ΤΑΞΙΔΙΑ

Ο Σοφός Γέρος της Lituanica

Αύγουστος του 2013. Ερχόμενος από την πρωτεύουσα Βίλνιους στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας, το Κάουνας, περνάω από την πολυσύχναστη οδό Jonasvos. Στην αρχή του δρόμου, στον αριθμό 3, βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο υποδημάτων Lituanica. Στην κορυφή του κτηρίου δεσπόζει μια τοιχογραφία επιφάνειας 440 τετραγωνικών μέτρων με τίτλο «Ο Σοφός Γέρος».
Την τοιχογραφία, σε τεχνοτροπία γκράφιτι, κατασκεύασε το 2013 το ντουέτο Gyva Grafika. Παριστάνει έναν διοπτροφόρο γέρο ντυμένο στα κόκκινα, καθιστό, με πίπα στο στόμα. Η μαύρη πίπα είναι βαμμένη στο χρώμα του μαύρου νυχτερινού ουρανού με τους αστερισμούς, όπως θα φαίνονταν με τις ευθείες γραμμές που χαράσσουν στους χάρτες οι αστρονόμοι από την αρχαιότητα δίνοντάς τους αυθαίρετα σχήματα και ονομασίες.
Γέρος και πίπα, συνδυασμός που συνειρμικά παραπέμπει σε σοφία και που μου τραβά αμέσως την ματιά όχι μόνο λόγω μεγέθους αλλά και λόγω του κόκκινου χρώματος, καθώς και του βλέμματος του γέρου σοφού που νιώθεις να σε παρατηρεί και να σε «κόβει. Η ήρεμη ματιά του είναι σαν να σε συμβουλεύει στο πιο «θορυβώδες» τμήμα της πόλης, να επιβραδύνεις τους ρυθμούς σου και να παρατηρήσεις καλύτερα το περιβάλλον γύρω σου. Ενδιαφέρον είναι ότι η πόλη «αγκάλιασε» την τοιχογραφία, καθιστώντας την έτσι «σήμα κατατεθέν» της.
Η Gyva Grafika είναι συνεταιρισμός σχεδιαστών που ίδρυσαν το 2010 οι Žygimantas Amelynas και Tadas Šimkus. Τα έργα τους εκπέμπουν θετικές και γόνιμες σκέψεις εμπνέοντας έτσι και άλλους σχεδιαστές και street artists με αποτέλεσμα να συναντάς παντού στην πόλη διάφορες μορφές τέχνης. Ως εκ τούτου, είναι εύκολα αντιληπτός ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κάουνας ανακηρύχθηκε μία από τις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2022.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s