Uncategorized

Η άφιξη του Μπάιρον στο Μεσολόγγι

Θεόδωρος Π. Βρυζάκης Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι. Λάδι, 1861.

Θεόδωρος Π. Βρυζάκης: «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι». Λάδι, 1861. Εθνική Πινακοθήκη.

«…Καὶ κινάει νὰ σ᾿ ἀπαντήσει
καὶ ἡ Φήμη τοῦ Ποιητοῦ,
ποῦ τὸν κόσμο εἶχε γυρίσει,
καὶ τὴ δέχτηκαν παντοῦ…».
(ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ «ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΟΥ ΜΠΑΫΡΟΝ»)
4 Ιανουαρίου 1824. O Τζωρτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρώνος Μπάιρον, γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων, αποβιβάζεται στο Μεσολόγγι. Εκεί φθάνει κατά παραγγελία του Βουλευτικού που κάλεσε τον Μπάιρον να συνταχθεί με τον Μαυροκορδάτο. Φθάνει με το πλοίο «Μίστικο» (συνοδεία ελληνικών πλοίων) το οποίο είχε αποπλεύσει στις 6 το απόγευμα της 30ης Δεκεμβρίου 1823 από την Ζάκυνθο και μάλιστα την επομένη το πλοίο είχε δεχθεί την καταδίωξη τούρκικου σκάφους. Εκεί δεν είχε μείνει παρά μόλις μισή ημέρα ερχόμενος από την Κεφαλονιά όπου διέμενε εκείνον τον καιρό ο Μπάιρον και η οποία Κεφαλονιά βρισκόταν υπό βρετανική διοίκηση (όπως άλλωστε και όλα τα Επτάνησα),
Η υποδοχή είναι θερμότατη. Παρευρίσκεται ο επικεφαλής του Αγγλόφιλου κόμματος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο μόνος Έλληνας με δυτική φορεσιά, ο οποίος έχει ήδη αποβιβαστεί στο Μεσολόγγι από τις 11 Δεκεμβρίου.
Σημειωτέον ότι στη δεύτερη επιστολή από τις 2 του προς τον Μαυροκορδάτο, λίγες ημέρες νωρίτερα, με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 1823, ο Μπάιρον έγραφε μεταξύ άλλων: «Θλίβομαι βαθύτατα ακούγοντας ότι οι εσωτερικές έριδες της Ελλάδας συνεχίζονται – και αυτό σε μια στιγμή που η πατρίδα σας θα μπορούσε να θριαμβεύσει παντού, όπως έχει θριαμβεύσει σε μερικούς τομείς. Η Ελλάδα είναι τώρα αντιμέτωπη με τρεις λύσεις: να κατακτήσει την ελευθερία της ή να γίνει κτήση των ηγεμόνων της Ευρώπης ή τουρκική επαρχία. Τώρα μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στις τρεις. Αλλά ο εμφύλιος πόλεμος δεν μπορεί να οδηγήσει παρά στις δύο τελευταίες. Αν η Ελλάδα ζηλεύει την τύχη της Βλαχίας και της Κριμαίας, μπορεί να την έχει αύριο. Αν της Ιταλίας, μεθαύριο. Αν όμως θέλει να γίνει για πάντα ελεύθερη, αληθινή και ανεξάρτητη, καλά θα κάνει ν’ αποφασίσει τώρα, αλλιώς δεν θα έχει ποτέ πια αυτή την ευκαιρία. Πιστέψτε στην απεριόριστη εκτίμηση και στον σεβασμό μου».
Ο Μπάιρον θα συμφωνήσει φθάνοντας να αναλάβει 500 Σουλιώτες υπό τις  διαταγές του και να τούς πληρώνει.
Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι απαθανατίστηκε σε ελαιογραφία του Θεόδωρου Βρυζάκη το 1861 και αυτή εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη.
Απεικονίζει την άφιξη του Άγγλου φιλέλληνα στο Μεσολόγγι κατά την οποία έτυχε θερμής υποδοχής. Εμφανίζεται ερχόμενος από το λιμάνι συνοδευόμενος από τον φίλο του Edward John Trelawny, (1792 – 1881)έναν Άγγλο τυχοδιώκτη και συγγραφέα και με πλήθος οπλιτών οι οποίοι ζητωκραυγάζουν. Τον υποδέχονται οι τοπικές αρχές και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος που τον είχε προσκαλέσει, ασκεπής σε ένδειξη σεβασμού. Ξεχωρίζει ακόμη η μορφή του επισκόπου ο, οποίος θυμίζει έντονα τον Παλαιών Πατρών Γερμανό (με χρυσά άμφια να κρατά τη ποιμαντορική ράβδο και να ευλογεί) του Γερμανού ζωγράφου Πέτερ φον Ες που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνική επανάστασης του 1821 καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία.
Από καλλιτεχνικής πλευράς ο πίνακας συνιστά ένα αφηγηματικό σύνολο λαϊκότροπης τεχνοτροπίας και σε αυτό οφείλονται η κατάχρηση της ενδυματολογικής και οπλογραφικής αφήγησης, οι θεατρικές χειρονομίες Μπάιρον, επισκόπου, οπλιτών, παιδιών, τα λάβαρα με τον σταυρό και οι πομπώδεις στάσεις και ενώ με φανερούς τους συμβολισμούς, ο ιερέας πίσω από τον επίσκοπο που ευλογεί κρατά μια εικόνα της Ανάστασης του Χριστού-σύμβολο της ανάστασης της Ελλάδας-και στο βάθος ένας μισογκρεμισμένος λευκός μιναρές προοιωνίζεται την εκδίωξη των Τούρκων. Όσο για τον λόρδο Βύρωνα απεικονίζεται ως Μεσσιανική μορφή κάτι που γίνεται εντονότερο καθώς οι Έλληνες τον προϋπαντίζουν με κλαδιά ελιάς που κάποιοι μάλιστα τα αφήνουν γονατιστοί για να πατήσει στο πέρασμά του. Πρόκειται ουσιαστικά για πίνακα που η σύνθεσή του υπαγορεύθηκε από την φιλελληνική ζήτηση θεμάτων από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, με σκοπό την μαζική αναπαραγωγή του.
100 χρόνια αργότερα, στις 18 Απριλίου 1924, ο πρωθυπουργός Παπαναστασίου με σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τον Μοργκεντάου, τον Τσήταμ και τους Άγγλους επισήμους (Ρόναλντ Ρόντ, λόρδος Μπάρναμ μέλη του Αγγλικού κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Αγγλικής κυβέρνησης) επιβιβάζονται σε αμαξοστοιχία και μεταβαίνουν στην Κόρινθο από όπου τους παραλαμβάνει το αντιτορπιλικό «Ιέραξ» για να τους μεταφέρει στο Μεσολόγγι για την κορύφωση των εορτασμών στις 19 Απριλίου για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα.
Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα μιλήσει στην δημοτική.

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s