
Ο πέτρινος πίθηκος στο Εθνικό Μουσείο του Gyeongju.
Πρωί Πέμπτης 26 Μαΐου 2016. Βρισκόμαστε στο Έτος του Πιθήκου κι εγώ βρίσκομαι μπροστά στο πέτρινο άγαλμα ενός πιθήκου στο Εθνικό Μουσείο του Gyeongju, το οποίο άνοιξε στις 9 και έχοντας έλθει νωρίς είμαι από τους πρώτους επισκέπτες του σήμερα και έτσι μπορώ να το γυρίσω και να απολαύσω τα εκθέματα με την ησυχία μου. Για να έλθω εδώ περπάτησα γύρω στα 40’ από το ξενοδοχείο μου που ήταν στο βόρειο άκρο της πόλης, δηλαδή κοντά στα κυριότερα αξιοθέατα, έχοντας περάσει πρώτα στα δεξιά μου ένα λιβάδι με κόκκινες και ροζ παπαρούνες και στα αριστερά μου την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη Ανάπτζι.
Ο φιγούρα του πέτρινου πιθήκου που αντικρίζω χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και την δυναστεία του ενοποιημένου κορεατικού βασιλείου των Σίλλα (668 – 935). Οι Σίλλα ήταν μία από τις πλέον μακρόχρονες δυναστείες στην παγκόσμια ιστορία, μιας και κυβέρνησαν επί 992 χρόνια, από το 57 π.Χ και τον πρώτο βασιλιά της, τον Hyeokgeose έως το 935 και τον τελευταίο βασιλιά της, τον Gyeongsun.
Στην Κορέα το σεληνιακό ημερολόγιο ήταν η βάση για τον υπολογισμό των εορτών και των εορτασμών και σε αυτό τα έτη επαναλαμβάνονταν ανά 12 χρόνια καθένα εκ των οποίων έφερε και το όνομα ενός ζώου. Έτσι, όταν σε μια παρέα αναφέρει κάποιος το ζώδιό του, δεν φανερώνει μόνο τα στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του όπως δέχεται η αστρολογία (αυτά τα στοιχεία έχουν να κάνουν και με την ώρα που γεννήθηκε κάποιος) αλλά και την ηλικία του.
Τα 12 ζώα φύλακες είναι γνωστά «Sibijisin» που επί λέξει σημαίνει «Οι Δώδεκα (sibi) θεοί της γης (jisin)». Επίσης, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των ωρών. Για παράδειγμα οι ώρες από τις 5 έως τις 7 το πρωί καλούνται «Myosi» («Χρόνος του Λαγού») οι ώρες μεταξύ 1 και 3 το μεσημέρι «Misi» («Χρόνος του Προβάτου») κ.λπ. και το 24ωρο είναι χωρισμένο σε 12 χρόνους.
Ειδικά για το ζώδιο του Πιθήκου, οι χρονιές του ήταν 1956, 1968, 1980, 1992, 2004 και 2016.
Για τους γεννηθέντες στο Έτος του Πιθήκου λέγεται ότι είναι ευφυείς, επιδέξιοι και ευέλικτοι και μπορούν να λύσουν και τα πιο δύσκολα προβλήματα. Είναι επίσης καλοί στην ανάληψη ρίσκου και στο εμπόριο, καθώς και καλοί διπλωμάτες.
Κατηγορίες:Uncategorized