Ξημέρωμα 1ης Δεκεμβρίου 2010. Καθώς ετοιμάζομαι να αφήσω την επαρχία του Εσφαχάν με κατεύθυνση Βορειοδυτικά και την ιερή πόλη της Κομ, ενδιάμεσο σταθμό για Τεχεράνη, κάνω μια τελευταία βόλτα στην πόλη Κασάν. Καθώς η κίνηση στους δρόμους είναι ακόμη αραιή και τα καταστήματα δεν έχουν ανοίξει, βρίσκω την ευκαιρία για μερικές φωτογραφίες από την πόλη που με φιλοξένησε τις προηγούμενες ημέρες.
Παρότι μπήκαμε Δεκέμβριο, παρότι το Κασάν βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος μόλις 4 μοίρες Νοτιότερα από την Αθήνα και παρότι ακόμη δεν έχει καλά καλά φέξει ο ήλιος, ο καιρός είναι ζεστός ώστε να μπορώ να κυκλοφορώ άνετα με πουκάμισο.
Ένας από τους σταθμούς της πρωινής μου βόλτας σε αυτήν εδώ την πόλη των 300.000 κατοίκων, στην οποία παραδόξως, αν και διαθέτει ουκ ολίγα αξιοθέατα, δεν πέτυχα ούτε έναν τουρίστα, είναι το τζαμί Mir Emad. Αυτό βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, απέναντι από το μεγάλο παζάρι του Κασάν, στην Νότια πλευρά μιας ανοιχτής αγοράς η οποία με την σειρά της αποτελεί τμήμα ενός τεράστιου συγκροτήματος με χαμάμ, παλιά καραβάν σεράι, καταστήματα και καφενεία.
Σήμερα είναι γνωστό και το όνομα του ιδρυτή του: ήταν ο Khajeh Amir Emad-ud-Din Shirvani και η εποχή της ανέγερσής του: επί σουλτάνου Jahan Shah Qaraqoyunloo στα χρόνια 841 – 874 της Ισλαμικής χρονολόγησης (1463 έως 1496 με βάση το Χριστιανικό ημερολόγιο) με την τελευταία ανακαίνισή του πριν 1,5 αιώνα, το 1865 (1243 του Ισλαμικού ημερολογίου).
Από την εσωτερική πλευρά που βλέπει στο συγκρότημα της «Αγοράς των Χαλκωματάδων» (Bazar-e mesgarha) είχα προσέξει το προηγούμενο βράδυ ένα πλήθος από πύλες, επιγραφές, και αίθρια και χώρους σε διάφορα επίπεδα, όπως επίσης έναν θόλο από τούβλα και μια δεξαμενή νερού.
Από την πλευρά που φαίνεται στην είσοδο, υπάρχει μια επιγραφή με ένα διάταγμα που περιέχει λαξευμένα με επιδεξιότητα πάνω σε πέτρα 11 άρθρα.
Καθώς αρχίζω την φωτογράφηση, αρχίζουν να εμφανίζονται μαζί με το φως της ημέρας και οι πρώτοι περαστικοί.
Κατηγορίες:ΑΣΙΑ