ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Τί μου αρέσει στο Buenos Aires…

Οι Γάλλοι συνήθιζαν να λένε στο μέσον του 20ου αιώνα τη φράση «Πλούσιος σαν Αργεντίνος» όποτε αναφέρονταν σε κάποιον που δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες, η χώρα αυτή προσήλκυε περισσότερους μετανάστες απ΄ όσους οι ΗΠΑ καθώς παρείχε και περισσότερες ευκαιρίες πλουτισμού και χωρίς φυλετικές διακρίσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο Ωνάσης εκεί δημιούργησε την τεράστια αυτοκρατορία του. Αυτά και μόνο είναι ενδεικτικά για τον κοσμοπολιτισμό της πρωτεύουσάς της, της Nuestra Senora de Santa Maria del Buen Aire ή απλώς Buenos Aires.
Ο κοσμοπολιτισμός αυτός, η συνύπαρξη Άγγλων με Ισπανούς, Ελλήνων με Τούρκους ή της μεγαλύτερης Ιουδαϊκής κοινότητας της Νότιας Αμερικής με τις πολυπληθείς παροικίες Σύρων και Λιβανέζων, κατέστησε πολυπολιτισμικό το Bs As πολύ νωρίτερα από άλλες μητροπόλεις και η ακμάζουσα κάποτε οικονομία της (5η στον κόσμο) δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη η οποία δικαίως χαρακτηρίζεται «Παρίσι της Λατινικής Αμερικής».

Caminito, La Boca

Caminito, La Boca

Είναι από τις 2 – 3 πόλεις τις οποίες προτιμώ περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στον κόσμο και μία από αυτές όπου νιώθω «σαν στο σπίτι μου» και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο την έχω επισκεφτεί πολλές φορές (μαζί βεβαίως με την ενδιαφέρουσα ιστορία της, το αριστοκρατικό παρελθόν της, τον σύγχρονο πολιτισμό της, το tango βεβαίως, τη ρυμοτομία, τον κόσμο…).

Αυτά που μου έχουν εντυπωθεί περισσότερο, δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο. Είναι πολλά:
Είναι η Plaza de Mayo: η «Πλατεία του Μαϊου (μήνας της ανεξαρτησίας καθώς αυτή ανακηρύχθηκε στην 25η Μαϊου 1810). Επί 4 αιώνες (δημιουργήθηκε το 1580 ως «Πλατεία του Οχυρού» που προστάτευε την πόλη από ενδεχόμενες επιθέσεις από την πλευρά του ποταμού) αποτελεί το κέντρο της πόλης. Φιλοξενεί την Catedral Metropolitana (την πολυτελή Μητρόπολη του 1827 με τις τοιχογραφίες του Rubens, το μνημείο του απαλευθερωτή της Νότιας Αμερικής San Martin, τα εξαιρετικά ξυλόγλυπτα και με πρόσοψη της οποίας το σχήμα, οι κίονες και το τριγωνικό αέτωμα παραπέμπουν σε αρχαιοελληνικό ναό) και την Casa Rosada: το ροζ χρώματος κτίριο που κτίσθηκε το 1896 ως έδρα της κυβέρνησης και έγινε γνωστό παγκοσμίως από τις χαρακτηριστικές εικόνες των ομιλιών του ζεύγους Juan και Eva Peron στο συγκεντρωμένο πλήθος ή τα γυρίσματα που έκανε εκεί η Madonna για την ταινία «Evita» (οι «κακές γλώσσες λένε πως η κυρία Madonna Louise Ciccone εδωσε στον τότε πρόεδρο Carlos Menem τα ανταλλάγματα που ο καθένας μπορεί να φανταστεί ποια θα μπορούσαν να είναι…) προκειμένου ο ερωτιάρης «Άραβας» όπως τον έλεγαν να δώσει την άδειά του για τα γυρίσματα στην προεδρικό μέγαρο, το οποίο σύμφωνα με τον θρύλο οφείλει το χρώμα του (απ΄ όπου και η ονομασία του) στην μίξη της μπογιάς με… αίμα ταύρου! .

