Uncategorized

Στην Ματαγκάλπα

Matagalpa 1

Σε έναν από τους κύριους δρόμους της Ματαγκάλπα.

21 Φεβρουαρίου 2007: γύρω στις 9 το πρωί, σχεδόν 2,5 ώρες μετά την αναχώρησή μου από την πρωτεύουσα Μανάγκουα, φθάνω με το υπεραστικό λεωφορείο στην Ματαγκάλπα. Το εισιτήριο είναι αρκετά φθηνό: 50 κόρντομπας, δηλαδή ούτε καν 2 ευρώ, μετ’ επιστροφής.
Η Ματαγκάλπα βρίσκεται στα βόρεια της πρωτεύουσας και στην ενδοχώρα, σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας που είναι χτισμένες είτε στις όχθες κάποιας από τις μεγάλες λίμνες είτε στις ακτές της θάλασσας. Τέτοιες είναι για παράδειγμα η Μανάγκουα που βρίσκεται στις όχθες της ομώνυμης λίμνης ή η Γκρενάδα στην λίμνη Νικαράγουα ή η San Juan del Norte στην Καραϊβική και η San Juan del Sur στον Ειρηνικό (το γιατί οι δύο τελευταίες ονομάστηκαν έτσι είναι μια άλλη ιστορία, καθώς ο «Άγιος Ιωάννης του Βορρά» βρίσκεται γεωγραφικώς νοτιότερα του «Αγίου Ιωάννη του Νότου»!).
Οι λόγοι που έχει κάποιος να έλθει στην Ματαγκάλπα είναι αρκετοί. Ένας είναι για να δει το σπίτι (μουσείο σήμερα) του ιδρυτή των Σαντινίστας (Frente Sandinista de Liberación Nacional – FSLN) Carlos Fonseca Amador, κοντά στο Parque  Darío. Ο Fonseca σκοτώθηκε σε μάχη το 1976, δηλαδή 3 χρόνια πριν την επανάσταση των Σαντινίστας με την οποία τερματίστηκε η δικτατορία του Anastasio Somoza, του οποίου η οικογένεια κυβέρνησε την χώρα από το 1936 (την χρονιά που γεννήθηκε ο Φονσέκα) ως το 1979. Η επίσκεψη στο σπίτι – μουσείο του Φονσέκα είναι μια καλή ευκαιρία να μάθει ο επισκέπτης πολλά για την ιστορία της χώρας.
Άλλοι λόγοι για να έλθει κάποιος εδώ είναι ακόμη το Εθνικό Μουσείο του Καφέ (τον 19ο αιώνα έφθασαν στην Ματαγκάλπα πολλοί χρυσοθήρες από Ευρώπη και Αμερική, τους οποίους ακολούθησαν αρκετοί μετανάστες, μεταξύ των οποίων οι Γερμανοί Ludwig Elster από το Αννόβερο και η σύζυγός του Katharina Braun από τον Μέλανα Δρυμό οι οποίοι φύτεψαν για πρώτη φορά καφέ στην περιοχή) και η σοκολατοποιία «El Castillo del Cacao» που παρασκευάζει, όπως λέγεται, την καλύτερη σοκολάτα στην Νικαράγουα, με παραδοσιακές μεθόδους και από ντόπια «οικολογικά» υλικά.
Αλλά και η φύση ολόγυρα είναι πολύ ιδιαίτερη, όπως ιδιαίτερο και το «ινδιάνικο» χρώμα της πόλης, καθώς και το κλίμα της μιας και εδώ, σε υψόμετρο 70 μέτρων, έχει όλο τον χρόνο άνοιξη, με μία μέσα θερμοκρασία μεταξύ 26 και 28 °C.
Όσο για την προέλευση της ονομασίας αυτής της πόλης των 150.000 κατοίκων, υπάρχουν ουκ ολίγες θεωρίες, με επικρατέστερη αυτήν που θέλει να προέρχεται από τις λέξεις των ιθαγενών «Κεφάλι» (Maika) και «Πόλη» (Calpul) ή από μια φράση της γλώσσας σούμου που μιλούν ακόμη περίπου 10.000 κάτοικοι σε Ονδούρα και Νικαράγουα.

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s