Uncategorized

Στο παλιό ερειπωμένο θέατρο της Αρμενικής Αλεξανδρούπολης

Το παλιό θέατρο του Γκιούμρι

Το παλιό θέατρο του Γκιούμρι

Κυριακή 12 Ιουλίου, νωρίς το απόγευμα, ολοκληρώνω την επίσκεψή μου στο Γκυούμρι, την 2η σε σπουδαιότητα πόλη -και για πολλούς πνευματική και πολιτιστική πρωτεύουσά της- της Αρμενίας και κατευθύνομαι στην κεντρική πλατεία για να πάρω το λεωφορείο της επιστροφής στο Γιερεβάν. Μετά από ένα πολύωρο περπάτημα στο παλιό τμήμα της πόλης και με το θερμόμετρο να δείχνει σταθερά πάνω από τους 35 βαθμούς, η βόλτα μου σε ένα σκιερό μέρος με δένδρα κάνει πιο ευχάριστο το περπάτημα προς το τελευταίο αξιοθέατο του Γκυούμρι. Έχω περίπου 20 με 25 λεπτά στην διάθεσή μου και έτσι προλαβαίνω να δω με την άνεσή μου ένα παλιό θέατρο, με ιστορία πάνω από 150 χρόνια. Κατασκευάσθηκε με δωρεές των κατοίκων στο πάρκο της πόλης, κοντά στο παλιό νεκροταφείο, την εποχή ακόμη που το Γκυούμρι ονομαζόταν Αλεξανδρούπολη (Alexandrapol).
Το εγκαταλειμμένο κτίριο, το οποίο έμεινε ερείπιο μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1988 στέγαζε το θέατρο και την όπερα της πόλης. Εδώ μάλιστα δόθηκε το 1912 και η πρεμιέρα του διάσημου «εθνικού» μελοδράματος της Αρμενίας, το περίφημο έργο της όπερας «Anush» του Armen Tigranyan.
Είτε με όπερα είτε με θεατρικά έργα είτε με φιλολογικές και ποιητικές βραδιές, το θέατρο ήταν πάντα γεμάτο και οι παλαιότεροι κάτοικοι αυτής της πόλης των 150.000 κατοίκων το θυμούνται ακόμη πάντα με ουρές για την εξοικονόμηση ενός εισιτηρίου. Οι νεώτεροι το πρόλαβαν και ως έδρα του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού «Shirak». Και πάντως, οι κάτοικοι εδώ περιμένουν πώς και πώς την ώρα που θα αναστηλωθεί και θα ανακαινισθεί το ιστορικό αυτό θέατρο, με την art nouveau πρόσοψη και τον εξώστη με την υπέροχη θέα.

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s