Στο Puerto Madero

Στο Puerto Madero

Πρόκειται για μια ιστορική πλατεία όπου έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς ογκωδέστατες συγκεντρώσεις (κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο για τη συγκεκριμένη χώρα) με διάφορες αφορμές: από τις κατακτήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 1978 και το 1986 απέναντι σε Ολλανδία και Δυτική Γερμανία αντίστοιχα, μέχρι τις διαδηλώσεις εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των εγκαθέτων πολιτικών του στην οικονομική κρίση του Δεκεμβρίου 2001 και από την ενθιουσιώδη υποστήριξη των νήσων Malvinas (των γνωστών στους πολλούς ως Falklands όπως τα ονόμασαν οι Άγγλοι) μέχρι την διαδήλωση / απαίτηση των «descamisados» το 1943 για την αποφυλάκιση του Juan Domimgo Peron.

Casa Rosada

Casa Rosada

H Βoca είναι ένα από τα «barrios» (συνοικίες) γνωστό ως ένα από τα κυριότερα διεθνώς λιμενικά εμπορικά κέντρα του 19ου αιώνα, για τις κατοικίες από πολύχρωμες λαμαρίνες που συχνά απεικονίζονται στις τουριστικές καρτ ποστάλ, για τις τοιχογραφίες του Quinqella στον περίφημο παζόδρομο «Caminito», τους υπαίθριους αρτίστες, ζωγράφους, μίμους, την «Bombonera», το γήπεδπ της Boca Juniors που πήρε το όνομά του από το σχήμα του, αφού θυμίζει κουτί με γλυκά. Όσον αφορά στην Boca Juniors, ο αστικός μύθος θέλει τον σύλλογο να έχει πάρει τα χρώμα του (κίτρινο / μπλε) από ένα χαμένο στοίχημα: Όταν ιδρύθηκε η Boca Juniors, έτυχε να χρησιμοποιεί τα ίδια χρώματα με μια άλλη ομάδα της περιοχής. Για να μην έχουν λοιπόν τα ίδια χρώματα, συμφώνησαν να παίξουν μεταξύ τους και ο χαμένος να αλλάξει χρώμα φανέλας.

Πανώ - "σκονάκι" με τα βήματα του tango σε μπαρ/τανγκερία

Το ματς έγινε, η Boca Juniors το έχασε και έτσι άλλαξε χρώματα. Μην ξέροντας όμως οι υπεύθυνοι του συλλόγου ποιό άλλο χρώμα να διαλέξουν, είπαν να υιοθετήσουν τα χρώματα της εθνικής σημαίας που θα είχε το πρώτο πλοίο το οποίο θα έμπαινε στο λιμάνι. Αυτό λοιπόν ήταν ένα σουηδικό εμπορικό πλοίο και έτσι από τα χρώματα της σουηδικής σημαίας, η ομάδα θα έπαιζε έκτοτε με τη διχρωμία μπλε / κίτρινο!

Το Teatro Colon είναι ένα «μαστ» για κάθε επισκέπτη. Αφότου έκλεισε το παλαιό «Θέατρο Κολόμβος» το 1888 στην Plaza Mayo, πέρασαν 20 έτη ωσότου επαναλειτουργήσει η Όπερα στην οδό Viamonte. Με χωρητικότητα 2.487 θέσεων (και ενώ έχουν ανέβει και παραστάσεις με… 4.000 θεατές) έκταση 37.884 τ,μ., αυλαία 400 τ.μ. και 166 θεωρεία (!) είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, ενώ η πλούσια διακόσμηση των χώρων της περιλαμβάνει πολλά ελληνικά θέματα (Μούσες, Απόλλων, Σαπφώ, ¨Ομηρος, κ.λπ.). ‘Εργα έχουν διευθύνει στην Όπερα του Buenos Aires οι Stravinsky, Bernstein, Saint Saens, Mascagni, De Falla, Villalobos και άλλοι.

