ΑΜΕΡΙΚΗ

Κομαγιάγουα / Το παλαιότερο ρολόι του κόσμου

Ο μηχανισμός του ρολογιού που λειτουργεί από τον 12ο αιώνα.

Μια ισπανοαραβική ιστορία 1.000 χρόνων στον καθεδρικό της παλιάς πρωτεύουσας της Ονδούρας, όπου στον πύργο του ναού στεγάζεται και το μαυριτανικό ρολόι

Κυριακή 30 Απριλίου 711 μ.Χ. Ο Ταρίκ ιμπν Ζιάντ, Βέρβερος διοικητής των Ομμεϋαδών, του δεύτερου από τα τέσσερα μεγαλύτερα ισλαμικά χαλιφάτα που ιδρύονται μετά τον θάνατο του Μωάμεθ,  περνά από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής το στενό που θα πάρει και το όνομά του, Τζαμπάλ Ταρίκ, από όπου θα προέλθει και η ονομασία Γιβραλτάρ που θα πει «Βουνό του Ταρίκ» και φθάνει στην Iβηρική Xερσόνησο. Επικεφαλής 7.000 ανδρών κατατροπώνει στις 19 Ιουλίου τους 100.000 στρατιώτες του τελευταίου βασιλιάτων των Βησιγότθων, Ροδρίγο.

1100. Μετά τον θάνατο πριν από 64 χρόνια του χαλίφη της Κόρδοβα Χισάμ Γ’ έχει πλέον καταλυθεί το βασίλειο των Ομμεϋαδών στην Ανδαλουσία το οποίο και κατατμήθηκε σε πολλά ανεξάρτητα μουσουλμανικα εμιράτα, τα ταΐφα. Παρά ταύτα, η αραβομουσουλμανική επίδραση στις τέχνες και τις επιστήμες είναι έντονη και πανταχού παρούσα στην ιβηρική. 

1537. Ο Φρανσίσκο δε Μοντέχο, πρώτος κυβερνήτης της Ιβουέρας, της μετέπειτα Ονδούρας, αναθέτει στον στρατιωτικό διοικητή Αλόνσο δε Κάθερες να εντοπίσει το καταλληλότερο σημείο ανάμεσα στους δύο ωκεανούς για να ιδρυθεί μια καινούργια πόλη.

Η Κεντρική Πλατεία

1563. Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Β’, ο επονομαζόμενος «Συνετός», δωρίζει στον νεοδιορισθέντα καθολικό επίσκοπο της Κομαγιάγουα, Χερόνιμο δε Κορέγια, ένα μηχανικό ρολόι που είχε τοποθετηθεί στην Αλάμπρα, το ανάκτορο των Μαυριτανών στο εμιράτο της Γρανάδα. Λέγεται ότι το ρολόι αυτό κατασκευάστηκε από Άραβες το 1100. Κάποιοι άλλοι πάλι θα το χρονολογήσουν από το 1374. Το ρολόι αυτό θα τοποθετηθεί εν τέλει το 1586 στον καθεδρικό ναό της πόλης, την Μερσέδ.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 1711. Εγκαινιάζεται μετά από εργασίες 77 χρόνων ο ναός της Αμώμου Συλλήψεως, που είναι και ο καινούργιος καθεδρικός της Κομαγιάγουα, και σε αυτόν μεταφέρεται από τη Μερσέδ το ηλικίας έξι αιώνων ρολόι της Γρανάδα.

Η θέα από το τριώροφο καμπαναριό του καθεδρικού της πρώτης πρωτεύουσας της Ονδούρας.

