Η έκρηξη του ηφαιστείου Χουαγιαναπουτίνα το 1600 στις Περουβιανές Άνδεις, προκάλεσε σε όλον τον πλανήτη μια απότομη κλιματική αλλαγή εξαιτίας της οποίας το 1601 ήταν η ψυχρότερη χρονιά έξι αιώνων. Στην Ρωσία, ακόμη και τις καλοκαιρινές νύχτες μεταξύ 1601 και 1603, η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από το μηδέν. Ο λιμός που προκλήθηκε με την καταστροφή της παραγωγής έπληξε δύο εκατομμύρια Ρώσους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού. Για να επιβιώσουν, πλήθη μεταναστών συνέρρευσαν από τις επαρχίες στην Μόσχα για να μπορέσουν να πάρουν και αυτοί την βοήθεια σε χρήμα και τρόφιμα που μοίραζε η κυβέρνηση στην πρωτεύουσα, κάτι όμως που αποδιοργάνωσε την οικονομία. Και ενώ στην επαρχία ξέσπασε επιδημία πανώλητος, ένοπλες συμμορίες τρομοκρατούσαν τον πληθυσμό.
Συν τοις άλλοις, στον Πολωνο-Ρωσικό πόλεμο του 1605 – 1618 η Μόσχα είχε κατακτηθεί από την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, ενώ εμφύλιες διαμάχες ταλαιπωρούσαν την χώρα. Ο πόλεμος αυτός έμεινε γνωστός και ως «Δημητριακά» από το όνομα τριών τσάρων που βασίλευσαν εκείνη την περίοδο με το όνομα Δημήτριος. Διάφοροι απατεώνες εμφανίζονταν παριστάνοντας τον τσάρεβιτς Ντιμίτρι Ιβάνοβιτς, τον νεώτερο γιο του Ιβάν του Τρομερού, παρότι ο πραγματικός Ντιμίτρι είχε πεθάνει σε ηλικία οκτώ ετών το 1591. Στην ιστορία έμειναν γνωστοί τρεις τέτοιοι απατεώνες με την ονομασία «Ψευδοδημήτριος». Αυτοί ήταν ο Δημήτριος Α’, τσάρος της Ρωσίας από τις 10 Ιουνίου του 1605 έως τις 17 Μαΐου του 1606, ο Δημήτριος Β’ (1607 – 1610), και ο Δημήτριος Γ’ (1611 – 1612).

Ο Πατριάρχης Νίκων
Οι θρησκόληπτοι Ζηλωτές είδαν σημάδια θεϊκής οργής σε αυτήν την Εποχή των Αναστατώσεων και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ανανέωση της θρησκείας. Ο Πατριάρχης καλεί τους πιο καταρτισμένους Έλληνες επισκόπους, όπως επίσης και θεολόγους από την Κωνσταντινούπολη και το Κίεβο, και με τις συμβουλές τους αλλάζει κείμενα και τυπικά της Εκκλησίας. Πλέον, για το σήμα του Σταυρού οι πιστοί θα χρησιμοποιούν τα τρία δάχτυλα του δεξιού χεριού αντί για τα δύο όπως συνήθιζαν με τον δείκτη τεντωμένο και τον μέσο λυγισμένο. Το «Αλληλούια» θα ακούγεται τρεις φορές αντί για δύο στους ψαλμούς, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία θα κυκλοφορήσουν διορθωμένες εκδόσεις των λειτουργικών βιβλίων όπως το Τυπικόν και το Ευχολόγιον, σε νέα μετάφραση. Ακόμη, ο «Ισούς» θα προφέρεται εφεξής «Ιησούς», τα Πρόσφορα στην Αρτοκλασία θα είναι πέντε και όχι επτά, ενώ πομπές, λιτανείες και περιφορές θα γίνονται αντίστροφα από την φορά του ρολογιού και όχι πια σύμφωνα με αυτήν. Το δε «Γεννηθέντα αλλ’ ου ποιηθέντα» γίνεται «Γεννηθέντα ου ποιηθέντα».