bsas-08-plaza

Βuenos Aires σημαίνει πάνω απ΄ όλα tango. Στην πιο πάνω φωτογραφία, εμφανίζεται ένα πανώ που μου τράβηξε το ενδιαφέρον σε μια ταγκερία / μπαρ, το οποίο κάλλιστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως «σκονάκι» για όσους σηκώνοντας να χορέψουν!
Το tango είναι παντού: από τις μπάντες που παίζουν Piazzola (αν και προσωπικά τείνω να συμφωνήσω με αυτούς που θεωρούν πως ο Piazzola ΔΕΝ έκανε tango, αλλά κάτι άλλο, jazz ίσως…) μέχρι τους χορευτές του δρόμου (street tango performers) και από τους ήχους tango που ακούς στα γυμναστήρια (πουθενά αλλού δεν έχω δει τέτοια ψώχωση των γυναικών με τα γυμναστήρια όσο στο Bs As, αλλά, χαλάλι οι ώρες που ξοδεύουν εκεί, έχουν εκπληκτικά σώματα, προσεγμένες σιλουέτες και από κυτταρίτιδα; πώς λέμε «Μεσόγειος»; ε! καμία σχέση) μέχρι τα σώου πίστας.
Καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά είδη σχετικά με το tango, αρκετά. Ένα από αυτά που μου έχουν φανεί ενδιαφέροντα, το «BsAs Tango» στο 249 της κεντρικής οδού Florida, εκεί από CDs των Pugliese και Troilo μέχρι σπιρτόκουτα με τον Carlos Gardel και σκίτσα με τον Francini. Διάφορα bar restaurants με tango shows στη Bocca ή στο San Telmo θυμίζουν πως δεν νοείται Buenos Aires χωρίς tango!

bsas-caminito-02

Η Λατινική Αμερική -και η Αργεντινή δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα αυτόν- δεν είναι ακριβώς ο γαστριμαργικός παράδεισος των χορτοφάγων όπως η αφεντιά μου, είναι όμως το Ελντοράντο των σκληροπυρηνικών κρεοφάγων: milanesa (η λατινοαμερικάνικη εκδοχή του σνίτσελ) parillada (κρέας στο γκριλ) biffe de lomo (γιγανταλιων διαστάσεων μπριζόλα) empanadas (Κρεατόπιτες) και chorizos (λουκάνικα) αποτελούν τυπικά δείγματα, ενώ δύο γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος είναι το παραδοσιακό αφέψημα «mate» (δημοφιλές σε όλη τη Νότια Λατινική Αμερική μίγμα βοτάνων) και το γλυκό «dulce de leche»
με γεύση καραμέλας. Παράγονται ακόμη αρκετά γνωστά Cabernet (κυρίως) και Chardonnay (δευτερευόντως).

Μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής των «porteños» (έτσι ονομάζονται οι κάτοικοι του BsAs) έχει σημείο αναφοράς τα café. To να πάει κάποιος για φαγητό ή καφέ στο Café Tortoni (λειτουργεί από το 1958) είναι σαν να επισκέπεται ένα μουσείο. Εκεί έπαιξε πιάνο ο Arturo Toscanini, ο Andre Segovia έπαιξε Villalobos, ο βασιλιάς Juan Carlos της Ισπανίας τιμήθηκε το 1995 με το μετάλλιο των 130 χρόνων του café, θαμώνες του υπήρξαν ο μεγάλος συγγραφέας Jorge Luis Borges (σήμερα φιλοξενείται η προτομή του) και ο νομπελίστας Federico Leloir, ενώ ο Carlos Gardel τραγούδησε κάποτε στο Tortoni προς τιμήν του Luigi Pirantello. Ιδιαίτερη αισθητική διαθέτουν όμως τα café και τα restaurants της συνοικίας των μποέμ με τις πολλές αντικερί και τα βιβλιπωλεία, του San Telmo.
Ένα από τα πιο γνωστά tango όλως των νεποχών, αναφέρεται σε κάποιο από τα cafe αυτά: το «Cafetin de Buenos Aires» (1948, μουσική Mariano Mores και στίχοι Enrique Santos Discepolo στον οποίο πρόσφατα είχα αφιερώσει ένα κείμενο):
«…Como olvidarte en esta queja,
cafetin de Buenos Aires…
…Me diste en oro un punado de amigos,
que sol los mismos que alientan mis oras…»
(«…Πώς να σε ξεχάσω σε αυτό το παράπονο,
καφενέ του Μπουένος Άιρες…
…Μου χάρισες τιο χρυσάφι μιας παρέας φίλων
που ήταν όπως η ανάσα στη ζωή μου…»