Τετάρτη 4 Απριλίου 1827. Μεσούντος του Κεντροαμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου μεταξύ Φιλελεύθερων και Συντηρητικών, που ξέσπασε πριν από έναν χρόνο, οι στρατιώτες του συντηρητικού γενικού επιτρόπου της Αρχιεπισκοπής της Τεγουσιγάλπα, Χοσέ Νίκολας Ιρίας Μιντένσε, λεηλατούν τον καθεδρικό της Κομαγιάγουα, που είναι και το μεγαλύτερο κτήριο της Ονδούρας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, Ονδούρα. Ξεκινώ στις 8 το πρωί οδικώς από την Τεγουσιγάλπα για την Κομαγιάγουα, όπου φτάνω λίγο μετά τις 9:30. Αφού περιπλανώμαι κάποιες ώρες στους δρόμους της έβδομης σε πληθυσμό πόλης της Ονδούρας, την οποία είχε επισκεφθεί ίδια εποχή και πριν από 13 χρόνια, περνάω από μια πύλη σε μορφή αψίδας στην Κεντρική Πλατεία της Κομαγιάγουα, η οποία τιμά την ανεξαρτησία της Ονδούρας το 1821, και βλέπω μπροστά μου τον καθεδρικό της πόλης. Η πρόσοψη συνδυάζει αναγεννησιακό ύφος με μπαρόκ. Η κάτοψή του είναι λατινικός σταυρός, ο οποίος σχηματίζει τρία κλίτη.

Το εσωτερικό είναι υπέροχο. Ειδικά δε ο κεντρικός βωμός, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από επιχρυσωμένο ξύλο, είναι πραγματικό έργο τέχνης, ενώ ονομαστός είναι και ο σταυρός που κατασκεύασε το 1620 ο Ισπανός καλλιτέχνης Φρανσίσκο δε Οκάμπο και δωρίστηκε στην πόλη από τον βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας. Είναι αναμφίβολα από τους εντυπωσιακότερους ναούς, αν όχι και ο πιο εντυπωσιακός από τους καθεδρικούς ναούς που χτίστηκαν την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Ανεβαίνω, στη συνέχεια, στον πύργο του ναού, ο οποίος εκτός από οκτώ καμπάνες στεγάζει και το ηλικίας σχεδόν μιας χιλιετίας μαυριτανικό ρολόι. Ο μηχανισμός του πρέπει να ήταν αρκετά εξεζητημένος στην εποχή του, με τα μεταλλικά γρανάζια, τα αντίβαρα και τα σχοινιά. Αυτό πρέπει να κουρδίζεται καθημερινώς και είναι συνδεδεμένο με δύο καμπάνες.

Η παλαιότερη καμπάνα, ηλικίας 200 ετών, η «Εμίγδιο», σημαίνει τις ώρες και τη νεότερη, η 200 ετών «Κονσεψιόν», χτυπά ανά 15 λεπτά.

Ο περίφημος επιχρυσωμένος βωμός του καθεδρικού της Κομαγιάγουα

Αναμφίβολα είναι το παλαιότερο ρολόι σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο. Από εδώ και πέρα όμως, υπάρχει μια διχογνωμία.
Συνήθως αναφέρεται ως το δεύτερο παλαιότερο ρολόι παγκοσμίως, όμως από την αντιπαραβολή των ημερομηνιών φαίνεται να είναι το παλαιότερο.

Για κάποιο περίεργο λόγο, όχι μόνο το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες αλλά και άλλες επίσημες αναφορές αναφέρουν ως παλαιότερο το ρολόι του Καθεδρικού του Σώλσμπερυ στο Ουίλτσαϊρ, παρότι αυτό φέρεται να κατασκευάστηκε το 1386.

Εξίσου περίεργο όμως μου φαίνεται, διαβάζοντας τον οδηγό της πόλης, ότι και η δωρεά του ρολογιού από τον βασιλιά Φίλιππο αμφισβητείται.
Κάποιες πηγές αναφέρουν ως δωρητή τον δούκα της Κοσενταΐνα.

Προτού κατέβω από τον πυργίσκο θαυμάζω τη θέα από ψηλά, την Κεντρική Πλατεία, τα αποικιακά κτήρια ολόγυρα και τις κορυφογραμμές στο βάθος, που περικυκλώνουν την πόλη που από το 1825 έως το 1880 υπήρξε η πρωτεύουσα της Ονδούρας.

Αναχωρώντας κοιτάζω ξανά τον καθεδρικό και το καντράν του ρολογιού στην πρόσοψη, με τους λατινικούς αριθμούς για τις ώρες. Τώρα προσέχω πως, περιέργως, ο αραβικός αριθμός «4» δεν είναι γραμμένος στα ρωμαϊκά ως «IV», που είναι το ορθό, αλλά ως «ΙΙΙΙ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s