Uncategorized

Ένας ναός Ελληνικού ενδιαφέροντος στο Βουκουρέστι

O Ορθόδοξος Ναός Σταυροπόλεως στο Βουκουρέστι.

O Ορθόδοξος Ναός Σταυροπόλεως στο Βουκουρέστι.

28 Ιουλίου 2015. Τελευταίος σταθμός του πρώτου σκέλους του ταξιδιού μου που ξεκίνησε αρχές Ιουλίου από τον Καύκασο και θα τελειώσει στο δεύτερο μισό του Αυγούστου στην Κεντρική Ευρώπη, είναι η Ρουμανία. Αυτό το πρώτο σκέλος περιέλαβε 7 ορθόδοξες χώρες (Ρωσία, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Μολδαβία και Ρουμανία) ενώ το δεύτερο σκέλος που θα ξεκινήσει σε 3,5 ημέρες περιλαμβάνει το Ρωμαιοκαθολικό τόξο που εκτείνεται από τις Άλπεις μέχρι την Τρανσυλβανία.
Είναι απόγευμα Τρίτης, μόλις έχω έλθει στο Βουκουρέστι με απευθείας πτήση από το Τσισινάου. Ίσα που τακτοποίησα τις αποσκευές μου στο ξενοδοχείο στην Πλατεία της Σημαίας και έκανα και ένα μπάνιο που θα αποδεικνυόταν “βάλσαμο” μέσα στον αφόρητο καύσωνα που πλήττει αυτές τις ημέρες την Ρουμανία (και ο οποίος καύσωνας σημειωτέον αποτελεί πρωτοσέλιδο σε όλον τον τοπικό Τύπο) και ξεκινάω για μια γνωριμία με την πρωτεύουσα της χώρας. Δεν θα πω για μια “πρώτη γνωριμία” καθώς είχα ξανάλθει εδώ όταν ακόμη ήμουν μαθητής, επί Τσαουσέσκου, πριν από 35 χρόνια.
Από τα πρώτα αξιοθέατα που αντίκρισα ήταν και ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα από πέτρα που θεμελιώθηκε πριν 291 χρόνια σε ρυθμό Brâncovenesc (το στυλ αυτό είναι γνωστό ακόμη και ως «Βλάχικης Αναγέννησης» ή και «Ρουμανικής Αναγγένησης). Πρόκειται για την
“Biserica Stavropoleos” όπως αποκαλούν αυτόν τον Ορθόδοξο ναό Σταυροπόλεως στο κέντρο του Βουκουρεστίου οι ντόπιοι ο οποίος και είναι αφιερωμένος στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο ναός βρίσκεται στο 6 της ομώνυμης οδού, ανάμεσα στην calea Victoriei και στο οικοδομικό τεράγωνο που είναι γνωστό ως Lipscani.
Τα θυρανοίξια έλαβαν χώρα στις 3 Οκτωβρίου του 1724, επί ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Νικόλαου Μαυροκορδάτου, από τον Ηπειρώτη Ιωαννίκιο Στρατονικέα, ιερομόναχο και αρχιμανδρίτη από την επαρχία της Πωγωνιανής, ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης πανδοχείου ακριβώς δίπλα στο ναό. Τα εισοδήματα του πανδοχείου συντηρούσαν την εκκλησία και το μετέπειτα μοναστήρι. Το 1726 ο Ιωαννίκιος εξελέγη Μητροπολίτης Σταυροπόλεως και Έξαρχος Καρίας και έκτοτε, ο ναός «(του Μητροπολίτη) Σταυροπόλεως» διατήρησε το όνομά του κτήτορά της ως σήμερα. Ο Ιωαννίκιος πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 1742 και ετάφη στο ναό.
Το πανδοχείο και τα αρχεία της Μονής καταστράφηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα. Κατά καιρούς ο ναός υπέστη ζημιές από σεισμούς ένας εκ των οποίων προκάλεσε την κατάρρευση του τρούλου. Οι τοιχογραφίες του ναού συντηρήθηκαν ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα από το αρχικό μοναστηριακό συγκρότημα διασώζεται μόνο ο ναός, δίπλα στον οποίο υπάρχει κτίσμα των αρχών του 20όυ αιώνα, το οποίο στεγάζει βιβλιοθήκη, αίθουσα συναντήσεων και μια συλλογή από εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα του 18ου αιώνα, καθώς και κομμάτια τοιχογραφιών από εκκλησίες που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Τσαουσέσκου, ενώ μαρμάρινες ταφόπλακες με ελληνικές επιγραφές βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας. Το εσωτερικό είναι εντυπωσιακό με ξύλινα και πέτρινα γλυπτά, πίνακες και τοιχογραφίες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιβλιοθήκη του μοναστηριού, η οποία διαθέτει πάνω από 8.000 βιβλία θεολογίας, βυζαντινής μουσικής, τεχνών και ιστορίας. Στεγάζει ακόμη πατερικά κείμενα, βιβλικά, δογματικής, λειτουργικής, ιστορίας, ομιλητικής, γραπτής κατήχησης, λεξικά γλωσσών, σχολικά βιβλία, μελέτες για τη βυζαντινή τέχνη και την ορθόδοξη εικονογραφία, καθώς και για την ρουμανική ιστορία και τον πολιτισμό του 18ου αιώνα. Υπάρχει δε και ένας σημαντικός αριθμός παλαιών βιβλίων: περισσότερα από 80 χειρόγραφα και 400 έντυπα με βιβλία στα ρουμανικά, τα ελληνικά και την εκκλησιαστική σλαβονική.

Κείμενο – Φωτογραφία: Zalmoxis.

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s