Uncategorized

Τα λουτρά της Grenouillère

claude_monet_la_grenouillere

Claude Monet, La Grenouillére (1869).

O Claude Monet έγραφε στις 25 Σεπτεμβρίου 1869 στον ομότεχνό του, Γάλλο ιμπρεσιονιστή  Frédéric Bazille, «Έχω ένα όνειρο, έναν πίνακα με τα λουτρά της Grenouillère, για τα οποία έχει φτιάξει μερικά πρόχειρα σχέδια αλλά παραμένει απλώς ένα όνειρο. Ο Pierre-Auguste Renoir που πέρασε εδώ δύο μήνες, θέλει κι αυτός να συνθέσει αυτόν τον πίνακα».
Τόσο ο Monet όσο και ο Renoir ζούσαν ως φίλοι εκείνη την εποχή μέσα στην φτώχεια και την απελπισία και συχνά έπαιρναν το τραίνο για να ζωγραφίσουν εκτός Παρισιού σκηνές εξοχής. Στην Grenouillère, 20 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, πέρασαν μαζί περί τους δύο μήνες.
Οι ελαιογραφίες «Bain à la Grenouillère» (Τα λουτρά της Grenouillère) και «Λουόμενοι στην Grenouillère» που βρίσκεται στην London National Gallery αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα τους πίνακες των οποίων τα σκίτσα ανέφερε ο Monet στην επιστολή του. Ένας μεγαλύτερων διαστάσεων πίνακας, ο οποίος βρισκόταν στην συλλογή Arnhold στο Βερολίνο και πλέον έχει χαθεί, ήταν πιθανότατα ο πίνακας που ονειρευόταν ο ζωγράφος. Οι πλατιές πινελιές του πίνακα ανήκουν ολοφάνερα σε ένα από τα σχέδιά του, καθώς για τις επιδείξεις ο Monet κρατούσε πιο λεπτές και σωστά υπολογισμένες επιφάνειες. Ένα πανομοιότυπο έργο του Renoir βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης, απόδειξη ότι οι δύο φίλοι ζωγράφιζαν παρέα, συχνά μαζί με τον Camille Pissarro.
Οι δυνατές γραμμές για τα κύματα, οι γρήγορες πινελιές που απέδιδαν την ταραγμένη επιφάνεια του νερού δίπλα στο cafe και η γιορταστική ατμόσφαιρα του χώρου, μαζί με το χαρούμενο βάδισμα των περιπατητών είναι μερικά μόνο από τα βασικά χαρακτηριστικά της διαστάσεων 74,6×99,7 εκ. ελαιογραφίας του 1869.
Στον πίνακα η νησίδα του Croissy διαχωρίζει τον Σηκουάνα σε δύο μέρη που συνδέονται με γέφυρα που καταλήγει στο υπαίθριο cafe εστιατόριο στα δεξιά του πίνακα. Δύο σκουρόχρωμες βάρκες σε πρώτο πλάνο είναι δεμένες και προφανώς πηγαινοέρχονται στην νησίδα και όλα αυτά καθρεφτίζονται στο νερό. Στο νησί δύο κοπέλες κουβεντιάζουν και είναι έτοιμες να βουτήξουν και αυτές στο νερό όπου βρίσκονται οι συνοδοί τους. Ο ορίζοντας διακόπτεται από μία γραμμή φωτός που ξεπηδά από τα δένδρα για να αναδείξει έναν ανοιχτόχρωμο γαλανό ουρανό.
Ο πίνακας βρίσκεται στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s