
Η «Αδελφότητα των Μαυροκέφαλων» ήταν μια χριστιανική κοινότητα με στοιχεία στρατιωτικής οργάνωσης η οποία συστάθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα. Έδρα της υπήρξε το Ταλίν ενώ δραστηριοποιήθηκε σε διάφορα ακόμη μέρη στην Λιβονία (την σημερινή Λετονία και Εσθονία).
Πιο πριν, κυριότερος κοινωνικός οργανισμός της πόλης ήταν το Μεγάλο Σωματείο, τα μέλη του οποίου όμως έπρεπε να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων να έχουν παντρευτεί. Έτσι, οι άγαμοι έμποροι συνέστησαν την δική τους αδελφότητα, των Μαυροκέφαλων. Αρχικά ήταν χριστιανική κοινότητα που όπως όλες οι συντεχνίες της εποχής συγκεντρωνόταν στις εκκλησίες. Μετά από την Μεταρρύθμιση οι ισχυροί δεσμοί με την Εκκλησία αποδυναμώθηκαν και οι συντεχνίες μετατράπηκαν σε επαγγελματικές ενώσεις. Έτσι και η Αδελφότητα των Μαυροκέφαλων, η οποία ιδρύθηκε και επισήμως το 1399, μετατράπηκε σε κοσμική, μέλη της οποίας ήταν άγαμοι έμποροι και πλοιοκτήτες, είτε ντόπιοι είτε ξένοι οι οποίοι δραστηριοποιούντο στην περιοχή.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, τα μέλη της αδελφότητας έπρεπε να υπερασπίζονται την πόλη τους, να συμμετέχουν σε αστικές εκδηλώσεις και να συνοδεύουν υψηλούς προσκεκλημένους και επισκέπτες στο Ταλίν.
Ο οργανισμός απαγορεύτηκε ως ταξικού χαρακτήρα το 1895 και λειτουργούσε ως κοσμικό ίδρυμα έως το 1940, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει στο Αμβούργο, καθώς μετά την σοβιετική κατοχή τα μέλη της διέφυγαν στην Γερμανία.
Τον Αύγουστ
Στο κτίριο της αδελφότητας μεταφέρθηκε μετά την Μεταρρύθμιση το «Ιερό των Μαυροκέφαλων», ένα τέμπλο του 15ου αιώνα το οποίο βρισκόταν αρχικά στην εκκλησία της μονής των Δομηνικανών. Η πρόσοψη του κτιρίου ανήκει στην έκφανση της ολλανδικής τέχνης της εποχής της Αναγέννησης. Η ζωφόρος μεταξύ 1ου και 2ου ορόφου είναι διακοσμημένη με τα οικόσημα των μεγάλων Χανσεατικών εμπορικών κέντρων Νόβγκοροντ, Λονδίνου και Μπέργκεν. Φέρουν απεικονίσεις του Χριστού, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης, καθώς και ανάγλυφα με απεικονίσεις μεσαιωνικών αγώνων. Πάνω από τα παράθυρα του ισογείου βρίσκονται τα γλυπτά πορτραίτα του βασιλιά Σιγισμούνδου και της συζύγου του, της βασίλισσας Άννας. Στην πρόσοψη υπάρχει ανάγλυφο έμβλημα της αδελφότητας και το ανάγλυφο κεφάλι του Αγίου Μαυρικίου το οποίο πλαισιώνουν δύο λιοντάρια. Εκατέρωθεν της εισόδου έχουν διατηρηθεί οι αυθεντικές επιδαπέδιες πέτρινες πλάκες με το ίδιο ανάγλυφο κι αυτές.
Κατηγορίες:Uncategorized