Επικεφαλής της κινήσεως τίθενται οι αρχιεπίσκοποι Αβακούμ και Δανιήλ και ο Ιβάν Νερόνωφ. Οι δύο πρώτοι ζητούν από τον τσάρο Αλέξιο να επιτραπεί η χρήση των δύο δακτύλων στο σχήμα του Σταυρού κατά τις λειτουργίες και τις τελετές. Οι δύο πλευρές θα συγκρουστούν σκληρά. Οι Αββακούμ και Ιβάν Νερόνωφ θα συλληφθούν και θα εκτελεστούν το 1682. Ωστόσο, το κίνημα Ράσκολ έχει γεννηθεί. Εκφράζεται κυρίως από τον κατώτερο κλήρο και παίρνει και την μορφή αντιστάσεως στην φεουδαρχική καταπίεση των εκκλησιαστικών ηγετών. Μαζί τους βρίσκονται και μερικοί εκπρόσωποι του ανώτερου κλήρου, όπως ο αρχιεπίσκοπος Αλέξανδρος της Βυάτκα, μοναστήρια όπως το περίφημο Σοβολέτσκυ ή ο επίσκοπος Παύλος της Κολόνα ο οποίος επίσης θα εκτελεστεί στις 16 Απριλίου 1656 και θα χαρακτηριστεί μάρτυρας από τους πιστούς της παλαιάς θρησκείας. Οι διώξεις κατά των Ράσκολ θα συνεχισθούν έως και το 1905.
Η μάρτυς «Βογυαρύνυα Μορόζοβα»

Η «Βογυαρύνυα Μορόζοβα». Πίνακας του Βασίλι Σουρίκωφ με θέμα την σύλληψη της Φεοντοσία από τους Νικωνιανούς το 1671.
Το 1887, ο Ρώσος ζωγράφος Βασίλι Ιβάνοβιτς Σουρίκωφ, γνωστός για τον ρεαλισμό και τα ιστορικά θέματα των έργων του θα δημιουργήσει τον πίνακα «Βογυαρύνυα Μορόζοβα». Σε αυτόν παριστάνεται μια μαυροντυμένη μοναχή, η Φεοντοσία Προκόπιγιεβνα Μορόζοβα, καθώς συλλαμβάνεται το 1671 από τους Νικωνιανούς και με τα δύο δάχτυλα, καθώς σύρεται πάνω σε σανίδες και άχυρα να σχηματίζουν την ευλογία του σχήματος του Σταυρού σύμφωνα με το παλαιό τυπικό και τους Ρασκόλνικους στον χιονισμένο δρόμο να την αποχαιρετούν με υψωμένο το χέρι στην ίδια στάση.
Η Φεοντοσία θα πεθάνει την 1η Δεκεμβρίου 1675 στην φυλακή για να ανακηρυχθεί μάρτυρας από τους Ρασκόλνικους. Η Μορόζοβα είναι αριστοκρατικής καταγωγής, από οικογένεια αξιωματούχων οκόλνιτσι και θα παντρευτεί τον βογιάρο Γκλεμπ Μορόζωφ, αδελφό του συμβούλου του τσάρου, Μπόρις Μορόζωφ. Καθώς ο εξομολογητής της αρχιεπίσκοπος Αββακούμ είναι Ρασκόλνικος, θα συμμετάσχει και εκείνη στο κίνημα και θα δώσει τους μοναστικούς όρκους παίρνοντας κρυφά το όνομα Θεοδώρα και προσηλυτίζοντας την αδελφή της πριγκίπισσα Ευδοκία Ουρούσοβα και την ευγενή Μαρία Ντανίλοβα. Οι τρεις τους θα συλληφθούν το 1671 με τις διαταγές του τσάρου Αλέξιου και θα πεθάνουν από ασιτία τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο Αββακούμ θα γράψει τον «Θρήνο για τις Τρεις Μάρτυρες» και κάποιος άγνωστος συγγραφέας την «Ιστορία της Μπογιαρύνια Μορόζωφ» στην οποία αποδόθηκαν θαύματα. Θα γίνει δημοφιλής ως αντιπρόσωπος της ρωσικής ταυτότητος από τους εθνικιστές συγγραφείς του 19ου αιώνος, ενώ στην σοβιετική εποχή θα αποτελέσει σύμβολο αντίστασης στην εξουσία αντικαθεστωτικών συγγραφέων όπως η Άννα Αχμάτοβα, ο Βαρλαάμ Σαλάμωφ λαιμό Φάζιλ Ισκάντερ. Το 2002 θα χτιστεί ένα λιτό κατάλευκο παρεκκλήσι με έναν χρυσό τρούλο στο μέρος της φυλακής όπου πέθανε η Μορόζοβα.

