ΑΜΕΡΙΚΗ

Σε αποικιακό φρούριο της Βενεζουελανικής Καραϊβικής

Τα κανόνια του Castillo San Carlos de Borromeo.  Pampatar, Isla Margarita.

Τα κανόνια του Castillo San Carlos de Borromeo.
Pampatar, Isla Margarita.

Το πρώτο αξιοθέατο που επισκέφθηκα όταν έφθασα τον Ιανουάριο του 2006 στην Βενεζουέλα, ήταν ένα φρούριο στην Isla Margarita, το Castillo San Carlos de Borromeo. Αυτό ολοκληρώθηκε το 1684, στην επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του καρδινάλιου και αρχιεπισκόπου του Μιλάνου Carlos de Borromeo, ενός αυστηρού, αγέλαστου και λιτοδίαιτου ηγέτη -μαζί με τους Ignacio de Loyola και Filippo di Neri- της Αντιμεταρρύθμισης.
Το όνομα του Carlos de Borromeo έχει δοθεί σε εκατοντάδες εκκλησίες, παρεκκλήσια, οδούς, πόλεις, κωμοπόλεις, φρούρια σε όλον τον κόσμο, από την εκκλησία του San Carlo alle Quattro Fontane στην Ρώμη και τις πόλεις St. Charles στο Missouri και São Carlos στην Βραζιλία μέχρι την ενορία του St. Charles στην Louisiana και τις ιερατικές σχολές St Charles Borromeo Seminary στο Košice της Σλοβακίας, San Carlos Major Seminary στο Cebu των Φιλιππίνων και Le Grand Séminaire Saint Charles Borromée de Nyakibanda στην Ρουάντα.
Το κάστρο (μαζί με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα –Sambil ή Rattan Plaza- που είναι ανοιχτά επί 24ώρου βάσεως) είναι το σήμα κατατεθέν της παραλιακής πόλης Pampatar, περί τα 10 χιλιόμετρα απόσταση από την κυριότερη πόλη (αλλά όχι και πρωτεύουσα, αυτή είναι η Asunción) του βενεζουελάνικου αυτού νησιού της Καραϊβικής, Porlamar.
Το αρχικό φρούριο καταστράφηκε από τους Ολλανδούς το 1662 όταν πυρπόλησαν το Porlamar και άρχισε να ξαναχτίζεται 2 χρόνια αργότερα από τους Ισπανούς. Κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας φυλακίσθηκε σε αυτό η ηρωίδα της επανάστασης Luisa Cáceres de Arismendi, της οποίας σύζυγος υπήρξε ο στρατηγός των επαναστατών Juan Bautista Arismendi.
Το σχήμα του φρουρίου είναι σαν ένα αστέρι με 4 ακτίνες το οποίο σχηματίζουν πέτρινα τείχη, όχι ιδιαίτερου πάχους και σε κάθε μία από τις γωνίες υπάρχει και από ένα παρατηρητήριο. Από την πλευρά της θάλασσας υπάρχει μια σειρά από κανόνια που «βλέπουν» προς τα καράβια που έρχονται στο νησί.
Εκτός από τα κανόνια, τα τείχη και την όλη αρχιτεκτονική, η μεσημεριανή περιήγηση στο φρούριο παρελάμβανε και επίσκεψη στο μουσείο που είναι εγκατεστημένο στο εσωτερικό του. Έπεσα δε πάνω σε έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής και γλυπτικής, εξίσου ενδιαφέρουσα με τα μόνιμα εκθέματα όπως ο πίνακας με την Μάχη της Μatasiete όπου στις 31 July 1817 οι επαναστατικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Francisco Esteban Gómez νίκησαν τον ισπανικό στρατό στην Asunción, ένα αντίγραφο του πλοίου του Κολόμβου Santa María και αναμνηστικά της Luisa Caceres de Arismendi.

Φωτογραφία: Zalmoxis

Κατηγορίες:ΑΜΕΡΙΚΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s