bsas-04-puerto-madero-b1

To Subte (από το Subterraneo) είναι το μετρό της πόλης. Δεν είναι μόνο ο φθηνότερος και ταχύτερος τρόπος να γυρίσει κάποιος την πόλη, αλλά επιπλέον είναι ενα ξεχωριστό αξιοθέατο. Αρκετοί από τους 79 σταθμούς του λειτουργούν πάνω από 90 χρόνια (ο πρώτος εγκαινιάσθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1913) και διατηρούν την αισθητική προηγούμενων εποχών. Θυμάμαι για παράδειγμα που μπήκα κάποτε σε ένα βαγόνι με ξύλινα καθίσματα, σαν παγκάκια, όμως με κομψά μπράτσα, υφασμάτινες πλάτες και για φωτισμό, αντί για νέον, λάμπες που θύμιζαν Art Deco, με φθηνή μεν, αλλά πορσελάνη, ζωγραφισμένη με σμάλτο!

Φρουρά: τύμβος San Martin

Φρουρά: τύμβος San Martin

Το «σκοτεινό» πρόσωπο του Buenos Aires ήταν ανέκαθεν και αισθητό και γοητευτικό,τουλάχιστον από όταν γεννιόταν το tango στους κακόφημους δρόμους και συνοικίες του. Μετά την οικονομική κρίση του 2001, η εγκληματικότητα αυξήθηκε απότομα και ανησυχητικά παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις, όμως στην πορεία το φαινόμενο παρουσίασε κάποια σχετική ύφεση. Υπάρχουν για παράδειγμα συνοικίες όπου ανέκαθεν οι ντόπιοι απέφευγαν να κυκλοφορούν τη νύχτα (π.χ. η Βοca). Πολλά παράθυρα, ακόμη και σε 4ο όροφο έχουν κάγκελα. Πολύ συχνά, τα κουδούνια των πολυκατοικιών δεν γράφουν ονοματεπώνυμα αλλά αριθμούς διαμερισμάτων,τους οποίους πρέπει να γνωρίζει σε ποιό όνομα αντιστοιχούν ο επισκέπτης για λόγους ασφαλείας. Και βέβαια, σεκιουριτάδες παντού, όπως και θυρωροί σε πολλές πολυκατοικίες.

H Evita, 57 χρόνια μετά, διχάζει ακόμη

H Evita, 57 χρόνια μετά, διχάζει ακόμη

Αν μια συνοικία μου έχει εντυπωθεί περισσότερο στη μνήμη, αυτή είναι το Puerto Madero. Είναι μάλον σπάνιο φαινόμενο να μπαίνεις σε μια χώρα και οι πρώτες εικόνες να είναι το κέντρο της πρωτεύουσας. Μία από τις φορές που επισκέφτηκα την πόλη ήταν με «δελφίνι» από την Colonia del Sacramento της Ουρουγουάης. Μολις 45 λεπτά από την άλλη όχθη του Rio del Plata. Το δελφίνι συνδέει το BsΑs και με την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης Montevideo και μία από τις ομορφότερες και γραφικότερες πόλεις της Νότιας Αμερικής (προστατευόμενη από την UNESCO) την Colonia del Sacramento. Η διαδρομή από το Montevideo κρατάει 2 ώρες και το δελφίνι πιάνει στο εμπορικό λιμάνι Tigre. Αντιθετα, η Colonia απέχει μόλις 45 λεπτά και το δελφίνι πιάνει στο πιο «αριστοκρατικό» λιμάνι Puerto Madero. Από εκεί, με τα πόδια, το κέντρο απέχει 20 λεπτά με τα πόδια. Πρόκειται για μια από τις πλέον μοντέρνες συνοικίες με καλά εστατόρια (και με θέα στον ποταμό) με χαρακτηριστικά ψηλοτάβανα κτίρια επενδυμένα με κόκκινα τούβλα.