«Το Πρωινό της Εκτέλεσης των Στρέλτσυ». Πίνακας του Βασίλι Σουρίκωφ (1881).
Μία δεύτερη εξέγερση των Στρέλτσυ θα ξεσπάσει στις 6 Ιουνίου του 1698. Ο Μέγας Πέτρος βρίσκεται σε περιοδεία σε πόλεις της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης. Η στάση θα αποδοθεί στην αντίδραση απέναντι στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Ρωσίας που εφαρμόζει ο τσάρος, αλλά και στις κακές συνθήκες συντηρήσεως του σώματος. Οι 2.300 πυροβολητές θα αποπειραθούν να ανεβάσουν στον θρόνο την φυλακισμένη στο μοναστήρι Νοβοντέβιτσυ Σοφία Αλεξέγιεβνα όπως είχαν πράξει 16 χρόνια νωρίτερα ή, εάν αρνείτο, τον 55χρονο αριστοκράτη εραστή της, Βασίλι Γκολίτσιν που βρίσκεται στην εξορία. Ο Πέτρος θα στείλει εναντίον τους στρατιώτες και ιππείς υπό τον 36χρονο στρατάρχη Αλεξέι Σέιν και τον 63χρονο σκωτσέζικης καταγωγής στρατηγό Πάτρικ Γκόρντον, σύμβουλο και στενό φίλο του τσάρου. Στις 18 Ιουνίου οι Στρέλτσυ θα ηττηθούν κοντά στο μοναστήρι της Νέας Ιερουσαλήμ, το Φοσκερένσκυ, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Τα βασανιστήρια στα οποία θα υποβληθούν οι συλληφθέντες ύποπτοι θα είναι απάνθρωπα. Μαστίγωμα με κνούτο μέχρι θανάτου, εξαρθρώσεις άκρων, ακρωτηριασμοί δακτύλων, πυράκτωση. Οι διώξεις, οι εκτελέσεις και τα βασανιστήρια θα συνεχιστούν ως το 1707, ενώ οι οικογένειες των Στρέλτσυ θα απομακρυνθούν από την Μόσχα.
Με τους Ρασκόλνικους θα ασχοληθεί και η όπερα. Δύο αιώνες μετά την ταραγμένη εποχή του Νίκωνος και της Μορόζοβα, μεταξύ του 1872 και του 1875, ο Μόδεστος Μουσσόρσγκυ θα συνθέσει το μεγαλύτερο μέρος της Χοβάντσινα. Το έργο θα συμπληρώσει και θα το διασκευάσει ο Ρίμσκυ – Κόρσακωφ, ενώ μία ακόμη επεξεργασία του θα έλθει γύρω στο 1960 από τον Σοστακόβιτς, η οποία θα ανταποκριθεί περισσότερο στο πνεύμα του συνθέτη. Η πρεμιέρα του πεντάπρακτου έργου θα δοθεί στις 9 Φεβρουαρίου 1886 στο Θέατρο Μαρίνσκυ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Φιοντόρ Σαλιάπιν ως Δοσίθεος στην παράσταση που ανέβηκε το 1897 στην Ιδιωτική Όπερα Μαμόντωφ της Μόσχας.
Η μοσχοβίτικη πρεμιέρα θα ανέβει στις 12 Νοεμβρίου 1897 στο Θέατρο Σολοντόβνικωφ σε σκηνοθεσία του Μικέλε Εσπόζιτο με τον Φιοντόρ Σαλιάπιν στον ρόλο του Δοσίθεου.
