ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Ανατολή ηλίου ανάμεσα στον «γαμπρό» και την «νύφη»

Sunrise at Futamigaura Bay

«Futamigaura akebono no zu» («Ανατολή Ηλίου στον Futamigaura») του Utagawa Kunisada. 1830-5 26.3 x 38.3 εκ.

Αυτή εδώ η εικόνα και η αίσθηση γαλήνης που μεταδίδει, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επιθυμώ να επισκέπτομαι ξανά και ξανά την Ιαπωνία, μια χώρα που πάντα έχει πάντα και κάποιο καινούργιο αξιοθέατο (και όχι μόνο αξιοθέατο) να προσφέρει στους ξένους.
Η εικόνα αυτή είναι ταυτισμένη με μια συγκεκριμένα στιγμή της ημέρας, γύρω στις 4:30 το πρωί. Είναι η ώρα που μαζεύεται –ιδίως το καλοκαίρι- κόσμος να απολαύσει το θέαμα των πρώτων αχτίδων του ήλιου να περνούν ανάμεσα στους 2 διάσημους βράχους στον κόλπο της Futamigaura.
Έχω ξυπνήσει αρκετές φορές αξημέρωτα (ή έχω ξενυχτήσει κιόλας) στην διάρκεια διακοπών μου μόνο και μόνο για να θαυμάσω ένα μοναδικό θέαμα της «μιας στιγμής» είτε να ανατέλλει ο ήλιος στην ιερή πόλη της Μπενάρες είτε στο ιερό όρος Σρι Πάντα είτε οπουδήποτε αλλού η εμπειρία είναι αυτή που συνηθίζεται να αποκαλείται «ανεπανάληπτη». Πολλοί θεωρούν «περίεργο» μέσα σε ένα ταξίδι να κάνεις άλλο ένα «ταξίδι» και να ξαγρυπνάς σε βάρος της ξεκούρασής σου και του ύπνου σου. Και, εμπειρικά μιλώντας, δεν είναι και λίγοι αυτοί. Νομίζω όμως ότι κάθε καθ’ έξιν ταξιδιώτης θα μου δώσει δίκιο. Ένα τέτοιο θέαμα δεν το βλέπεις κάθε μέρα.
Αυτοί λοιπόν οι δύο βράχοι ονομάζονται «Γαμπρός» και «Νύφη» και οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι το να δεις τις ακτίνες του ήλιου να περνούν ανάμεσά τους έστω και μία φορά στην ζωή σου, φέρνει καλοτυχία.
Στο συγκεκριμένο πίνακα, μια ξυλογραφία του Utagawa Kunisada από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1830 («Futamigaura akebono no zu» [«Ανατολή Ηλίου στον Futamigaura»]) απεικονίζονται στο ιερό αυτό μέρος για τους Σιντοϊστές (το μαρτυρά άλλωστε και το shimenawa, το φτιαγμένο από ρύζι σχοινί που ενώνει το «ζεύγος» το οποίο ανανεώνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες) άνθρωποι να περιμένουν στην ακρογιαλιά μα θαυμάσουν το θέαμα, πουλιά που εικάζεται ότι αποτελούν κοράκια, εν προκειμένω και ηλιακό σύμβολο, να ταξιδεύουν πάνω στις ακτίνες του ηλίου και βάρκες στην θάλασσα.
Πρόκειται για μια «γιορτή» της ένωσης του αρσενικού με το θηλυκό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s