«SPIRITUALLY AWAKENED WOMEN CAN BRING PARADISE ON EARTH». Αυτή η Ινδουιστική επιγραφή προς τιμήν της Durga ή Kali μου θύμισε εκείνο το απόγευμα του Αυγούστου του 2010, τρίτη συνεχή χρονιά που πέρασα τον Αύγουστό μου στην Νότια Ινδία και 2η που επισκέφθηκα την Mysore (την Mysuru όπως έχει επισήμως πλέον μετονομασθεί η τρίτη σε μέγεθος πόλη της πολιτείας της Karnataka, πρωτεύουσα κάποτε -και μάλιστα επί 6 αιώνες, από το 1399- του Πριγκηπάτου της Μυσόρης) την βυζαντινή ποιήτρια και υμνογράφο Κασσιανή. Και ειδικά αυτό το περίφημο ρητό της «διά γυναικός πηγάζει τά κρείττω» (από μία γυναίκα [ήρθαν στον κόσμο] τα καλά) αναφερόμενη στην ελπίδα της σωτηρίας από την ενσάρκωση του Χριστού μέσω της Παναγίας, απαντώντας έτσι στην φράση του αυτοκράτορα Θεόφιλου «Ως άρα διά γυναικός ερρύη τά φαύλα» (Από μία γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά»).
Η πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου Chamundi , 13 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης που φθάνει σε ύψος τα 1.000 μέτρα, υψόμετρο στο οποίο είναι χτισμένος και ο ναός Chamundeshwari που είναι ένα από τα ιερά επίθετα της θεάς Durga, της υπέρτατης θηλυκής δύναμης η οποία είναι γνωστή ως Shakti (συχνά ταυτίζεται με την Kali).
Σε μία πόλη που διαθέτει γύρω στα 10 μουσεία, αφιερωμένα από την λαϊκή τέχνη και τους σιδηροδρόμους μέχρι σε μουσικά όργανα (Folklore Museum Mysore, National Museum of Mankind Mysore, Viswam Museum Mysore, κ.λπ.) θα ήταν αφύσικο ναμην έχει κάποιο από αυτά και στην κορυφή του επιβλητικού λόφου. Πρόκειται για το Godly Museum.
Μπαίνοντας διαβάζεις σε επιγραφή ότι κάθε επισκέπτης έχει ξανάλθει εδώ σε κάποια προηγούμενη ζωή του αυτά τας 5.000 χρόνια.
Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου δεσπόζει και η επιγραφή “SPIRITUALLY AWAKENED WOMEN CAN BRING PARADISE ON EARTH” με την θεά Chamundeshwari, ως Mahishasuramardini (φόνισα του δαίμονα Mahishasura) πολιούχο της πόλης της Μυσόρης, να εξοντώνει τον δαίμονα. Το νόημα είναι εν προκειμένω πως κάθε γυναίκα μπορεί και οφείλει να σκοτώσει τον δικό της δαίμονα, κάθε μορφής.
Πέτυχα εκατοντάδες προσκυνητές εκείνο το απόγευμα πολλοί από τους οποίους έρχονται και ξανάρχονται φέρνοντας προσφορές στην θεά, αλλά και προσφέροντας την υπέροχη θέα από τον λόφο ως δώρο στον εαυτό τους.
Κείμενο – Φωτογραφία: Zalmoxis.
Κατηγορίες:Uncategorized