Uncategorized

Στην παλαιότερη εκκλησία της Βιέννης

Η Ruprechtskirche, παλαιότερη εκκλησία της Βιέννης.

Η Ruprechtskirche, παλαιότερη εκκλησία της Βιέννης.

Παρότι είναι περασμένες 5 το απόγευμα, η ζέστη στην Βιέννη παραμένει ακόμη στα όρια μεταξύ υποφερτού και ανυπόφορου. Όχι και τόσο παράλογο καθώς βρισκόμαστε ακόμη μόλις στην 3η ημέρα του Αυγούστου και ακόμη περισσότερο καθώς περπατώ, με ελάχιστα διαλείμματα, από το πρωί, έχοντας κατέβει ως την Prinz Eugen Strasse, έχοντας ανέβει στη συνέχεια μέχρι την Praterstrasse στην βόρεια πλευρά του ποταμού και έχοντας ξανακατέβει την Νότια όχθη, με 2-3 στάσεις, η τελευταία πριν μια ώρα για πράσινο τσάι και ένα υπέροχο Sternguckertorte, κάτι σαν καίηκ σκοκολάτας με κρέμα στο café bar «Urania» με θέα το Κανάλι του Δούναβι και η προηγούμενη νωρίς το μεσημέρι για μια σοκολάτα με λικέρ πορτοκάλι («am Ring») στο καφέ της Όπερας.
Κατευθυνόμενος προς το κέντρο της πόλης, περνάω μέσα από την παλιά εβραϊκή συνοικία της πόλης. Ανεβαίνοντας ένα στενό ανηφορικό δρομάκι, το περιβάλλον αλλάζει απότομα. Μακριά από τους ήχους και τις παραστάσεις του ποταμιού πίσω μου και ακόμη πιο μακριά από την κίνηση του κέντρου προς τα Νότια όπου κατευθύνομαι, βλέπω μια μικρή σκιερή δροσερή πλατεία, ήσυχη, ανάμεσα σε μπαρ και υπαίθρια καφέ χωρίς κόσμο πια για μεσημέρι και χωρίς κόσμο ακόμη για βράδυ, κάτι όχι παράξενο μιας και βρίσκομαι ακόμη σε μια κάποια απόσταση από την τουριστική πλευρά της πόλης. Η πλατεία αυτή, η Ruprechtsplatz, πήρε το όνομά της από την παλαιότερη εκκλησία στη Βιέννη, την Ruprechtskirche (Εκκλησία του Αγίου Ruprecht). Εδώ βρισκόταν η αρχαία μεριά της πόλης που στην ρωμαϊκή εποχή ονομαζόταν Vindobona. Ακόμη και μετά την παρακμή και πτώση της, τα τείχη της συνέχισαν να προστατεύουν οικισμούς, ένας από τους οποίους ήταν και εκείνος που είχε χτισθεί γύρω από αυτήν εδώ την εκκλησία που πήρε το όνομα του Ρούπρεχτ ο οποίος ήταν επίσκοπος του Σάλτσμπουργκ πριν 1300 χρόνια, γύρω στο 715. Η ίδια η εκκλησία χτίσθηκε σύμφωνα με την παράδοση το 740.
Η πρώτη γραπτή αναφορά για την εκκλησία χρονολογείται από το έτος 1200, το 1276 υπέστη ζημιές από πυρκαγιά, ανακαινίσθηκε το 1260 ενώ γύρω στο 1500 στον χώρο δίπλα στην εκκλησία λειτουργούσαν οι αποθήκες του μονοπωλίου του αλατιού, από τις οποίες προμηθεύονταν το αγαθό αυτό οι λιανοπωλητές. Μάλιστα, η ίδια η εκκλησία είχε μετατραπεί και σε ένα είδος αποθήκης αλατιού (με το τον Άγιο Ρούπρεχτ να έχει ανακηρυχθεί προστάτης των αλατεμπόρων) κάτι που σταμάτησε με εντολή του Ιωσήφ Β’ το 1782. Το 1622 προστέθηκε η μπαρόκ διακόσμηση της εκκλησίας και το 1832 πήρε μια εξωτερική Νέο-Γοτθική διακόσμηση, η οποία αντικαταστάθηκε σε 2 φάσεις, το 1924 και το 1935, με μια μπαρόκ αψίδα. Το 1949 και ενώ είχε ήδη υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, χρειάστηκε ξανά επιδιορθώσεις μετά την ζημιά που προκάλεσε η πτώση ενός γειτονικού κτιρίου. Η τελευταία δε ανακίνηση έλαβε χώρα πριν μόλις 23 χρόνια.
Στο εσωτερικό, ξεχωρίζουν μια πέτρινη πλάκα με την επιγραφή «AEIOU 1439». Ουδείς γνωρίζει τι σημαίνει και έχουν δοθεί περισσότερες από 300 ερμηνείες. Μία από τις επικρατέστερες είναι το «Aller Ehren ist Oesterreich voll» («Η Αυστρία τυγχάνει μεγάλου σεβασμού») και μία ακόμη το «Austria erit in orbe ultimum» («Η Αυστρία θα υπάρχει για πάντα»). Το 1439 πάντως έχει γραφτεί σε ανάμνηση της επίσημης εισόδου με πομπή του Φρειδερίκου Γ’ στην Βιέννη στις 6 Δεκεμβρίου 1439.
Υπάρχουν ακόμη ένας μπαρόκ σταυρός από το 1ο τέταρτο του 18ου αιώνα, μια οκταγωνική κρήνη από μάρμαρο και την επιγραφή AMDYEM («anno MD in aeternam memoriam» δηλαδή «έτος 1500 σε αιώνια ανάμνηση»). Επίσης, η σαρκοφάγος του Αγίου Βιτέλιου και το πιο σημαντικό και γνωστότερο κόσμημα του ναού, τα περίφημα βιτρώ του. Τα παλαιότερα από αυτά χρονολογούνται από το 1370 και παριστάνουν τον Εσταυρωμένο με την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη το ένα και την Μαντόνα με το Θείο Βρέφος το άλλο.
Βγαίνοντας πρόσεξα μια πινακίδα που διαφήμιζε μουσικά κονσέρτα με εκκλησιαστική μουσική στην εκκλησία. Τραβάω μια τελευταία φωτογραφία και κατευθύνομαι προς τα νότια και το κέντρο της πόλης.

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s