Secretaria de Comunicaciones

Secretaria de Comunicaciones

Η λεωφόρος Nove de Julio (Eνάτη Ιουλίου) είναι η φαρδύτερη στον κόσμο, με πλάτος 140 μέτρων και (σε κάποια σημεία της) 16 λωρίδων!
Κολοσσαία είναι τα μεγέθη σε κτίρια, γιγαντοαφίσες και μποτιλιαρίσματα σε ώρες αιχμής που «πνίγουν» τον περαστικό.
Στη συμβολή με τη Λεωφόρο Corrientes υψώνεται εδώ και 7 δεκαετίες ένας επίσης κολοσσαίος οβελίσκος -ως σήμα κατατεθέν της πόλης πάντως την αδικεί κατάφωρα- παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει από το 1939 την κατεδάφισή του για λόγους αισθητικής!

bsas-08-edificio-central1

Σε πείσμα της αμφίβολης αισθητικής του οβελίσκου και της θορυβώδους 9 de Julio που την τέμνει, η Avenida Corrientes είναι ίσως ο ομορφότερος δρόμος του BsAs και οπωσδήποτε με το περισσότερο παραδοσιακό χρώμα και ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης, με έντονη κίνηση καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

bsas-09-iblesia

Κείμενο – φωτογραφίες: Zalmoxis

17 replies »

  1. μελωσα με την περιγραφη….φανταζομαι οτι αξιζει να την επισκεφτω εστω και μια φορα στη ζωη μου.
    αααααααααααχχχχχχχχχχχ… (ολε!)

  2. @ exofthalmi,

    Οπωσδήποτε! Αν υπάρχουν μία πόλη και μία χώρα που αξίζει να τις επισκεφτεί κάποιος ακόμη και αν ήταν οι μοναδικοί τους προορισμοί εκτός συνόρων, προσωπικά θα πρότεινα το Μπουένος Άιρες και την Ινδία αντίστοιχα!
    Κάτι πολύ βασικό που ξέχασα: καλύτερη εποχή να πας είναι στους πρώτους μήνες του έτους (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) αφενός διότι εκεί έχουν καλοκαίρι (δε λέει να επισκεφτείς το BsAs με κασκώλ και καπαρντίνες) και αφετέρου διότι καθώς θα έχουν φύγει πολλοί portenos για διακοπές, η περιπλάνηση / περιήγηση στην πόλη θα είναι η ιδανικότερη!

    Υ.Γ.: από tango, πώς τα πάμε;

  3. Πραγματικά υπέροχη διαδρομή.Αχ βρε τυχερέ ταξιδευτή!! Εγώ γενικώς εχω πτώση, πτωματέισον δηλαδή και δεν ανεβάζω κάτι ενδιαφέρον…. Θέλω να ταξιδεύσω, αλλά οι περιπλανήσεις ειναι για τους λεύτερους , τους άνευ υποχρεώσεων εννοώ…Εγώ εχω κατι βαριδια αδελφέ μου….

  4. rits,

    είμαι βέβαιος πως το BsAs θα σου προσφέρει πολύτιμη ενέργεια για να γυρίσεις ξεκούραστη, κυρίως διανοητικά, καθώς καταναλώνεις μεγάλα αποθέματα γνώσεων και κρίσης στα κείμενά σου. Πιστεύω πως θα θα σου προσφέρει και ξεκούραση και ερεθίσματα εύκολα αντιληπτά και αφομοιώσιμα (για να’χουμε εμείς να διαβάζουμε την οπτική σου γι αυτά…)!

