Uncategorized

Στον καθεδρικό του Αγίου Ιωάννου του Μπελίζ

Ο καθεδρικός του Μπελίζ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 1811. Στα νότια της Πόλεως του Μπελίζ συναντώνται 33 Βρετανοί έποικοι να συζητήσουν την ανέγερση ναού. Συμφωνούν για την τοποθεσία του, στην νότια πλευρά της πόλεως εκεί όπου παρελαύνει η μπάντα, τα υλικά, τούβλα εισαγόμενα από Αγγλία και διαστάσεις, 62 μέτρα από Βορρά προς Νότο και 83 μέτρα από Ανατολάς προς Δυσμάς. Στις 20 Ιουλίου 1812 ο αντιπρόσωπος του βασιλέως αντισυνταγματάρχης Τζων Νύτζεντ Σμιθ τοποθετεί τον θεμέλιο λίθο της πρώτης εκκλησίας στην Βρετανική Ονδούρα και πρώτου αγγλικανικού ναού στην Κεντρική Αμερική αφιερώνεται στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.
Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 1816. Ο Γεώργιος Φρειδερίκος Αύγουστος Α’ στέφεται βασιλιάς των Σάμπο, φατρίας των Μισκίτο. Μισκίτο, ονομάζεται και η περιοχή όπου ζουν, στα κεντροαμερικανικά παράλια της Κεντρικής Αμερικής στην Καραϊβική, τα οποία αργότερα θα ανήκουν στην Νικαράγουα. Από παραφθορά, το Μισκίτο θα γίνει Μοσκίτο, δηλαδή «κουνούπι» με αποτέλεσμα η περιοχή να ονομαστεί Ακτή του Κουνουπιού.
Μια εκδοχή θέλει κάπου μεταξύ 1639 και 1650 ένα από τα πλοία που μετέφεραν σκλάβους από Αφρική με προορισμό είτε Παναμά είτε Βραζιλία, να βυθίστηκε εκεί κοντά. Οι διασωθέντες επετέθησαν στους ιθαγενείς, απήγαγαν τις γυναίκες τους και έτσι σχηματίσθηκε η φυλή των Μισκίτο, αποτελούμενη από μαύρους και Ινδιάνους.

Αποικιακό χρώμα

Η επιλογή της ημερομηνίας στέψεως δεν είναι τυχαία. Εορτάζονται τα γενέθλια της 72χρονης βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάρλοτ του Μεκλεβούργου – Στρέλιτς, συζύγου του Γεωργίου Γ’. Παρότι γεννήθηκε 19 Μαΐου εορτάζει γενέθλια δύο φορές τον χρόνο, μία την άνοιξη και μία επίσημη τον χειμώνα, ακολουθώντας μια παράδοση του 1748. Ήταν τότε που ο Γεώργιος Β’ αν και γεννηθείς Νοέμβριο, προτίμησε να εορτάζει επισήμως γενέθλια το καλοκαίρι οπότε, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, ο καιρός προσφερόταν για δημόσιους εορτασμούς και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση. Το έθιμο θα συνεχίζεται ως τον 21ο αιώνα, όταν η Ελισάβετ Β’ αν και γεννηθείσα στις 21 Απριλίου 1926 θα εορτάζει επισήμως γενέθλια το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου.
Ο Γεώργιος Φρειδερίκος Αύγουστος γίνεται ο πρώτος βασιλιάς των Μισκίτο ο οποίος στέφεται στον ναό του Αγίου Ιωάννου της Πόλεως του Μπελίζ την οποία ίδρυσαν πριν από 178 χρόνια Άγγλοι υλοτόμοι, παρότι η κατασκευή της εκκλησίας που ξεκίνησε το 1812 δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 1820. Έκτοτε θα στεφθούν άλλοι τρεις βασιλείς των Μισκίτο και έτσι ο μετέπειτα καθεδρικός του Μπελίζ θα είναι μοναδικός αγγλικανικός ναός εκτός Αγγλικών συνόρων όπου θα έχουν στεφθεί μονάρχες. Στις 23 Απριλίου 1825 θα στεφθεί εδώ ο Ροβέρτος Κάρολος Φρειδερίκος και στις 10 Μαΐου 1845 ο Γεώργιος Αύγουστος Φρειδερίκος. Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2018 στις 08:30 το πρωί θα στεφθεί και τέταρτος βασιλιάς, ο 19ος μονάρχης της φυλής, Πέδρο Μουρ Ρικάρντο καθώς θα τον ψηφίσουν οι υπήκοοι στην θέση του Γουίτα Τάρα τον οποίον θα κατηγορήσουν πως πρόδωσε τον λαό του. Παρότι η Μισκιτία θα υπαχθεί στην Νικαράγουα, οι βασιλείς της θα συνεχίσουν να ενθρονίζονται στο Μπελίζ λόγω των παραδοσιακών καλώς σχέσεων που διατηρούν με το Μπελίζ ήδη από την συμφωνία του 1640, τότε που ήταν αποικία με το όνομα Βρετανική Γουιάνα και που επικυρώθηκαν με την Συνθήκη Φιλίας και Συμμαχίας το 1740 σε μια προσπάθεια να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους Ισπανούς.