Οι τρεις φατρίες
Ως αποτέλεσμα, θα συγκρουστούν τρεις φατρίες. Οι Τσαρικοί μεταρρυθμιστές υπό τον φιλελεύθερο πρίγκηπα Γκαλίτσιν, εραστή της Σοφίας, οι συντηρητικοί του Χοβάνσκυ και οι Ρασκόλνικοι που αντιπροσωπεύονται από τον Δοσίθεο. Κάθε μία πλευρά διεκδικεί στο έργο τον ρόλο του εκπροσώπου της «πραγματικής» Ρωσίας απέναντι στους εσωτερικούς εχθρούς. Ο Ιβάν Χοβάνσκυ επικαλείται την νομιμότητα που του δίνουν η ευγενική καταγωγή και το στρατιωτικό του αξίωμα, ο Δοσίθεος επικαλείται την ισχύ που του παρέχει η θρησκεία και ο Σακλοβίτυ την υποστήριξη στον τσάρο Πέτρο.
Η «Χοβάντσινα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Αθήνα, 23 Μαρτίου 1961. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβαίνει η πρώτη παράσταση του έργου. Δυστυχώς όμως το αθηναϊκό κοινό δεν τιμά το έργο όπως θα του άξιζε. Θα δοθούν μόλις επτά παραστάσεις, με το θέατρο μισοάδειο, όταν αλλού δεν αρκούν ούτε εβδομήντα παραστάσεις για να εξαντληθεί το ενδιαφέρον του κοινού. Και τούτο παρότι η αναβίωση της «Χοβάντσινα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή χαρακτηρίζεται από τις αρτιότερες και κοινή πεποίθηση είναι ότι θα τιμούσε και τα καλύτερα θέατρα μελοδράματος. Σημειωτέον, ότι συμμετέχει και ο διάσημος Γιουγκοσλάβος βαθύφωνος Μ. Τσαγκαλόβιτς, ως Δοσίθεος, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της όπερας, τον οποίον είχαν θαυμάσει οι Αθηναίοι έναν χρόνο νωρίτερα στον «Μπόρις Γκοντούνωφ». Προφανώς η άγνωστη στους Αθηναίους ιστορία της πάλης μεταξύ Παλαιόθρησκων και Μεταρρυθμιστών δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο, οι κριτικές είναι θετικές καθώς κιόλας συμμετέχουν σπουδαίες φωνές όπως ο Ν. Χατζηνικολάου ως Αντρέι Χοβάνσκυ, Κ. Δημητρακόπουλος ως Σακλοβίτυ, Χ. Μπισκίνης ως Βασίλι Γκαλίτσιν, η Α. Μορφονιού ως Μάρφα, οι Γ. Τερζάκης, Α. Πανταζηνάκος, Εμ. Δουμάνης, Γ. Ζάκκας και άλλοι. Ο διακεκριμένος Ρώσος χορογράφος Μπόρις Κνιάζεφ παρουσιάζει τα θαυμάσια σύμφωνα με τους κριτικούς χορευτικά συμπλέγματα με φαντασία, ενώ η σκηνοθεσία του Μλάντεν Σάμπλιτς θα θεωρηθεί «άψογη» με την σλαβική ψυχή του να διδάσκει στους Έλληνες καλλιτέχνες το πώς πρέπει να εμφανίζονται οι καθαρώς σλαβικοί τύποι. «Καθαρώς ρωσικό περιβάλλον της εποχής Πέτρου του Μεγάλου» θα χαρακτηριστεί η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι εικονογραφίες του Ι. Στεφανέλλη και άψογη η παρουσίαση του μουσικού συντονιστού της παραστάσεως Ανδρ. Παρίδη.
Η «Χοβάντσινα» στο Ηρώδειο
Την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Αυγούστου του 1973 θα ανέβουν από την Κρατική Όπερα της Σόφιας στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού δύο παραστάσεις της τρίπρακτης «Χοβάντσινα» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Μπορίς Ποκρόφσκι, σκηνογραφία Βαλερί Λέβενταλ και χορογραφίες Αναστάς Πετρώφ. Ο Ντιμίτερ Πέτκωφ θα υποδυθεί τον πρίγκηπα Ιβάν Χοβάνσκυ, ο Λούμπεν Μιχαήλωφ τον πρίγκηπα Αντρέι Χοβάνσκυ, ο Λούμπομιρ Μποντούρωφ τον πρίγκηπα Βασίλι Γκολίτσιν, ο Στόγιαν Ποπώφ τον Σακλοβίτυ, ο Νικολάι Γκιουζέλεφ τον Δοσίθεο, η Νάντια Αφεγιάν την Μάρφα, και η Μαρία Ντιμιτρέφσκα την Έμμα.
