Uncategorized

Στην Καπέλα Σιξτίνα των Άνδεων

2017-04-30-14-24-47

San Pedro Apóstol de Andahuaylillas

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009. Έχοντας ξεκινήσει από νωρίς το πρωί την εξόρμησή μου για να δω τα ουκ ολίγα αξιοθέατα στην περιοχή γύρω από το Κούσκο του Περού, φθάνω λίγο πρις τις 2 το μεσημέρι σε μια κωμόπολη 45 χιλιόμετρα νότιά του. Εδώ, σε υψόμετρο 3.122 μέτρων, βρίσκεται το Andahuaylillas, μια κωμόπολη ηλικίας 1,5 αιώνα, καθώς ιδρύθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1857.

Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα που έβαλα στο πρόγραμμα να επισκεφθώ σήμερα είναι και η εκκλησία της κωμόπολης αυτής. Μαζί με την επίσκεψή μου στον ναό του Wiracocha στο Raqch’i, τα ερείπια του φρουρίου και του ναού των Ίνκα στο Sacsayhuamán στα 3.711 μέτρα, το Chacan στα 3.765 μέτρα και άλλα, έβαλα και το «παράταιρο» πλην εντυπωσιακό αξιοθέατο του Andahuaylillas που είναι η εκκλησία του. «Παράταιρο» θα μπορούσε να θεωρηθεί για τον λόγο ότι σε υψόμετρο 3 και 4 χιλιάδων μέτρων, εδώ στις Άνδεις και σε μια μικρή κωμόπολη των 5,5 χιλιάδων κατοίκων, βρίσκεται μια εκκλησία που όχι μόνο έχει μπαρόκ διάκοσμο στο εσωτερικό της (στοιχεία μπαρόκ εδώ στις Άνδεις μπορεί να βρει κάποιος και σε άλλα σημεία τους, όπως για παράδειγμα το Cusco, το Huaro ή το Urcos) αλλά την αποκαλούν και «Καπέλα Σιξτίνα της Αμερικής».

Η εκκλησία του San Pedro Apóstol de Andahuaylillas είναι του 16ου αιώνα, χτίστηκε από Ιησουίτες σε σημείο όπου προϋπήρχε ιερό των Ίνκα, αρχικά το 1570 και στην συνέχεια με επεκτάσεις της ως το 1606 οπότε πήρε την τελική του μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος της διακόσμησής της ανέλαβε την δεκαετία του 1620 ο Luis de Riaño, μαθητής του Ιταλού ζωγράφου Angelino Medoro. Λόγω των εξαιρετικών τοιχογραφιών της, η εκκλησία αποκαλείται «Καπέλα Σιξτίνα των Άνδεων». Το ιερό έχει μια πολύχρωμη οροφή σε στυλ Mudéjar χτισμένημε την προαποικιακή τεχνική kur-kur, δηλαδή με ζαχαροκάλαμα, άχυρα και λάσπη αντί για ξύλο.

Φεύγοντας από το Andahuaylillas κάθομαι για λίγο στην παχιά σκιά ενός τεράστιου δένδρου στην Plaza Mayor, την κεντρική πλατεία, να θαυμάσω και να φωτογραφίσω την εκκλησία και αναρωτιέμαι ταυτόχρονα αν οι κάτοικοι που περνούν βαριεστημένα κάτω από τον ήλιο του μεσημεριού, συνειδητοποιούν την αξία που έχει η εκκλησία τους ή αν την θεωρούν κάτι φυσικό στο οποίο δεν δίνουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. Πιάνοντάς τους την κουβέντα, διαπιστώνω πως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι κάτοικοι της κωμόπολης που είναι και «πρωτεύουσα» ενός διαμερίσματος 12 οικισμών, είναι υπερήφανοι, όχι μόνο διότι έρχονται τουρίστες από άλλες ηπείρους να θαυμάσουν την «Καπέλα Σιξτίνα των Άνδεων» αλλά μόλις πριν λίγους μήνες το World Monument Fund και το γαλλικό τμήμα του ανέλαβαν να συντηρήσουν την εκκλησία του San Pedro Apóstol.

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s