Uncategorized

Το Εθνικό Μνημείο του Σαν Χοσέ και ο «filibuster»

σαν ξοσε

Το Εθνικό Μνημείο του Σαν Χοσέ

Το γκουανακάστε είναι κάτι σαν το εθνικό φυτό της Κόστα Ρίκα, γνωστό και ως κάρο-κάρο. Ονομάζεται λαϊκά “αυτί του ελέφαντα” ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Enterolobium cyclocarpum. Βγάζει άνθη και καρπούς σαν του αρακά.

Ανάμεσα σε δενδροστοιχίες δένδρων γκουανακάστε, στο Εθνικό Πάρκο (Parque Nacional) του Σαν Χοσέ, της πρωτεύουσας της Κόστα Ρίκα, ορθώνεται το Εθνικό Μνημείο. Στο ίδιο πάρκο βρίσκονται ακόμη η Εθνική Βιβλιοθήκη (Biblioteca Nacional) και το Εθνικό Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού (Centro Nacional de Artes y Cultura).

Το άγαλμα του Εθνικού Μνημείου, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, συμβολίζει την Λατινοαμερικάνικη υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία και ειδικότερα την νίκη απέναντι στον William Walker ο οποίος εισέβαλε στην Κόστα Ρίκα το 1856.

Ο σκωτσέζικης καταγωγής William Walker (8 Μαΐου 1824 – 12 Σεπτεμβρίου 1860) ήταν ένας Αμερικανός γιατρός, νομικός, δημοσιογράφος και μισθοφόρος από το Νάσβιλ ο οποίος οργάνωσε αρκετές ιδιωτικές εκστρατείες στην Λατινική Αμερική με την πρόθεση να ιδρύσει αγγλόγλωσσες αποικίες υπό τον προσωπικό του έλεγχο. Ήταν αυτό που ονομάζεται στον αγγλοσαξωνικό όρο “Filibuster” δηλαδή ιδιώτης πολέμαρχος με μισθοφόρους στρατιώτες υπό τις διαταγές του. Μάλιστα, το 1856 έγινε και πρόεδρος της Νικαράγουα ως το 1857 οπότε και ηττήθηκε από τον συνασπισμό των κεντροαμερικανικών στρατών. Εκτελέστηκε το 1860 από την κυβέρνηση της Ονδούρας.

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s