
Ρωσικό T-34 πατά πάνω σε χώμα φερμένο από το Στάλινγκραντ, στην Τυράσπολη, την αποικία των Μιλησίων, σε ανάμνηση του Β’ΠΠ
Δεν είχαν περάσει ούτε 2 ώρες από την στιγμή που άφησα την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Τσισινάου, και το λεωφορείο με άφησε κιόλας στην Τιράσπολ, μια ρωσόφωνη κατά βάση πόλη της χώρας που από Ρώσους και ντόπιους θεωρείται -ανεπισήμως- πρωτεύουσα μιας χώρας η οποία έχει κηρύξει μονομερώς της ανεξαρτησία της, της Υπερδνειστερίας.
Κυριακή μεσημέρι και η ραστώνη έχει απλωθεί ολόγυρα για πολλαπλές αιτίες: ημέρα αργίας γαρ, μια ώρα με υψηλότατη θερμοκρασία (γύρω στις 13:00 βρέθηκα στον κεντρικό της δρόμο με τα κυριότερα αξιοθέατα και αυτοί ήταν εντελώς άδειοι, πιθανόν να ήμουν και ο μοναδικός ξένος τουρίστας εκείνη την ώρα στους δρόμους) τέλος Ιουλίου, δηλαδή περίοδος αδειών και –κυρίως- στα 2’ από την κεντρική αυτή λεωφόρο κατεβαίνεις στις όχθες του ποταμού που αποτελούν μια τεράστια πλαζ.
Τόσο η μονομερώς ανακηρυχθείσα ονομασία αυτής της μη αναγνωρισμένης χώρας όσο και η ονομασία της πρωτεύουσάς της έχουν σχεδόν την ίδια σημασία: Υπερδνειστερία από τον Δνείστερο και Τυράσπολις από τον την αρχαία ελληνική ονομασία -πάλι- του Δνείστερου (Τύρας). Τύρας λεγόταν και η πόλη ήδη από το 600 π.Χ. όταν στα 10 χιλιόμετρα από το στόμιο του ποταμού οι Μιλήσιοι ίδρυσαν την αποικία τους. Η πόλη καταστράφηκε από τους Γέτες το 56 π.Χ. και ξαναστάθηκε στα πόδοα της από τους Ρωμαίους τι 50 μ.Χ. ως μέρος πλέον της Κάτω Μοισίας, την οποία πολλοί μπερδεύουν και γράφουν λάθος καθώς την συγχέουν με την ομόηχη Μυσία στην Μικρά Ασία.
Η μοντέρνα πόλη πήρε το όνομά της από τον Ρώσο στρατηγό Alexander Suvorov αφού το μεταξύ οι Ρώσοι είχαν καταλάβει από το 18ο αιώνα μια περιοχή που θεωρήθηκε μέσα σε μερικές δεκαετίες, Βεσσαραβία, Ουκρανία, ΕΣΣΔ, Μολδαβία, Υπερδνειστερία…
Καθόλου παράξενο λοιπόν που στα κυριότερα αξιοθέατα του κεντρικότερου δρόμου περιλαμβάνεται και ένα ρώσικο τανκ T-34, καθώς και χώμα από το έδαφος του Στάλινγκραντ για να «πατά» σε αυτό, ακριβώς απέναντι από το Μνημείο του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» όπως ονομάζουν οι Ρώσοι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ένα ζευγάρι Ρωσόφωνων (το 40% των κατοίκων αυτής της πόλης των 250.000 κατοίκων είναι Ρωσικής καταγωγής και το 30% Ουκρανικής) μου ζητά να βγάλουμε μαζί με το παιδάκι τους αναμνηστική φωτογραφία. Δέχομαι μετά χαράς και κατευθύνομαι ολοταχώς στην πλαζ του Δνείστερου σε αναζήτηση αναζωογονητικής δροσιάς πριν συνεχίσω την περιήγησή μου…
Κείμενο – Φωτογραφία: Zalmoxis
Κατηγορίες:Uncategorized