
Μιχαήλ Σαβίτσκυ, Φεύγοντας μέσα στην νύχτα. 1980.
Ο Μιχαήλ Σαβίτσκυ δημιούργησε την ελαιογραφία «Φεύγοντας μέσα στην νύχτα» το 1980. Πρόκειται για έναν από τους αρκετούς πίνακές του με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο όπως ονομάσθηκε στην Σοβιετική Ένωση, την αντίσταση, την κατοχή, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τα έζησε από πρώτο χέρι.
Στον καμβά αποτυπώνονται μόνο δύο φιγούρες, μητέρα και κόρη. Η μητέρα απεικονίζεται με θεληματικό προφίλ να συνοδεύει την νεαρή κοπέλα στην μονάδα των ανταρτών που θα πολεμήσει τον εχθρό και θα υπερασπιστεί την πατρίδα. Το πρόσωπο της μεγάλης γυναίκας είναι γεμάτο από εσωτερική δύναμη και αποφασιστικότητα. Φαίνεται ταυτόχρονα να αγωνιά και για την τύχη της κόρης της, η οποία πιθανό να βαδίζει σε έναν βέβαιο θάνατο, αλλά δεν την σταματά.
Η νεαρή κοπέλα, αν-φας, στέκεται με ορθάνοιχτα τα μάτια που αντανακλούν την λύπη και τον πόνο των Λευκορώσων, των πρώτων Σοβιετικών που αντιμετώπισαν τους Γερμανούς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και που υπέφεραν μεγαλύτερο διάστημα τον ζυγό των Ναζί. Παρά ταύτα εικονίζεται αποφασισμένη και πανέτοιμη να πολεμήσει.
Ο ζωγράφος «παίζει» στην σύνθεση με το φως και την σκιά σε μια αλληγορία του πολέμου μεταξύ του Κακού που ως σκιά κυριαρχεί στο φόντο και του Καλού που το διασπά ως φως που το διαπερνά. Πηγή του φωτός στον πίνακα είναι μια λάμπα που κρατά η μητέρα και η οποία είναι τοποθετημένη μπροστά στην καρδιά, σύμβολο της γενναιότητας των Λευκορώσων στον πόλεμο και την αντίσταση.
Ο Μιχαήλ Σαβίτσκυ (18 Φεβρουαρίου 1922 – 8 Νοεμβρίου 2010) ήταν Λευκορώσος και γεννήθηκε στο χωριό Ζβυανυάτσυ στην περιοχή του Βίτεμπσκ, τέταρτος ανάμεσα σε 3 μεγαλύτερους αδελφούς και μία μικρότερη αδελφή.
Στα 18 του κατετάγη στον Ερυθρό Στρατό και το 1941 υπηρέτησε στο Ανατολικό Μέτωπο. Στις 4 Ιουλίου του 1942 αιχμαλωτίσθηκε στην Μαύρη Θάλασσα και δεν αφέθηκε ελεύθερος παρά με το τέλος του πολέμου, έχοντας φυλακιστεί σε Μπαχυασαράι, Νικολάι, Συμφερόπολη, Ντίσελντορφ, Μπούχενβαλντ, Μίτελλμπαου-Ντόρα και Νταχάου, επιβιώνοντας παρά τις συντριπτικά εναντίον του πιθανότητες με όλες αυτές τις μεταγωγές. Για το έργο του ανακηρύχθηκε το 2006 «Ήρωας της Λευκορωσίας».
Κατηγορίες:Uncategorized