Ήταν τέτοια η απήχηση της σειράς λιθογραφιών «Εποχές» που συνέθεσε το 1896 ο Τσέχος ζωγράφος και σχεδιαστής Alphonse Mucha (δεν ήταν η πρώτη του σειρά με το θέμα αυτό, αλλά ασφαλώς η πιο δημοφιλής, ακόμη και από αυτές που ακολούθησαν) ώστε ο οίκος Champenois να του ζητήσει να δημιουργήσει ακόμη δύο σειρές με το ίδιο θέμα, το 1897 και το 1900. Παρότι παραλλαγμένου ύφους η κάθε μία, όλες οι σειρές εκπροσωπούν το ρεύμα που επί χρόνια υπηρέτησε ο καλλιτέχνης, την art nouveau.
Πριν τον Mucha και άλλοι ζωγράφοι είχαν την ιδέα να προσωποποιήσουν τις εποχές, ωστόσο η απεικόνιση νυμφόμορφων γυναικών που να δείχνουν και ιδιαίτερη ψυχολογική/συναισθηματική διάθεση η κάθε μία ώστε να γεννούν διαφορετικούς συνειρμούς και συναισθήματα, ως συμβολισμών των 4 εποχών, ήταν μια καινοτομία.
Η Άνοιξη απεικονίζεται με ύφος αθωότητας, με ξανθά μακριά μαλλιά που περισσότερο θυμίζουν νεράιδα, ντυμένη με λευκό διάφανο φόρεμα να στέκεται κάτω από ένα ανθισμένο δένδρο, φορώντας στεφάνι με λευκά άνθη στο κεφάλι. Κρατά μια λύρα διακοσμημένη με 3 πουλιά να κάθονται πάνω της.
Το Καλοκαίρι, αντίθετα, συμβολίζεται με μια αισθησιακή καστανομάλλα με κόκκινες παπαρούνες στα μαλλιά σε μια υπονοούμενη ερωτική διάθεση και σε νωχελική στάση σώματος που παραπέμπει περισσότερο σε πλανεύτρα σειρήνα σε ένα αμπέλι με τα πόδια της στο νερό και το φως του καλοκαιριού να αντανακλάται στο γαλάζιο ουρανό.
Για το Φθινόπωρο ο Mucha επέλεξε μια ζωντανή παιχνιδιάρικη φυσιογνωμία με χρυσάνθεμα στα μακριά της μαλλιά, καθισμένη σε ένα φόντο με φθινοπωρινά φυτά και με κυρίαρχο το κόκκινο χρώμα να μαζεύει σταφύλια.
Η νύμφη του Χειμώνα είναι σκεπασμένη από την κορφή μέχρι τα νύχια με μια ανοιχτού πράσινου χρώματος κάπα και στέκεται δίπλα σε ένα φορτωμένο από χιόνι θάμνο. Κρατά ένα πουλί να το ζεστάνει με άλλα τρία πουλιά να κοιτούν. Η απλότητα και το επίπεδο της σύνθεσης παραπέμπει σε παραδοσιακή ιαπωνική ξυλογραφία από την οποία έχει εμπνευσθεί ο Mucha.
Κατηγορίες:Uncategorized