Uncategorized

«Η Νύχτα των Εραστών»

Ichirakutei Eisui: "η Τsukasa της Ogiya (1796  -1798)

Ichirakutei Eisui: «η Τsukasa της Ogiya (1796 -1798)

Πέντε θεωρούνται οι μεγαλύτερες παραδοσιακές εορτές των Ιαπώνων, με τις ημερομηνίες τους να είναι πανεύκολο να απομνημονευθούν, αφού πρόκειται για τις εξής:
1. Πρώτη ημέρα του πρώτου μηνός (Shogatsu: Γιορτή της Πρωτοχρονιάς).
2. Τρίτη ημέρα τους τρίτου μηνός (Hina Matsuri: Γιορτή της Κοριτσίστικης Κούκλας).
3. Πέμπτη ημέρα του πέμπτου μηνός (Tango: Γιορτή των Αγοριών).
4. Έβδομη ημέρα του εβδόμου μηνός (Tanabata: Γιορτή των Υφαντών).
5. Ενάτη ημέρα του ενάτου μηνός (Choyo: Γιορτή των Χρυσανθέμων).
Η Tanabata (επί λέξει «Βραδιά της Εβδόμης») γνωστή και ως «Γιορτή των Υφαντών» γιορτάζεται είτε με το Δυτικό/Γρηγοριανό ημερολόγιο σε κάποιες περιοχές της Ιαπωνίας, οπότε ως 7η ημέρα του 7ου μηνός συμπίπτει με την 7η Ιουλίου είτε με το σύνθετο σεληνιακό/ηλιακό ημερολόγιο οπότε συνήθως πέφτει Αύγουστο.
Η συγκεκριμένη γιορτή συμβολίζει την σύνοδο 2 αστεριών, των Βέγα και Αλτάιρ στα οποία απεικονίζονται 2 μυθικά πρόσωπα: η πριγκίπισσα Orihime και ο βοσκός Hikoboshi. Αυτούς τους δύο τους χωρίζει ο Γαλαξίας που τοποθέτησε ανάμεσά τους ο πατέρας της Orihime, ο Tentei (το όνομά του σημαίνει «ουράνιος Βασιλιάς»). Αυτός απαγόρευσε στους δύο συζύγους να συναντιούνται, επειδή η μεν πριγκίπισσα είχε σταματήσει να υφαίνει τα περίτεχνα μεταξωτά της, ο δε Hikoboshi παραμελούσε τις αγελάδες του. Έτσι, έφερε τον ποταμό Amanogawa (ένα «Ποτάμι των Άστρων» δηλαδή τον Γαλαξία) ανάμεσά τους που τους εμπόδιζε να ξανασυναντηθούν. Υποχώρησε τελικά μετά από τις παρακλήσεις της κόρης του και εν τέλει τους επέτρεψε να συναντώνται μία φορά τον χρόνο, κάθε 7η ημέρα του 7ου μηνός. Τότε είναι που εορτάζεται η Tanabata.
Εμπνεόμενος από αυτές τις 5 γιορτές, ο Ichirakutei Eisui ο οποίος δημιούργησε αρκετές έγχρωμες ξυλογραφίες στο τέλος του 18ου αιώνα, αποφάσισε να ζωγραφίσει τα πορτραίτα 5 καλλονών της πατρίδας του, ένα για κάθε γιορτή. Μεταξύ αυτών και την σύνοδο Βέγα και Αλτάιρ στην «Γιορτή των Αστεριών». Έτσι, παρέστησε μεταξύ 1796 και 1798 την γιορτή Tanabata στο πρόσωπο μιας διάσημης εταίρας, της Tsukasa της Ogiya. Η Tsukasa παριστάνεται στην ξυλογραφία του Eisui ως Orihime, χαρούμενη να ξεπροβάλλει την «νύχτα των εραστών» από μια κουνουπιέρα (η τελευταία συμβολίζει τον Γαλαξία, ενώ εύστοχος και εύγλωττος είναι ο συμβολισμός των ζωγραφισμένων αστεριών στην βαμβακερή ρόμπα της) για να κοιτάξει το πορτραίτο του Hikoboshi στην βεντάλια της («uchiwa»). Ο Hikoboshi απεικονίζεται ως ένας ευγενής που παρατηρεί τον ουρανό και τα σύννεφα, χαμογελώντας και αυτός στην σκέψη πως αυτή είναι η ευνοϊκή ημέρα της συνάντησης των δύο συζύγων.
Η επιγραφή επάνω αριστερά χρησιμεύει και ως χαρτί ευχής λόγω της ημέρας.
Αυτή η κινεζικής προέλευσης γιορτή εισήχθη στην Ιαπωνία από την αυτοκράτειρα Koken τo 755. Ακόμη και σήμερα οι Ιάπωνες συνηθίζουν την ημέρα αυτή να γράφουν έμμετρες ευχές, τα «tanzaku» σε μικρά χαρτιά που τα κρεμούν από μπαμπού τα οποία είτε αφήνονται σε ποτάμια είτε καίγονται τα μεσάνυχτα της επομένης ημέρας.

Κατηγορίες:Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s