  5. Εγώ κι αν μέλωσα με το ταξίδεμα στην Αrgentina Zalmoxis!
    Τόξερες… πανάθεμα σε ..Σωστά είχες μαντέψει πως για κει καλύτερα μ έκανες! Κοιτα να δεις σε τι τριπάκι με βάλες τώρα!
    Γουστάρωωωωω! Ο κύβος ερίφθη! Viva Argentina λοιπον!
    Το Τανγο με γοητεύει, το biffe de lomo (που προσφατα δοκίμασα στο σπίτι κάποιου φίλου που πρόσφατα επέστρεψε απο διετή διαμονη του εκει ,και μου έφερε σαν δώρο σε ανταλλαγμα τα αμυγδαλωτά που του έστειλα στο γάμο του) μου εξιτάρισε τον ουρανίσκο, τα κτίρια τους έχουν απίθανη αισθητική, χμμμ τι άλλο να ζητήσει μια ταξιδευτρια από το να εξερευνήσει τη πόλη αυτή και να ανακαλύψει από μόνη της ότι άλλη ομορφιά κρύβει στα καλντερίμια της?
    Ευχαριστώ για την ανάρτηση
    ΦΙλια

  6. «Vamos, vamos Argentina,
    vamos, vamos a ganar!
    Que esta barra quilombera,
    no te deja, no te deja de alentar»!

    @ Liakada,

    Ακόμη στην Τσουμχουρία αλ-Γιουνανία είσαι;
    Δεν έφυγες για Buenos Aires?

    Μιας και την ψάχνεις με τα τσάγια, θα πιεις και μάτε εκεί στο Sudamerica που θα πας, με τα χαρακτηριστικά ποτήρια mate και τις μπομπίγιας (τα μεταλλικά καλαμάκια με το φίλτρο για να μην περνά το «τσάι»).

    Άμα σ’ αρέσει το tango, έχεις να κοπιάρεις φιγούρεεεεες…!
    Ούυοουουου!
    Φσσσσσσσσς!

    Αξίζει να κατέβεις (αεροπορικώς εννοείται) και στη Tierra del Fuego (Γη του Πυρός) και στην νοτιότερη πόλη του κόσμου (την Ushuaia). Προσεχώς ποστ και γι αυτήν…

  7. Είμαι ακόμα εδω στη Τσουμχουρια Ντε λα Γιουνανισταν!
    Αλλά ο νους ταξιδεύει .. στ αυτια ακουγονται μουσικες από Αργεντινικα μπαράκια , στον ουρανίσκο γεύση απο δυο σωστά ψημένες μπουκιες biffe de lomo, στα χείλια γευση από τσαι και στο σώμα κίνησεις πρόβας φιγούρας τανγκο..
    Παναθεμα σε zalmoxis φωτια που μ αναψες απόψε!
    Αλλά κατα βάθος χαίρομαι γιατί μέλλωσα με την περιγραφή σου ..
    Κάπως ετσι όπως την περιέγραψες τη φανταζόμουν!
    Οι «φαβέλες » τι είναι??

  8. Οι “φαβέλες ” είναι οργανωμένες (με χάραξη δρόμων, πεζοδρόμια, πολλές φορές με συστήματα αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, κ.λπ.) παραγκουπόλεις της Βραζιλίας ενώ συνεκδοχικά η λέξη χρησιμοποιείται και για τις φτοχογειτονιές των υτπόλοιπων μεγαλουπόλεων της Λατινικής Αμερικής (π.χ. του Καράκας).
    Παρότι αυθαίρετα, τα κτίρια πολλές φορές σηκώνονται με τρόπο που να μην ενοχλούν (θα δεις για παράδειγμα σε φαβέλες του Ρίο, ο καθένας να σηκώνει το αυθαίρετο σπίτι του με τα δύο πατώατα έτσι ώστε να μην κόβειι τη θέα στον πίσω του προ τη θάλασσα (όπως έκανε ο… Ελληνάρας με την ατιπαροχή, πάνω κάτω…)!
    Τί κάνεις εδώ; Δε θέλει βίζα η Αργεντινή! Βγάλε εισιτήριο και κοπάνα τη αν έχεις τη δυνατότητα!