Όσον αφορά την δομή του συγκεκριμένου έργου, αυτή παριλαμβάνει τρεις πράξεις και πέντε σκηνές.
Πράξη Πρώτη
Πρωί, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Ο Σακλοβίτυ υπαγορεύει στην δημόσιο γραφέα μα καταγγελία εναντίον του Ιβάν Χοβάνσκυ και των οπαδών του. Η πρωτεύουσα βρίσκεται σε αναταραχή και κατάσταση εμφυλίου πολέμου. Χωρικοί από μακρινές επαρχίες έρχονται και ζητούν να μάθουν νέα. Από το Κρεμλίνο παρουσιάζεται ο Χοβάνσκυ με την ακολουθία του και τον γιο του Αντρέι ο οποίος κάνει προτάσεις σε μια νεαρή Γερμανίδα, την Έμμα, που του αρέσει. Την σκηνή παρακολουθεί η Μάρφα, πρώην μνηστή του Αντρέι και ρασκολνική, η οποία προσπαθεί να τον ξανακάνει δικόν της. Επιστρέφει ο γερο-Χοβάνσκυ και γοητευμένος από την Έμμα προσπαθεί να την πάρει με την βία από τον γιο του. Απειλείται σκάνδαλο, το οποίο όμως αποφεύγεται χάρη στην άφιξη του αρχηγού των οπαδών της παλαιάς θρησκείας, Ντοσιφέι (Δοσίθεου). Ο φλογερός και γεμάτος πειθώ λόγος του φέρνει αποτελέσματα και όλοι ξεσηκώνονται για να συνεχίσουν την αντίδραση κατά των νεωτεριστών. Ο Δοσίθεος αναχωρεί με την ακολουθία του για το Κρεμλίνο.
Πράξη Δεύτερη – Σκηνή Πρώτη
Πράξη Δεύτερη – Σκηνή Δεύτερη
Στον καταυλισμό των ανταρτών. Με ένα τραγούδι της η Μάρφα εκφράζει τον έρωτά της για τον Αντρέι Χοβάνσκυ, την ζήλεια, αλλά και τον θρησκευτικό της φανατισμό και την απόλαυση της απολυτρώσεως. Ο Δοσίθεος προσπαθεί να την αποτρέψει από το να γίνει ολοκαύτωμα στην πυρά, ένα όνειρο που ωριμάζει μέσα της. Μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα των ανταρτών που πιστεύουν πως ο αρχηγός τους Ιβάν Χοβάνσκυ τους οδηγεί σε μια βέβαιη νίκη, δημιουργείται μια απίθανη σύγχυση. Ξαφνικά τα δυσάρεστα νέα διαδίδονται. Όλοι με φρίκη μαθαίνουν πως ο Χοβάνσκυ δεν θα τους οδηγήσει σε καμία μάχη. Η γιορτή διακόπτεται.
Πράξη Τρίτη – Σκηνή Πρώτη
Ένα ικρίωμα έχει στηθεί μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Όσοι από τη αντάρτες πρόκειται να αποκεφαλιστούν θα δεθούν εκεί. Επί τους παρόντος στο ικρίωμα βρίσκεται ο πρίγκηπας Γκολίτσιν που περιμένει την μεταφορά του στον τόπο της εξορίας. Η Μάρφα φέρνει δυσάρεστες ειδήσεις στον Δοσίθεο: τα στρατεύματα του Πέτρου έχουν περικυκλώσει το στρατόπεδο των οπαδών της Παλαιάς Πίστεως. Ο πρίγκηπας Αντρέι δεν ξέρει τίποτε ακόμη από όσα έχουν συμβεί. Θέλει να αποφύγει την Μάρφα, όταν όμως αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει η ζωή του, τρέπεται σε φυγή. Κατά διαταγή του Πέτρου, οι αντάρτες συγχωρούνται.
Πράξη Τρίτη – Σκηνή Τρίτη
Κατηγορίες:Θέατρο, ΟΠΕΡΑ, Uncategorized