ΙΝΔΙΑ

Στο επιβλητικό τζαμί της Σριρανγκαπάτνα

Masjid-e-Ala. Srirangapatna

Masjid-e-Ala, Srirangapatna.

Σε κάτι λιγότερο από 2 χρόνια μετά την ενθρόνισή του την 29η Δεκεμβρίου του 1782, ήτοι το 1784, ο 34χρονος τότε κυβερνήτης της Μυσόρης Tippu Sultan (Badshah Nasib ad-Dawlah Fath Ali Khan Bahadur όπως ήταν ο πλήρης τίτλος του ή “Τίγρης της Μυσόρης” όπως κολακευτικά αναφερόταν) έχτισε το Masjid-e-Ala. Το Jama Masjid (όνομα που δίνεται στο Τζαμί της Μεγάλης Προσευχής της Παρασκευής) όπως θα γινόταν πιο γνωστό στην περιοχή, στην πόλη Σριρανγκαπάτνα.
Το διώροφο αυτό τζαμί, σε έντονο μουσταρδί χρώμα βρίσκεται δίπλα στην “Πύλη της Μπάνγκαλορ” του φρουρίου της πόλης η οποία πήρε το όνομα από τον ναό Ranganthaswamy (ο Ranganaatha είναι μια εκδήλωση του θεού Vishnu). Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο αναμορφωτής ηγεμόνας (εισήγαγε νέο νόμισμα, νέο μικτό ηλιακό-σεληνιακό ημερολόγιο και νέο φορολογικό σύστημα, αναπτύσσοντας την σηροτροφία και την οπλική επάρκεια της πόλης, ωστόσο στα «κατά» του χρεώνονται η γενικότερη αντι-ινδουιστική του στάση και η ήττα από τους Βρετανούς) τέλεσε την λειτουργία της “Ιμάματ” της ιερής ημέρας των Ισμαηλιτών Σιιτών κατά την οποία εορτάζεται η επέτειος διαδοχής ενός ιμάμη.
Στα αξιοθέατα του τζαμιού ανήκουν ασφαλώς οι μιναρέδες οι οποίοι έχουν στηθεί πάνω σε μια εξέδρα και είναι οκταγωνικοί με περιστερώνες. Όπως επίσης και η τεράστια αίθουσα προσευχής στα Δυτικά (“βλέποντας” την Μέκκα) καθώς και μια επιγραφή με τα 99 ονόματα του Αλλάχ.
Η θέα από τους μιναρέδες είναι στα “
must” κάθε επισκέπτη (θα χρειαστεί βεβαίως να ανέβει περίπου 200 σκαλιά ) και είναι μαγευτική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s