  9. Να λοιπόν που με διαφώτισες για το τι είναι οι φαβέλες! Μονο ο Ελληναρας δεν σέβεται τελικα τον δίπλα ή τον πίσω του! ΄-(
    Το ξέρω ότι δεν θέλει βίζα η Αργεντινή … Εγώ όμως πρέπει να πάρω άδεια από το αφεντικό για να φτιάξω βαλίτσακι! Προς το παρόν λέω να το σκάσω κάπου εντός Γιουνανιστάν για να απολαύσω την αγνή ελληνική επαρχία , να φτιάξω κουλουράκια, να καοκκινίσω αυγά κατα το έθιμο , να υποστώ όλο το σόι Πασχαλιάτικα και να πάρω μια μικρή ανάσα για να αντέξω ως να καταφέρω να πάω. Ως τότε θα αρκεστώ στις εντυπωσιακότατες περιγραφές σου και θα φτιάξω εένα μικρό τουριστικό οδηγό.
    Μετά προηγείτε η Βιέννη που έχω ήδη προγραμματίσει … Ποια είναι η καλύτερη εποχή για Αργεντινή? Φλεβάρης είπες?

  10. ritsmas,

    μπαααα…! Δεν μας πείθεις. Τα κείμενά σου άλλα δείχνουν. Μια νεότατη Ριτς! Μάλλον είναι η φάση τέτοια. Παρατηρώ κι εγώ π.χ. μέσα από τα μπλογκς πως (από τη συχνότητα των αναρτήσεων, το περιεχόμενο, τη θεματολογία, ε κετερά ε κετερά….) η συντριπτική πλειονότητα των γραφόντων αισθάνεται κουρασμένη. Το ίδιο διαπιστώνω και στους χώρους εργασίας, στο δρόμο κόβοντας φάτσες, κ.λπ. Είναι γενικότερο. Ο καιρός; ίσως! Εγώ για παράδειγμα ανησυχώ με τον εαυτό μου που έχω να γράψω τόσο καιρό π.χ. για το αστυνομικό κράτος της μπλε Δεξιάς και τόχω ρίξει στα ταξιδιωτικά
    (μπας και έχουμε… ανάδρομο Ουρανό; ).

  11. @ exofthalmi,

    χμμμμμμ…!
    να υποθέσω τότε πως δες γνωρίζεις ούτε τον χορό της βροχής!
    Για μπέλλυ ντανς σε κόβω!

  12. @ exofthalmi,

    άμανε είσαι του βουνού,
    άμανε είσαι και του λόγγου
    δεν έχεις τάνγκο εις τον νου
    μοναχά χορό Ζαλόγγου!

    (δικό μου! μόνος μου το σύνθεσα! ναι!)!

  13. @ Liakada,

    Καλύτερα θα είναι να πας δικό μας χειμώνα για να πετύχεις δικό τους καλοκαίρι (verano ισπανιστί) και όχι καλοκαίρι βορείου ημισφαιρίου διότι θα πέσεις σε δικό τους χειμώνα (invierno ισπανιστί).

    Ορίστε: σε βάζω και στα κλίμα με ισπανικές λέξεις να φτιάχνεσαι!

    «ελληνική επαρχία»… ούτε που θυμάμαι από πότε εκτός να βγω εκτός Αθηνών εντός Τσουμχουρία αλ-Γιουνανία. Συνήθως κάνω Πάσχα κατά Ασία μεριά…

  14. Ωραία!Ως τότε θα έχω μαζεψει και τα λεφτά για να μπορέσω να είνς κάποιες μέρες και να τριγυρίσω τη χώρα με άνεση. Αν και είμαι ήδη φτιαγμένη με την ιδέα και ΄μονο εσύ συνέχισε να με βάζεις στο κλίμα! Τα ισπανικά χτυπάνε όμορφα στ αυτί μου! Τι βλακεία θεε μου κάποτε που ασχολιόμουν για παιχνίδι με τις γλωσσες να μην ξεκινήσω Ισπανικά αλλα να καταπιαστω με τα Αραβικά …
    ΑΣία σε ποιες χώρες βρίσκεις την ομορφιά της Ελληνικής υπαίθρου Ζαλμοχης?
    Το ελληνική επαρχία δεν σημαίνει αναγκαστικά ένδοχώρα.. Μπορεί να είναι και Κυκλάδες έτσι? Να μην μπερδευόμαστε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s