Πέτρα και μαόνι

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, μεσημέρι. Έξω από το ξενοδοχείο μπαίνω στο «chicken bus» και σε μισή ώρα φθάνω στον τερματικό σταθμό της Γουέστ Κόλλετ Κανάλ. Περνάω την γέφυρα της Κινγκ Στρήητ απέναντι στην Ηστ Κόλλετ Κανάλ, κατευθυνόμενος στα ανατολικά. Στα 800 μέτρα στρίβω δεξιά στην Ρήτζεντ. Στην συμβολή με την Άλμπερτ αντικρίζω μια εντυπωσιακή εκκλησία από τούβλα με τετραώροφο καμπαναριό, σε αποικιακό στυλ. Τα τούβλα, αντίθετα με το μαόνι και την πέτρα που μεταφέρθηκαν από την κοντινή ζούγκλα, τα έφεραν οι έποικοι το 1812 με πλοία από την Αγγλία, ενώ το πευκόξυλο το οποίο επίσης χρησιμοποίησαν οι σκλάβοι για να χτίσουν την εκκλησία, ήλθε από τις ΗΠΑ.
Ολόγυρα ένας κήπος με λίγους φοίνικες και θάμνους καθιστά ακόμη πιο ήσυχη την ατμόσφαιρα. Παρότι 100 μέτρα από την θάλασσα και με δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, αξιοθέατα και κατοικίες ολόγυρα, οι ρυθμοί στους δρόμους είναι αργοί και ήρεμοι. Την αίσθηση αυτή επιτείνει και το διπλανό κοιμητήριο Γιάρμπροου, το παλαιότερο της αποικιακής περιόδου της χώρας -κατασκευάστηκε το 1787 από σκλάβους εργάτες των Βρετανών- και περιέχει λείψανα επιφανών πολιτών του Μπελίζ για πάνω από έναν αιώνα καθώς χρησιμοποιήθηκε έως το 1889. Πήρε το όνομα του από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, τον καταγόμενο από την Νότια Καρολίνα Τζαίημς Γιάρμπροου Ένας σκούρος πράσινος μαρμάρινος αναμνηστικός τοίχος μνημονεύει χαραγμένα πάνω στις λευκές επιτοίχιες πλάκες τα ονόματα των ενταφιασθέντων, ενώ ένας πράσινος φράχτης περικλείει το νεκροταφείο χωρίζοντας το από τα χαρακτηριστικά διώροφα αποικιακά κτήρια της πόλεως.
Στο εσωτερικό κυριαρχούν μαόνι και σαποντίγια ενώ ιδιαίτερο χρώμα δίνουν οι λευκοί ανεμιστήρες που κρέμονται από την οροφή και τα ψηλά τοξωτά παράθυρα με τα λευκά παραθυρόφυλλα από τα οποία φωτίζεται ο χώρος.
Βγαίνοντας παρατηρώ τις εισόδους και εξόδους της εκκλησίας και τους δρόμους που βλέπουν προσπαθώντας να αναπαραστήσω με την φαντασία μου τον κόσμο που ερχόταν και έφευγε από εδώ. Κάθε πληθυσμιακή ομάδα εισερχόταν και από διαφορετική είσοδο. Από την βόρεια είσοδο που βλέπει στην Μπάρκλεϋ Στρήητ εισήρχοντο οι λευκοί. Από την ανατολική που βλέπει στην Ρήτζεντ Στρήητ, εξήρχοντο, επιλογή όχι τυχαία, αφού ακριβώς απέναντι βρισκόταν η κατοικία του κυβερνήτη. Από την δυτική που βλέπει στην Άλμπερτ εισέρχοντο οι μαύροι, ελεύθεροι και οι σκλάβοι και από την νότια εξέρχοντο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s