
Οι 2 διαφημιστικές αφίσες του Alphonse Mucha για τα τσιγαρόχαρτα JOB (1896 & 1898) με έκδηλα τα αραμπέσεκ, βυζαντικά και τεκτονικά στοιχεία.
Ο Alphonse Mucha (1860-1939) φιλοτέχνησε 2 διαφημιστικά πόστερς για τα τσιγαρόχαρτα «JOB». Την μάρκα με την οποία έγινε γνωστή η εταιρεία του Joseph Bardou, κατασκευαστή τσιγαρόχαρτων.
H πρώτη αφίσα από τις 2 (στην μεγάλη φωτογραφία) δημιουργήθηκε το 1896 και η δεύτερη (η ένθετη μικρότερη φωτογραφία) δύο χρόνια αργότερα, το 1898. Όσον αφορά στην πρώτη, πρόκειται για μια έγχρωμη λιθογραφία διαστάσεων 66.7×46.4 και είναι η πιο γνωστή διαφημιστική αφίσα που δημιούργησε ο Mucha και η οποία αναπαράχθηκε σε διάφορες παραλλαγές ώστε να ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα κατα τόπους γούστα των καταναλωτών στις διεθνείς αγορές. Το μοντέλο δε της αφίσας αποτέλεσε σημείο αναφοράς γι αυτό που ονομάστηκε «Γυναίκα του Mucha» με «σήμα κατατεθέν» τα κυματιστά μαλλιά που «γεμίζουν» το πόστερ.
Στο ίδιο πόστερ, ο Mucha απεικονίζει το μοντέλο με φόντο το επαναλαμβανόμενο σήμα της εταιρείας (με τα γράμματα JOB εν είδει μωσαϊκού σχηματίζοντας το Άστρο του Δαβίδ ) να κρατά με χάρη και θηλυκότητα ένα αναμμένο τσιγάρο με ολοφάνερη την έκφραση ηδονής στα μάτια και στα χείλια.
Χαρακτηριστικά είναι τα βυζαντινά και arabesque μοτίβα της αφίσας τα οποία θυμίζουν κάπως έντονα το πόστερ της παράστασης «Gismonda» 2 χρόνια νωρίτερα με την Sarah Berbard για μοντέλο. Αφίσα που τον ανέδειξε ως καλλιτέχνη.
Η δεύτερη αφίσα, μια επίσης έγχρωμη λιθογραφία, φιλοτεχνήθηκε σε περισσότερο «φυσικές» διαστάσεις (149.2×101) Οι δύο αυτές διαφημιστικές αφίσες αποτελούν σημείο αναφοράς των πρώτων χρόνων της Art Nouveau, με όλον αυτόν τον συνδυασμό όμορφων γυναικών, πλούσιας διακόσμησης και λεπτού ύφους, όπου ακόμη και ο καπνός του τσιγάρου χρησιμεύει ως διακοσμητικό στοιχείο που με το σχήμα του θυμίζει και το πρώτο γράμμα της φίρμας «J».
Στα επίσης ενδιαφέροντα σημεία των 2 αυτών αφισών, το διακριτικό «κρύψιμο» του μεσαίου γράμματος της φίρμας «JOB»(Ο) ώστε να παραπέμπει στο γνωστό σύμβολο των 2 στύλων του ναού, τα γράμματα J και B , καθώς μάλιστα ο Mucha ήταν δηλωμένος τέκτων.