρα το κράτος (δηλαδή όλοι μας, τυπικά τουλάχιστον… ) θα κερδίσει αυτό το 19% ΦΠΑ για ό,τι θα καταναλώσει αυτός ο δανειολήπτης. Αν τώρα αυτό το «περίσσευμα» δεν εξοικονομηθεί από τον «ενημερωμένο» πολίτη αλλά πάει στην τράπεζα ως τόκος, πανωτόκι, «κερατιάτικα» κ.ο.κ. από τον «ανενημέρωτο» πολίτη, αυτό το χρήμα είτε δεν θα φορολογηθεί (πρόσφατα λόγου χάριν η κυβέρνηση έδωσε στις τράπεζες και άλλο bonus αφορολόγητου στις κρατήσεις φόρου 10% επί των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά) είτε θα αποδώσει ελάχιστο φόρο (οι τράπεζες καταλήγουν να πληρώνουν χαμηλούς συντελεστές με τα κίνητρα που τους έχουν χορηγηθεί, διαθέτουν αφορολόγητα αποθεματικά, κ.λπ.).
  Άρα, οι κυβερνήσεις συνειδητά (καθώς αυτά τα γνωρίζουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, κ.λπ.) βλάπτουν την εθνική οικονομία…

 18. Την απαγόρευση της προβολής δύο διαφημίσεων καταναλωτικών δανείων, λόγω παράβασης του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή και της νομοθεσίας για την καταναλωτική πίστη πέτυχε η ΕΚΠΟΙΖΩ, με δύο συλλογικές αγωγές που είχε καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά των Τραπεζών Εθνικής και Γενικής.
  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση πιο συγκεκριμένα, οι με αρ. 1212/2007 και 33/2008 αποφάσεις δικαιώνουν τον αγώνα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ενάντια στην παραπλάνηση των καταναλωτών από τις διαφημίσεις τραπεζών. Ειδικότερα, στο διατακτικό της, η με αρ. 1212/2007 απόφαση «απαγορεύει στην Εθνική Τράπεζα να δημοσιεύει στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και να προβάλλει μέσω τηλεοπτικών σταθμών τη διαφήμιση με περιεχόμενο «Ώρα για Εθνική. Ανοικτό δάνειο 5.000€ με το χαμηλότερο επιτόκιο 4,97% για ένα χρόνο. Ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου», στην οποία αναφέρεται το ΣΕΠΠΕ ύψους 11,52% με πολύ μικρά γράμματα κάθετα δεξιά, στην έντυπη μορφή της και με πολύ μικρά γράμματα ως κυλιόμενο με μεγάλη ταχύτητα κείμενο, στην τηλεοπτική μορφή της»
  Ομοίως, σύμφωνα με το διατακτικό της, η με αρ. 33/2008 απόφαση, «απαγορεύει στη Γενική Τράπεζα να προβάλλει μέσω τηλεοπτικών σταθμών και να εκπέμπει μέσω ραδιοφωνικών σταθμών ανά την Ελλάδα, τη διαφήμιση που αφορά το καταναλωτικό δάνειο με την ονομασία «GENIKI XTRA SMALL» με επιτόκιο 3,95% και σε «μπάρα» που τρέχει με πολύ μικρά γράμματα στη βάση της τηλεοπτικής διαφήμισης δυσανάγνωστα «ΣΕΠΠΕ 8,03% για ποσό δανείου 10.001ευρώ με επιτόκιο 3,95% πλέον εισφ. Ν. 128/75 (0,6%) με εφάπαξ δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανειοδότησης και έγκρισης δανείου 170 ευρώ και συνολική διάρκεια 12 μήνες».
  Επιπλέον, οι ως άνω αποφάσεις προβλέπουν την επιβολή χρηματικής ποινής 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ αντίστοιχα, για κάθε παράβαση της ως άνω διάταξης και αναγνωρίζουν, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης των καταναλωτών το ποσό των 10.000 ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s