ΑΦΡΙΚΗ

Εμπορικοί πάγκοι, πανέρια και κιόσκια στο Μασέρου

Συνύπαρξη πολυκαταστημάτων και υπαίθριων πωλητών

Η γνώριμη εικόνα των λιανοπωλητών στην πρωτεύουσα του Λεσότο

Απρίλιος 2004. Μια ομάδα πλανόδιων λιανοπωλητών Μπασότο όπως ονομάζονται οι κάτοικοι του Λεσότο, προσφεύγουν στα δικαστήρια διότι οι δημοτικές αρχές του Μασέρου τους ανάγκασαν να ξεστήσουν τους πάγκους τους από τον κύριο δρόμο της πρωτεύουσας, και να τους μεταφέρουν σε απόσταση 200 μέτρων. Το δικαστήριο θα δεχθεί ότι τίθεται έτσι σε άμεσο κίνδυνο η επιβίωσή τους. Μάλιστα, ένας πλανόδιος Μοσότο -όπως ονομάζεται στον ενικό ο κάτοικος της χώρας των 2,2 εκατομμυρίων- αναφέρει ότι ο ημερήσιος τζίρος του από 300 μαλότι, μισός μηνιαίος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, σχεδόν μηδενίστηκε, κινδυνεύοντας σε θάνατο από ασιτία. Το νομικό επιχείρημα των δικηγόρων είναι πως το άρθρο του συντάγματος για το δικαίωμα στην ζωή υπέρκειται των όποιων νόμων το αναιρούν.

Η προσφυγή δεν αφορά απλώς μια ευάριθμη ομάδα επαγγελματιών. Οι υπαίθριοι μικροπωλητές είναι οικεία εικόνα στο Λεσότο, είτε το Μασέρου είτε την επαρχία. Τους ξεχωρίζεις από απόσταση, καθώς τα στέκια τους διακρίνονται από τις πράσινες και μπλε τέντες που τους προφυλάσσουν από τον καυτό αφρικανικό ήλιο, τις πολύχρωμες ομπρέλες δίπλα στους πάγκους, τις τσίγκινες οροφές των αυτοσχέδιων καλυβών – καταστημάτων, και τους μποτιλιαρισμένους σρόμους από ΙΧ και τα πανταχού παρόντα λευκά βαν που επιβραδύνουν πραγματοποιώντας σλάλομ για να περάσουν. Όπως σε σλάλομ επιδίδονται και οι πεζοί, καθώς οι πάγκοι καταλαμβάνουν και πεζοδρόμια.

Υπαίθριος πωλητής του Μασέρου

Πέμπτη πρωί 14ης Οκτωβρίου 2010. Ένας επιχειρηματίας ονόματι «Τσαρλς» νοικιάζει ιδιωτική εταιρεία η οποία με μπουλτόζες κατεδαφίζει κιόσκια 8 μικροπωλητών στην συνοικία Χα-Ματάλα του Μασέρου. Όπως ισχυρίζεται, οι παράγκες και οι πάγκοι έξω από το κτήριο όπου ανοίγει επιχείρηση, του κλέβει την πελατεία. Όμως, οι μικροπωλητές δεν θα χάσουν μόνο τα κιόσκια που χρησιμοποιούσαν από πενταετίας, αλλά καταστρέφονται και τα εμπορεύματά τους, έτοιμο φαγητό, λαχανικά και φρούτα. Το περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των λιανοπωλητών, αν δικαιούνται ή όχι να στήνουν πάγκους εγγύτερα των 200 μέτρων από τα καταστήματα, να χρησιμοποιούν μόνιμες ή προσωρινές εγκαταστάσεις και αν πρέπει να τις αποσυναρμολογούν τα βράδυα.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012. Ο δήμαρχος Μοτιμοκούλου Μοσότο παραδίδει σε επίσημη εκδήλωση στους λιανοπωλητές του προαστίου Τιμπέλα καινούργια περίπτερα και πάγκους καλώντας τους να τα σεβαστούν και να μην τα μετατρέψουν σε «λαϊκά υπνωτήρια» και «δημόσια μπαρ» όπως συμβαίνει σε άλλες γειτονιές. Σαφής υπαινιγμός για τα κρούσματα παράνομης πώλησης αλκοόλ σε μαθητές. Τα καινούργια περίπτερα κατασκευάστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποκατασταθεί η τάξη στις στάσεις των λεωφορείων και να κρατηθεί η πόλη καθαρή.

Τυπική εικόνα της πρωτεύουσας του Λεσότο

Το Λεσότο βρίσκεται από πλευράς εισοδημάτων 21ο μεταξύ 50 αφρικανικών χωρών, πάνω από την μέση στον πίνακα κατάταξης, ωστόσο λόγω της μεγάλης απόστασης των εισοδημάτων στις πρώτες θέσεις (δύο αφρικανικές χώρες, Ισημερινή Γουινέα και Σεϋχέλλες, έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο της Ελλάδας) πλησιάζει με 3.869 δολάρια όπως δείχνουν τα στοιχεία 2019 περισσότερο τα εισοδήματα των φτωχότερων παρά των πλουσιότερων χωρών. Αυτό εξηγεί πολλά για την πληθώρα εμπορικών πάγκων, παραγκών και «πανεριών».

Τις παράγκες τις διακρίνω ήδη από την διαδρομή που κάνω από το αεροδρόμιο Μασούσου Α’ -από τον βασιλιά που κυβέρνησε την χώρα μεταξύ 1822 και 1870- κάπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μασέρου, ως την πρωτεύουσα. Περπατώντας στην πόλη, ακολουθώ την Κίνγκσγουαιη, τον κυριότερο δρόμο που την διασχίζει Ανατολικά – Δυτικά περνώντας από τράπεζες, εμπορικά κέντρα, το ταχυδρομείο, εστιατόρια και καφέ. Στο ανατολικό της μέρος συναντώ παντού μικροπωλητές. Τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα πάγκους, πλαστικά τελάρα, χαρτόκουτες. καροτσάκια. Κάποιοι έχουν καταλάβει λωρίδες του δρόμου έχοντας στήσει πανέρια με ρούχα, καπέλα, ζώνες, σακίδια, σαγιονάρες και ό,τι άλλο αντικείμενο καθημερινής χρήσης μπορεί να φανταστεί κανείς. Στο ανατολικό εμπορικό κέντρο, το East CBD (Central Business District) το οποίο επισκέπτονται τα χαμηλότερα εισοδήματα, η αναλογία πλανόδιων προς καταστήματα είναι συντριπτική υπέρ των πρώτων συγκριτικά με το υπόλοιπο κέντρο. Αντίθετα, στα δυτικά, όπου διαμένουν υψηλότερα εισοδήματα, κρατικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες και expats, κυριαρχούν ξενοδοχεία, γραφεία και πολυκαταστήματα, με τους μικροπωλητές σχεδόν ανύπαρκτους.

Η απότομη πληθυσμιακή έκρηξη στην πρωτεύουσα όχι μόνο είναι ολοφάνερη από την άναρχη ανάπτυξή της (σε 4 δεκαετίες εξαπλασιάστηκε σε έκταση και επταπλασιάστηκε σε πληθυσμό φθάνοντας τους 350.000) αλλά συνεχίζεται όσο η οικονομία της αναπτύσσεται. Μόνο την τελευταία δεκαετία, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται ετησίως με ρυθμούς 2,2% με 6,7%. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα καθημερινά εμπορικά και συναλλακτικά ήθη του πληθυσμού και την σημαντική συμμετοχή των μικροπωλητών στο εμπόριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s